Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Tips and Tricks – как да бъдете по-фокусирани и продуктивни, докато пишете блог статии

Tips and Tricks – как да бъдете по-фокусирани и продуктивни, докато пишете блог статии

Tips and Tricks – как да бъдете по-фокусирани и продуктивни, докато пишете блог статии

| Полезно

Подготвили сме ви няколко Tips and Tricks за това как да управлявате правилно блога си. Няма да ви научим какво да пишете, а по-скоро ще ви дадем съвети, с които да не пропускате някои важни стъпки при създаването на съдържание, както и как да оптимизирате времето си, за да сте по-пълноценни.

Повярвайте ни, че някои от съветите звучат много лесни за изпълнение, но са изпитани и определено са много полезни. Отделете си няколко минутки, за да прочетете следващите няколко съвета. Нека започваме:

Изберете си подходящо място за писане

Всеки има своето физическо местенце, в което намира своята „муза“. Определено обаче шумно място не би било във ваша полза. Всяко нещо, което ви отклонява от темата или мислите ви, би довело до повече редакции в последствие. Естествено това ще ви забави, а по-лошото е и че може да си „загубите мисълта“.

Trick: Ако сте открили какво ви вдъхновява, то винаги може да провокирате вдъхновението. За някои това е чаша вино, за други парченце черен шоколад. Ако не са част от списъка ви с нещата, които ви стимулират към творчество, то поне носят такава наслада.

Задайте си dead line (крайни срокове)

Да си зададете точни срокове за написване на статия и спазването на часовете в които да творите през деня зависи единствено и само от вас. Това е един допълнителен стимул да довършите стриктно, бързо и фокусирано работата, с която сте се захванали. Често се случва да проточим писането на даден текст с времето, което не е във ваша полза и често е причина за погубването на интереса на читателите.

Тip: Споделете с вашите потребители конкретен ден и час, в които да очакват публикация от вас. По този начин първо сте ангажирани с нов пост всяка седмица, което е страхотно за активността в блога ви. А от друга страна вашите потребители ще знаят да очакват от вас нова публикация в конкретен ден и час. Така ще получавате още по-голяма и сигурна ангажираност. Тази стратегия е печеливша и от двете гледни точки.

Направете си план за действие

Планирането не е сложна задача и изобщо не отнема толкова много време, колкото може би си представяте. Да планирате деня си и действията си улеснява процеса на писане в пъти. Най-трудната част от плана е да набележите темата, върху която да пишете. След това планирайте къде ще работите, от колко до колко часа ще се отдадете на писане, изключете интернета на телефона или лаптопа и намалете звука на телефона си.

Научи повече как можеш да оптимизираш работата си с помощта на работен календар .

Не се притеснявайте дори да си зададете летва за броя думи, които искате да напишете в своя план график за действие. Винаги можете да коригирате и намалите текста, или да увеличите броя думи, за да достигнете своя лимит.

Trick: Запишете на лист хартия вашия план за действие и го сложете на видимо място в стаята си, като например го закачите на вратата си или го сложите на бюрото си, а защо не и на нощното шкафче, за да си го напомняте постоянно.

Използвайте подходящи приложения, за да записвате идеите си

Много често, когато сме се отдали на мислене по дадена тема, идеите идват изневиделица. Трябва да сте подготвени с приложения на телефона си, с помощта на които бързо и лесно да запишете идеите, които са хрумнали в главата ви. Можем да ви дадем примери за такива приложения, като:

Evernote – е лесен инструмент, в който можете да записвате най-ценните си идеи. Бихте могли да правите моментни видеа на екрана на телефона си, които можете да гледате през свободното си време.

Notepad– е най-елементарното приложение, в което да записвате всичко важно, което ви хрумне на момента. Имате различни функции за подчертаване, дори булети, за да задрасквате (отметнете) важните задачи, които вече са изпълнени. Изпробвайте го.

Trello – е приложение, в което можете да работите, съвместно с ваши партньори и да направите така, че и двама или повече души да виждат материала, върху който работите. Имате опцията да редактирате от различни устройства. Това е страхотен вариант за съвместна работа от разстояние. Тук можете да съхранявате голямо количество информация, когато пишете. Удобно е и изключително мобилно.

Tip: Съветваме ви да тествате и трите приложения, защото всяко едно от тях е много известно и полезно. След като ги разучите добре, изберете да работите с това, което е най-удобно за вас.

Запишете на лист хартия идеите си

Когато имате намерение да пишете по конкретна тема, е хубаво да запишете всичко, което ви хрумва в момента върху лист хартия. Включете и най-хаотичните ви мисли, без да ги драскате. Накрая, когато вече сте записали всичко, което искате да включите в текста си, можете да седнете на спокойствие и да прочетете всичко от горе до долу и да започнете да подбирате кое от всичко ще ви свърши най-добра работа. Това работи особено добре, ако сте хора, които възприемат най-добре информацията през погледа си.

Trick: Сложете този лист на видимо за вас място. Може да си вземете коркова дъска и да закачите с пинче листа, за да бъде пред очите ви. Никога не знаете какво би ви хрумнaло в следващия момент.

Давайте си преждевременни почивки

Важно е да хванете момента на вашето вдъхновение, когато пишете, но не забравяйте, че е нужно и да правите редовни почивки. Така ще имате възможността леко да отдалечите мисълта си и да погледнете с други очи на вашата работа. Мозъкът ви работи на бързи обороти и има нужда от „въздух“. Колкото повече почивки, толкова по-добре. Естествено не спирайте посредата на мисълта си. Тази препоръка работи, само ако по един или друг начин сте „забавили“ темпото.

Tip: Специалистите съветват, че е хубаво на всеки час-два работа на компютър да излизате на чист въздух за около 15 минути. Опитайте и вие, за да видите дали ще ви се отрази добре.

Избягвайте употребата на социалните мрежи, докато пишете

Twitter, Facebook и LinkedIn са чудесни „полета“ за изява за един блогър. В тези канали можете да комуникирате с хора, с подобни интереси на вашите. Бихте могли дори да си намерите клиенти, ако сте freelancer, т.е творец на свободна практика. Голяма е възможността дори да намерите издатели за вашите творения. Но когато се предполага, че ще пишете статия, опитайте се да се изолирате от социалните мрежи.

Това е едно от най-простите правила, което е желателно да се научите да спазвате, за да останете фокусирани за максимално дълго време и да бъдете истински продуктивни. Изолирайте се от всякакъв вид социални мрежи, за да не отвличате вниманието си, докато пишете или редактирате текста в своя блог.

Изключете известията от e-mail-а си

Един от най-използваните канали за комуникация е именно e-mail. Много често той има функцията да се синхронизира или да получава известия, когато дойде поща. Опитайте се да ограничите и този страничен дразнител, който би могъл да отвлече вниманието ви дори и за секунда. Целта е да бъдете максимално фокусирани, когато творите и да избегнете и най-малкото странично действие, което би отвлякло мисълта ви в друга посока.

Обърнете специално внимание на пунктуацията

Текст с неправилна пунктуация прави наистина лошо впечатление. Постарайте се да си отделите достатъчно време, за да обърнете подобаващо внимание на този важен елемент. Грамотността ще спечели много повече почитатели на ваша страна, гарантираме ви!

Trick: В случай, че не се чувствате сигурни в това къде да сложите запетаята, то просто перефразирайте изречението си и избегнете поставянето й.

Проследявайте погледа си с пръст или с помощта на мишката

Когато се взирате дълго време в монитора, може погледът ви да се премрежи. Помогнете си, като проследите редовете с пръст. Не забравяйте да четете по-бавно от обикновено, защото в противен случай четете абсолютно автоматично. Много често хората използват мишката, за да маркират редовете, проследявайки погледа си. Това също е добър визуален начин да бележите до къде сте стигнали сред страницата от думи. Така ще успеете да се фокусирате подобаващо над всяка една маркирана дума.

Знаем, че усещането е, че сте си свършили страхотно работата и просто ви остава да хвърлите един бърз поглед за грешки. Но човешкото око привиква много бързо и е необходим по-обстоен повторен прочит, както ви казахме по-горе в текста.

Определете си време за редактиране

Не го правете, просто защото се налага. Определете конкретен час, в който ще седнете насаме със себе си и ще се отдадете изцяло на редакторска дейност. Така ще впрегнете ума си изцяло в едно нещо. Не ви съветваме да редактирате на телефона си, особено когато вървите, поради няколко причини – няма как да останете достатъчно фокусирани, необходимо е да сменяте езика, можете да бъдете прекъснати по всяко време от обаждане или социалните мрежи. Разсейването ви може да е причина да пропуснете нещо сериозно, което искате да включите в своя текст.

Ако и за частица от секундата усетите, че не сте фокусирани, по-добре спрете да работите. Дайте си време за почивка. Явно умът ви има нужда от нея. Правете корекции веднъж и не е нужно да преповтаряте няколко пъти, просто защото не сте фокусирани на 100%.

Tip: А знаете ли как най-ефикасно се проверява текст за грешки – четете текста отзад напред - oт последната дума към първата дума.

Четете на глас

Четенето на висок глас е много по-полезно, отколкото си представяте. По този начин можете да хванете смислови грешки, които не бихте открили, ако четете наум. Така по-лесно бихте установили дали изреченията ви са прекалено дълги. Опитайте веднъж и ще усетите разликата!

Trick: Запишете гласа си с recorder на телефона си, за да може след това да преслушате записа и да прецените дали всичко звучи смислено.

Не плагиатствайте – не се възприема добре от потребителите

Бъдете сигурни, че имате разрешение да ползвате чужди материали. Няма лошо в това да включвате чужда информация, която считате за полезна в съдържанието на своя блог. Просто се уверете, че преди да плагиатствате чужди мисли или информация имате разрешението на автора. В такъв случай можете да сложите и линк към статията, от която сте взели информацията.

Дайте статията на страничен човек да я прочете

Това е страхотен начин да проверите как се възприема написаното от вас и също така още един коректор за вашите грешки и пунктуация. Няма нищо по-хубаво от това още едни очи да погледнат какво сте написали.

Tip: Заложете на човек, който не разбира от нещата, за които сте писали, за да получите обективна оценка дали материалът ви е достъпен и най-вече дали е разбираем.

Сменете фона, на който пишете

Може да ви се струва странно, но понякога смяната на фона, на който пишете може да бъде всичко, от което се нуждаете. Очите на човек са научени да се приспособяват бързо и лесно, което понякога може да доведе до допускането на повече грешки. Затова, когато пишете, опитайте да смените фона, върху който пишете. По този начин ще избегнете привикването на очите ви към текста и ще успеете по-лесно да забележите грешките или неточностите, които сте допуснали.

Trick: Използвайте приложения, като Bear app или допълнителните настройки на - WordPress Fonts. Биха могли да ви бъдат много полезни.

Не пропускайте да проверите заглавията и подзаглавията в текста

Много често се случва така, че се съсредоточаваме много повече върху корекциите в самия текст и забравяме да коригираме заглавието и подзаглавията в статията ни. Сами разбирате, че грешно заглавие прави първо лошо впечатление и може дори въобще да не се стигне до прочитане на текста по-долу, дори той да е безупречен.

Ако имате подточки в текста, уверете се, че всичко е подред на номерата и не сте изпуснали нищо съществено.

Tip: Знаете, какво значение има заглавието на една статия за SEO оптимизацията в Google. Не пропускайте да сложите най-добре описващото заглавие на вашата статия, като не пропускате да използвате и „силни“ думи привличащи вниманието.

Промени в последната минута

Сигурно ви се е случвало да прочетете един текст повече от 4-5 пъти и накрая въпреки всичко отделяте от времето си за едно ама наистина последно препрочитане. Често ни се случва да решим, че ще правим промени в последната минута. Това не винаги е добър вариант. След поредното прочитане се чувствате изнервени и шансът да направите грешка е голям. Съветваме ви да не избързвате и да оставите текста, такъв какъвто е в този момент.

Ако все пак решите да престъпите към промяна, върнете се в началото на целия параграф, прочетете го внимателно и едва тогава действайте радикално с текста пред вас.

Trick: Ако ви се налага да променяте радикално една статия, е хубаво да запазвате всеки един следващ файл под различно име, като например: Textpreview1, textpreview2. Този подход не е подходящ само за малки промени, като правописни или пунктуационни.

Два пъти проверявайте цитирани имена, посочени места, и факти в статията

Всеки един от нас е отговорен за информацията, която предоставя на читателите си. Бъдете сигурни, че фактите, които представяте са проверени минимум от 2 достоверни източника, за да сте убедени, че сте коректни към читателите си. Допълнителната проверка няма да ви отнеме толкова много време. Уверете се, че имената, посочените места в текста и фактите, които цитирате, са правилни. Това ви представя, като истински професионалисти и би ви отличило от неточно поднесените новини в океана от информация, наречен Интернет.

Tip: Факт е, че най-четените статии са тези, които съдържат цифри или някаква статистика. Ако имате достоверен източник вплетете тази информация в текста си и не забравяйте да посочите източника.

Не забравяйте да форматирате добре текста си

Попринцип винаги го оставяме, като последна стъпка. И това е абсолютно нормално. Форматиране на текста е една от основните задача на всеки пишещ човек. Знаем, че има още много неща, с които да се съобразявате, но това е must! Но внимавайте да не го забравите! Изберете си красив шрифт. Нека буквите на заглавието ви да се различават от всички останали. Подчертайте и отделете подзаглавията, за да маркирате новото в текста. Ако имате цитати, можете да ги разделите визуално от останалия текст, като използвате различен шрифт или като ги подчертаете. Погрижете се материалът ви да бъде не само интересен, но и добре изглеждащ.

Trick: Използвайте Безсерифни шрифтове, когато става въпрос за дигитален текст. Те са по-лесни за възприятие и четене на монитор.

Научи всичко, което трябва да знаеш за WordPress шрифтовете и разбери защо са ключов инструмент за всеки сайт. Намери още ценни съвети за това как да избереш правилните шрифтове за твоя сайт - 25 Modern шрифтове за WordPress сайтове.

Това бяха нашите Tips and Tricks. Надявам се, че нашите трикчета за това как да бъдете по-продуктивни са ви били интересни и още повече се надяваме, че ще ви бъдат полезни.

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе