Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Нужен ли е SSL сертификат за сайта ви?

Нужен ли е SSL сертификат за сайта ви?

Нужен ли е SSL сертификат за сайта ви?

(Обновена: ) | Полезно

Как да подобрим интернет сигурността е един най-често обсъжданите въпроси, който касае собственици на сайтове. Защитаването на личните данни на посетителите на сайта е главен приоритет, стоящ пред всеки уебсайт, който иска да расте от към трафик и лоялност от страна на потребителите. Оцветената в зелено адресна лента с информация за фирмата е едно от първите неща, които новият посетител вижда в сайта ви, а това говори за професионализъм и гаранция за безопасно посещение.

SSL протоколът (съкращение от Secure Sockets Layer) е криптографски протокол за връзка между потребител и сървър, използван за пренасяне на информация в интернет. SSL-ът работи като цифров паспорт, който проверява както своите правомощия, така и правомощията на сървъра. Когато и двете самоличности са проверени, SSL предоставя защитена връзка през HTTPS протокола.

SSL сертификатът е синоним на гаранция за сигурност – той представлява дигитален сертификат, който удостоверява автентичността на уебсайта и криптира информацията чрез SSL технологията. В момента, в който посетител на сайта ви изпраща към сървъра чувствителна информация като лични и кредитни данни, браузъра на потребителя се свързва с дигиталния сертификат и установява сигурна връзка. Повечето онлайн магазини са на стартиращи бизнеси с ограничен бюджет за това доставчиците на платени сертификати като Symantec, Comodo, RapidSSL и други предоставят достъпни решения за всеки тип сайт.

SSL сертификатът е важен и от гледна точка на положителното му влияние спрямо SEO. Google ще класира по-добре защитените, криптирани сайтове, понеже SSL сертификатът вече е част от алгоритъма за класиране в търсачката.

Но вече може би се питате как да се сдобия със SSL сертификат. Опциите са две - безплатния SSL Let's Encrypt или да закупите от един от доставчиците в мрежата, наричани издатели.

Безплатен SSL сертификат Let's Encrypt

Let's Encrypt e безплатен SSL сертификат от типа DV (Domain Validation), който удостоверява единствено автентичността на вашето домейн име и се използва като алтернатива на платените SSL сертификати. Той не изисква сложни настройки, валидиране на идентичност и се инсталира за секунди към за вашия стартиращ уеб сайт или онлайн проект. Предоставя се като допълнителна хостинг екстра към плановете на ICN.Bg - Икономичен хостинг, Бизнес хостинг и Стандартен хостинг.

SSL сертификати за сигурност

SSL сертификатите предоставяни от издатели са разделени на три основни вида – стандартни SSL сертификати, EV SSL сертификати и Wildcard SSL. Повече за видовете SSL сертификати можете да прочетете тук. Geo Trust, Comodo, Thawte и VeriSign & Symantec пък са лидерите на пазара, a ICN.Bg осигурява възможност за избор на всички техни продукти. Основният принцип при избор на подходящ сертификат за вашия сайт е според нивото на сигурност и гаранциите, които предоставя сертификатът, а също така обема и типа транзакции, които ще се извършват през съответния сайт. Платените сертификати предоставят застрахователни премии при евентуален пробив на трети лица или злоупотреба с данни, а при безплатния Let’s Encrypt няма такава парична гаранция.

Повече за разликите между безплатният Let's Encrypt и платените SSL сертификати можете да намерите тук.

Важно е да знаете, че за да използвате обновения HTTP/2 протокол, е необходимо сайтът ви да поддържа сигурна връзка и да има SSL сертификат - повече информация за HTTP/2 и как се използва можете да прочетете в нашата блог статия. Let’s Encrypt e най-лесният начин да преминете към използване на HTTP/2 понеже е безплатен и не изисква сложни конфигурации.

Ако все все още не сте си отговорили на въпроса "Нужен ли е SSL сертификат за сайта ми?", се регистрирайте за специализирания ни White Paper, в който ще намерите още важна информация по темата защита на сайта със SSL и съвети как да изберете най-подходящия SSL сертификат. В документът ще откриете и промо код за 10% отстъпка за закупуване на вашия нов SSL сертификат!

SSL White Paper

Етикети: #organisation-validation-ssl #domain-validation-ssl-certificate #безплатен-ssl-сертификат #extended-validation-ssl #ssl-certificate #ssl-ecommerce #comodo-ssl #wildcard-ssl #rapidssl

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе