Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > gTLD, geoTLD, cTLD.... Видове домейн разширения и как ще се развие мрежата в бъдеще

gTLD, geoTLD, cTLD.... Видове домейн разширения и как ще се развие мрежата в бъдеще

gTLD, geoTLD, cTLD.... Видове домейн разширения и как ще се развие мрежата в бъдеще

(Обновена: ) | Полезно

gTLDs са нашата любима група домейн разширения, която събира в себе си широко разпространените .com, .net, .biz, .info и .org. Generic TLD са универсалното решение за всеки бизнес и за всяка цел. Те са лесни за регистрация и управление и сред тях ще откриете огромен избор на интересни домейн "окончания". С всяка година домейн разширенията стават все повече. Вече можем да избираме от интересни TLDs като .sexy, .tatoo, .travel, .cat и много други. Освен латински букви вече можем да изписваме и много други символи от световните азбуки, можем да регистрираме разширения като .онлайн и .сайт, както и разширения на арабски, китайски и дори гръцки. Но знаете ли наистина какво са gTLD, ccTLD, geoTLD и т.н. А какво всъщност е TLD?

Ако все още имате нужда от речник, за да откриете значението на различните групи домейн разширения, тогава сте попаднали в правилната книжарница!

Какво е TLD?

[caption id="attachment_1010080" align="alignleft" width="526"][![tld](https://cdn.icnhost.net/s3/icn-website/images/uploads/2016/02/tld.jpg)](https://cdn.icnhost.net/s3/icn-website/images/uploads/2016/02/tld.jpg) Изображение: ICANN[/caption]

TLD (top-level domain) или домейн от първо ниво e разширението накрая на всяко домейн име. Например: .org, .com, .net, .us, т.н.

Изборът на TLD е важна стъпка при регистрирането на всяко домейн име. Разширението на едно домейн име се влияе от същността на сайта, неговото предназначение, целева аудитория, географска локация на посетителите му и още много други. Всяко разширение има определен смисъл. .org идва от organisation(организация, предприятие), .net от network(мрежа), .info от information и .eu от Европа.

При избор и регистрацията на едно домейн име, например bg-torti, трябва да проверите с кои разширения то е свободно. Можете бързо и лесно да проверите избраното от вас домейн име през формата за проверка на страницата на ICN.Bg.

Можете да регистрирате едно и също домейн име с различни разширения. Например: bg-torti.bg, bg-torti.eu, bg-torti.net и т.н. Заявяването на едно разширение не ви дава правото върху този домейн с всички останали домейн разширения. Т.е. ако желаете да заявите едно домейн име с няколко различни TLD, ще трябва да го регистрирате с всяко едно поотделно. В случай, че желаете да заявите домейна "example" с .bg, .com, .net, .biz и .info, ще трябва да го регистрирате с всяко едно от тях, като трябва да се запознаете с документите за регистрация на .bg домейн.

Кой управлява интернет пространството?

Управлението на домейн разширенията се извършва от различни организации - регистрари, на които ICANN е делегирало тази отговорност. ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) е неправителствена организация, която отговаря за различни задачи за поддържането на Световната мрежа, като регистрациите на IP адресите, поддържане на домейните от първо ниво (TLD), въвеждане на нови TLD, интернализацията на DNS системата и други. Мисията, която организацията си определя, е да осигури стабилна и обединена глобална мрежа.

Новите gTLD домейн разширения: Sunrise - Landrush - Свободна продажба

През последните 2 години станахме свидетели на генерална промяна в интернет пространството, а именно излизането на множество нови домейн разширения от типа на .ski, .club, .clothing, .kitchen и др. Новите домейн разширения са колкото желани, толкова и все още трудни за разбиране от потребителите. Важно е да отбележим, че те преминават през няколко периода, преди да станат достъпни за масова регистрация. Традиционните периоди са sunrise, landrush - и свободна продажба. Обикновено в период на sunrise можете да регистрирате ексклузивни имена и търговски марки, в landrush обикновено привлекателни домейни се продават на търг, а при свободната продажба всеки може да регистрира желания домейн без ограничения.

