Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > 10-те най-добри сайта за безплатно сваляне на снимки

10-те най-добри сайта за безплатно сваляне на снимки

10-те най-добри сайта за безплатно сваляне на снимки

(Обновена: ) | Полезно

Имате собствен блог или сайт и постоянно ви се налага да търсите безплатни професионални снимки от интернет, но не знаете на кои сайтове бихте могли да се доверите? Попаднали сте на точната статия за вас. Днес сме ви подготвили класация на 10-те най-добри онлайн сайта, от които бихте могли да теглите снимки с високо качество абсолютно безплатно и законно. Но нека първо да разгледаме защо е важно да заложите на най-подходящите снимки при изработката на своя сайт.

Ролята на професионалните снимки на сайта

Знаем, че е трудно винаги да имате под ръка авторски професионални снимки, но те са много основен елемент от визията на всеки онлайн сайт, защото:

  • Снимките помагат на човек по-лесно да възприеме информацията, която му се поднася;

  • Благодарение на визуалната си памет потребителят запомня информацията за по-дълго време;

  • Добре издържаната визия на вашия сайт ще ви отличи от всички останали ваши конкуренти.

Най-добрият вариант е сами да създавате снимките на своя сайт. Така със сигурност ще подчертаете собствения си почерк и имате шанс да се отличите от масата със стил и замисъл на съдържанието на вашата снимка. Ако нямате тази възможност обаче, задължително разгледайте сайтовете за безплатни снимки, които сме ви подготвили.

Ако все още нямаш сайт, разгледай нашето Пълно ръководство за това Как да си направиш WordPress сайт в няколко лесни стъпки. Ще научиш много ценна информация за WordPress - най-известната CMS платформа в света, какво представляват темите, как да си свалиш плъгини и как да защитиш сайта си.

10-те най-добри сайта за безплатни снимки

Редът, по който подреждаме сайтовете не е класация и е избран изцяло на произволен принцип. Нека започваме:

Pixabay

Pixabay е страхотен сайт за сваляне на снимки. Много от снимките, с които разполага платформата са уникални и можете да ги намерите единствено и само тук и на нито един друг сайт. Безплатно можете да сваляте всичко, което ви харесва. Всъщност сайтът се различава от всички останали и с това, че разполага с материали в две съвсем различни категории: векторни изображения и илюстрации. Този тип изображения са много актуални в момента. Банката им със снимки е с над 320 000 безплатни фотоса.

pixabay

Pexels

Pexels.com е създаден през 2014 г. Можете да си представите с каква база данни от снимки разполага днес през 2020 г. Няма да ви мъчим, а направо ще ви кажем, че възлиза на 2 800 супер професионални снимки. Тук можете да намерите подходящи материали, както за лична полза, така и за работни цели. Всеки ден качват по 5 нови фотографии. Напоследък може да ви направи впечатление, че е възможно да се натъкнете на вертикални снимки много повече от обикновено. Все по-често ще ги забелязвате, защото потребителят се ориентира към визии, които изглеждат привлекателни предимно за мобилна версия. Всеки един от нас прекарва достатъчно много време пред екрана на телефона си. Все по-често оперираме и дори пазаруваме именно през мобилните си устройства.

В Pexels ще oткриете и доста видеа, които можете да импортнете, като видео шапка за вашия видео канал или да използвате видео форма за вашата Facebook корица.

Научи повече: 9 доказано добри WordPress плъгина за добавяне на видео

Ако сте фен на Canva (това е инструмент за графичен дизайн, който използва формат на drag and drop, има достъп до снимки, векторни изображения, графики и шрифтове), трябва да знаете, че Pixabay и Pexel са адаптирани да работят с програмата и спокойно можете да използвате всичките инструменти, за да създадете подходяща визия за вашите социални мрежи.

Приложението Freebie supply е много полезно за дизайн, създаване на темплейти и др. Разполагате с голямо разнообразие от четки, UI kit-ове и икони. Почерпете вдъхновение и полезни инструменти от него!

Unsplash

Unsplash в своето начало беше Tumblr блог преди да се трансформира в платформата, която познаваме днес. Представлява имидж банка (банка за снимки), където можете да намерите разнообразни снимки с наистина страхотно качество. През юли 2019 г. от Unspash се похвалиха със зашеметяващата новина, че са имали 1 билион сваляния на материали от техния сайт. Впечатляващо, нали?

На всеки 10 дни добавят 10 нови обработени страхотни снимки. Фотографите им се славят с уменията си да предават светла визия на снимките и с това, че успяват да ги направят много подходящи за социалната мрежа – Instagram., която е най-използваният канал за качване на снимки в момента. Предполагаме, че вече със сигурност успяха да спечелят вниманието ви.

unplash

Stocksnap.io

Stocksnap.io е поредният вариант, където можете да намерите впечатляващи снимки за вашия блог или сайт. Различава се от всички останали сайтове за снимки с това, че в Stocksnap.io ще намерите по-градски снимки и такива в underground стил. Бъдете спокойни, че всичките им снимки имат т.н. Creative Commons CC0 лиценз, който ви позволява да сваляте снимки абсолютно свободно без да се притеснявате дали можете да ги дообработватe. Имате пълната свобода.

stocksnap.io

Burst by shopify

Burst by shopify е следващият сайт за безплатни снимки в нашия списък. Дори и да не сте голям фен на Shopify, хвърлете едно око на платформата, може да намерите нещо, което да ви допадне. Разполага с голямо разнообразие от категории, сред които можете да избирате. Ще забележите, че преобладават основно абстрактните изображения.

burst

Life of pix

Life of pix е още една готина опция. Базата снимки с която разполагат, е впечатляваща, предвид факта, че са от сравнително скоро на пазара. Всяка седмица подновяват своята галерия с нови снимки. Следете ги редовно! Различават се с това, че се опитват да съчетават изображения, които да бъдат приятна смесица от диви животни и живописни изображения, смесени с красиви градски пейзажи и ежедневни близки планове в градска среда.

Всъщност има още един сайт към Life of Pix, който се казва Life of Vids. В него можете да откриете всякакви кратки видеа и клипчета, които съвсем свободно можете да използвате. Не са безкрайно много платформите за видеа, затова си заслужава да погледнете какво ви предлагат от Life of Vids.

Kaboom pics

Kaboom pics е опцията, която със сигурност можете отличите от всички останали наши предложения по това, че при тях можете да намерите цялостни фотосесии, които разказват истории в снимки.

Научи повече: 8-те най-използвани плъгина за създаване на видео галерия. {: target="_blank"}

Има кадри с пресечки, детайли, zoom out и zoom in изображения. Отделете от времето си, за да погледнете интересните неща, които ви предлага Kaboom pics.

kaboo

Flickr: Creative commons

Flickr: Creative commons е платформата на Yahoo!, за която няма как да не сте чували в последните години. Снимките могат да се използват само за некомерсиални цели. Нямате право да преправяте под никаква форма снимките, които сте изтеглили за лични цели. Това е една от най-рестриктивните платформи, които можете да срещнете на пазара в момента. Банката със снимки, с която обаче Flickr разполагат е наистина зашеметяваща. Всяка една от тях е изключително реалистична и професионална, ако това е, което търсите, сте попаднали на правилното място.

flickr

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons е следващата опция пред вас. Сигурно сте чували за Wikimedia Foundation и тяхната дейност да предоставят абсолютно свободнодостъпна информация в интернет пространството, част от което е и Wikipedia. Разполагат със снимки, илюстрации и рисунки. Припокриват всичко, от което хипотетично бихте могли да имате нужда. Свободни сте да филтрирате търсенето си, както пожелаeте по вид, тема, лиценз, локация и др. Имайте предвид, че някои изображения попадат под лиценза на Creative Commons, изискващ снимков кредит, така че не забравяйте да проверите точно условията, при които можете да използвате всяко конкретно изображениe. Разполагат с база данни с впечатляващата цифра: 31,177,626 снимки.

wikimedia

FreeImages.com

FreeImages.com се отличава с уникалните секции, с които разполага сайтът, като например подкатегории с конкретен модел фотоапарат, с който са направени снимките. Така можете да изберете модела на апарата, много преди да си харесате конкретна снимка, която искате да използвате за лична употреба на вашия сайт или блог. Този филтър не е от често срещаните, затова го ценим много.

Бонус съвет:Ако все още нямате сайт, то бързо може да създадете такъв с помощта на ICN.Bg Sitebuider, който има своя собствена банка с безплатни снимки. Също така разполага и с красиви галерии, които можете да използвате, за да направите сайта си още по-привлекателен за потребителите си. Разгледайте специалнте ни ВИДЕО материали в youtube канала на ICN.Bg. В тях показваме как стъпка по стъпка да работите с платформата, без да имате никакъв технически опит.

Лицензи за безплатно използване на Free Images

Публичните домейни или Creative Commons Zero (CC0) изображенията са безплатни за използване, без да се изисква да кредитирате създателя им.

Друг лиценз за изображения, който е безопасен за употреба, е Creative Commons (CC). Има няколко различни нива на лиценз за CC, така че винаги е добра идея да кликнете върху съкращението, за да видите какви са специфичните изисквания към вас, ако искате да ползвате снимките. CC BY 2.0 е общ лиценз, който ви позволява да споделяте снимките на собствения си уебсайт и да го адаптирате, ако е необходимо, но тогава трябва да линкнете към сайта, от който сте използвали изображенията.

Всъщност в повечето случаи всичко, което трябва да направите, е да сложите линк обратно към източника на изображение на очевидно място, в непосредствена близост до самото изображение, което използвате. Бъдете предпазливи и винаги проследявайте дали снимката, която искате да ползвате, е за свободно ползване.

Какво е Creative Commons (CC)?

Криейтив Комънс (CC) е американска организация с нестопанска цел, която работи за разрешаване на използването на творческите произведения и на знания, основана от Лорънс Лесиг, Хал Абелсън, и Eric Елдред пред 2001 г.

Лицензът дава възможност на информация и изображения да се споделят свободно, чрез освобождаване от авторски права, лицензи, известни като Creative Commons лицензи.

Какво е Public Domain?

Това са всички произведения на изкуството, чиито изключителни права върху интелектуална собственост са изтекли. Те вече не са ничия собственост. Което автоматично означава, че всеки може да ги използва, като обществено достояние, без да има необходимост от каквото и да било разрешение. Това не ви дава целите права над произведението и вие не можете да го притежавате единствено и само за себе си.

Изображенията са много важен елемент от всеки сайт. Те биха могли много лесно да придадат цвят и професионален облик на вашия сайт, или да го направят да изглежда неиздържан и неподдържан. Внимателно подбирайте снимките си и не забравяйте, че визуалният елемент е първата “кукичка”, която приковава погледа на потребители, посетили вашия сайт. Какви са други основни стъпки за изграждане на един сайт в най-малките детайли разберете от нашето подробно „Ръководство: как да си направя сайт?“

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе