Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Направи си сам атрактивно лого за твоя сайт

Направи си сам атрактивно лого за твоя сайт

Направи си сам атрактивно лого за твоя сайт

| Полезно

Стартирате нов бизнес, време ви е да си направите визитки или пък вече сте на крачка пред това да имате сайт - трябва ви лого.

Всичко, което трябва да знаете за вашето ново лого и как най-правилно да го създадете, четете по-долу в нашата статия.

Логото е есенцията на всичко, което трябва да кажете за себе си и дейността си. Представлява основен символ, който е лицето, графичният облик на бизнеса ви пред света. Това е и първият елемент, върху който се приковава човешкият поглед при отварянето на даден сайт. Дизайнът на лого е трудоемка задача, но не и невъзможна, ако сте си отделили достатъчно време, за да почерпите опит, знания и си позволите малка доза вдъхновение.

Логото е основен елемент при изграждането на бранд идентичност за всеки онлайн сайт или онлайн магазин. Научете кои са останалите елементи, за да превърнете бизнеса си в бранд, който печели уважението на клиентите си през годините! Ето как да направите своята бранд история впечатляваща за потребителите.

Направи си сам онлайн магазин с CloudCart. Получаваш всички необходими инструменти на едно място, за да имаш добре работещ онлайн магазин. Разполагаш с над 25 красиви готови шаблона, интеграция с куриерските услуги, различни видове плащания и още много екстри.

Въпрос: да заложим ли на дизайнер или да си го направим сами?

Винаги е по-добра идея да заложите на услугите на добър дизайнер, с който вече сте работили. Като специалист в дизайна, той може да ви даде много ценни съвети, както за цветовото, така и за графическото оформление на вашето лого.

Ако търсите бюджетен вариант за направата на вашето лого и нямате добър дизайнер под ръка, винаги можете да опитате варианта да изпробвате услугите на професионалисти на свободна практика, като тези в платформата Fiverr . Цените за създаване на лого варират между €5 и могат до достигнато до €2000. Сигурни сме, че ако разгледате обстойно, ще успеете да намерите оптималния вариант за вас.

Ако все пак нямате добър специалист под ръка и не разполагате с бюджет за вашето ново лого, се опитайте да направите всичко възможно, за да създадете най-доброто лого, на което сте способни. Как? С помощта на т.н. logo makers програми, които съдържат всички необходими функции за тази цел.

Безплатни програми, с които да направите лого за вашия сайт:

Canva – Платформата разполага с над 200 безплатни темплейта, разделени в различни категории. Помислете хубаво каква категория ще бъде най-подходяща за вашия сайт, така че да кореспондира с цялостния му дизайн и изберете нея. Ако искате да си направите сайт или блог за готвене и рецепти, например, съобразете логото ви да съдържа елементи, които се свързват с кулинарията.

Имате свободата да променяте цветовете, формите, текста и разположението на всички елементи във вашето ново лого. С помощта на drag and drop инструмент можете да заложите на още повече и различни елементи. Програмата предлага много разнообразни картинки, които да включите във вашата визия. След като всичко вече е готово, имате варианти да свалите логото си в PNG вариант, JPG или PDF. Ние ви съветваме да запазите всички възможни формати, които програмата ви предлага.

LogoFactory Web - Най-хубавото на този сайт, е че платформата разполага със съдържание на над 47 езика, включително български. Това би било голямо улеснение за хората, които не са на „ти“ с чуждите езици, но все пак искат сами да направят своето лого. Разполагате с нас 500 темплейта за лого. Отново можете да избирате между десетки категории. В случай, че имате някакви затруднения, изгледайте видеата в сайта, защото показват стъпка по стъпка всичко необходимо за изработката на лого.

Shopify – Определено е фаворит сред програмите за изработка на безплатно лого, с които можете да направите готов продукт буквално за секунди, дори и да нямате задълбочени технически познания. Притежава галерия с невероятен избор, където със сигурност бихте намерили най-добрата алтернатива за вашия сайт.

Adobe Spark – Първото и основно нещо, което е необходимо тук е да сте наясно с това какво е името на вашия бранд и какъв е вашият слоугън. След тези две важни стъпки, е важно да изберете в какъв стил по-скоро си представяте да бъде вашето лого, като например: модерна визия, елегантна визия, подчертана визия и др. Платформата ще ви генерира много атрактивни визии, от които можете да избирате.

Hipster logo generator – Това е друг вариант за направата на вашето бъдещо лого. Hipster logo generator е програма за лога с по-минималистичен дизайн. Можете да избирате между 5 различни форми, което не е много, като цифра, но пък все пак изпробвайте всички възможности. Необходимо е да последвате всички стъпки, към които ви насочва платформата. Форматът, в който можете да свалите готовото си лого ще бъде в PNG с размери 600px на 500px.

Logaster – Още един от безплатните сайтове, с помощта на който можете да създадете своето ново лого. Нарежда се доста напред в графика на онлайн потребителите. Отделете си достатъчно дълго време, за да я разучите и да видите всичките възможности, които ви предлага. Първите стъпки, които трябва да предприемете са: да въведете името на вашия сайт и да кликнете върху бутона „create” (създай). Можете да свалите своето лого, както в PNG и JPEG формат, така и във векторни формати, като PDF или SVG.

Съветваме ви винаги да изпробвате няколко различни варианта, докато намерите този, който е най-добър за вас и изцяло пасва на вашия нов сайт. Нали целта е да направите лого, което харесва не само на вашите потребители, но най-вече и на самите вас. Най-важното нещо е да направите.

Виж повече: Изграждане на успешен уеб сайт в 8 стъпки

Видове лога

Нека заедно разгледаме какви видове лога съществуват, за да се ориентирате и какво точно на вас би ви свършило по-добра работа.

1. Лого с инициали (абревиатура)

Този тип лога представляват съчетание от няколко букви, които представляват съкращение на иначе дългото наименование на даден бранд. Нека дадем пример с компания, като HBO, чието пълно наименование в Home Box Office. Абревиатурата е лесна за запомняне от потребителите и дизайнът е изключително изчистен. Съчетанието на тези няколко качества носи допълнителен успех на компанията и се възприема изключително лесно и приятно от потребителите.

logo hbo

2. Словом изписано лого – Пример за този тип лого са гигантите Coca-Cola или Google. Логото е изписано в цялото си наименование с по-различн, интересен и запомнящ се шрифт. Подходящо е за марки, които имат кратки и отличаващи се наименования.

logo coca cola

3. Комбинирано лого от букви и знак – Комбинираното лого е също често предпочитан вариант от компаниите. Една от най-известните марки с такъв тип лого е марката Lacoste. Винаги, когато има картинка, логото е по-запомнящо се, защото кара потребителите да мислят асоциативно.

Lacoste logo

Видове шрифтове, които е желателно да използвате

Всеки един елемент от логото на даден бранд е важен. Шрифтът може да подсили посланито и да го направи още по-запомнящо се за конкретния бранд, той носи допълнителна стойност. Модерните видове шрифтове се делят в 5 основни категории. Всеки един от тях би могъл да допринесе за персонализирането на бранда. Има 5 основни шрифта:

Serif – Използва се, за да придаде по-сериозен и леко по-консервативен тон. Ако го използвате с правилното послание, би могъл да допринесе за по- елегантното или класно представяне на вашия бранд.

Armani serif

Sans Serif – Идеален е за модерни, семпли и смели дизайн решения.

spotify

Slab Serif – Представлява болднати (удебелени) букви, които внушават иновативност и прозорливост.

yale logo

Display – Това е по-разлекателен и болднат (удебелен) тип шрифт. Използва се, за да добави нотка на индивидуалност или уникална визия на бранда.

display logo

Script – Стилът му наподобява ръчно изписани букви, които придават чувството за личен мотив. Често се използва, като вариант за идентичност на луксозни брандове.

script logo

Цветовете и влиянието им върху човешкото възприятие

Статистиката показва, че 93 % от хората се повлияват от цветовете. Всеки един цвят носи своето индивидуално въздействие върху нас на подсъзнателно ниво. Червеният цвят, например, пробужда моментално човешките сетива и зверски стимулира апетита, заради което компании, като McDonald’s използват основно червеното като избор, преобладаващ за тяхното лого.

Синият цвят, например, влияе на подсъзнанието на човека и му придава усещане за стабилност, лоялност и сигурност. Смята се, че това е най-предпочитаният цвят, както сред мъжете, така и сред жените. Можете да го използвате, като нюанс за вашето лого, ако искте вашите потребители да ви асоциират с всички тези качества.

Виж повече: Психология на цветовете и как те влияят на потребителското мислене?

Нека разгледаме как влияят и останалите основни цветове на потребителите: - Оранжев – Топъл цвят, който събужда усещането за дружелюбност.

 • Жълт – Стимулира креативността у човека и усещането му за щастие.

 • Зелен – Свързва се с живота в природата, свежестта и здравето.

 • Син – Често е възприеман, като символ на стабилност, сигурност, лоялност.

 • Лилав – Асоциира се с изисканост.

 • Черен – Може да се свърже както с изисканост, така и с драматичност.

 • Бял – Потребителите го свързват с чистота, невинност и сигурност.

Вече не е скъпо и в никакъв случай не е прекалено сложно да си направиш сам красиво лого за своя сайт. Необходима е малка подготовка и малко повече практика.

Споделяме с вас още няколко ценни съвета:

 • Много е важно логото ви да съдържа нещо открояващо се, нещо уникално, с което да бъдете запомнени. Нещо характерно, чрез което да ви разпознават навсякъде и по всяко време.

 • Стилистиката е особено важна. Тя се отнася до същността на бизнеса ви и начина, по който искате да бъдете възприемани от клиенти и партньори.

 • В зависимост от характера на вашата дейност, логото ви би могло да бъде ярко и гръмко, с което непоклатимо да привличате вниманието, например ако сте част от шоубизнеса. Или да бъде по обрано и стилно, ако бинесът ви държи по-строга линия (банки, адвокатски дружества, строителство и др.) като за целта, бихте могли да използвате прави линии, ъгли и тъмни тонове.

Бонус съвет: Задължително запазете направеното от вас лого във всички възможни разширения, които предлага програмата (PNG вариант, JPG или PDF), в която сте избрали да създадете логото си. Също така можете да направите логото си и черно-бяло, която за в бъдеще може да ви потрябва.

Черното винаги остава класика, но би могло да се комбинира с друг по-ярък цвят за акцент, който да покаже и цветната ви страна. По-динамично лого с форми показващи движение и активни свежи цветове, бихте могли да ползвате, ако вашата сфера е спорта.

Ако все още нямате сайт, вижте всичко, което ще ви е необходимо за направата му в нашето подробно Ръководство: Как да си направя сайт? Изработката на лого е една малка част от целия процес на изграждане на стойностен сайт.

Нежно и елегантно, с извити линии и меки тонове ако се занимавате с растения и цветя, с оформянето на паркове и градини. А ако сте част от IT или рекламния бранш може спокойно да заложите на по-нестандартните и смели форми и цветови комбинации.

 • Използвайте модерен шрифт.

 • Хубаво помислете каква да бъде формата на вашето лого – кръгла, квадратна, елипсовидна. Каквато и да изберете, задължително направете проба, за да видите как би изглеждало вашето лого на десктоп и на мобилна версия. То не трябва да изглежда компресирано или на пиксели и задължително трябва да се вижда в цялостност.

 • Съобразете логото си спрямо аудиторията, към която сте се насочили – дали това ще са деца, жени или мъже и жени. Необходимо е да съобразите своето изображение спрямо вашата таргет група.

 • Можете да използвате инструментите на програми за направа на дизайн и лого, като – Illustrator или Adobe Photoshop.

Научете повече: Ръководство: Всичко, от което се нуждаете, за да стартирате собствен бизнес

Направете своето лого модерно, но в същото време и достатъчно семпло. То трябва да носи асоциация на дейността на Вашия бизнес и да засилва усещането у потребителите за професионализъм и внимание към детайла. Внимателно подбирайте цветовете и шрифтовете към него. Съобразете се с въздействието, което оказват върху нас хората. Желаем успех с изработката на Вашето лого!

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе