Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Уеб хостинг или Имейл хостинг: Кое да избера? [Блог Статия]

Уеб хостинг или Имейл хостинг: Кое да избера? [Блог Статия]

Уеб хостинг или Имейл хостинг: Кое да избера?  [Блог Статия]

| Полезно

Изборът на хостинг услуга до голяма степен предопределя представянето на един онлайн бизнес!

Уеб хостингът и имейл хостингът са две услуги, пред които всеки стартиращ собственик на онлайн бизнес се изправя! И по-точно – дали има нужда и от двете услуги или е по-добре да се спре само на едната?

И тук идва моментът всеки един бизнес да прецени сам за себе си от каква важност са неговите мейли и с какъв приоритет са те за компанията. Ако вие основно извършвате дейността си чрез мейл комуникация, то изборът е лесен и е нужно да се потърси професионална мейл услуга, която да ни гарантира нужната сигурност и функционалност.

Ако мейлите не са толкова значима част от работния ви процес, то тогава е добре да разберете какви са разликите между двете услуги, както и техните предимства и недостатъци.

Само така ще можете да вземете най-правилно решение за своя бизнес!

Уеб хостинг или Имейл хостинг – Какви са разликите?

Опцията за закупуване на един хостинг план, вместо два отделни, който да обединява в себе си възможността за хостване на вашия уебсайт и вашите имейли, накланя везните към закупуването на споделен хостинг. Но дали това е най-правилното решение?

Преди да преминем към разликите в двата типа услуги – уеб хостинг и имейл хостинг, нека хвърлим малко светлина върху какво точно представляват те!

Уеб хостинг

Уеб хостингът е услуга, която позволява на хора, бизнеси и организации да имат онлайн сайт. С други думи, вие наемате сървърно пространство, на което да качите вашия сайт и всички негови файлове, откъдето те да се зареждат при заявка от онлайн потребителите.

Виж още: Какво е уеб хостинг?

Работата на хостинг компаниите е да предоставят сървърно пространство, както и да разрешават проблемите, с които един сайт може да се сблъска. Това включва осигуряването на сигурна и бърза връзка с интернет, подсигуряване на инфраструктурата, закупуването и настройката на скъпи машини/сървъри.

Един от най-достъпните и популярни уеб хостинг услуги е Споделеният хостинг. При него няколко различни потребители и техните уебсайтове споделят ресурсите на един сървър. Всички сайтове, файлове и много често – имейл комуникация на потребителите се съхраняват на един диск и използват общи ресурси. Именно това прави тази услуга ценово по-привлекателна от другите.

Важно е да споменем, че при този тип хостинг съществува рискът вашият сайт и имейл комуникация да бъдат потърпевши от хакерска атака, поради уязвимост в софтуера на някой от останалите сайтове, с които споделяте сървърното пространство.

Например, вашият сайт и имейли споделят общи сървърни ресурси. Ако в даден момент сте пропуснали да актуализирате темата или някой от плъгините на WordPress сайта ви, това автоматично се превръща в слабо звено. Това, от своя страна, е чудесна уязвимост, от която хакерите могат да се възползват и така сайтът ви и имейлите ви могат да пострадат.

Също така, във връзка с имейл комуникацията, всички потребители и техните сайтове споделят и един IP адрес. Ако даден сайт реши да изпраща спам имейли, например, това може да доведе до блокиране на IP адреса и вкарването му в черни списъци. А за вас това означава, че вие ще имате затруднения с ползването на мейла си. Отново, при вас всичко може да е изрядно, но ще бъдете потърпевш от действията на потребителите, с които споделяте пространството.

И въпреки гореизброените рискове, споделения хостинг остава най-разпространената хостинг услуга.

Имейл хостинг

Имейл хостингът или професионалните мейл услуги са специализирани хостинг решения, които се фокусират главно върху вашата имейл кореспонденция!

При този тип услуги вашата имейл комуникация ще се помещава на специализиран за целта сървър, който е оптимизиран за безгрешната работа на вашите имейл акаунти. Също така, на тези сървъри не се съхраняват сайтове и апликации, а само и единствено имейл кореспонденция!

Като автономна услуга, вие не сте зависими от останалите потребители. Това автоматично изключва възможността да попаднете в спам листи поради погрешни действия на друг потребители, както е при споделения хостинг или обикновените имейл услуги.

Всички мейл услуги, като такива, са насочени към това да разрешат и най-големите проблеми на потребителите на мейла. В повечето случаи това са – inodes, препълнени пощи, поради недостатъчно дисково пространство, прекалено много спам, невъзможност за създаване на специфични настройки, които помагат на потребителя при работата му с мейла.

Научи повече: 8 сигурни и бързи начина за споделяне на файлове

Пример за такава услуга е – професионално имейл решение cMailPro. Това е нашият отговор на желанието на нашите потребители да разполагат с бизнес имейл, който да бъде съхраняван отделно от техните уеб сайтове.

cMailPro е професионална имейл услуга, която обединява в себе си множество канали за комуникация, изключително високо ниво на защита на кореспонденцията, възможност за споделяне на файлове, календари и да се синхронизира между различни устройства.

Искаш да научиш още за cMailPro?

Научи повече

Предимства и недостатъци на двете услуги

След като вече знаете какво точно представляват двата типа услуги, нека разгледаме главните предимства и недостатъци на всяка една от тях.

Предимства и недостатъци на споделения хостинг:

(+) По-малки разходи – Избирайки да се доверите на една хостинг услуга за вашия сайт и имейли, ще можете да намалите своите разходи (цена на месец между $0,50 и $5 на пощенски акаунт при различните мейл услуги). Така ще можете да пренасочите оставащите средства към друг аспект от вашия бизнес.

(+) Лесно за управление – Доверявайки са на един хостинг доставчик за вашия сайт и имейл комуникация, със сигурност ще ви улесни в управлението им.

(+/-) Неограничен брой имейл акаунти – Често хостинг компаниите предлагат неограничен брой имейл акаунти в един уеб хостинг план, като сте ограничени единствено от дисковото пространство, което споделяте с файловете на сайта си.

(+) Разполагате с основните предимства на имейл услуга – Въпреки че имейлите ви ще се помещават на споделен сървър, вие все пак ще можете да се възползвате от предимства като използването на вашия домейн и достъп на мейла ви отвсякъде.

(-) Използване на споделен IP адрес – Вече споменахме за този проблем. При използването на уеб хостинг вие споделяте и общ IP адрес с останалите потребители на сървъра. Това поставя под риск вашите имейли.

(-) Недостатъчно дисково пространство – Тъй като ще използвате общо дисково пространство за вашия сайт и имейл кореспонденция, то може да се окаже недостатъчно. Всички входящи и изходящи писма, както и прикачени файлове се запазват на вашия акаунт. Това може да доведе до нужда от мигриране към по-висок хостинг план, който да ви предложи повече ресурси.

(-) Всички яйца в една кошница – Или иначе казано – хостването на сайта ви и имейлите на един сървър крие своите рискове. При „падане“ на сървъра, въпреки че е малко вероятно, вие рискувате да останете без сайт и без имейли докато проблемът не бъде разрешен.

(-) Дълга миграция – Ако използвате общ хостинг за имейлите и сайта ви, може да срещнете проблеми при решение за миграция към друг доставчик. Прехвърлянето на сайта ви няма да представлява проблем, но цялата имейл комуникация ще усложни и удължи процеса.

Предимства и недостатъци на професионалните имейл услуги:

(+) Автономна услуга – При имейл хостингът вашите имейли са разположение на специализиран за целта сървър, на който не се съхраняват сайтове и апликации.

(+) Сигурна комуникация – За разлика от споделения хостинг, при професионалните имейл решение шансът да попаднете в спам листи е в пъти по-малък. Също така, професионалната мейли услуга предоставя и пълна криптиране на кореспонденцията ви.

(+) Достатъчно дисково пространство – Това е един от големите проблеми на обикновените имейл услуги. Използвайки професионално решение вие ще разполагате с достатъчно дисково пространство и имейл комуникацията ви няма да бъде възпрепятствана.

(+) Изпращане и получаване на големи файлове – Благодарение на предишното предимство, това няма да е проблем. Както вече казахме, тези големи файлове биха запълнили дисковото ви пространство, в случай че използвате споделен хостинг. При професионалните имейл решения това няма да представлява проблем.

(+) Двуфакторна защита – Съхранявайки вашата имейл комуникация на специализиран сървър, вие вече сте направили първата крачка към осигуряването на високо ниво на защита на вашата кореспонденция. Въпреки това, професионалните имейл услуги предоставят и допълнителни опции като двуфакторната защита.

(+) Гъвкавост – Голяма част от бизнес мейл услугите включват и широк спектър от функционалности, които да направят управлението на вашата комуникация още по-лесно и удобно.

(-) Плащане за още една услуга – Вместо да плащате само за една услуга, ще трябва да го правите за две. Това често представлява трудност за стартиращи бизнеси, но отново поставяме приоритет пред това каква част от вашия бизнес е зависим от мейл комуникацията.

Защо компаниите продължават да хостват имейлите и сайтовете си на едно място?

Въпреки очевидните предимства за използването на уеб хостинг за съхранението на сайт и имейл хостинг за пощи, голям процент от бизнесите все още избират да се доверят на само една от услугите.

Голяма част от бизнесите, особено малките и наскоро стартиралите, нямат финансовата възможност да си позволят заплащането на две услуги. Затова предпочитат да се доверят на универсалния вариант – уеб хостинг, и да разпределят остатък от бюджета в други посоки на развитие.

Други бизнеси не разполагат с техническо лице в екипа си и пропускат да се възползват от предимствата на специализираната имейл услуга поради незнание, въпреки че всяка професионална мейл услуга ги предложила съпорта, от който имате нужда.

За щастие, в днешно всяка хостинг компания предлагат 24/7 техническа поддръжка, която да окаже нужното съдействие на всеки потребител, да настрои неговите пощи и да се грижат те да работят безпроблемно.

В хостинг компания ICN.Bg, FriendlyGeeks екипът е на разположение 24/7 за всички наши клиенти. Така по всяко едно време на денонощието нашите клиенти може да бъдат спокойно за своите пощенски акаунти, уебсайтове и приложения.

Как да избера правилното хостинг решение за моя бизнес?

Изборът на хостинг доставчик до голяма степен ще предопредели онлайн представянето на вашия бизнес.

Компанията, която ще изберете ще се превърне във ваш партньор, на когото е добре да можете да разчитате.

Истината е, че няма на 100% правилно решение дали да съхранявате уеб сайта и пощите си на едно място, или не. Всичко зависи от нуждите на вашия бизнес, колко са големи пощите ви, колко е интензивна вашата мейл комуникацията ви, колко пощенски кутии желаете да създадете.

Ако отговорът ви на всички тези въпроси е „Много“, то тогава със сигурност ви съветваме да се обърнете към специализирана мейл услуга.

Хубавото на хостинг услугите днес е, че лесно можете да преминете към по-висок план при нужда от повече ресурси, но имайте предвид, че не винаги споделения хостинг е решение за вашата бизнес комуникация.

Не си сигурен коя е най-подходящата услуга за твоя бизнес? Ние можем да ти помогнем!

Свържи се с нас

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе