Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Magento vs. Opencart – кое е най-доброто решение за онлайн магазин

Magento vs. Opencart – кое е най-доброто решение за онлайн магазин

Magento vs. Opencart – кое е най-доброто решение за онлайн магазин

(Обновена: ) | Полезно

Искате да създадете онлайн магазин? Изправяли ли сте се пред предизвикателството коя платформа да изберете? А знаете ли как да съобразите това с нуждите и бизнес целите си?

Ако искаме да имаме един печеливш онлайн магазин, първо трябва да си отговорим на няколко важни въпроса – колко ще е голям магазина, какъв ще е дизайнът, видимостта и SEO оптимизацията на сайта, както и какъв ще е бюджетът за него.

В морето от възможности бихме искали да се спрем на две от най-известните платформи за e-commerce Magento и OpenCart.

Какви са предимствата на всяка от тях и с кои специфики на платформата трябва да се съобразим, ще видим в следващите редове.

opencart

Общото между Magento и OpenCart

Между Magento и OpenCart има много общо. И двете платформи са с отворен код и са създадени да улеснят e-commerce активностите. Разработени са на PHP и използват шаблони за качване на продукти, така че с тях могат да работят и не-програмисти. Богати са на възможности, включвайки различни разширения, добавки и плъгини, които да поддържат най-новите функционалности и лесно могат да бъдат добавени към всеки един онлайн магазин.

Едно от нещата, което е значително предимство и в двете платформи и ги прави предпочитан избор е поддръжката на множество езици и валути, превръщайки ги в глобално решение за бизнеса в целия свят.

opencart1

Хостинг планове и опции

Освен избора на e-commerce платформа, качеството на хостинг услугата, която сте избрали, също ще окаже голямо влияние върху производителността на Вашия онлайн магазин. Трябва да се има предвид, че Magento платформата използва доста ресурси, което означава, че ще Ви е необходим висок хостинг план, който да поддържа доброто представяне на магазина. Споделеният хостинг не е най-подходящото решение за Magento магазин, тъй като ресурсите му ще се изчерпят доста бързо. Хубаво е да обмислите вариант за хостване на back-end-а на отделен сървър.

От гледна точка на хостинг плановете, OpenCart изисква по-малко средства, тъй като е софтуер, който не изисква огромен ресурс и е подходящ за малки до средни по големина онлайн магазини, което означава, че един подходящ споделен хостинг би бил удачно решение. Тъй като **Mаgento е по-удачното решение при големи е-commerce сайтове, потребява повече ресурси и затова облачните технологии са за предпочитане.

opencart

Цената при OpenCart и Magento

OpenCart е софтуер, който не изисква плащането на лиценз и може свободно да бъде изтеглен и модифициран за Вашите нуждите. Magento е с по-широк спектър на услуги и има 3 версии: Magento Community Edition, Magento Go и Magento Enterprise Edition. Създадени са да посрещат различните бизнес нужди, всяка една от тях е на различна цена.

Magento Community Edition е гъвкав и с отворен код софтуер, който може да бъде изтеглен безплатно, точно както OpenCart.

Magento Enterprise Edition е подходящ за големи бизнеси и компании.

Тук е мястото да покажем и къде се нарежда Magento спрямо конкурентите си:

Magento usage

opencart5

Употреба и функции на Magento и OpenCart

Една от основните разлики между двете платформи се крие в начина им на употреба и различните функции. Magento набира сила като платформа, която може да задоволи всяко Ваше желание и да изградите магазина на мечтите си. Предлага значителни възможности за персонализиране на методите за пазаруване, неизчерпаеми възможности за дизайн, силни SEO инструменти и разнообразни допълнения и интеграции. За всяка опция или функция, която бихте искали да има Вашият магазин, вече е помислено като тя е разработена и е налична в MagentoCommerce.

С гъвкавостта идва и сложността и ако не сте разработчик и нямате познания по PHP, може би Magento платформата ще Ви се стори доста сложна, особено когато се налага да се сблъскате с настройките на някои функции и персонализирате настройки.

OpenCart от своя страна е доста лесен за настройване, но пък има по-малка общност от програмисти. Подходяща е за стартиращи бизнеси, които трябва да започнат да работят максимално бързо, без да губят време за допълнителни настройки и интеграции. Предоставя мощна „пазарска количка“ (Shopping Cart) и някои полезни инструменти, които са доста интуитивни и ясни.

opencart4

SEO перспективи

Когато става дума за SEO, OpenCart има още много да наваксва. Въпреки че, платформата се гордее с това, че нейните URL адреси са SEO friendly, изглежда, че промяна на метаданните и извършване на действия, като например 301 redirect или rel=“canonical“ може да бъде много по-сложно, отколкото трябва да бъде. И въпреки, че има различни добавки, които могат да помогнат в тази насока, OpenCart не може да се доближи до безкрайните възможности, които предлага Magento като оптимизиране на заглавия, изображения и URL-и, а също и връзване на сайта към WordPress блога.

opencart6

Заключение

Magento е подходящ избор за големи магазина с големи бюджети. Притежава скалируемост, която поддържа нарастването на бизнеса Ви и всяка необходимост, от която бихте имали нужда за в бъдеще.

OpenCart е по-подходящ ако се опитвате да изградите Ваш магазин самостоятелно, защото, както вече споменахме, е интуитивен и (почти) безплатен за използване, но трябва да се вземе предвид, че един ден, бизнесът ви може да нарасне над възможностите му.

Етикети: #black-friday #platformi-za-onlajn-targoviya #e-commerce #magento #klaud-hosting #hosting-planove #klaud-resheniya #online-magazin #magento-go #open-cart #onlajn-biznes #spodelen-hosting #e-commerce-resheniya #onlajn-magazin #opencart

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе