Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Как да: Използваме FTP акаунти без риск и на максимум

Как да: Използваме FTP акаунти без риск и на максимум

Как да: Използваме FTP акаунти без риск и на максимум

(Обновена: ) | Полезно

Ако искате да разберете как да добавяте FTP акаунти към вашите хостинг услуги, да им задавате специфични права, както и да контролирате достъпа на трети лица, свързани с ваши общи проекти бързо, лесно и безпроблемно, то прочетете поредната полезна статия от новата ни рубрика „Как да...“! FriendlyGeeks екипът ни е готов да ви помогне и да отговори на всички ваши въпроси!

Допълнителните FTP акаунти най-често се използват за бърз и лесен достъп до съдържанието на хостинг услугата от трети лица. По този начин бихте могли да предоставите възможност на разработчик или партньор за достъп само до определени файлове и директории на вашия хостинг.

Най-лесно и разумно е да се създаде допълнителен FTP акаунт с ограничени права само до желаното съдържание. Предимството в случая е, че не предоставяте достъп до целия контролен панел (cPanel) и автоматично елиминирате възможността за нежелани промени по хостинг конфигурацията. Друга възможност за защита е да ограничим обема на качените файлове, с цел да се предпазим от изчерпване дисковото пространство на хостинг плана.

За да бъдем максимално полезни, бихме искали да ви представим няколко примера за използване на допълнителни FTP акаунти:

Когато разполагате с един хостинг, на който са разположени няколко домейна в него, можете да създадете отделни акаунти за FTP достъп на всеки от разработчиците на сайтове. По този начин, на всеки един разработчик бихте могли да осигурите достъп само до неговия сайт. (При добавяне на допълнителен addon домейн през cPanel това се прави автоматично от системата).

Аналогично, може да създадете FTP акаунт за дизайнера на сайта, като разрешите достъпа само до графичното съдържание, което най-често е отделено в специална директория.

Като всяко нещо в реалния живот и FTP достъпа има своите недостатъци. Тъй като позволява промяна на файловото съдържание на хостинга, FTP достъпа позволява на недобросъвестни и/или невнимателни потребители да "счупят" сайта. Не бива да се пренебрегва и възможността за качване на зловредни скриптове на хостинга от хакери при лесна за отгатване парола за достъп. За подобряване на сигурността се препоръчва да се използват трудни за отгатване пароли, да се ограничава достъпа само до определени IP адреси и по възможност да се ползва протокол за достъп с шифриране на съдържанието - SFTP.

Как да конфигурираме допълнителен FTP акаунт?

Тук ще опишем накратко как се създава допълнителен FTP акаунт.

  1. Влезте във вашия Контролен панел (cPanel).
  2. В секция Files кликнете на FTP Accounts.

    FTP1

  3. Следвайте следните стъпки:

FTP2

3.1. Login - Попълнете име за вход в системата (обърнете внимание, че автоматично към него се добавя името на главния домейн на хостинга).

3.2. Password - попълнете сложна парола (Можете да генерирате такава от бутона "Password Generator").

3.3. Password (again) - повторете паролата.

3.4. Directory:/ home/ - изберете главна директория за FTP акаунта (потребителят ще има достъп до всичко в нея).

3.5. Quota - изберете квота за качване на файлове или оставете без ограничение.

3.6. MB - попълнете големината на квотата в мегабайти (ако сте избрали такава в предишната стъпка).

3.7. Create FTP Account - създайте FTP акаунта, като натиснете бутона "Create FTP Account".

  1. Ако всичко е наред, ще се появи зелено поле с надпис "Success" и новосъздадения FTP акаунт ще се появи в секция "FTP Accounts".

Настройки на FTP клиента

FTP3

Какви настройки да направите във вашия FTP клиент можете да видите, като кликнете върху линка "Configure FTP Client" (вдясно от FTP акаунта):

Необходимите данни за настройка можете да видите в секция "Manual Settings".

За ваше улеснение, също така предлагаме готови конфигурационни файлове и инструкции за няколко популярни FTP клиенти.

Етикети: #ftp-klient #ftp-akaunt #konfigurirane #sazdavane-na-ftp-akaunt #nastrojka-na-ftp-klient #ftp-potrebitel #ftp-funktsionalnost

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе