Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Първият компютърен бъг

Първият компютърен бъг

Първият компютърен бъг

(Обновена: ) | Полезно

През 1947г. Грейс Мъри Хопър работи в университета в Харвард с Mark II Aiken Relay Calculator (примитивен компютър). На 9ти септември 1947г. машината започва да показва наличен проблем и след внимателно разследване се оказва, че има молец, в едно от релетата на машината. Операторите премахват мигновено молеца и го прилагат като доказателство в дневника на проекта. Описанието гласи: "Първият истински случай, в който е открит бъг "(bug -буболечка)."

Така се ражда понятието компютърен бъг и глагола дебъгвам, т.е. отстранявам бъг. Въпреки, че Грейс Хопър винаги внимателно е признавала, че тя не е била там, когато това всъщност се е случило, това е една от нейните любими истории.
Терминът - От къде идва терминът "бъг"?
Изразът "Първи истински случай, в който е открит бъг" показва, че терминът вече е бил в употреба, преди молеца да бъде открит. Грейс Хопър също казва, че термина "бъг" е използван, за да описва проблеми с радарните елекроники по време на Втората световна война.

Използвал се е и по времето на Томъс Едисън, за да описва индустриален дефект. Както и в Hawkin's New Catechism of electricity, електрически тефтер от 1896г., където е включено твърдението: "Терминът "бъг" се използва до известна степен, за да опише всяка грешка или проблем в свързаността или работата на електронната апаратура."

Народната етимология счита, че фразата "бъгове/буболечки в телефонния кабел" се е използвала, при наличието на шум, както и в ранните дни на телеграфията. Радио техниците също използвали термина "бъг", за да опишат устройство с неопределена форма, състоящо се от бобина с тел, двата края на която едва се докосвали. Това устройство се е използвало за следене на радио емисиите. Този вид "бъг" термин, най-вероятно е предшественик на сегашната употреба на "бъг" и означавал скрито устройство за подслушване или наблюдение.

Етикети: #terminat-bag #greshka-v-svarzanostta #otstranyavane-na-bag #parviyat-kompyutaren-bag #poluavtomatichni-sistemi #bag

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе