Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > PHP 8: Новата версия е вече достъпна за клиентите на ICN.Bg

PHP 8: Новата версия е вече достъпна за клиентите на ICN.Bg

PHP 8: Новата версия е вече достъпна за клиентите на ICN.Bg

| Полезно

PHP 8 е най-новата версия на скриптовия език, която беше пусната на 26 ноември. Последната версия предлага много нови функционалности и подобрения, които обещават да имат огромно влияние върху представянето на сайтовете и тяхната сигурност!

За PHP: PHP е скриптов език с отворен код, който е създаден за уеб програмиране и е широко използван за създаването на приложения и динамично уеб съдържание. Една от най-големите системи за управление на съдържание – WordPress е написана именно с помощта на PHP езика. PHP 8 е последната версия на програмния език, която включва нови функционалности, които ще подобрят цялостно представяне на сайтовете!

В следващите редове ще разгледаме някои от най-големите подобрения и нововъдения, от които всички уеб разработчици ще могат да се възползват след инсталирането на PHP 8.

Също така, тъй като най-използваната CMS платформа в света WordPress използва PHP, ще обърнем специално внимание на това какво означава преминаването към PHP 8 за всички собственици на WordPress сайтове!

Внимание! PHP 8 е достъпен за всички клиенти на хостинг компания ICN.Bg. Можете да управлявате вашата PHP версия директно през cPanel контролния панел.

Какво ново в PHP 8?

От доста дълго време насам, в средите на разработчиците се говори, че PHP е несигурен език. Въпреки че това не е на 100% вярно, не можем да отречем, че в някои отношения скриптовият език има своите пропуски.

Версиите преди PHP 8 са много по-толерантни към грешки и често наличието на такива не биха представлявали проблем за кода да се изпълни!

Но това вече е в миналото!

PHP 8 ще използва много по-стриктни правила, що се отнася до правилното въвеждане и използването на код. Голяма част от вградените функционалности няма да могат да бъдат изпълнени, ако всичко с кода не е изрядно!

Изключително важно е да споменем, че проблеми, които в миналото са минавали като „забележки“, сега ще бъдат маркирани като „предупреждения“. А „предупрежденията“ ще бъдат маркирани като „грешки“.

С други думи, PHP вече няма да одобрява код на всяка цена. Грешките, които в предишните версии не биха представлявали проблем, вече ще оказват своето влияние!

Ето и списък с някои от функциите, които бяха премахнати с пускането на PHP 8:

  • $phperrormsg_
  • createfunction()_
  • mbstring.funcoverload_
  • real
  • allowurlinclude
  • restoreincludepath()
  • each()

Но какво означава това за съвместимостта на WordPress плъгините и темите с PHP 8?

Истината е, че голяма част от премахнатите функционалности не се използват. Въпреки това, createfunction()_, например, все още се използва от над 5000 плъгини. За момента това няма да е проблем, тъй като ще отнеме време докато PHP 8 навлезе. Но след това, плъгини използващи несъществуващи функционалности ще трябва да бъдат променени, за да работят нормално!

Голям процент от WordPress темите и плъгините са силно зависими от библиотеки на трети страни, което означава, че разработчиците ще трябва да изчакат техния ъпдейт за съвместимост с PHP 8. Ако това не се случи, може да се наложи търсенето на алтернативи или пренаписването на плъгини и теми изцяло!

Как ще се подобри представянето на апликации и сайтове?

PHP е „превеждан“ език, което означава, че в процеса на изпълнение той бива преведен в машинен код. Най-очакваната и вълнуваща функционалност – JIT (“Just In Time”) ще следи за кодове, които се използват често, за да оптимизира тяхното „превеждане“ в машинен код и те да могат да бъдат използвани повторно.

Това, от своя страна, ще доведе до огромно подобрение в представянето!

Въпреки това, собствениците на WordPress сайтове не бива да бързат да се радват за новата функционалност, тъй като ще отнеме време докато усетят истинско подобрение в представянето на техните сайтове!

WordPress плъгините и темите също нямат да могат да се възползват от нововъведенията, които PHP 8 предлага, тъй като голяма част от тях използват стари PHP версии.

Кога да премина към PHP 8?

Съветваме ви да не бързате!

Особено ако сте собственик на WordPress сайт.

Както може би знаете, WordPress пусна трети голям ъпдейт през декември. Към момента WordPress 5.6 е само бета съвместим с PHP 8, което означава, че основните функционалности ще работят, но същевременно могат да се появят бъгове и грешки.

Виж още: WordPress 5.6 - новата версия е вече тук!

А както вече разбрахте, голям процент от плъгините и темите използват остарели PHP версии и едно евентуално преминаване към PHP 8 може да нанесе огромни щети на сайта ви.

Затова ви съветваме да изчакате, докато всичко бъде ъпдейтнато и съвместимо с последната PHP версия.

Също така, не забравяйте да направите и бекъп на вашия сайт преди да преминете към PHP 8. Резервното копие е най-сигурният вариант, че няма да загубите сайта си.

Ако сте клиент на хостинг компания ICN.Bg и имате WordPress сайт, можете да направите backup с функционалността WordPress Management и по-точно с инструмента WordPress Clone. Той ви позволява да клонирате сайта си само с няколко клика.

Заключения

Всеки нов ъпдейт е повод за вълнение и PHP 8 не е изключение. Въпреки това, преходът към него ще отнеме време.

Собствениците на WordPress сайтове ще трябва да имат търпение, тъй като в началото няма да могат да усетят всички предимства, които новата версия ще предложи. Важно е всички собственици на сайтове да направят одит на своите плъгини и теми, за да могат да ги актуализират своевременно или да ги премахнат ако са несъвместими. Колко по-рано започне този процес, толкова по-бързо ще е възможно взимането на максимума от PHP 8!

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе