Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Видове потребителски права и роли в WordPress

Видове потребителски права и роли в WordPress

Видове потребителски права и роли в WordPress

(Обновена: ) | Полезно

Разраствайки се, вашият сайт или блог ще се нуждае от екип, който да редактира и добавя съдържание. Като администратор, чрез опцията Users (Потребители) можете лесно да добавяте и премахвате хора, свързани с управлението на сайта ви в контролния панел на вашия WordPress. Създавайки нов потребител за сайта, вие трябва да oпределите роля и ниво на достъп за него. Това е един объркващ момент за начинаещия WordPress администратор. В тази статия, за да изчистим това объркване ще ви запознаем с правомощията на всеки от видовете потребители. Платформата WordPress притежава стотици различни възможности и чрез промяна правата на потребителя, те могат да бъдат групирани в роли. Oсновните роли са пет: Administrator (Администратор), Editor (Редактор), Author (Автор), Contributor (Сътрудник), Subscriber (Потребител).

  • Administrator/Aдминистратор– това най-често е собственикът на сайта. В момента на инсталиране на вашия WordPress сайт, вие автоматично поемате ролята на администратор. Обновяване на версии, инсталиране на плъгини, смяна на теми и всички процеси свързани със задвижването на сайта, са запазени за администратора. Ако усещате, че тази работа е извън възможностите ви и ви трябва човек с по-голяма техническа компетентност, от менюто Users -> Add New вие можете да създадете профил за потребител, който ще има същите правомощия като вас. Нашият съвет е да възлагате тази роля само на хора, на които имате пълно доверие. С опциите, в админ панела можете да се запознаете тук.
  • Editor/Редактор– редакторът има пълен контрол над съдържанието. Той може да публикува статии, да одобрява, изтрива и променя публикации на други потребители, да контролира коментари на посетители на сайта и да управлява категории и тагове. Редакторът няма правата да конфигурира начина, по който работи WordPress и не може да сменя темата и да инсталира разширения. Той носи отговорността, за това какво ще бъде публикувано в сайта и има правото да променя своя профил. В своето меню, редакторът има достъп до функциите – Posts, Media, Pages, Comments, Profile, Tools.
  • Author/Автор– този тип потребители могат да пишат, редактират, изтриват и публикуват свое собствено съдържание, без да е нужно то да премине през редакторско одобрение. Макар и авторът да може да преглежда всички коментари, той има правомощието да управлява само тези, които са оставени под негови публикации. Има достъп до менюто Media и може да качва файлове. Авторът няма правото да създава и променя страници (pages), както и да променя конфигурации по самия сайт.
  • Contributor/Сътрудник – той е оторизиран да създава публикации, които обаче не могат да бъдат публикувани преди одобрението на администратор или редактор. Ако искате да създадете сайт с редакторски екип, който да има контрол над това какво ще бъде публикувано в сайта, бихте желали текстописците ви да имат ролята на сътрудници. Този вид потребител може да добавя етикети към своите публикации, но няма правата да качва собствени файлове или да създава категории.
  • Subscriber/Потребител– ако като администратор на сайта вие искате да поддържате висок контрол над коментарите, бихте могли да се възползвате от настройката, според която потребителите трябва да са регистрирани, за да могат да коментират. Тогава вие можете да създадете потребителски профили, през които ще могат единствено да се логват, коментират и да променят профила си. Това е най-ограниченият вид потребител, който е предназначен за вашите читатели. Те нямат достъп до админ панела и менютата.

Познаването на отделните потребителски роли в WordPress е важна част от процеса, в който вашият сайт се разраства. С правомощията, които задавате на потребителите, ще можете лесно да разпределяте работата във вашия екип. Очаквайте още полезни статии през WordPress месеца на ICN.bg. Как да управлявате вашия WordPress и какво можете да правите през административната му част, можете да видите тук.

Етикети: #admin #месец-на-wordpress #полезно #роли #потребители #uebsajt #wordpress

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе