Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Kакви начини на плащане е хубаво да имаме на сайта си и как най-лесно да ги внедрим?

Kакви начини на плащане е хубаво да имаме на сайта си и как най-лесно да ги внедрим?

Kакви начини на плащане е хубаво да имаме на сайта си и как най-лесно да ги внедрим?

| Полезно

Много са факторите, които трябва да покриете, за да спечелите сърцето и доверието на потребителя. Най-доброто, което можете да предложите на вашите клиенти са: кратка и полезна информация и изгодни и лесни начини за плащане на продукт или услуга.

Бизнесът от своя страна има нужда от доволни клиенти! Много е деликатен моментът, когато стигнем до фазата на заплащане на услуга. Понякога потребителската пътека може да бъде изключително дълга, но всеки бизнес трябва да изиграе картите си така, че да увери потребителите си, че те плащат от джоба си за най-доброто и изгодно за тях предложение. Не забравяйте да се погрижите добре за достъпността на сайта си като го оптимизирате добре, за да бъде достъпен до възможно най-много потребители.

Процесът на взаимно доверие се изгражда с времето, а опитът и практиката през годините показват, че ние хората все повече се ориентираме към т.н периодично плащане (recurring payment). Технологичният напредък на човека води до по-високи очаквания за допълнителни опции на плащане от страна на клиента. Само до преди няколко години те бяха основно две – кеш и с дебитна (кредитна) карта. Сега всеки от нас се стреми към бързи и практични транзакции.

Методите за електроннo плащане чрез онлайн сайт, които ще разгледаме по-подробно в нашата статия, са следните:

  1. Кредитни/Дебитни карти (Виртуален POS/Payment Gateway) – Stripe, 2Checkout, Skrill, Braintree;

  2. PayPal (интеграция с WordPress, WooCommerce, Opencart, Prestashop);

  3. ePay.bg, EasyPay.bg;

  4. Наложен платеж – Еконт, Speedy.

Прехвърли бизнеса си онлайн само за няколко дни. Направи си сам онлайн магазин с CloudCart и получаваш всички необходими инструменти, за да търгуваш онлайн - автоматична интеграция с куриери, интеграция с над 1500 безплатни външни приложения, 25 готови шаблона, 56 интегрирани начина за разплащане директно в твоя онлайн магазин и много други. Ако имаш затруднения, на твое разположение е технически екип с над 15-годишен опит.

Какво представлява процесът на плащане на електронна услуга?

Електронната търговия продължава да търпи метаморфоза през последните години. Периодичното плащане е нагледното доказателство за това. Нека разгледаме как работи: Когато сте доставчик на продукт или услуга, клиентите ви трябва да създадат акаунт във вашия сайт, за да заявят своята поръчка.

Често срещано е, когато поръчката е единична, то тя да може да се извърши и като гост (т.е без акаунт на сайта ви). Но в случаите, когато предлагате продукт или услуга, която има абонаментно плащане, то след изтичане на заплатения период, е необходим нов контакт с клиента ви и допълнително подновяване на услугата. За да се избегне целия този тромав и сложен процес на повторна комуникация, все повече се налага периодичното плащане.

След като клиентът е създал своя акаунт, той заявява своята поръчка. При заплащане на услугата той е задължен да попълни шаблонна форма за плащане с лични данни и данни на своята кредитна/дебитна карта в портала на съответния доставчик на платежни услуги (Paymen Gateway).

Внимание! Когато работите с данни на вашите потребители, е задължително да подсигурите защитата на техните лични данни и защитата на вашия сайт. Знаете ли, че SSL сертификатът е най-ефективното средство за защита на потребителската информация, която преминава през уеб сайта ви? SSL сертификатът е задължителен за всички браузъри и търсачки! Криптира всички данни, като така повишава репутацията на бизнеса ви и потребителското доверие. Изберете SSL сертификат за вашия сайт.

При заявяване на поръчка той получава уникално ID на своята транзакция. Ако потребителят даде своето изрично потвърждение, че е съгласен да се извършват периодични плащания за конкретния продукт или услуга при своята първа транзакция, след изтичане на заплатения период, услугата ще бъде автоматично заплатена с досега въведените данни, без да се налага клиентът да въвежда наново данните на картата или виртуална сметка.

Т.е самото плащане става абсолютно автоматично през всеки следващ период!

Това се случва благодарение на ID на транзакцията при първоначалната покупка и заявената сума на транзакцията. Този начин на работа спестява време, както на потребителя, така и на самия бизнес.

Периодичното плащане се използва от бизнеси, които са на абонаментен принцип. Предлага се и от компании за онлайн разплащания, като PayPal, Stripe, 2Checkput, Braintree и др.

Нека сега разгледаме кои са най-популярните начини за плащане през сайт:

1. Разплащане с дебитни/кредитни карти.

Пазаруването с дебитна или кредитна карта е част от ежедневието на модерния човек със забързано ежедневие. Определение, в което смятаме, че доста голяма част от хората се припознават.

Нека разгледаме някои от най-популярните начини за разплащане с помощта на тези две платежни средства:

Stripe

На българския пазар вече все повече навлиза платформата “Stripe”. С нея се извършват плащания с виртуален ПОС терминал. През септември 2019 г. Stripe беше оценена на 35 милиарда долара, което я направи най-високо оценената частна компания за финансови технологии в цял свят, управляваща плащанията на гиганти, като Amazon, Booking.com, Shopify, Facebook и др.

Stripe е чудесен избор за разплащане, когато говорим за електронни магазини или абонаментни услуги. Можете да използвате платформата, както за бизнес плащания, така и за лични плащания.

Проучвания показват, че бизнеси, които са заложили на “Stripe” са увеличили продажбите си с 6.7 %. Услугата ви осигурява 81 % по-малко прекъсвания, 24% по-малко оперативни разходи в сравнения с останалите конкурентни методи на разплащане. Платформата оперира с всички възможни дебитни и кредитни карти в света. Можете да се възползвате и от интеграцията на Stripe с WordPress, WooCommerce, Opencart, Prestashop и др.

Също така можете да интегрирате и различни опции за плащане във вашия портал за плащане Stripe, като:

• Поръчка на American Express;

• Masterpass;

• Visa Checkout;

• Apple Pay;

• Google Pay;

• Microsoft Pay.

Цената за използване на Stripe се определя по следния начин: Ще бъдете таксувани с фиксирана такса и процент от транзакцията всеки път, когато приемете плащане с кредитна или дебитна карта, като не плащате нищо за неуспешни такси.

Такса за европейски карти – 1.4% + 0.50 лв. Такса за неевропейски карти – 2.9 % + 0.50 лв.

Как можете да работите с платформата и как да интегрирате на вашия сайт, можете да разберете от предоставената ви документация от Stripe до най-малкия детайл.

При възникнали въпроси разполагате с 24/7 техническа поддръжка на клиенти през каналите: телефон, чат на живо и имейл, които ще отговорят на всеки един ваш въпрос относно неговото инсталиране и активация.

2Checkоut

2Checkout е популярна платформа за осигуряване на приходи, която позволява на бизнеса бързо да се разширява в международен план и да оптимизира повтарящите се потоци от приходи.

Това е още една опция, с която разполагате, за да осигурите безпроблемно плащане на своите клиенти. Над 200 страни в цял свят използват този начин на разплащане, достъпна е на над 30 езика, има над 45 начина на плащане. Разполагате с 24/7 часов съпорт, ако имате нужда от помощ при транзакциите.

Можете да се възползвате и от интеграцията на платформата с WordPress, WooCommerce, Opencart, Prestashop. Всички налични интеграции можете да видите в сайта им на следния линк - https://www.2checkout.com/online-shopping-carts/. Когато изберете конкретна платформа и кликнете върху нея, ще ви излезе бутон „Get started”. Кликате върху него и ще получите и необходимите инструкции за инсталация.

2checkout picture

С 2Checkput ще разполагате с набор от готови шаблони и с опцията за персонализиране на визията, благодарение на вградения редактор.

Всеки един от тях е оптимизиран за мобилни устройства, което е от изключително важно значение, предвид факта, че ние хората все по-често разплащаме продукти и услуги през телефона си.

Skrill

Skrill е онлайн платформа за разплащане, която има над 40 милиона потребители в над 200 страни по целия свят.

Skrill e също така лицензирана от FCA (Financial Conduct Authority) във Великобритания. Класира се сред най-използваните методи за плащане, лидер в сферата на разплащанията с букмейкъри, търговия с валута и др.

Предпочитан и сигурен метод за плащане е от много играчи, приет на почти всички сайтове. Има много различни начини да качите пари в Skrill сметката си – с кредитна или дебитна карта, с банков превод, с epay.bg, с paysafecard и др.

Можете да теглите пари от акаунта си в Skrill, към VISA карта, към банкова сметка, а също може да използвате и Skrill MasterCard – за плащания или теглене в брой.

Skrill App-а е много популярен и удобен начин да си ползвате сметката, особено да пращате пари на приятели, роднини и т.н. Достъпен е, както за iPhone, така и за Android.

Как да интегрирате различните опции, които предлага Skrill, можете да видите на техния сайт -https://www.skrill.com/en/business/integration/.

Braintree

Braintree е компания на PayPal, която специализира в мобилни и уеб разплащания за други компании, занимаващи се с онлайн търговия. Разполага с лесни интеграции за плащане, сред които PayPal, Venmo, WordPress, WooCommerce, Opencart, Prestashop ).

За да се регистрирате в Braintree е необходимо да разполагате с личните ви данни, банкова сметка и данни за вашата фирма. Ако има нужда от някаква допълнителна информация, съпорт екипът на Braintree ще се свърже с вас чрез имейл.

Можете да оперирате с дебитни и кредитни карти, използвани по цял свят.

Документация и подробни указания, които да ви помогнат в интегрирането на платформата и на вашия сайт, можете да намерите на техния сайт - https://developers.braintreepayments.com/.

2. PayPal

Със сигурност сте чували, а най-вероятно вече сте и използвали този начин на плащане. През 1998 година Илон Мъск, Питър Тийл и Макс Левчин основават PayPal. Не след дълго компанията се превръща в апетитно парче за гиганта eBay, който я купува за 1.5 милиарда долара през 2002 година.

Според данни на Statista през първата четвъртина на 2020 г. PayPal има 325 милиона активни потребители по целия свят, което е със 17% растеж спрямо изминалата година.

През 2018 потребителите й са начислявали 237 милиона. Техният брой продължава да расте!

Платформата е добре изработена и се използва в цял свят, което говори за нейната надеждност и сигурност. Това е основателна причина да помислите за добавянето на тази опция на плащане към вашия сайт.

С PayPal за електронна търговия можете да приемете:

  1. PayPal виртуална сметка;

  2. Кредитни карти;

  3. Дебитни карти;

  4. Venmo;

  5. PayPal кредит.

Всяка продажба в електронна търговия в САЩ ще ви струва 2.9% + $0.30 на транзакция. Международните продажби са малко по-скъпи, с 4.4% на транзакция плюс фиксирана сума в зависимост от страната, от която е закупена покупката.

Интеграция на PayPal в WordPress:

Ако имате сайт в WordPress, много лесно можете да интегрирате PayPal, като метод на плащане на вашия сайт. За целта трябва да инсталирате плъгина WordPress PayPal и да следвате инструкциите. Така много лесно можете да създадете бутони за покупка - PayPal на вашия сайт, добавяне в кошница, дарение или абонамент. Плъгинът генерира динамични бутони с помощта на къси кодове, които дават възможност за плащане на вашия WordPress сайт.

Вижте подробно как можете да инсталирате тази опция на своя сайт в следната документация.

wordpress paypall

Интеграция на PayPal в Opencart:

С помощта на PayPal Commerce Platform integration можете да интегрирате PayPal и да осъществявате плащания през вашата платформа. Когато свалите приложението, ще получите и необходимата документация за завършване на цялостния процес.

Така вашите клиенти ще могат бързо и удобно да правят разплащания към вашия сайт.

paypall

Интеграция на PayPal в Woocommerce:

Разширете бизнеса си с WooCommerce и PayPal Checkout.Това е най-новото и най-голямото разширение на плащане от PayPal.

Научи повече: WooCommerce версия 4.6 вече е тук в пълния си блясък!

WooCommerce ви предлага възможността да разрастнете бизнес си, благодарение на своето партньорство с PayPal. Създайте страхотно преживяване на клиентите и се свържете с 250 милиона купувачи на над 200 пазара с платежната сила на PayPal Checkout.

Ще имате възможност да позволявате на клиентите да купуват вашите продукти направо от страниците ви. Можете да персонализирате външния вид и усещането на всяка стъпка и ще се наслаждавате на спокойствието, което се предлага с изключителна 24/7 защита от измами. Плюс това ще имате полза от автоматичните актуализации, така че винаги да сте в крак с новостите.

Вижте подробната документация как да инсталирате своя PayPal бутон в WooCommerce.

pay pall button in woocommerce

Интеграция на PayPal в PrestaShop:

Ако вашият онлайн магазин е създаден с PrestaShop, също можете да използвате PayPal интеграцията, като метод на разплащане на вашия сайт. Можете да свалите PayPal за вашия PrestaShop сайт, където ще видите и стъпките, които да предприемете, за да минават транзакциите ви безпроблемно.

pay pall for prestashop

3. еPay.bg и Easypay.bg

ePay.bg

ePay е български доставчик на платежни инструменти. Плащането през системата им е изключително бърз и лесен начин за плащане през Интернет, благодарение на което можете да спестите ценно за вас време. Чрез Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки можете да приемате плащания във вашия онлайн магазин с дебитни и кредитни карти, микросметки, в брой и на банкомат. Необходимо е да си направите фирмен профил в платформата, да се запознаете с условията и да добавите ePay.bg, като метод за плащане на вашия онлайн магазин.

Имате опцията да получавате автоматичен отговор за статуса на всяка направена от клиента поръчка. Можете да си изтеглите мобилното приложение и плащането да се превърне в приятно и бързо действие в ежедневието на вашите клиенти.

ePay разполагат с тестова система, където можете да правите тестови плащания, за да се уверите, че системата ми за плащания работи както трябва. Това, което трябва да направите е да се регистрирате на: https://demo.epay.bg/ .

В секцията „Онлайн магазин“ ще намерите всичко необходимо, за да осъществите плащането на вашия онлайн магазин чрез ePay.

Easypay

Easypay осигурява възможността за заплащане на услуги на място, от всяка точка на страната. Преводите се извършват в реално време, без никакви ограничения по отношение на мястото за внасяне на сумите. Не може да се интегрира на даден сайт, но е опция, с която хората са работили, познават я и е вариант, ако искат да платят през Easypay да им дадете тази възможност.

За да ползвате тази услуга, не е необходима предварителна регистрация. Плащането се извършва в брой, на момента. Вие не заплащате никакви допълнителни такси.

Всеки превод е защитен от системата за сигурност на световно технологично равнище.

В мрежата на Easypay участват едни от най-големите и престижни банки и търговски вериги в България, а дейността на системата Easypay е регламентирана, лицензирана и се контролира от Комисията за Регулиране на Съобщенията.

Всички парични потоци преминават през специални банкови сметки (парите по тези сметки постъпват и могат да се ползват само за разплащания към доставчици – клиенти на Easypay), което дава допълнителна сигурност за паричния оборот, постъпващ във Ваша полза.

4. Наложен платеж

Еконт

Тази опция е валидна за няколко български куриерски оператора. Нека разгледаме пример с ЕКОНТ. Можете да използвате вече наложените модули за интеграция с платформи за електронна търговия, сред които PrestaShop, Opencart, WooCommerce и др. или чрез самостоятелна интеграция чрез АРI документация.

Какво би ви струвало това, вижте в таблицата:

econt prices

Цялата необходима информация можете да намерите на сайтa на Еконт.

Speedy

Speedy също е един от водещите куриерски оператори в България, който предлага интеграция с различни онлайн магазини, сред които Prestashop, Opencart, WooCommerce и др. Изключително подробна информация и документация относно интеграцията на всеки един от сайтовете за онлайн разплащания, вижте на тяхната страница - https://www.speedy.bg/bg/online-shop-integration.

Операторът обслужва над 700 000 клиента и 25 млн. пратки годишно. Спиди доставя пратки не само на територията на България, но и до всяка точка на света, благодарение на партньорството с DPD – най-голямата мрежа за сухопътни доставки в Европа. Външният пазар осигурява около 8% от приходите на компанията, като този дял се удвоява в последните години.

Наложеният платеж е една от доста често предпочитаните опции за разплащане на услуги на куриерския оператор. За да можете и вие да използвате услугите на Speedy е необходимо да се обадите на посочените номера за контакт в сайта им и да попълните устно анкета с оператор, след което ще се свържат с вас обратно, за да ви потвърдят дали отговаряте на условията, за да сключите договор с тях.

Това бяха нашите предложения за начини на плащане на вашия сайт. Не забравяйте, че ако искате вашите клиенти да се чувстват комфортно, е необходимо да им осигурите различни опции за заплащане на техните услуги при вас. Колкото повече опции имате на вашия сайт, толкова по-добре, защото ще покриете очакванията на възможно по-голям брой ваши настоящи и бъдещи клиенти.

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе