Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Какво е език за програмиране и кои са най-популярните скриптови езици?

Какво е език за програмиране и кои са най-популярните скриптови езици?

Какво е език за програмиране и кои са най-популярните скриптови езици?

| Полезно

Всеки уеб сайт или приложение, което използвате, е разработен чрез програмен език. Когато стане въпрос за избора на най-подходящия програмен език за вашия сайт, трябва да изберете този, който най-добре отговаря на специфичните му нужди. След като вече сте наясно с това, е много важно да изберете надежден уеб хостинг доставчик, който да поддържа избрания език, за да може вашият онлайн проект да функционира правилно. Прочетете нашата статия, за да разберете повече за това какво са програмните езици, за какво служат скриптовите езици и кои са най-често използваните.

Какво е език за програмиране?

Програмният език е специален език, който програмистите използват за разработване на софтуерни програми, скриптове и т.н. Независимо дали е онлайн магазин, блог платформа, система за управление на съдържанието, това е компютърна програма, за която е използван програмен език. Най-просто казано езиците за програмиране са езиците, които хората използват, за да дават инструкции на машините.

Какво е скриптов език?

Скриптовите езици служат за програмиране на динамични сайтове или уеб приложения. Различните видове скриптови езици са използвани за автоматизирането на различни видове задачи. Не е задължително да ги разбирате, за да използвате софтуерна програма, но уеб сървърът, който обслужва вашия сайт, трябва да го „разбира“, за да работят приложенията ви. Ето защо е важно да знаете какво представляват тези скриптови езици, за да знаете какво да търсите в уеб хостинг доставчика си, така че приложенията ви да функционират правилно.

Видове скриптови езици и информационни технологии

Скриптовите езици стават все по-популярни поради появата на много уеб-базирани приложения. Пазарът за създаване на динамично уеб съдържание се разширява изключително бързо и това налага създаването на нови скриптови езици. Те позволят на потребители с не толкова задълбочени познания в програмирането да разработват интeрактивни уеб страници с по-малко усилия. Съществуват много и различни видове скриптови езици, като тук ще изброим най-популярните, както и най-широко разпространените информационни технологии:

  • PHP – Това може би е най-популярният скриптов език и се поддържа от почти всички уеб хостинг компании. Той е език с отворен код, създаден за разработването на динамични уеб сайтове и приложения. С него могат да се създават страници за вход в системата, форуми, галерии със снимки, анкети и много други. С PHP са разработени системи като Facebook, Wikipedia, Wordpress
  • Perl – Скриптов език, който е създаден за обработка на текст. Благодарение на многото си функции, той е изключително популярен сред системните администратори и е един от най-добрите езици за писане на CGI скриптове.
  • Python – Това е скриптов език за разработване на уеб сайтове и мобилни приложения. С него са разработени приложенията на Instagram, Pinterest и се използва от Google, Yahoo и НАСА.
  • Ruby и Ruby on Rails – Ruby е динамичен, обектно-ориентиран скриптов език за разработване на уеб сайтове и мобилни приложения. Ruby on Rails е платформа, която улеснява разработка на уеб. Заедно, Ruby и Ruby on Rails са едни от най-бързо развиващите се технологии в момента.
  • JavaScript – Заедно с HTML и CSS, JavaScript е една от трите най-важни технологии за създаване на сайтове. Понеже езикът е проектиран да работи в множество софтуерни среди, по-голямата част от уеб сайтовете го използват и всички съвременни уеб браузъри го поддържат. Функцията му е бързото изпълняване на програми, които се интерпретират от браузъра при зареждането на страница на компютъра на потребителя.
  • ASP.NET – Технология, създадена от Microsoft, която позволява създаване на динамични уеб сайтове, уеб приложения и услуги, с минимални познания по програмиране.

Определете каква е главната цел на проекта ви и кои са функциите, които искате да притежава, и така ще откриете кой език за програмиране е най-доброто решение за вас. Сървърите на уеб хостинг компания ICN.Bg поддържат скриптовите езици PHP, Perl, Ruby, Python и информационни технологии като ASP.NET и използваните за създаване на анимации и анимирани графики на уеб сайтове Adobe Flash и Shockwave. Повече информация относно поддържаните от нас програмни езици и технологии можете да получите от нашите FriendlyGeeks специалисти на телефон: 0700 300 70 и имейл адрес: support@icn.bg.

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе