Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Кои са най-използваните SSL сертификати в България

Кои са най-използваните SSL сертификати в България

(Обновена: ) | Полезно

SSL, TLS, SSL сертификати, криптиране на данни, онлайн защита! Със сигурност тези термини вече са ви добре познати и отдавате нужното внимание на сигурността на вашия уеб сайт и данните, с които борави той. Едно е ясно, за всеки уеб сайт опериращ с чувствителна информация, е задължително използването на криптирана връзка между него и потребителите му. Това важи с особено голяма тежест за онлайн магазините, които осъществяват и разнообразни транзакции.

Да, отново засягаме темата за сигурността в Интернет, следвайки тенденциите и взимайки предвид нарастващия брой хакерски атаки целящи достъпване на конфиденциални лични данни и банкови сметки, с цел изнудване или компрометиране на даден бизнес, институция или друг вид сайтове.

SSL/TLS сертификатите

SSL, или по-актуалното TLS (Transport Layer Security), са протоколи с чиято помощ гарантирате сигурното и поверително трансфериране на данни в Интернет (връзката клиент-сървър). Уеб браузване, изпращане на имейли, изпращане на лични съобщения и телефонията, всички тези процеси използват SSL.

Освен стандартния тип сертификати за защита на уеб сайтове, съществуват и специални типове сертификати като Code signing, SSL Webserver, S/MIME (email) сертификати и други.

**Основните видовете сертификати биват:

**

Domain Validated (DV) сертификатите или сертификати с базова криптация. Те са с най-ниско ниво на удостоверяване и това ги прави най-евтините и достъпни сертификати. Имат право да валидират само един домейн. Подходящи за лични сайтове, блогове и друг тип сайтове, които изискват базова криптация на различни форми, потребителски имена и други нетранзакционни данни. Сертифициращият орган (СО) издава сертификата на контакта, който е посочен като администратор на домейна в публичния регистър за домейн имена. Информацията за компанията не се проверява и съответно не се показва в сертификата на сайта.

Organization/Business validated (OV) сертификати са подходящи за публични сайтове и такива, които оперират с не дотам чувствителни данни и транзакции. Издават се след детайлна проверка от страна на СО на бизнеса, който иска да получи съответния сертификат, собствеността на домейн името, организацията, адреса и кандидата искащи сертификат. Проверената информация се показва на потребителите в сертификата, правейки сайта много по-сигурен, надежден и достоверен.

Extended validation (EV) сертификати с най-високо ниво на криптация и сигурност. Правилният сертификат за онлайн магазини, правителствени сайтове, сайтове на банки и финансови институции, сайтове на големи брандове. Издаването на този сертификат протича при строги и точно определени правила и се издава само на юридически лица. Използването на този сертификат повишава доверието в потребителите, визуализирайки нивото на криптация с помощта на зелен катинар, оцветена в зелено адресна лента, изписване името на компанията в нея и детайлна информация за компанията притежаваща сертификата.

EV_SSL

Wildcard сертификатите работят на същия принцип като останалите сертификати, но с едно ключово предимство. Освен основния домейн, сертификатът защитава и неограничен брой субдомейни. С един сертификат управлявате и защитавате кореспонденцията и транзакцията на данни на всички субдомейни на основния домейн, оптимизирайки разходите си.

Кои са най-продаваните сертификати в света

По данни на W3Techs (предоставят информация и статистика за използването на различни видове технологии в уеб и разнообразни проучвания свързани с тях) , Comodo е най-използваният доставчик на сертификати - 40.8% от всички уебсайтове използващи SSL, оставяйки на второто място Symantec с 26.6%. По-интересният факт е, че докато Comodo държи водещата позиция цялостно за пазара на сертификати, Symantec продължава да е предпочитан избор от топ 1000 ранкираните уебсайтове с 45.5%.

Кои са най-продаваните сертификати в България

За България тенденциите не се различават значително от световните такива. Разбира се, основният принцип при избор на подходящ сертификат за вашия сайт е конкретно според нивото на сигурност и гаранциите, които предоставя сертификатът, а също така обема и типа транзакции, които ще се извършват през съответния сайт.

Според последните данни, които ICN.Bg има, най-продаваните сертификати в България са:

  1. RapidSSL на Geotrust e най-често купуваният SSL сертификат в света. Този сертификат е със стандартен тип валидация (домейн валидация) и е изключително подходящ за стартиращи онлайн бизнеси, лични сайтове и блогове, форуми и страници не генериращи чувствителни транзакции. Издава се моментално и е разпознаваем от 99,9% от браузърите. Нивото на защита е стандартното 128/256-bit. Паричната гаранция при евентуален пробив е 10 000$.

  2. Comodo Essential SSL Certificate е втори по продажба. Отново е с DV и е доста сходен сcomodo-positive-a RapidSSL, но с една съществена разлика – поддържа и мобилни приложения. Всеки домейн, защитен с този сертификат, ще показва HTTPS връзка в URL адреса, както и икона катинар. Най-често се издава на малки и средни бизнес сайтове, както и за стартиращи е-commerce сайтове. Стандартното нивото на криптация е 128-bit, може да се поръча и с 256-bit. Парична гаранция - $10 000. Предоставя възможност и за поставяне на знак Comodo Site Seal.

  3. Comodo EssentialSSL Wildcard Certificate - не случайно третият най-продаван сертификат е един от най-рентабилните сертификати - с един сертификат гарантирате сигурността на основния домейн (задължително трябва да бъде Fully QualifiedComodo Domain Name) и всички поддомейни към него. Издава се единствено с домейн валидация. Перфектно решение за онлайн магазини с незначителни транзакции, сайтовете на малки и средни бизнеси, новоизградени сайтове или такива, които се радват на вече добре изградена репутация и не е необходимо допълнително да идентифицират бизнеса си. Разпознаваем от 99.3% от всички браузъри, в това число и мобилните. Бързо изграждане на доверие заради защитената връзка HTTPS и лого за сигурност на Comodo Site seal и Comodo Тrust seal.

  4. *Comodo PositiveSSL Certificate* - HTTPS връзка за вашия сайт на доста разумна цена. comodo-positive-aИздаването му става веднага, както и на всички останали сертификати с домейн валидация. Базов сертификат за сигурност, подходящ за уеб сайтове, които все още не разполагат с голям брой потребители (например местен магазин за ръчно правени дрехи), стартиращи лични и професионални сайтове, блогове. Криптацията е до 256-bit и е разпознаваем от над 99.3% от уеб и мобилните браузъри. Гаранция – $10 000. Безплатен знак за изграждане на доверие Comodo Site Seal.

  5. *GeoTrust QuickSSL Premium Certificate* премиум сертификат на достъпна цена. Пети GeoTrustпо продажба, този SSL защитава изцяло fully qualified домейн имена (със или без WWW). DV верификацията е гаранция за бързината на издаване на този сертификат. Изключително подходящ за малки до средни уебсайтове, които искат да изградят по-всико ниво на сигурност у своите потребители на бюджетна цена. Възможност за криптиране на данни до 256-bit. 99% разпознаваемост от всички уеб и мобилни браузъри. Паричната гаранция тук е $500 000, а с помощта на GeoTrust Seal е гаранция за достоверността на бизнеса и потребителите ще бъдат сигурни за своите данни.

  6. *GeoTrust True BusinessID with EV Certificate* – Време е за тежката артилерия при GeoTrustсертификатите. Зелена адресна лента, информация за компанията и гарантирана сигурност за чувствителните данни на потребителите. Номер 6 по продажби е SSL-ът с най-високото ниво на верифициране на идентификация – до 256-bit високо ниво на криптиране и GeoTrust True Site печат за максимизиране на защитата . Използва се предимно от средни до големи онлайн магазини, които искат да повишат сигурността на онлайн транзакциите си и потребителите им да са спокойни при въвеждането на данните си за разплащане. Издаването на този сертификат става от 1 до 10 дни тъй като е с EV валидация.

Етикети: #domain-validation-ssl-certificate #ssl-sertifikat #onlajn-sigurnost #https #ssltls #zashtita-na-lichnite-danni #geotrust #ev-ssl #comodo-ssl #wildcard-ssl #comodo #rapidssl

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе