Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Начални познания в програмирането - защо трябва да ги имаме?

Начални познания в програмирането - защо трябва да ги имаме?

(Обновена: ) | Полезно

Бутонче тук, мета тагче там и поленцето да мине леко в ляво. Лесно звучи, нали? Да, лесно е, особено ако имате елементарни познания за писане на код и го направите сами. Във време, в което всичко се дигитализира, основни познания за писане на код не са само полезни, но и са задължителни за всеки, който иска да бъде успешен онлайн.

“Всеки трябва да знае как да програмира компютър, защото това те учи да как да мислиш.“ – Стив Джобс

Модерните и достъпни компютърни устройства и технологии промениха ежедневието ни, в личен и в професионален аспект. Какво ли не правим вече онлайн – общуваме, купуваме, продаваме, говорим, срещаме се, учим, забавляваме се. И всичко това, бързо, лесно и от едно мястото, пестейки време, средства и нерви. :) Безграничната комуникация, виртуалното споделяне на файлове, и възможността да програмираме промениха начина, по който мислим и правим бизнес.

Компютърен маниак - geek с очила, който прекарва поне 23 от 24 часа на ден на компютъра – това беше представата ни за програмист. А сега, виждаме готини хора, мъже и жени, да поправят някой „счупен“ код или да обновяват някой и друг сайт от ъгъла на любимото се кафене.

Днес, всеки, който има желание може да се научи да коди :) – от бизнеси, изграждащи своя първи уеб сайт, до схватливи блогъри, готови да се справят с [WordPress уроците за администратори, които се грижат за големите корпоративни сайтове. Програмирането, не само улеснява ежедневните ни задачи, но ни учи да мислим абстрактно и да разрешаваме проблеми, и единственото нещо, което ни трябва е компютър с Интернет.

Да разберем кода

Компютрите разбират бинарни инструкции написани в серии от 0-и и 1-ци в групи от по 8 знака, наречени битове, така че писането на програми с бинарен код е тежка задача. За щастие има съществуващи езици, които помагат за превода на линиите код в бинарни изрази, елиминирайки часове стрес и правейки достъпно за всички създаването и модифицирането на виртуално съдържание. Кодирането е езикът, който позволява на компютрите да разберат какво искате те да свършат. Съществуват хиляди езици за програмиране, с помощта на които се разработват игри, приложения, софтуерни програми и други специални ефекти. Кодът е нещото, което кара компютърна програма, от обикновен текстови файл, да изгражда и стартира уеб сайт, да играе видео игри, да навигира самолет. Софтуерът, правещ всичко това, е написан от нас - хората.

Какво да научите

Без значение дали искате да създадете приложение или да изработите функционален уеб сайт на първо място трябва да научите основите на първичното програмиране. Понастоящем, най-известните програмни езици са Python, Java, C++, Javascript.

Въпреки това, не съществува "един най-добър" език за програмиране, който да се научи и да ни направи специалисти в областта. Вместо това, решете какво искате да правите с тези умения, а ние ще ви покажем какъв език трябва да научите.

Ако искате да създавате уеб сайтове или приложения, трябва да започнете да учите HTML, CSS и JavaScript. Знаейки как да програмирате много по-лесно контролирате потребителският интерфейс и преживяване на вашия сайт. Има много полезни онлайн курсове и ресурси по темата.

codeac

JavaScript, Flash, ActionScript, и Citrus Engine са най-използваните програмни езици за разработване на игри и приложения.

Създавайте бизнес приложения с CakePHP, включващ лесен за ползване справочник за самообучение и защитни функции, които предпазват от подправяне и SQL инжекции.

CSS е навсякъде тези дни и научавайки се как да „счупите“ кода, това ще ви помогне да промените цветовете, формите на границите, да разчупите шрифтовете и оформите страниците, така че да изградите един професионален уеб сайт.

Едва ли всички ще прегърнат идеята за кодене, но технологичните новости влияят на всички нас, и за това основни познания и практически умения в програмирането стават задължителни.

Етикети: #javascript #java #kodene #programni-ezitsi #python #cakephp #programirane #css #php #sql-inzhektsiya #wordpress

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе