Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > VPS vs Cloud vs Dedicated Server

VPS vs Cloud vs Dedicated Server

VPS vs Cloud vs Dedicated Server

(Обновена: ) | Полезно

Всеки може да създаде онлайн бизнес и да предоставя своите услуги и продукти на милиони интернет потребители. Но как обаче да изберете правилното хостинг решение в морето от предложения - споделен хостинг, cloud, VPS, SSD cloud, нает сървър, собствен сървър....? Кое е най-подходящото за нас? Ако имате специална идея, имате нужда от специално хостинг решение. В тази статия ще разгледаме едни от най-популярните видове хостинг Dedicated, Cloud и VPS и ще обясним какви са техните разлики.

През 1990 г. Тим Бърнърс-Лий използва собствения си компютър NeXT, за да създаде първия уеб сървър и прави World Wide Web публична услуга, достъпна в Мрежата. Само няколко години по-късно през Интернет са вече достъпни десетки уеб страници, които използват първите хостинг услуги, за да достигнат до онлайн потребителите. През 90-те години много компании създават свои уеб страници и се появяват първите специализирани сайтове за електронна търговия. След 2002 г. достъпът до високоскоростен Интернет бързо нараства и се утвърждават успешни бизнес модели, като тези на Google, eBay и Amazon.com**.

VPS-Cloud-Dedicated-300-262

Всичко това е възможно с появата на хостинга. Добрият хостинг гарантира, че вашата услуга ще е винаги достъпна за клиентите ви, сайтът ви ще е видим от всички интернет потребители по всяко време и дейността ви ще продължи да се развива.

Днес палитрата от хостинг услуги се е увеличила драстично. Независимо какво искате да направите – да стартирате нов бизнес, да направите блог или да създадете иновативен продукт, който да промени живота на потребители, задължително ще се сблъскате с избор на хостинг услуги. Тук изниква въпросът кой точно хостинг да изберете за вашия специален проект? Ще разгледаме 3 различни типа хостинг услуги, между които трябва да изберете, когато имате специфични изисквания към средата. Те са подходящи за стартиране или развиване на вашия бизнес и дават много гъвкавост при конфигурирането на вашите специфични уеб проекти.

Dedicated Hosting/Server - Нает сървър

При този тип хостинг компанията, която го предлага, притежава сървъра и осигурява колокацията му, давайки на клиента пълен контрол над него. Вие, като клиент, наемате оборудването. При наетия сървър цялата машина е на разположение на потребителя и той има пълен достъп до нея - хардуер и софтуер. Клиентът може да инсталира и управлява операционната система на сървъра, да го конфигурира и да създава нови виртуални машини в рамките на пространството, с което разполага. Този тип хостинг дава много повече възможности от VPS и Cloud хостингаи е подходящ за бизнеси, които имат нужда от специализирана среда за техните онлайн проекти.

При Dedicated сървъра можете да изберете тип машина, производител, ресурси – дисково пространство, RAM памет, брой ядра. При нужда на ъпгрейд или смяна на предварително зададените параметри е необходимо да се подменят физическите компоненти на сървъра. Много често това може да доведе до преконфигуриране на системите, за да работят правилно. Това означава, че е необходимо предварително да се планира какви ресурси ви трябват сега и какви биха ви били нужни в последствие.

Основното предимство на Dedicated хостинга е това, че потребителят може да настрои машината спрямо нуждите на своя проект, може да конфигурира хостинг средата и да я оптимизира, за да работи максимално добре. Това изисква задълбочени технически познания, но в много случаи, когато става въпрос за специфична уеб платформа, която изисква точно определена хостинг среда, е най-добре да се инвестира в хостинг решение, което да удовлетвори всички потребности.

Недостатък на услугата е, че е необходимо сами да се справите с администрацията на машината ви. Това изисква задълбочени технически знания, а в зависимост от инсталираните приложения и богат опит. ** Втори недостатък е, че ако искате да промените ресурсите, които използвате, трябва да смените физически компонент на сървъра или да мигрирате услугите си на друг вид хостинг, като Cloud, където разполагате с на практика неограничен реусрс.

Трети недостатък: В случай че използвате по-малко ресурси от тези, с които разполагате на вашия нает сървър, ще заплащате излишен ресурс. Това ще утежнява бюджета ви, но от друга страна ще остане в резерв и можете да го използвате, когато нуждите на онлайн проектите ви нарастнат.

Cloud Hosting - Облачен хостинг

Cloud hosting е най-младия член на хостинг семейството. Може още да се нарече хостинг с наето време или по заявка. При него клиентът плаща само за системното време и място, което използва. Той е вид виртуализация, която е скалируема, т.е. еластична - лесно могат да се променят ресурсите - да се увеличат или намалят. Cloud хостингът позволява пълен контрол над услугата - можем да инсталираме всякакъв софтуер и при нужда да променяме ресурсите. Тук не се сблъскваме с хардуер - клиентът не се занимава с избор и спецификации на сървъри. Той трябва само да избере ресурсите, които желае да използва – дисково пространство, RAM памет и изчислителна мощ, като може да ги променя – увеличава или намалява, когато има нужда с малко или с никакво усилие. Ако например 50 GB сървърно пространство е твърде малко за нарастващите ви нужди, то доста бързо може да увеличите този и всеки друг ресурс.

Основно предимство на Cloud хостинга е това, че цената на услугата се калкулира почасово, на базата на предварително зададените параметри в платформата. Така се елиминират ненужните разходи за неизползвани ресурси. Освен това можете да се възползвате и от допълните услуги към Cloud хостинга - мониторинг, бекъп и администрация на вашия облак, като така ще подсигурите своите услуги и ще ги защитите от всяка ситуация.

Друго предимство на cloud хостинга е автоматичната миграция на данните при възникване на хардуерен проблем. Тъй като информацията е споделена на централизираната система за съхранение на данни, услугите ви ще продължат да работят пълноценно дори при непредвидени ситуации. Това означава, че дори да възникне хардуерен проблем с някой от хард дисковете от дисковия масив от всеки SAN сървър, няма да има загуба на информация. Вашите клиенти ще достъпват услугите ви на Cloud сървъра без прекъсване и системата ще продължава да работи пълноценно без downtime.

През 2013г. от ICN.Bg внедрихме специализирано оборудване в своята Cloud инфраструктура за нуждите на клиентите ни и получихме престижната награда от Сиско Системс "Business Acceleration" за Югоизточна Европа. Нашата компания е единствения хостинг доставчик в България, който може да предложи на клиентите си този вид оборудване. Уникалното съоръжение, с което ICN.Bg разполага, дава възможност на нейните клиенти да се възползват от практически непрекъсваема услуга с неограничен ресурс подсигурен от най-висок клас CISCO UCS блейд сървъри**.

Облакът, който предоставяме не е обикновена cloud услуга. Той е едно лесно и достъпно хостинг решение подходящо за всеки бизнес и за всеки онлайн проект. Подходящ е както за специализирани ERP или CRM системи, така и за онлайн магазини и CMS системи с голяма посещаемост и нужда от повече ресурси.

VPS Hosting - Virtual Private Server

В своята същност VPS хостингът представлява вид виртуализация, при която един физически сървър се разделя на няколко независими виртуални машини. Може да се каже, че стои по средата между споделен хостинг и нает/собствен сървър. Както споделеният хостинг, така и VPS предоставя възможност за споделено ползване на сървъра с други потребители, но при него всеки потребител има на разположение отделна виртуална мaшина, която да конфигурира по свой начин. Това дава възможност на потребителя да инсталира операционна система според своите нужди. Клиентът има високо ниво на контрол над системата и може да инсталира всеки софтуер. VPS хостингът разполага с много от функциите на dedicated хостинга, но цената му е много по-ниска**. Виртуалната машина използва част от ресурсите на сървъра, като те могат да бъдат повече или по-малко в зависимост от натоварването, което очаквате.

Важно е да отбележим, че при VPS няма възможност за скалиране. Това означава, че вие може да избирате от предварително дефинирани пакети с предварително заложени ресурси. Например: 3 процесорни яра, 70GB дисково пространство, 4096 MB RAM памет и т.н. Спирайки се на определен план, вие можете да използвате ресурсите, с които той разполага. При необходимост от повече ресурси, трябва да ъпгрейднете към по-горен план или да изберете друг вид хостинг.

Също така при VPS хостинга плащате за зададените ресурси в плана, без значение дали ги използвате. Така в един момент може да се окаже, че сте закупили ненужни ресурси.

SSD VPS on the Cloud от ICN.Bg

Специализираните SSD VPS планове от ICN.Bg са едни от най-добрите хостинг решения на пазара в България към 2019г. Те са разположени изцяло върху Cloud среда, като така предоставят предимствата и на двата вида хостинг – разполагат с на практика неограничен резерв от ресурси, които не споделяте с другите потребители на сървъра, но цената е фиксирана на месец.

Можете да разчитате на резервираност на данните, която предлага Cloud инфраструктурата ни, като няма опасност да се загуби информация, дори при технически проблем с диск от сървъра. Специализирания SAN сървър в RAID10 масив ви гарантира, че данните ще се мигрират автоматично, ако това се случи.

От друга страна SSD VPS by ICN.Bg се ценообразуват на база на предварително избран предефиниран план. Плащате фиксирана цена всеки месец за избраните от вас ресурси. Така можете да прецените какви ще са разходите ви за IT услуги и да планирате ефективно бюджетите на компанията.

Плановете на SSD VPS на ICN.Bg са изцяло разположени на NVMe SSD дискове, като така можем да гарантираме максимална бързина на зареждане на вашите уеб сайтове и онлайн проекти! Заявките се обработват с до 10 пъти по-висока скорост от стандартните SSD дискове, които се предлагат на пазара!

Managed VPS от ICN.Bg

При нас можете да откриете още една полезна и удобна хостинг услуга – managed VPS плановете ни. С тяхна помощ можете да се възползвате от професионален продукт на световно равнище, който се менажира от опитните специалисти на хостинг компания ICN.Bg. Ние държим на качеството и сме вложили в услугата и множество безплатни екстри, с които да направим вашето хостинг преживяване още по-страхотно. Освен че ще управляваме ефективно вашата виртуална машина, имате на разположение напълно безплатно включена Администрация, Мониторинг, DDoS защита и cPanel.

В контролния панел можете да откриете множество безплатни екстри катоSoftaculous Autoinstaller и много инструменти, създадени от нас с цел оптимизация и защита на вашите системи, като ActiveWAF защитна firewall стена, ActiveCache кеширащ инструмент и Malware Detector защита от зловредни скриптове. Отделно можем да направим до 3 бекъп копия в рамките на пространството, с което разполагате, като така ви можете да подсигурите своите услуги и да минимизирате downtime. Фокусирайте се върху развиването на вашия бизнес, докато ние се грижим за вашата хостинг услуга!

Поддържането на голям блог, електронен магазин или друго електронно приложение изисква и големи ресурси. С разрастването на бизнеса ви, популяризирането на сайта ви и увеличаването на трафика към него, е нужно да се променят и параметрите, за да отговорят на изискванията на вашите клиенти. Ако все още се чудите кой е най-подходящият хостинг избор за вас, винаги можете да разчитате на съдействието на специалистите от ICN.Bg. Можете да се свържете с нас, за да обсъдим кое е най-доброто решение, което да приляга най-добре на изискванията и очакванията ви.

Пишете ни на sales@icn.bg , за да ви дадем най-добрата хостинг оферта сега!

Етикети: #internet #sarvar #cloud-biznes #naet-sarvar #vps #web-hosting #cloud-resheniya #virtual-private-server #dedicated-hosting #resursi-na-sarvar #vps-hosting-2 #hosting #cloud-storage #virtualizatsiya #cloud-hosting #cloud #biznes

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе