Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Сайт за вашия туристически бизнес - WordPress от нулата!

Сайт за вашия туристически бизнес - WordPress от нулата!

(Обновена: ) | Полезно

България става все по-търсена туристическа дестинация в търсачките и много чужденци избират почивка в китната ни страна, за да се насладят на културата, храната и природата. Но кое е най-важното нещо, за да могат интернет потребителите да ви открият в мрежата – сайт на вашия бизнес. Вижте защо е важно да направите собствена страница и как бързо и лесно да създадете свой собствен сайт съвсем сами.

Защо е важно вашият туристически бизнес да има сайт?

Не е достатъчно да имате Facebook страница и да сте се регистрирали в няколко букинг сайта, ако те не препращат към един основен сайт, в който да има голяма галерия със снимки, ваши контакти и форма за резервация. Собственият сайт е основния начин интернет поколението, което в момента управлява света, да открие вашия бизнес. Тогава какво чакате?!

Трудно ли е да се направи един сайт?

Не, вече не е трудно да се направи и поддържа един сайт. Има много безплатни платформи, с които само с няколко лесни стъпки можете да създадете една красива и лесна за управление страница. Най-популярните са WordPress и Joomla, като WordPress притежава десетки красиви безплатни и платени теми, които са подходящи за туристически бизнес от всякакви размери.

Стъпка 1: Хостинг план

Имате нужда от хостинг план – споделен хостинг, VPS, Cloud или Нает сървър. В зависимост от големината на вашия сайт е добре да прецените какъв хостинг план трябва да заявите. В случай на липса на ресурси, винаги можете да преминете на по-висок споделен хостинг план или друг вид хостинг услуга. ICN.Bg предлага споделен хостинг с безплатен cPanel контролен панел, от където можете бързо и лесно да инсталирате безброй безплатни приложения като CMS платформата WordPress само с няколко клика през Softaculous. Не пропускайте да изберете атрактивно, кратко и лесно запомнящо се име за вашия домейн. Можете да прочетете още съвети за по-добър брандинг тук.

Стъпка 2: Инсталиране на WordPress

WordPress е безплатна платформа за създаване на сайтове, която има десетки приложения – от собствен блог, сайт за вашия бизнес и дори онлайн магазин. Вижте как в шест стъпки да инсталирате и конфигурирате вашия нов WordPress сайт директно през cPanel акаунта си и Softaculous тук.

През cPanel на ICN.Bg и софтуерът за бързо инсталиране на приложения Softaculous инсталираме последната версия 4.4.2 на WordPress. При инсталацията на нашия WordPress сайт избираме желаната тема.

Стъпка 3: Смяна на активна тема

Можете да смените избраната тема на вашия нов сайт от администраторския му панел. В случая мога да достъпя моя панел през http://www.kat.bgschool.bg/wp-admin/, където изписвам потребителското си име и парола (Винаги генерирайте сложни пароли за вашите акаунти!).

След това влизаме в меню "Външен вид" > "Теми".

wp-tema

От тук можем да активираме всяка от инсталираните теми с бутон “ Включване“ или да инсталираме нова тема с бутон „Добави“.

wp-tema1

В меню „Добавяне на теми“ можем да търсим, изберем и инсталираме различни теми.

wp-tema2

След натискане на бутон „Инсталиране“ трябва да изчакаме, докато темата се добавя. След това ще се визуализира екран за успешното ѝ инсталиране, от където можем да я активираме с бутон „Включване“. Нашата тема е вече сменена!

Стъпка 4: Конфигуриране на нашия нов WordPress сайт

След успешна инсталация на нашия нов уебсайт, се сблъскваме с лесния за управление и все пак непознат интерфейс на WordPress.

От администраторския панел можем да достъпим нашия сайт и да зададем нужните настройки:

wp-nastr1

Влизаме в меню "Настройки":

wp-nastr2

В зависимост от темата, която използвате, първоначално панелът за настройки ще изглежда приблизително така:

main

От страничните менюта можем да зададем различни настройки – можем да добавим изображения, да сложим текстове на заглавната страница и да включим различни „джаджи“, с които разполага дадената тема, като календар, поле за търсене или да използваме полезната джаджа "Текст", за да добавим код от друг сайт. Експериментирайте и открийте най-добрата визия за вашия сайт!

Стъпка 5: Добавяне на нова подстраница

За да добавим нова подстраница в нашия сайт, трябва да влезем обратно в aдминистраторския панел /wp-admin/. От там отиваме на меню „Страници“, от където можем да добавим нова страница и да редактираме вече създадените.

wpnastr3_1

Стъпка 6: Инсталиране на плъгини

Плъгините са важна част от всеки WordPress сайт – те добавят функционалности, повишават сигурността и дават нови възможности за вашия туристически бизнес.

Как се инсталира един плъгин?

WP-plugins3От администраторския панел на нашия WordPress сайт отиваме на меню "Разширения", от където можем да включим или изключим всеки инсталиран плъгин или да добавим всяко желано разширение.

! Важно: Имайте предвид, че плъгините трябва да се ъпдейтват регулярно, за да не станат предпоставка за пробив в сигурността!

Вече писахме за най-популярните security плъгини за WordPress в част 1 и част 2, но нека видим кои още плъгини ни трябват, когато говорим за туристическия бизнес.

.

.

.

От какво още има нужда един сайт за туристически бизнес?

  • Форма за резервация
  • Плъгин за онлайн плащания
  • Форма за контакт/запитване
  • Книга за препоръки / оценки
  • Google maps – може да се сложи като код в джаджа тип "Текст"
  • Прогноза за времето - може да се вземе като код от сайт за прогнозата за времето, какъвто е sinoptik.bg и да се сложи в джаджа тип "Текст"

Стъпка 7: SSL сертификат – една важна стъпка за защита на личните данни.

В момента си задавате въпроса „Имам ли нужда от SSL сертификат?“. Ако през вашия сайт минава чувствителна информация, като лични данни на клиенти, извършват се онлайн плащания и резервации, тогава имате нужда от сигурността, която предлага един SSL сертификат.

“https” пред вашето домейн име в полето на браузъра ще ви даде множество преимущества: SSL сертификатите помагат за по-висок ранкинг в търсачките, дават сигурност и увереност на клиентите, които могат да са спокойни, че техните лични данни ще бъдат защитени и разбира се, SSL сертификатът ще защити връзката към сайта ви от „подслушване“ и кражба на чувствителна информация.

Ако продължавате да си мислите, че създаването на един сайт е трудно, нищо не ви пречи все пак да опитате. Няма да загубите нищо, а ползите, които можете да придобиете, са неизмерими. Можете да прочетете още за това от какво има нужда туристическия бизнес в нашата статия за реклама и присъствие на туристическия бизнес.

От екипа на ICN.Bg оставаме насреща, ако имате въпроси относно настройването на вашия нов WordPress сайт. Не се колебайте да се свържете с нас, ако имате запитвания за нашите хостинг услуги.

Етикети: #cpanel #softaculous #plagin #hosting #туризъм #wordpress #ssl #tourism #тема

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе