Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Въведение в Cloud computing - SaaS, IaaS, PaaS

Въведение в Cloud computing - SaaS, IaaS, PaaS

Въведение в Cloud computing - SaaS, IaaS, PaaS

(Обновена: ) | Полезно

SaaS, IaaS и PaaS или.... речник на 3 от най-използваните термина, когато говорим за cloud и cloud hosting. Бизнес приложения и апликации през уеб браузър, съхранение на данни на отдалечен сървър и бекъп архиви, виртуална инфраструктура под наем, платформи за провизиране - cloud технологията позволява на всички тези онлайн базирани инструменти да бъдат достъпвани надеждно и бързо от милиони потребители ежедневно. Но как точно се случва това? В тази статия ще ви запознаем с понятията, които определят изчисленията в облак като онлайн услуга, която задоволява потребностите на бизнеса.

Cloud computing или иначе казано "изчисления в облака" e фраза използвана за описването на различните сценарии, по които може да се доставят ресурсите в облака. Събира в себе си понятия като SaaS ( software as s service - софтуер като услуга ), PaaS ( platform as a service - платформа като услуга ) и IaaS ( infrastructure as a service - инфраструктура като услуга ). Това са методи за доставка на облачни технологии и в тях се класифицират различните видове услуги, които се предлагат.

В зависимост от това какъв вид облачна услуга използва потребителя, той наема и има достъп до определени ресурси и софтуер.

IaaS – Infrastructure as a Service – Инфраструктура като услуга

В нея се включва осигуряването на: мрежа и свързаност; физически сторидж (сървъри) и компютърна мощ / облачни изчисления (Computing). При него потребителят наема изчислителни ресурси: RAM памет, дисково пространство и изчислителна мощ. Доставчикът на IaaS услуги осигурява физически или виртуален сървър и други ресурси, като хипервайзoр (пр. KVM, Xen, Oracle VirtualBox и др.), който да създаде и управлява виртуалните машини. Често се осигуряват и допълнителни ресурси като: библиотеки за операционни системи на виртуалните машини, firewall, load balancers и др. Всички ресурси на облака са on-demand (при поискване). За да се задвижи апликацията на потребителя, той трябва сам да инсталира имидж - изображение на операционна система на инфраструктурата на клауда и върху нея да инсталира своя софтуер.** В този модел потребителят сам ъпгрейдва, пачва и управлява операционната система и инсталирания софтуер. Потребителята не се интересува от поддръжката на хардуера.

Този cloud модел е много удобен за собствениците на големи онлайн магазини, новинарски портали, софтуерни разработчици, които искат да изградят специфична платформа за своите приложения и други. При него може да се конфигурира средатра спрямо нуждите на онлайн проекта, за да може тя да отговаря максимално на изискванията и да предоставя максимална производителност.

IaaS е cloud моделът, който използваме от хостинг компания ICN.Bg, за да предоставим надеждни облачни решения за потребителите си! Средата е гъвкава и оптимизирана, за да може вашите проекти да разполагат с най-добрата хостинг услуга на пазара. Данните са подсигурени с помощта на RAID10 масив и изцяло резервирани хардуерни контролери, с който се гарантира, че чувствителните данни и файловете, разположени да сървърите ще са защитени дори при хардуерен проблем.

Прочетете за ползите и възможностите на cloud технологията в нашия специален witepaper по въпроса!

PaaS – Platform as a Service – Платформа като услуга

При този модел потребителят наема както инфраструктурата, така и софтуерните приложения, хоствани в облака, за да създава собствени приложения. Платформа, върху която клиентите могат да разработват и управляват уеб апликации. Доставчикът на PaaS услугите осигурява изчислителните ресурси и платформата, което често включва операционната система, средата за изпълнение на програмния език, базата данни и уеб сървъра. Потребителите или софтуерните разработчици могат да инсталират или разработят и пускат техните софтуерни решения на клауд платформата без да се интересуват от цената и сложността на закупуването и поддържането на хардуер и операционни системи. Основните ресурси могат да се променят, скалират автоматично, за да отговорят на нарастването на нуждите на софтуера и така потребителят не трябва да го прави ръчно.

PaaS моделът се използва най-често от софтуерните разработчици, които искат да развиват и тестват своите приложения в надеждна и подсигурена облачна среда, но нямат нужните тенологични умения да настроят нужната инфраструктура.

SaaS – Software as a Service – Софтуер като услуга

Както подсказва името му, Software as a Service е софтуер разположен в клауда и доставян до крайния потребител on-demand, на абонаментен принцип като pay-as-you-go услуга. При него потребителите на облачната услуга плащат за използването на определено софтуерно приложение и бази от данни. Доставчиците осигуряват поддръжката на инфраструктурата и платформата, върху които работи апликацията. Това включва осигуряване на сигурност, достъпност и производителност. SaaS често се определя като софтуер по заявка/on demand/. При този модел доставчиците на клауд услуги инсталират и управляват софтуера върху клауда и потребителите го използват през уеб браузъри. Като пример за SaaS можем да вземем една система за онлайн банкиране, която защитава сигурността на своите клиенти и осигурява услуга, която е надеждна и е достъпна навсякъде.

Пример за такъв модел на доставка е професионалната бизнес имейл услуга cMailPro – единното cloud базирано комуникационно решение, подсигуряващо сигурност, надеждност и широка функционалност на вашето бизнес общуване.

Предимства на модела SааS:

  • Лесна администрация;

  • Автоматичен ъпдейт и поддръжка от трета страна на софтуера;

  • Съвместимост: всички потребители ще използват една и съща версия на софтуера;

  • По-лесна колаборация;

  • Глобална достижимост от всяка точка на света.

cMailPro предлага пълна интеграция с мобилното приложение за двустъпкова идентификация ActiveAuth, разработено от ICN.Bg. Тази иновативна и напълно безплатна апликация за two-factor authentication дава допълнителен слой сигурност и ще повиши онлайн сигурността на акаунтите ви и ще защити вашите лични данни.

Услугата непрекъснато се ъпдейтва и подобрява, за да може cMailPro да отговори на съвременните нужди на бизнеса. Така вие ще разполагате с последно поколение бизнес ориентиран софтуер, с който ще управлявате бизнеса си още по-ефективно. .

На крайните потребители на софтуера не се налага да поддържат инфраструктурата и платформата, върху която работи апликацията. Намаляват се оперативните IT разходи, като се изнася хардуерната и софтуерна поддръжка към доставчика на клауд услугите.

SaaS услугите са особено подходящи за бизнеси и потребители, които търсят точно определен вид услуга, с която да допълнят и подобрят своите работни процеси. Разработването, хостването и поддържането на такива решения е скъпо и времеотнемащо начинание, като този проблем лесно се решава с откриването на правилния cloud базиран софтуер. Така, освен че SaaS услугите са предпочитани заради финансовия фактор, те са достъпни на момента и можете да изберете тази, която отговаря на вашите изисквания

Етикети: #virtualni-mashini #onlajn-platformi #paas #cloud-computing #saas #internet-prilozheniya #cloud #aplikatsii #iaas #cmailpro #cmail-pro #cloud-hosting #облачен-хостинг #hosting #хостинг

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе