Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Какво е VPS и кога да преминем към него?

Какво е VPS и кога да преминем към него?

Какво е VPS и кога да преминем към него?

(Обновена: ) | Полезно

Ако имате собствен уеб сайт или обмисляте да стартирате такъв, то със сигурност сте проучили или сте в процес на проучване на различните хостинг услуги. Освен стандартния избор, който е споделен хостинг, все повече бизнеси започват да обмислят и разполагането на техните сайтове на облачни инфраструктури.

Услугата SSD VPS хостинг е именно такава – разположена изцяло върху cloud инфраструктура. За тези от вас, които за първи път се сблъскват със съкращението VPS, то означава Virtual Private Server или собствен виртуален сървър.

Много често, изборът на тази услуга е след като параметрите на споделения хостинг план са недостатъчни за нуждите на даден бизнес. Разбира се, не трябва да оставате с грешно впечатление, че SSD VPS е подходящ само за уеб сайтове. Но за да имате интерес да продължите със статията, ще оставим тази информация за следващите редове.

Също така, ще задълбаем още повече във въпроси като какво е VPS, кога един бизнес има нужда от този вид услуга, какви са плюсовете и минусите. С две думи, след няколко минути вече ще знаете дали вашият бизнес има нужда от мигриране към VPS.

Какво означава VPS?

Както вече научихте, VPS е съкращение за Virtual Private Server или собствен виртуален сървър. VPS хостинга наподобява и оперира подобно на нает сървър. При VPS споделяте една физическа машина с други потребители, но всеки от вас има своя собствена виртуална такава, която е изцяло за вас.

За да го разберете по-добре, можете да си представите услуга, която е комбинация от споделен хостинг и нает сървър. Вие споделяте пространството на даден физически сървър, с други собственици на уеб сайтове, но той е разделен отделни виртуални сървъри.

Някои от вас, може би, вече си задават въпроса защо да преминавам към VPS след като отново споделям ресурси, както при споделен хостинг? Истината е, че вие споделяте физическата машина с други потребители, но виртуалния сървър, се използва само от вас. Така че, не трябва да се притеснявате, че ще споделяте CPU, RAM или други ресурси на вашата хостинг услуга.

Какво е VPS хостинг?

Преминаването към VPS хостинг или друга облачна услуга, е следващата стъпка след като споделения хостинг вече не отговаря на нуждите на даден бизнес. Много потребителите решават да стартират свой сайт и споделения хостинг отговаря на техните нужди. Имайте предвид, че при споделения хостинг вие разполагате сайта си на сървър, който се използва същевременно от други потребители и споделяте неговите ресурси.

Начинът, по който работи VPS хостинга, е подобен. Както вече разбрахте, подобно на споделения хостинг, вие споделяте пространството на един физически сървър с други потребител. Но огромната разлика е, че имате ресурси отделени специално за вас и вашия сайт, на ваша собствена виртуална машина.

Също така, потребителите, с които споделяте физическата машина и техните сайтове, по никакъв начин не могат да повлияят на вашия сайт.

Мигрирането към VPS услуга е отличен избор, за бизнеси, на които не им достигат параметрите на споделен хостинг, но и нямат нужния бюджет за наемането на собствен сървър.

Виж повече: За какви бизнеси са подходящи SSD VPS плановете на ICN.Bg

Какви са предимствата на VPS хостинг?

За някои сайтове и бизнес, VPS хостинга е точно това, което търсят и от което имат нужда. Както вече споменахме, той предоставя повече възможности от споделения хостинг и е по-евтин от нает сървър, и крие в себе си много предимства. Нека разгледаме някои от тях.

1.По-добро представяне

Ако в момента сайтът ви не се представя на нужното ниво и зарежда по-бавно от нормалното, то може би е време да смените вашия споделен хостинг план с VPS такъв. Щом го направите, веднага ще забележите подобрение в скоростта на сайта ви и цялостното му представяне.

Из начало, виртуалния сървър е способен да се справи с по-висок трафик. Също така, ако при бъдещ растеж на вашия бизнес, винаги можете да преминете към по-висок план, който включва повече ресурси.

2.Отлична защита

VPS хостинга ви предоставя отлична защита срещу кибер атаки към вашия уеб сайт. С нарастването на вашия сайт и набирането на популярност, все по-често ще трябва да се справяте с опити за пробив в сигурността. Затова е важно да изберете сигурна хостинг услуга.

Също така, въпреки че споделяте една физическа машина (сървър) с други потребители, вашия уеб сайт е напълно защитен при евентуален пробив в сигурността на някои от тях.

3.Фиксирана цена

Ако обмисляте мигриране към облачна услуга или нает сървър, то ще е добре да обмислите и бюджета, с който разполагате. Преминаването към Cloud хостинг е добър избор, но не е вариант, ако имате фиксиран бюджет за хостинг услуга, тъй като е гъвкава услуга, чиято цена варира спрямо използваните ресурси. Наемането на собствен сървър, също има много предимства, но цената е по-висока. Затова преминаването към VPS хостинг е може би най-оптималното решение.

4.Ниво на конфигуриране и управление

Избирайки VPS хостинг, вие ще имате на разположение цялата инфраструктура, като можете да я конфигурирате и управлявате напълно свободно, така че да създадете оптималната хостинг среда за вашите проекти. Също така, имайте предвид, че отговорността за поддържането на тази инфраструктура е изцяло ваша.

Ако нямате възможността или знанието да го правите, то в такъв случай ви съветваме да се насочите към Managed VPS хостинг, при който управлението на виртуалния ви сървър се извършва от професионалисти.

Какви са недостатъците на VPS хостинг?

Грешно е да се гледа на VPS услугата като отговор на всяка една нужда на бизнеса, що се отнася до избора на хостинг среда. Всеки сайт, в зависимост от големината, трафика, сферата, в която се развива, има различни нужди. Затова преди да решите да изберете или да мигрирате от една хостинг услуга към друга, е добре да сте наясно с нуждите на вашия сайт.

В следващите редове ще ви представим някои от най-често срещаните причини, поради които потребителите решават да не изберат VPS:

1.Не е гъвкава услуга

Това не е винаги е недостатък и много зависи от типа уеб сайт, който поддържате. VPS хостинга предоставя фиксирани параметри за фиксирана цена, което, както вече казахме, често е предимство. От друга страна, ако имате онлайн магазин и ви предстои голяма кампания и очаквате завишен трафик към сайта си, има вероятност VPS плана, на който сте, и включените параметри в него да се окажат недостатъчни за обслужването на целия трафик. Това може да доведе до бавно зараждане или по-лошо – до падане на вашия сайт.

В такива случай, и ако имате подобен сайт, то по-добре е да помислите предварително за преминаване към по-скъп VPS план с по-високи включени параметри или да мигрирате към Cloud хостинг.

Cloud хостинга ви предоставя нужната гъвкавост, като можете да променяте (увеличавате или намаляте) ресурсите, които използвате спрямо нуждите на сайта ви. Също така, заплащате само за използваните ресурси!

2.По-скъп от Споделен хостинг

Преминаването към VPS хостинг, със сигурност идва срещу съответната цена. Услугата е драстично по-скъпа от Споделен хостинг план и ако не разполагате с достатъчно бюджет, то може да се окаже непосилна за вас.

Преди да вземете решение за мигриране към друга услуга е добре да анализирате ползите, които тя ще донесе на бизнеса ви и дали е във вашия бюджет. Ако към момента не можете да си позволите да преминете към драстично по-скъпа услуга, то преминаването към по-висок хостинг план, също ще ви свърши работа!

3.Поддръжка

Вече ви споделихме, че имате възможността да управлявате и конфигурирате цялата инфраструктура напълно свободно. Колкото и хубаво да звучи, то трябва да сте наясно, че в управлението влиза и поддръжката на тази инфраструктура.

Затова, ако нямате нужните умения или човек в екипа, който да го прави за вас, може би не е най-добрата идея да преминавате към VPS. В този случай, помислете за преминаване към Managed VPS хостинг, където професионалисти ще администрират работата на вашия сървър!

SSD VPS от ICN.Bg

SSD VPS хостингът, който ние от хостинг компания ICN.Bg предлагаме, е изцяло разположен върху SSD Cloud инфраструктура, което го прави още по-оптимизиран и ефективен. С помощта на изцяло резервираните хардуерни контролери и RAID10 масиви за съхранение на данните се гарантира максимална производителност и високо ниво на сигурност.

VPS инфраструктурата, която предлагаме, се контролира от високотехнологичен софтуер, като по този начин гарантираме максимално достъпна виртуална среда.

Със SSD VPS хостинг вие получавате най-доброто от два вида хостинг – VPS и Cloud, но на фиксирана цена, което го прави изключително подходящ за всяка компания, която работи с фиксиран бюджет за IT услуги!

Надяваме сме отговорили на всички ваши въпроси свързани с VPS хостинга. Отново ви съветваме добре да дефинирате нуждите на вашия бизнес и сайт, за да сте наясно каква услуга ще бъде най-подходяща. Ако все пак изпитвате затруднения и не можете да вземете решение, ние сме готови да ви помогнем във всеки един момент!

Научи повече: Какво е хостинг

Ако искате да получавате още полезни статии, допълнителни материали и промоционални оферти, абонирайте се за нашия бюлетин!

Етикети: #vps #managedvps #cloud #hosting #web-hosting #business #хостинг

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе