Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Какво е SSL и как защитава сайта ви?

Какво е SSL и как защитава сайта ви?

Какво е SSL и как защитава сайта ви?

(Обновена: ) | Полезно

Някога правило ли ви е впечатление ,че когато браузвате в Интернет, някои сайтове имат разлика в URL-ите: „http://” или „https://”? Със сигурност сте забелязали и катинарчето отбелязващо сайтът като „Secure”. Тези маркировки обозначават сайтове, които имат активен SSL сертификат, чрез който се предпазва информацията, преминаваща през тях.

От юли 2018г. сайтовете, които нямат SSL сертификат, вече се показват като ненадеждни

site not secure

Ако вие имате уеб сайт, който все още няма активиран SSL сертификат, е задължително да се запознаете с тази технология. От началото на юли месец 2018г., с излизането на версия 68, един от най-използваните браузъри в света, Google Chrome започна да показва сайтове без SSL сертификати като ненадеждни. През 2015г. от Mozilla също заявяват, че в близките години ще ограничат сайтовете без SSL сертификат, но все още не са дали краен срок кога това ще се случи. Тези промени са породени от желанието да се направи интернет пространството още по-сигурно и защитено за неговите потребители.

Проучване на HubSpot от 2017г., проведено в Австралия, Англия и Съединените Американски Щати, сочи, че между 77% и 85% от потребителите не биха сърфирали в сайтове без „зелено катинарче“. Това означава, че ако вашият сайт няма SSL сертификат, спада доверието на над 77% от потребителите, които влизат в него, и те не биха продължили да браузват.

ssl 2017 statistics

Източник: HubSpot

Какво е SSL сертификат?

Просто казано URL-ът „https://” означава, че сайтът е защитен и информацията, която преминава през него, е криптирана. Всичко това се дължи на SSL (Secure Sockets Layer) сертификата. Той е защитна технология, криптографски протокол, който криптира връзката сървър - потребител, правейки я поверителна. По този начин лични данни на вашите потребители - номера на кредитни карти, и-мейл адреси, телефонни номера и друга персонална информация, която потребителите попълват в един сайт - остават защитени от „подслушване“, кражба и използване за съмнителни цели от трети лица.

Често SSL се използват от сайтове като онлайн магазини, социални платформи, уеб мейл и други уеб страници, през които се въвеждат данни или се извършва онлайн плащания. От ICN.Bg силно препоръчваме използването на SSL сертификат за всеки сайт, независимо дали през него се извършват онлайн плащания или има основно презентационна функция на вашия бизнес в онлайн пространството. В този смисъл всеки сайт има нужда от SSL сертификат. Целта на един SSL сертификат е да криптира данните, да валидира един бизнес в интернет пространството и да гарантира надеждна връзка между потребителя и сайта.

Ползите от това да имате SSL сертификат на сайта си:

  • Защита на клиентските данни
  • Повече онлайн продажби
  • Повишено доверие и онлайн репутация
  • Оптимизация на SEO и повишен Google ranking
  • По-голяма бързина за вашият уебсайт с помощта HTTP/2 протокола

Повече за ползите на SSL сертификатите можете да видите тук.

Как SSL сертификатът защитава сайтовете ви?

SSL сертификатът използва криптиране, за да защити връзката между сървъра, на който се хоства вашия сайт, и потребителят, който влиза в него. Цялата информация преминава през криптиран канал и данните не могат да бъдат прочетени от неоторизирани лица и зловредни програми. По този начин всички данни, които потребителят въвежда, остават защитени. Действието на един SSL сертификат остава незабелязано от хората, които браузват в сайта. Криптографският протокол не влияе на работата на една страница и дава 100% гаранция за сигурна връзка.

Как да разберете дали вашия сайт има ли нужда от SSL сертификат?

Както вече казахме, всеки сайт има нужда от SSl сертификат – без значение дали управлявате онлайн магазин, презентационен сайт или личен блог. Разбира се, бихте могли да стартирате нов онлайн проект без да използвате SSL сертификат. Но ако сайтът ви се разрастне и искате да легитимирате своят бизнес в онлайн пространството, е добре да го защитите. Още повече, че след излизането на новата версия на Chrome през 2018г., активирането на SSL сертификат стана задължително за всеки уеб сайт, който съществува.

Безплатен SSL Let’s Encrypt сертификат

Let’s Encrypt е безплатен SSL сертификат подходящ за всеки уеб сайт. Той единствено предоставя криптиране на връзката и валидира домейна, не дава парична гаранция при евентуален пробив и не валидира бизнеса. Въпреки това той е една добра алтернатива, когато нямате бюджет за друг вид SSL сертификат, но искате да подсигурите личните данни на своите потребители. С негова помощ ще покажете на клиентите си, че вие се грижите за сигурността на информацията, която те ви предоставят и в същото време ще повишите своя Google ranking. От хостинг компания ICN.Bg внедрихме в нашите системи възможността за бързо активиране на Let’s Encrypt само с няколко клика. Потребителите ни на Споделен хостинг могат да активират безплатния сертификат за своя сайт през cPanel контролния си панел. Повече за това каква е разликата между SSL сертификатите и безплатния SSL Let’s Encrypt можете да видите тук.

SSL сертификат за всички клиенти на ICN.Bg

Винаги сме поставяли грижата за сигурността на нашите клиенти на първо място. Ето защо през 2018г. взехме решение да подсигурим всички домейни, които хостваме и издадохме безплатни сертификати към тях. С помощта на технологията Comodo AutoSSL успяхме да защитим всики уеб сайтове при нас и дадохме пример за това как хостинг доставчиците могат също да се включат в борбата с онлайн заплахите. Също така, с помощта на нашия инструмент ActiveSSL, успяхме да направим активирането на SSL още по-лесно и удобно, като само с един клик през вашия ICN.Bg cPanel можете да зададете криптирана връзка към вашия уеб сайт.

Задължително използване на SSL сертификат с преминаване към HTTP/2

Хубаво е да имате в предвид, че с обновяването и преходът към HTTP/2 протокола, задължава сайтът ви да е подсигурен със SSL сертификат. Портоколът HTTP/2 увеличава бързината на вашия сайт, подобрява неговото SEO представяне и повишава нивото на сигурност. Повече информация за използването на HTTP/2 в комбинация със SSL и техните предимства можете да прочетете в блог статията ни.

SSL сертификатите и новия регламент GDPR

Световната тенденция през последните години води към това да се оптимизира и защити уеб пространството. Като поредна стъпка към тази цел бе и въвеждането на единен регламент за защита на личните данни GDPR, който цели да повиши сигурността на личните данни на гражданите на Европейския съюз и определя начина, по който се събира, съхранява и обработва информацията. Една от основните препоръки за това да се подобри нейната защита, регламентът определя криптирането. Използвайки SSL сертификат, вие можете да сте сигурни, че събирате информацията на вашите потребители по един сигурен начин и тя няма да бъде „подсушана“ от злонамерени лица.

Спечелете доверието на вашите потребители, намерите подходящият SSL за вас.

Повече за SSL сертификатите можете да откриете в нашия специален WhitePaper по въпроса:

Свали ICN.Bg SSL WhitePaper

Етикети: #ssl #криптиране #защита #онлайн-сигурност #уебсайт-защита #hosting

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе