Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Защо уеб дизайнът на сайта ви е важен за неговия успех?

Защо уеб дизайнът на сайта ви е важен за неговия успех?

Защо уеб дизайнът на сайта ви е важен за неговия успех?

| Полезно

След като изберете правилния уеб хостинг и регистрирате най-подходящото домейн име, идва ред на изграждането на самия уеб сайт. Уеб дизайнът или това как изглежда и са подредени елементите на сайта ви ще определят дали той ще бъде успешен или не.

Може и да не ви се вярва, но лесното взаимодействие на онлайн посетителите ви с вашите уеб страници е изключително важно за това дали те ще конвертират. Според последни проучвания, 75% от хората изграждат мнението си за дадена уеб сайт от това как изглежда той изглежда визуално и дали се ориентират лесно.

Изграждането на собствен сайт, в наши дни, е доста лесно, предвид многото опции, които съществуват. През последните години много силно е присъствието на така наречените Sitebuilder-и, които позволяват на хора с нулеви познания да създадат напълно функционален сайт с няколко клика. Друга алтернатива са установените CMS платформи, които също крият в себе си много предимства. Най-използваната от тях, разбира се, е WordPress, която след последните си актуализации въведе и чисто нов редактор на съдържание Gutenberg, чрез който можете да създадете сайта си благодарение на различните блокови елементи.

Разбира се, изборът ви за създаване на сайт зависи най-вече от уменията, които притежавате, доколко искате да сте въвлечен в самия процес и с какъв бюджет разполагате.

Каквото и да изберете, важното е финалният продукт да е един добре изглеждащ сайт, който съдържа всички необходими елементи за доброто преживяване на потребителите ви. Именно на тези елементи ще обърнем внимание в следващите редове, както и какви са предимствата на различните начини за създаване на сайт. Така че нека се захващаме!

Защо дизайнът на сайта ви е важен за неговия успех?

Няма как да преминем към елементите, които изграждат един добър уеб сайт, без да сме отговорили на въпроса „Защо дизайнът на сайта ви е важен?“

Уеб сайтът ви е вашата визитна картичка в онлайн пространството. Ако имате физически магазин, то тогава ще искате сайтът ви да е едно добро негово продължение в интернет. В случай че бизнесът ви е изцяло онлайн, то тогава качеството на сайта ви е най-важния елемент за неговия успех.

Имайте предвид, че онлайн търговията се намира в най-силния си период някога и днешните потребители минават през стотици сайтове ежедневно. Именно този бум на онлайн пазаруване прави хората добре запознати с това как би трябвало да изглежда един добър уеб сайт. В момента, в който попаднат на дадена уеб страница, те моментално започват да формират мнението си относно дали даден сайт е достоверен или не.

Първото нещо, което им прави впечатление е колко бързо зарежда сайта. Ако е прекалено бавен, доста често дори няма да го изчакат да зареди, за да видят какво е поместен на наего. Също така, качеството на съдържанието, изображенията, цветовете, които сте подбрали, всичко това оказва влияние и ако всичко не е добре структурирано, то шансът да изпуснете даден клиент се увеличава.

От друга страна, ако предложите изчистен уеб дизайн, с ясно изразени CTA бутони, лесна за намиране информация и работещи линкове, то възможността да накарате посетителите ви да конверитрат е доста по-голяма.

Не трябва да забравяме, че първото впечатление е най-важно и затова е добре да се постараете то е да е възможно най-доброто. Не давайте шанс на потенциалните ви клиенти да се откажат от вас още преди да се видели какво им предлагате!

Елементи на добре структурирания уеб сайт

Ако прегледате сайтове на някои от най-големите компании в света, то няма как да не забележите сходствата между тях. Всички се придържат към един и същ шаблон, добре структурирани елементи, като всеки от тях е добавил щипка уникалност.

Благодарение на това, днешните потребители са развили навици, които им позволяват бързо да се ориентират на различните уеб страници. Разбира се, не ни разбирайте погрешно, по никакъв начин не искаме да кажем, че трябва да копирате сайта на водещата компания в индустрията ви. Просто е добре да сте наясно, че ако избягате твърде много от утвърдените стандарти, вашите посетители може да имат проблем с ориентирането на сайта ви.

Важното е основните елементи да присъстват и вие да добавите това, което прави бранда ви уникален!

1. И най-малкият детайл е важен

Преди да започнете със създаването на вашия уеб сайт е важно да помислите и за най-малкия детайл. Като започнете от логото на вашата компания, цветовете, които ще използвате, шрифта и неговата големина.

Започвайки с логото, помислете как да го направите възможно най-запомнящо се. Не винаги това трябва да включва нещо екстраваганто. Вижте кои са едни от най-известните такива в момента – Apple със своята ябълка, Amazon – които използват името на бранда си и стрелка, която започва от A и стига до Z.

След това е добре да изберете подходящи цветове за логото ви, които задължително трябва да помислите как могат да се включат на сайта ви. Затова постарайте се да изберете добре цветове, котио си подхождат. Придържайте се към по минималистичен изглед на сайта ви и със сигурност няма да сгрешите.

Използвайте лесно четим шрифт и големина, която позволява на посетителите ви да достигат и усвояват информацията на сайта ви лесно и бързо. Това в комбинация с предлагането на качествено съдържание ще е вашият път към успеха!

2. Добра Навигация

Навигационното меню на сайта ви е един от най-важните елементи. То позволява на посетителите ви да стигат до всички основни страници с един клик. Много често срещана грешка е претрупването на менюто с много различни страници, които само могат да объркат потребителя и да го откажат от търсенето на каквото и да било.

Ето и някои от най-добрите практики, които можете да приложите:

  • Навигационното меню е добре да бъде позиционирано в горния десен ъгъл или под логото, най-отгоре на сайта.
  • Съвременните потребители се разсейват доста бързо, затова не претрупвайте менюто си. Между 6 и 7 елемента е напълно достатъчно.
  • Сложете най-важните страници в началото на менюто.
  • Бъдете кратки, точни и ясни. Не губете времето на посетителите ви в разгадаване на менюто ви.

3. Оптимизирани Изображения

Използването на изображения е задължително за всеки сайт. Те ще придадат живот на текстовото ви съдържание и ще повишат ангажираността на потребителите.

Освен позитивните страни, трябва да знаете, че изображенията са една от главните причини сайтът ви да зарежда бавно. В днешно време не можете да си позволите сайтът ви да зарежда повече от 2-3 секунди. Както вече споменахме, онлайн потребителите имат голям опит с много различни сайтове и са свикнали всичко да се случва мигновено. Друг е въпросът, че редица проучвания показват, че хората се разсейват все по-бързо. Затова, когато успеете да спечелите вниманието на потенциален клиент, използвайте това време по най-добрия начин.

Главната ви цел при оптимизирането на изображенията е да постигнете баланс между възможно най-малък размер на файловете и тяхното качество. Разбира се, това зависи от файловия формат и начина, по който ще компресирате изображенията. Избирайки най-добрата комбинация, имате възможност да намалите големината на файла до 5 пъти.

При избирането на формата, трябва да имате предвид, че .PNG изображенията са с най-доброто качество, но също така са и с много голям размер. От друга страна, използвайки .JPEG можете да променяте качеството на изображението, което ще се отрази и на неговия размер. Съветът ни е да използвате JPEG за изображения, които съдържат много цветове и PNG за по-прости картинки.

4. Висококачествено Съдържание

Решавайки да добавите и блог страница към вашия уеб сайт, то трябва да знаете, че създаването на добро съдържание не е лесна работа. Планирайте добре блог постовете си, като винаги ги обвързвате с даден проблем на вашите потребители. Старайте се да сте изчерпателни по темите, които пишете, тъй като по този начин ще се превърнете в достоверен източник на знания за своите читатели.

Създаването на качествено съдържание не се отнася само за блог страницата ви, а и за всички други текстове, присъстващи на вашия сайт.

Важно е текстовете, които добавяте, било то на начална страница или на CTA бутон, да са ясни и да говорят на вашите потенцилни и настоящи клиенти. Целта ви е да открият във вас решението на техните проблеми!

5. Responsive дизайн

На последно място, но със сигурност не и по важност, е сайтът ви да е с Responsive дизайн!

За тези от вас, които си нямат представа какво означава това, Responsive дизайн е възможността на сайта ви да се оразмерява спрямо устройството, на което се показва. По този начин осигурявате на потребителите еднакво добро преживяване на сайта ви на различните устройства.

През 2019 повече от половината трафик в интернет идва от именно от мобилни устройства.Затова във всяка статия свързана с дизайн, UX или оптимизация, непрекъснато повтаряме колко важно е сайтът ви да е mobile-friendly. В противен случай, рискувате да изгубите голяма част от потенциалните си клиенти, поради невъзможността да разгледат сайта ви на мобилните си телефони или таблети.

В наши дни имплементирането на responsive дизайн е нещо абсолютно нормално и затова голяма част от уеб дизайнерите прилагат най-добрите практики, когато създават даден сайт. Също така най-известните CMS платформи и Sitebuilder софтуери предлагат тази възможност, затова не пропускайте да се възползвате от нея. Това може да се окаже решаващо за успеха на онлайн бизнеса ви!

Как да създадете първия си сайт?

Вече знаете кои са основите на добре изглеждащия уеб сайт. Отново напомняме да се придържате към добре познатите стандарти – позициониране на навигационно меню, цветове и шрифтове, CTA бутони и съдържание. Сега е време да разгледаме и различните начини за създаване на уеб сайт и неговия дизайн.

1. Sitebuilder

В последните годините Sitebuilder платформите претърпяха огромен растеж. Главната причина е, че позволяват на абсолютно всеки човек да си създаде собствен уеб сайт от нулата. Не се изискват никакви задълбочени знания, тъй като повече от тях работят чрез готови шаблони и включен Drag & Drop редактор, който позволява структурирането на различни елементи изключително лесно.

Една от най-новите ни услуги - ICN.Bg Sitebuilder предлага над 190 шаблона, от които всеки може да избира (с responsive дизайн, разбира се), drag & drop редактор за лесно структуриране на елементите и още много други полезни функционалности.

Научи повече: ICN.Bg Sitebuilder ръководство

Но, разбира се, добре разбираме, че sitebuilder платформите не са за всеки и някой може да сметне, че това не е най-оптималния вариант за него. Затова предлагаме ICN.Bg Sitebuilder напълно безплатно за първите 6 месеца, за да могат потребителите да го тестват и да успеят да изградят своя сайт.

2. Content Management System

CMS платформите, като WordPress, позволят изграждането на уеб сайтове с повече съдържание. Нужно е единствено да инсталирате CMS и след това можете да почнете да работите по сайта си.

Разбира се, неслучайно споменахме WordPress! Съветваме ви, ако решите да предприемете този начин за създаване на сайт, да се насочите именно към него, тъй като той е най-добрата опция. С WordPress ще имате контрол върху дизайна на сайта си и същевременно работата с него е изключително лесна.

Избирайки добра WordPress тема, вие вече ще сте свършили голяма част от работата по дизайна на сайта ви. За вас ще остане само да добавите различни елементи, с които да изпъкнете пред конкуренцията и които да задържат вниманието на посетителите ви.

3. Създайте сайта си сам

Пред вас винаги стои възможността да изградите сайта си изцяло сами. За целта ще е нужно да се научите да програмирате и да развиете уменията си в сферата на UX дизайна. Това не е лош вариант, особено ако обмисляте да се занимавате с изграждането на уеб сайтове и в бъдеще.

Важно е да научите основните програмни езици, които се изискват за изграждането на уеб сайт. След това ще трябва да преминете към самото създаване и накрая да го качите на сървър, за да го направите достъпен за потребителите.

Ако няма да използвате придобитите знания за професионално развитие, то ви съветваме да се насочите към някой от предходните два варианта или да наемете професионалист, който да изгради сайта ви. Цялото време, което ще отделите за научаването на различните езици и добри практики в UX дизайна, можете да го използвате за развиването на други аспекти от вашия бизнес – създаване на качествено съдържание, изграждането на имейл шаблони, осъществяване на контакт с партньори и тн.

Вече знаете кои са основните елементи на добрия дизайн, както и какви са предимствата на различните начини за създаване на сайт. Използвайте тези знания и създайте сайт, който да отговаря на изискванията на вашите потребители. Пожелаваме ви успех!

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе