Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > One-page website - новата стара страст на уеб дизайнерите

One-page website - новата стара страст на уеб дизайнерите

One-page website - новата стара страст на уеб дизайнерите

(Обновена: ) | Полезно

Знаете ли какво е One-page website? Това е уебсайт, чието съдържание и код се отварят наведнъж и се показват на една единствена страница. Той няма подстраници, защото всичко, от което потребителят има нужда, се намира пред очите му. Прочетете в нашата статия малко повече за one-page дизайна, какви са неговите предимства и какви уникални страници можете да направите с него.

Защо да прочетете? Защото това е най-лесният начин да създадете първия си уебсайт!

One-page website или сайт на една страница, както го наричат най-често в уеб пространството, се заражда още в началото на миналото десетилетие. Концепцията за него датира поне от 2003-та, но този вид дизайн печели по-голяма популярност през последните няколко години. Нарича се още single-page application/website или parallax scrolling website. При него цялата информация в сайта се представя вертикално или хоризонтално, а защо не и още по-креативно - на всички страни, както решават някои дизайнери.

Няколко добри примера за one page websites са този така вкусен pizza уебсайт, вдъхновяващият уебсайт на „Животът на Пи“ и интуитивният и user-friendly уебсайт на PRESENTHINK.

Предимства на one-page website:

 • Простота и яснота на информацията. One-page дизайнът е изцяло насочен точно към това да се представи малко информация по един по-креативен и разбираем начин без да се препращат посетителите към допълнителни страници пълни с излишна и запълваща информация.
 • По-лесно контролиране на потока на информация. Страхотен е за сайтове, където искате да дадете специфична информация на посетителите преди да са преминали към следващата стъпка във Вашия сайт.
 • По-бързо браузване. Непрекъснатото чакане да се отвори всяка подстраница е премахнато, тъй като всичко ще се отвори наведнъж и то при първото зареждане на страницата.
 • Наблягане на качеството. При този вид дизайн всичко е на точното място, посланието, което искате да дадете е опростено и цялата информация е ясна и разбираема. Тук се набляга върху качеството, а не върху количеството на съдържанието.
 • Подобрено мобилно преживяване. Сайтовете с този дизайн са mobile-friendly и доставят удоволствие на посетителя, браузвайки в него.
 • Уникални и неповторими сайтове. Стимулира се креативността на дизайнерите и се дава възможност за създаването на нещо уникално, запомнящо се и вдъхновяващо. Сайтът Ви ще направи впечатление на своите посетители и ще ги подтикне към интеракция с него.
 • Скролирането през Вашия сайт ще се превърне в приключение, можете да разкажете една история и дори да вдъхновите потребителите си. Тези сайтове обикновено са естетично комплексни и ангажират посетителите по един неповторим начин. Вместо едно пасивно преживяване, посещението се превръща в пътешествие, докато потребителят се „движи“ през страницата.
 • Подобрен user-experience! Новите CSS3 и AJAX техники позволяват на навигационното меню да изпрати посетителя на желаното място в страницата без скролиране.

За кого е подходящ one-page website дизайнът:

 • Бизнес страница – Ако сте собственик на бизнес, за който няма нужда да се запълнят 10 страници със съдържание, този дизайн е точно за Вас. Вместо да се опитвате да налеете тези 10 страници със текст, който да отегчи посетителите Ви или да ги обърка, можете да го структурирате и опростите в една единствена страничка. В нея клиентите Ви ще се ориентират бързо и ще намерят цялата нужна информация за компанията и нейните услуги, адрес и начини за контакт с Вас.
 • Еднократни събития – сватби, събирания, конференции, уъркшопи, семинари и други. Създаването на голям сайт за такива типове събития е ненужно и трудът, който ще бъде вложен в него, няма да е оправдан. Ето защо, един one-page сайт ще бъде напълно достатъчен за всички заинтересовани, които бързо ще открият в него нужната информация: час и място на събитието, организация, място, програма, контактна форма и т.н.
 • Сайтове с портфолио на уеб дизайнери, художници, графични или печатни дизайнери и други арт специалисти. One-page дизайнът дава необятно поле за изява, за да можете да дадете на Вашия сайт креативността и артистичността, които да отговарят на представяното изкуство. Ще можете да създадете едно невероятно преживяване за Вашите посетители, докато те се спускат през съдържанието и се възхищават на Вашите творби.
 • Представяне на нов продукт. One page дизайнът е много подходящ за всеки Ваш нов продукт, който искате да представите на широка онлайн аудитория. Това е и един лесен начин да дадете нужната информация, снимки, видеа и анимация по един креативен и ангажиращ начин, който да се хареса на посетителите.
 • Персонален сайт. Ако Вие сте специалист във Вашата област, сигурно искате целия свят да научи за Вас. Какъв по-добър начин от една добре подредена страничка, която да опише всички Ваши компетенции и възможности. По този начин можете да покажете своето CV по един интересен и дори забавен начин. Какво още? Сложете QR код на Вашата визитна картичка, за да могат хората да Ви откриват още по-лесно в уеб пространството.
 • Информационен сайт на магазин или офис. В дигиталната среда всеки бизнес има нужда от онлайн присъствие, дори и услугите или продуктите, които предлагате, да са достъпни само offline. Затова този тип дизайн е особено подходящ за магазини, които искат да дадат информация за това къде се намират и да представят продуктовия си асортимент.

Разбира се one-page дизайнът не е подходящ за всеки сайт и дори да сте се впечатлили от неговите предимства, е добре да помислите дали той е удачен избор за Вашия следващ онлайн проект.

Кой не е подходящ за one-page дизайн:

 • Новинарски сайтове
 • Блогове
 • Онлайн магазини

Все пак можете да се възползвате от всички плюсове на one-page дизайна за някоя от вътрешните страници на Вашия сайт, особено когато искате да обявите нов продукт или да създадете събитие.

И ако си мислите, че е трудно създаването на един такъв сайт, не се притеснявайте! Има десетки безплатни Wordpress one-page теми, които можете да инсталирате сами.

Въпреки че специалистите не са единодушни за бъдещето на one-page дизайна, всички се съгласяваме, че сайтовете с него са по-интуитивни, ангажиращи и интересни. Те ни дават цялата информация в няколко кратки изречения, видеа и снимки. Тогава какво чакаме? Да създадем нашия нов one-page бизнес сайт!

Етикети: #brauzvane #user-friendly #user-expirience #one-page-website #biznes-stranitsa #css3 #one-page-dizajn #ajax #uebsajt #wordpress

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе