Въведение в Cloud computing - SaaS, IaaS, PaaS

Въведение в Cloud computing - SaaS, IaaS, PaaS

SaaS, IaaS и PaaS или.... речник на 3 от най-използваните термина, когато говорим за cloud. Бизнес приложения през уеб браузър, съхранение на данни на отдалечен сървър, виртуална инфраструктура под наем, платформи за провизиране - cloud технологията позволява на всички тези онлайн базирани инструменти да бъдат достъпвани надеждно и бързо от милиони потребители ежедневно, но как точно се случва това? В тази статия ще ви запознаем с понятията, които определят изчисленията в облак като онлайн услуга, която задоволява потребителските потребности.

Cloud computing e фраза използвана за описването на различните сценарии, по които може да се доставят ресурсите в облака.

Стандартните и най-популярни методи за доставка на облачни технологии са SaaS, IaaS и PaaS.

IaaS – Infrastructure as a Service – Инфраструктура като услуга

В нея се включва осигуряването на: мрежа и свързаност; физически сторидж (сървъри) и изчисления (Computing). При него потребителят наема изчислителни ресурси: RAM памет, дисково пространство и изчислителна мощ. Доставчикът на IaaS услуги осигурява физически или виртуален сървър и други ресурси, като хипервайзoр (пр. KVM, Xen, Oracle VirtualBox и др.), който да създаде и управлява виртуалните машини. Често се осигуряват и допълнителни ресурси като: библиотеки за операционни системи на виртуалните машини, firewall, load balancers и др. Всички ресурси на облака са on-demand (при поискване). За да се задвижи апликацията на потребителя, той трябва сам да инсталира имидж - изображение на операционна система на инфраструктурата на клауда и върху нея да инсталира своя софтуер. В този модел потребителят сам ъпгрейдва, пачва и управлява операционната система и инсталирания софтуер.

PaaS – Platform as a Service – Платформа като услуга

При този модел потребителят наема както инфраструктурата, така и софтуерните приложения, хоствани в облака, за да създава собствени приложения. Платформа, върху която клиентите могат да разработват и управляват уеб аплкиации. Доставчикът на PaaS услугите осигурява изчислителната платформа, често включваща операционната система, средата за изпълнение на програмния език, базата данни и уеб сървъра. Потребителите или софтуерните разработчици могат да инсталират или разработят и пуснат техните софтуерни решения на клауд платформата без да се интересуват от цената и сложността на закупуването и поддържането на хардуер и операционни системи. Основните ресурси могат да се променят, скалират автоматично, за да отговорят на нарастването на нуждите на софтуера и така потребителят не трябва да го прави ръчно.

SaaS – Software as a Service – Софтуер като услуга

Или както подсказва името му - софтуер разположен в клауда и доставян до крайния потребител on-demand и абонаментен принцип като pay-as-you-go услуга. При него потребителите на облачната услуга плащат за използването на определено софтуерно приложение и бази от данни. Доставчиците осигуряват поддръжката на инфраструктурата и платформата, върху които работи апликацията. Това включва осигуряване на сигурност, достъпност и представяне. SaaS често се определя като софтуер по заявка/on demand/. При този модел доставчиците на клауд услуги инсталират и управляват софтуера върху клауда и потребителите го използват през уеб браузъри. Като пример за SaaS можем да вземем една система за онлайн банкиране, която защитава сигурността на своите клиенти и осигурява услуга, която е надеждна и е достъпна навсякъде.

Друг пример за такъв модел на доставка е cMailPro – единното cloud базирано комуникационно решение, подсигуряващо сигурност, надеждност и широка функционалност на вашето бизнес общуване.

Предимства на модела SааS:

  • Лесна администрация;

  • Автоматичен ъпдейт и поддръжка от трета страна на софтуера;

  • Съвместимост: всички потребители ще използват една и съща версия на софтуера;

  • По-лесна колаборация;

  • Глобална достижимост от всяка точка на света.

На крайните потребители на софтуера не се налага да поддържат инфраструктурата и платформата, върху която работи апликацията. Намаляват се оперативните IT разходи, като се изнася хардуерната и софтуерна поддръжка към доставчика на клауд услугите.

Като минус на SaaS услугите можем да посочим факта, че данните на клиента се пазят и съхраняват на сървъра на доставчика на клауд услугата. Използвайки SaaS e добре да помислите и за приложения за добавяне на допълнителен слой сигурност, както и възможност за криптиране на клиентските данни. Породено от все по-голямата изобретателност, от хостинг компания ICN.Bg създадохме апликацията ActiveAuth. Това иновативно и напълно безплатно мобилно приложение за two-factor authentication ще повиши онлайн сигурността на акаунтите ви и ще защити вашите лични данни.

Етикети: #virtualni-mashini #onlajn-platformi #paas #cloud-computing #saas #internet-prilozheniya #cloud #aplikatsii #iaas