Кои са видовете TLD?

Infrastructure top-level domain (ARPA) – Тази група се състои само от едно разширение: .arpa. То се използва само за цели на техническата инфраструктура. То е първото разширение, което е инсталирано в DNS системата. Това разширение не може да бъде регистрирано от нормалните интернет потребители.

Generic top-level domains (gTLD) – Те са най-често срещаните и използвани разширения. В категорията gTLD се включват всички разширения, които се определят като generic (общи). Повече разширения в тази група са свободни за регистрация, но има и такива, които са по-строго контролирани и се управляват от частни организации (sponsored TLD).

При gTLD се включват разширенията: .com, .net, .org и.info, които са свободни за регистрация, т.е. могат свободно да се регистрират от всеки човек и организация.

Geographic gTLD (GeoTLD) – Географските gTLD са част от gTLD разширенията. Те са TLD-та, които носят името или извикват асоциация с определена географска, геополитическа, етническа, лингвистична или културна общност. В тази категория спадат разширенията .london, .corsica, .cat (Каталунски език и култура), .bzh (Бретонска общност) и други.

Sponsored top-level domains (sTLD) - Спонсорираните gTLD са специализирани TLD-та, които се предоставят на частни организации - спонсори, които са официални ICANN регистрари. Те плащат на ICANN, за да могат да определят правилата и условията на регистрацията на тези разширения. Обикновено се използват за обществени цели свързани с определени теми. Пример за такъв тип sTLD е разширението .asia, което е разрешено за регистрация на компании, организации и публични личности, намиращи се в района на Азиатско-тихоокеанския регион. Други популярни sTLD разширения са .jobs, .mobi, .museums и .xxx.

Brand TLD - Тези разширения дават възможност на частни организации да използват техни собствени корпоративни домейни от първо ниво за сайтовете си. Пример за такива разширения са: .youtube, .gmail, .android и други.

Country-code top-level domains (ccTLD) - ccTLD разширенията носят идентичност на сайтовете към определена държава, като те задължително се състоят от точно две букви. Например: .bg, .us,.it и т.н.

Internationalized country code top-level domains (IDN ccTLD)

[caption id="attachment_1010083" align="alignleft" width="300"][![tld_idn](https://cdn.icnhost.net/s3/icn-website/images/uploads/2016/02/tldidn-300x205.jpg)](https://cdn.icnhost.net/s3/icn-website/images/uploads/2016/02/tldidn.jpg) Изображение: ICANN[/caption]

Тези разширения се изписват със символи различни от латинските - като кирилица, арабски, китайски и иврит. Пример за такива разширения са изписаните на кирилица разширения .сайт и .онлайн.

.

.

.

.

.

.

Test top-level domains (tTLD) - Разширението .test е TLD с тестова цел при разработката на системата за домейн имена(IDN). Това разширение не присъства в root зоните. Домейните с това разширение се използват за попълване на документация с примерни домейни и за тестване на онлайн проект.

Списък на всички TLDs можете да видите тук!

Бъдещето на Интернет

[caption id="attachment_1010079" align="aligncenter" width="624"][![future_internet_icann](https://cdn.icnhost.net/s3/icn-website/images/uploads/2016/02/futureinterneticann.jpg)](https://cdn.icnhost.net/s3/icn-website/images/uploads/2016/02/futureinterneticann.jpg) Изображение: ICANN[/caption]

По данни на ICANN от 2015 година в света има 3 милиарда интернет потребители. Очакванията за 2020 година са, че те ще станат над 4 милиарда, а онлайн приложенията ще бъдат над 25 милиона. Планът на ICANN за следващите няколко години включва увеличаването на gTLD-тата на над 1300 броя, а IDN разширенията да станат все по-използваеми и да дадат възможност на местните общности да намерят своето място в Мрежата.

Етикети: #domain #icann #domejn-razshireniya #gtld #tld #stld #sunrise #cctld #geotld #разширение #domejn

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе