Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > ТОП 25 успешни ниши за вашия блог през 2020 г.

ТОП 25 успешни ниши за вашия блог през 2020 г.

ТОП 25 успешни ниши за вашия блог през 2020 г.

| Полезно

Да създадеш блог не е непосилна задача. По-трудната част за бъдещите блогъри е да се ориентират в коя конкретна ниша искат да творят. Сигурни сме, че следващите редове ще бъдат полезни на много от вас, особено ако тепърва навлизате в света на блогърството.

В статията ще разгледаме топ 25 най-успешни ниши за блог през Новата година. Надяваме се, че информацията, която ви поднасяме, ще ви бъде полезна. Нека започнем с първата ниша:

Развлекателна ниша – Геймърска ниша

Хубавото в тази ниша е, че се съчетава приятното с полезното. Всички геймъри (хора, които играят почти професионално на компютърни игри) се фокусират върху създаването на качествено видео съдържание, докато са в геймърската си реалност. През 2020 г. това е една от най-успешните ниши, от която се интересуват малки и големи. Потребителите са склонни да отделят часове от ежедневието си, за да гледат как някой играе на конкретна игра, която те вече знаят и харесват. За всеки, който твърдо е решил да се занимава сериозно с геймърство, би било хубаво да включите в своите дейности и ревюта на други различни игри.

Виж повече: "12 успешни съвета за бъдещи блогъри"

По този начин можете да стигнете до още по-голяма публика и можете да спечелите доверието на още повече потребители. Задължително е да бъдете сериозни и последователни, за да задържите за колкото се може по-дълго вниманието им.

Ревюта на филми

Всички киноманиаци с богат лексикален речник са потенциално успешни блогъри в тази ниша. Истината е, че кинокритиците у нас са изключително малко. Ако развивате уменията си непрестанно и съумеете да създадете голяма фен база, то ще имате големи успехи в бъдеще с вашите ревюта. В кината излизат нови и нови продукции всеки месец, което означава, че има хляб в това ваше хоби да се превърне и в професия. В своя блог можете да заложите на тип статии, например – „Най-добрите романтични комедии за всички времена“.

Ниша бебета и подрастващи

Тук попадаме на една благоприятна и вечна тема. Интересен факт е, че тя интересува не само майките с деца, но и всички останали хора, които обичат децата или тези, които ще се очаква да са бъдещи родители. Не случайно има безброй много форуми, в които се разучават непрестанно бебешки проблеми. Дори, когато децата вече не се считат за бебета, то майките продължават да се интересуват от бебешките теми и не спират да четат. Винаги можете да подновите информацията в блога си и да напишете материали за подрастващите деца след годинка и половина, които вече не влизат в тази категория. Така ще предлагате по-подробно съдържание за потребителите си и ще задържите интереса върху себе си за още по-дълго време. Развихрете въображението си, имате огромно поле на изява.

Фитнес ниша

Когато говорим за фитнес, всъщност говорим за една от най-наболелите теми в световен мащаб. Сякаш тя винаги е актуална, както за мъже, така и за жени. Ако искате да пишете в блога си за тази тема, трябва да сте наясно дали сте любители или имате необходимата квалификация, за да публикувате проверена и установена професионална информация. Тук ключовият израз е „персонален подход“. Проблемите с килограмите винаги са актуални – независимо дали става въпрос за качване на килограми или сваляне на килограми. Във вашия блог можете да заложите на информация за какви видове храни е желателно да се приемат и какви не е желателно да се приемат. Или какви упражнения да правите, за да стегнете тялото си и какви, за да отслабнете.

Тази ниша е много полезна относно e-mail маркетинга за вашия блог. Другото хубаво нещо е, че можете да заложите на много различни ключови думи. Вмъкнете текст, картинки или видео материал. И нека не забравяме, че потенциалната ни аудитория в този смисъл е безгранична.

Плетене на една кука

Това е много по-различна ниша, за която едва ли сте се замисляли да пишете в блога си, особено ако не сте голям фен на плетенето на една кука. Сякаш тази ниша е ориентирана основно към жените потребители, но не само. Винаги има изключения. Хубавото на тази блог ниша е, че е прекалено различна и конкретна и това може да ви донесе успехи в определена таргет група. Този тип интерес ще работи и във визуалните платформи, като Pinterest, Instagram, Google. Ще имате още по-голям успех, ако качвате и актуално видео съдържание в Youtube с конкретни техники за плетене и споделяйки собствените си знания и умения. Така ще се отличите от всички останали и съдържанието, което поднасяте ще бъде уникално.

Имате възможността дори да продавате собствените си модели онлайн. Единствено трябва да се погрижите да се специализирате в това да поднесете интересна и грабваща визия – независимо в какъв формат е.

Квилинг

Сигурни сме, че тази тема ще намери подходящо място в блога на някоя творчески настроена личност. Гарантираме ви, че темата съвсем не е за подценяване, защото 20 000 пъти месечно потребителите в US търсят в интернет именно думата „квилинг“. Това е сериозен резултат! Не очаквайте главозамайващ трафик в сайта си на тази тема. Опитайте се да се позиционирате, като реклама на правилните места в интернет пространството. Обяснете с прости думи какво означава конкретната чуждица и какво стои зад творчеството с квилинг.

Шиене

Обзалагаме се, че няма да познаете колко търсения на месец има с думата – шиене в Google в US. Отговорът е 34 000 на месец. Ако шиенето е вашето хоби, имате най-добрия повод да си направите блог на такава тематика. Съгласни сме, че преди 30-40 години хората са шиели много повече, отколкото днес. Трудно бихте могли да си намерите и спонсори или партньори, освен ако те не са свързани с шевни машини, различни видове тъкани и може би графични модели за шиене. Ако сте много добри в шиенето, имате потенциал да създадете добро видео съдържание и впечатляващи снимки.

За по-предприемчивите потребители тази ниша би била шанс за навлизане в друго важно поле – модата, като проектанти.

Фотографска ниша

Това е една от най-перфектните ниши, на които можете да заложите в днешни дни за вашия блог. Вашата таргет група в случая е огромна. Снимките са част от живота ни, независимо дали са снимани с телефон или фотоапарат. Да не говорим, че на пазара вече има телефони, които могат от части да изместят някои фотоапарати. Всички искаме да надградим уменията си за снимане. Необходими са, като за начало, базови умения, за да направите добър кадър.

Виж повече: "10-те най-добри сайта за сваляне на безплатни снимки"

Дори аматьорите биха се справили страхотно с блог в тази ниша. Тук можете още повече да задълбочите уменията си в конкретна тема, като: снимки с iPhone, снимки с Cannon, портретни снимки, пейзажни снимки. Ако се специализирате в тази ниша, можете да заложите на ревюта на техника, клипове и текстове за сравняване на техника или сравняване на фотографии. Необходимо е да бъдете наистина добри в това, с което се захващате, за да се отличите от конкуренцията на пазара в момента.

Развитите блогове и сайтове за фотография много често с течение на времето започват да предлагат платени услуги, среди които могат да бъдат и фотографски снимки, фотосесии и др. Ако сте стигнали нивото да продавате своите продукти, трябва да сте наясно с това "Какви начини на плащане е хубаво да имаме на сайта си как най-лесно да ги внедрим?".

Красота

Ниша Красота е много благотворна най-вече за женската част от населението, но не само. Също толкова добра, колкото ниша грим, коса, нокти и кожа. Тя е с много общо понятие и можете да я разбиете ня няколко по-малки теми, като тези, които изброихме преди малко.

В US конкретните понятия са търсени следните пъти в интернет:

Красота – 230 000 пъти/месечно

Коса/прически – 240 000 пъти/месечно

Грим – 167 000 пъти/месечно

Нокти – 65 000 пъти/месечно

Акне – 100 000 пъти/месечно

Лунички – 12 000 пъти/месечно

Ако разбирате от някои от следните категории и сте добри в заснемането на видеа или самите вие обичате да стоите пред камера, то имате голям потенциал да жънете огромни успехи. Постарайте се да свържете вашия блог с канала си в Youtube, ако генерирате видеа.

DIY (do it yourself) – Направи си сам ниша

Възможностите, с които разполагате в тази конкретна ниша са безброй много. Можете да си изградите списъци, в които да запишете всичко, което смятате да включите във вашия блог. Заложете и на видео, и на снимков материал за това как се прави конкретното нещо, за което сте заложили в статията си и ги публикувайте.

Имате опцията да поканите „Гост“ творци в своя канал, които да разкажат за тяхното конкретно хоби и какво практикуват те в свободното си време. Това е една от малкото ниши, при които трафикът в Pinterest с лекота може да надвиши трафика ви в Google.

Мода

Последователите в тази ниша са много отдадени и лоялни. В помощ може да ви бъде социалната мрежа – Instagram. Tова, което трябва да направите за себе си е да бъдете стилни, да носите модерни дрехи, да се снимате или да правите видеа с вашите модни находки, които да споделяте със своите последователи. Колко приятно звучи, нали? Модата лесно може да се превърне от просто интерес в истинска мания. Имате възможността да рекламирате конкретни брандове или самите вие да станете лице на конкретен бранд, ако сте наистина добри и имате огромен брой последователи, което става с времето, разбира се.

Вашите потребители и читатели нямат ограничения в стила, пола, годините и визията. Разполагате с още много подниши които е желателно да включите в текстовете в блога си, като – рокли, модни аксесоари, обувки, облекло за спортисти и др.

Lifestyle Ниша

По категорията Lifestyle можете да използвате много различни категории. Включете в своя блог следните теми: мода, декор, фитнес, храна, постижения, пътувания и др.

От друга страна, ако сте ексцентрична личност, можете да заложите на това какъв е вашият живот и какво правите вие самите в ежедневието си, като споделяте вашите мигове в блога си. Това е печеливш ход, защото е заложено у човека да се интересува от останалите хора и начина им на живот.

Local блог – локален блог

Първата и основна задача е да изберете за какво точно искате да пишете. Ако използваме една обща тема – „Пътувания“, какво включвате в нея – неща, които да правим по време на пътуване, ревюта на ресторанти/хотели в конкретен регион или др.

Сред теми Local са: политически новини, криминална хроника, бизнес, спорт и др. А защо не да съчетаете няколко неща в едно?

От друга гледна точка възможностите ви са леко ограничени, защото трудно можете да се сравнявате с утвърдени сайтове и приложения, които отразяват именно локалния бизнес, като Trip Advisor например, където се пишат коментари за локалните ресторанти и забележителности.

Ако все пак изберете да пишете конкретно за тази ниша във вашия блог, ви съветваме да пишете от първо лице с личните си преживявания, защото в противен случай няма да сте обективни и това ще се усети от читателите ви. Ще ви дойде малко изнанагорно, но ще се справите. Така чувството от свършената работа накрая ще бъде още по-сладко.

Ниша майки

Какво представлява понятието - блог на майката? Това е място, където се пишат и коментират теми, които пряко касаят майките и техните проблеми. В този ред на мисли може да са теми, които включват трикове в ежедневието, инспириращи съвет или развлекателна тематика. Отново почти нямате лимити в писането.

Можете да се ангажирате с теми, като: домашни любимци, дом, ръчно направени неща, лични финанси, здраве, диети, храна, готвене, образование и др. Имате пълната свобода да бъдете себе си в своя блог и никой не може да ви каже – „копче“, защото това е вашият живот и вашето мнение.

Ниша Родители

Отново попадаме в една от големите ниши с над 20 0000 търсения в мрежата на месец.

Проблемът тук е, че се предполага, че родителите ще загубят интерес по сега актуалните теми, когато децата им пораснат, защото ще имат нужда да обърнат повече внимание на самите себе си. Имате опциите да преплитате тематики, които да се включват в по-горе изброените ниши, като DIY (do it yourself), готвене, пътуване и др.

Домашни любимци

Като цяло всяко едно изображение с лика на кученце, котенце и всякакво друго сладко животинче набира страхотен трафик в интернет пространството. Т.е това е една от най, най, най-плодотворните теми за писане в блог.

Нишата домашни любимци е само за хора, които имат дoмашен любимец и за тези, които обичат животните. Всички останали потребители не биха разбрали нуждата от споделяне на подобна информация. Още преди години стана бум стопаните да правят профил на домашния си любимец в социалните мрежи. И повярвайте ни, в чужбина подобен тип профили набират десетки хиляди долари за всеки един отделен пост на домашния любимец, т.е нишата наистина е успешна.

Религия

Понякога религията е въпрос на личен избор, това прави темата изключително актуална и днес. Ще ви представим какви са данните за търсене в интернет на конкретните религии на месечна база:

Християнство: 82,000 м.

Ислям: 147,000 м.

Юдаизъм: 89,000 м.

Католицизъм: 36,000 м.

Будизъм: 193,000 м.

Хиндуизъм: 106,000 м.

Ако прецените, че религиите влизат във вашия списък с интереси, това е страхотна възможност за тема за вашия нов блог. Попринцип публиките тук са лоялни, защото хората често се палят на тази тема. Тя е вечно актуална.

Винаги имате опцията да експериментирате, като използвате няколко ниши в едно, например – религия и бизнес или религиозни майки.

Храна/готвене

Тук можем да говорим много за блоговете за храна и готвене. Полето ви на изява е широкоспектърно. Имате възможност да пишете за различни неща, като готвене, рецепти, печива, подправки и др. Споделяйте своите собствени рецепти или анализирайте кухнята на другите. Може да правите ревюта на ресторанти или да пишете за кухнята на конкретен град във всяко кътче на Земята.

В помощ биха могли да ви бъдат социалните мрежи, като Pinterest, Instagram, Youtube.

Виж повече: "Как бързо и лесно да си направите кулинарен блог?"

Ако не обичате да готвите и това не ви доставя удоволствие, не се захващайте, въпреки, че нишата е много благоприятна. Това усещане веднага ще се предаде на вашите потребители. Ако обичате да готвите, ще достигнете най-близко до тях, ако споделяте различни и автентични рецепти, които никога не са изпробвали, като им предлагате и приятни снимки, които да ги накарат да огладнеят на момента. Предизвикайте желанието у тях да повторят рецептата ви.

Сватби

Една от вечните актуални теми е сватби. На тази тематика можете да пишете за много неща, като: рокли, храна, коса, пръстени, фотография, пътувания и много други категории. Отново ще дадем Pinterest, като пример за неизчерпаем ресурс на идеи, когато стане въпрос за сватби. Можете да използвате канала и да качвате собствени снимки и да генерирате съдържание в профила си в Pinterest. Проблемът тук е, че може да се сблъскате с реалността, че този тип събития са сезонни, но от друга страна подготовката за тях се прави месеци, година по-рано, което може да работи за вас.

Не очаквайте вашите потребители да са лоялни към вас за голям период от време, защото интересът към информацията и материалите, които им предлагате, ще изчезне веднага след сватбата. Но дотогава със сигурност ще се появят и още нови потребители.

Технологии

Сигурни сме, че ще има много хора, които ще се разпознаят в тази ниша. Няма да ги делим на мъже и жени, а на хора, интересуващи се от технологии и технологично развитие и на такива, които въобще си нямат и понятие от това. В тази ниша можем да говорим за много неща:

Джаджи: смартфони, лаптопи, apps, таблети, аксесоари, електроника

Софтуеър: Update-и на софтуерни системи

Технологични новини: Иновации в технологичен план

Инвестиции: С фокус технологичните компании

Тематиката е вечна, защото непрестанно се обновяват технологиите и винаги има с какво ново да запознаете потребителите на вашия блог. Имайте предвид, че ще имате голяма конкуренция в лицата на вече професионални блогъри, които с години представят новостите и дори правят технологични ревюта на смартфони например.

Кецове

Ако кецовете са ви страст, то тогава това е вашата ниша. Материалните зависимости могат да доведат и до много хубави неща. Ако непрестанно си купувате обувки, то със сигурност можете да сравните отделните марки и видове помежду им. Ревютата на подобна тематика са доста често търсена информация в интернет. Много често потребителите се интересуват и от надеждни сайтове, от които биха могли да си закупят стока, която да е качествена на първо място и достъпна като цена на второ място.

Съдържанието и снимковият ви материал тук трябва да са на високо ниво, защото постовете ви са свързани с конкретна стока. Това е перфектният начин да съчетаете полезното с приятното, какво ще кажете? Обърнете подобаващо внимание на по-скъпите чифтове кецове, за да знаят потребителите ви защо би си заслужавало да инвестират повече в конкретния продукт.

Бюджетиране

Както можете да се досетите тук не става въпрос просто за бюджетиране, а по-скоро за спестяване. Голяма част от потребителите имат проблем със спестяването и имат нужда от леко побутване, за да предприемат тази крачка в живота си. Често обаче хората четат, без да последват конкретни действия. Вашата роля тук е да промените това. Като е хубаво да се позовавате на достоверна и много голямо количество прочетена литература през годините. Това ще ви отличи значително от масата.

Когато говорим за бюджетиране, нямаме конкретно таргетиране и разделяне на пол, професия, възраст и местоположение. Имайте го предвид.

Маркетинг

Това е много актуална ниша за блог. Опитните маркетолози имат шанса чрез своя блог или сайт да предадат натрупаните през годините знания и на останалите хора, които се интересуват от „маркетинг“. Темата е много обширна, затова е задължително да сте много добри в това, с което сте се захванали. Нови и нови статии се генерират ежедневно. Трябва материалите ви да са с дълбочина, защото в момента в интернет пространството съществуват много на брой текстове, които са написани абсолютно повърхностно и това си личи от километри. Не искате да заблуждавате вашите потребители, нали?

Къмпингуване

Отново става въпрос за сезонна ниша, но това няма никакво значение. Имате шанс да стигнете до много голяма аудитория от хора, които обичат къмпингуването. Предполага се, че ще имате най-голям трафик през пролетта и лятото, а също така и ранна есен. Това съвсем не означава, че не трябва да поддържате интереса на вашите потребители през цялото време на годината. Ако разполагате с кемпери, те могат да бъдат актуални целогодишно. Използват се и лятото, и зимата. Ориентирайте се и в тази насока, ако имате тази възможност. Така значително разширявате кръга на интерес към вас и вашия блог. Не забравяйте, че хората планират пътуванията си понякога от предното лято за следващото. Това е във ваш плюс. Поддържайте непрестанно интереса на читателите.

Научете повече за това "Как да си направите блог за пътешествия?", където можете да споделяте своите емоции, свързани с пътуване и къмпингуване от всяка точка на света.

Коли

Няма как да подминем една от най-актуалните теми в цял свят – коли. Най-често блогърите правят ревюта на коли. За целта е хубаво да имате допир до превозното средство, за да сте още по-убедителни, че разбирате от материята. Приложете т.н. test drive, стига да имате тази възможност. Не пропускайте снимките в блога си, а още по-добре би било, ако направите и цяло видео. Ако съумеете да развиете достатъчно блога си, имате още варианти, които бихте могли да приложите към него. Като това да се специализирате в ревюта само на луксозни коли или електрически автомобили, например.

Желаем успех на всички блогъри, които търсят своята ниша. Надяваме се, че ви бяхме полезни в избора на най-подходяща ниша за вашия нов блог.

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе