Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Интервю: WordPress Meetup или какво ново се случва в WordPress общността?

Интервю: WordPress Meetup или какво ново се случва в WordPress общността?

Интервю: WordPress Meetup или какво ново се случва в WordPress общността?

| Полезно

В днешната статия ще ви запознаем с един от най-добрите маркетолози у нас - Николай Кръстев. Той ще ни разкаже малко повече за WordPress общността и какво ново предстои.

1. Бихте ли се представили с повечко думи?

Здравейте, благодаря за поканата! Казвам се Николай Кръстев и съм SEO оптимизатор, маркетьор, рекламист, сертифициран Google Ads, Goоgle Analitycs и Microsoft BingAds специалист. Завършил съм обучения и специализации на компаниите лидери в дигиталния маркетинг и реклама като Google, Facebook, Twitter, YouTube, Microsoft, HubSpot, SEMrush, Eventbrite и десетки други.

Оптимизирам уеб сайтове за търсачки от 2009 г. насам. Имам широки познания по Онлайн маркетинг и реклама, включващи SEO, SEM, Маркетинг в социалните мрежи, E-mail маркетинг, Google Ads и като цяло PPC рекламата, Копирайтинг, Изграждане на уебсайтове и онлайн магазини и др. В програмата Google local guides съм едно от най-високите нива - ниво 8, както и имам честта да съм част от екипа на единственото подразделение на Google Developers Community Groups у нас - GDG Sofia.

С колеги развивам NT Websites - компания за изработка на уеб сайтове и онлайн магазини, базирани на най-използваната в света система за управление на съдържанието - WordPress. Работили сме по десетки проекти на фирми или организации в България, Румъния, Англия, Италия, Германия, Франция, Америка и Канада. Изнасял съм лекции на конференции, семинари и съм организирал редица обучения за малкия и среден бизнес. Част съм от екипа доброволци, които спомагат за развитието на WordPress по света. Имам щастието и да организирам месечните срещи на WordPress Sofia Meetup.

2. Защо WordPress? От кога се занимавате с WordPress?

С WordPress започнах да работя преди 5-6 години. Преди това с мой близък приятел разработвахме свой CMS, но времето не ни стигаше да го преработваме постоянно, за да може да е актуален и да отговаря на бързо променящия се Интернет и на изискванията на потребителите. Потърсихме готово решение, което може да отговаря на всички наши нужни и от хилядите възможности на пазара се спряхме на WordPress, като най-надеждно решение.

По усъвършенстването на WordPress работят хиляди хора по целия свят - WordPress има огромна еко система и тя дава възможност за работа на тези хиляди хора. Обществото зад WordPress е много сплотено, хората са позитивни и мотивирани да се развиват, забавлявайки се и това допълнително допринася за по-бързото развитие на WordPress спрямо останалите CMS-и.

Личното ми мнение е, че WordPress е най-използваната система за управление на съдържанието в света (над 35% от всички сайтове в света са на WordPress) заради това, че в повечето случаи сайтовете биват създадени бързо и за сравнително малък бюджет, те са лесни за поддръжка заради изключително интуитивната администрация, хиляди разработчици по света могат да поддържат сайта ви и да го надграждат (това е голям плюс, защото ако си направите къстъм сайт, в повечето случаи само компанията, която го е разработвала ще има знанията и най-вече желанието да го поддържа) и разбира се: защото Google доста “харесва” сайтовете, направени с WordPress.

3. Какво представляват срещите, които организирате и каква стойност дават на посетителите?

Както казах и преди това - WordPress е с много сплотено общество и месечните срещи по градове (има 2 срещи в София, една във Варна и една в Пловдив), както и годишните национални събирания по време на WordCamp-овете (организират се такива в София, Пловдив, Варна и Синеморец) помагат за поддържането на това общество.

Събиранията се осъществяват с позволението и подкрепата на WordPress фондацията. Всяка нова среща бива анонсирана в администрацията на всички WordPress сайтове с IP в района - това са милиони сайтове в България и в близост до нея. Такива официални срещи се организират в над 800 града по света. Можем да съдействаме на всеки, който има желание да организира такава и в своя град.

Освен тези срещи, периодично се провеждат и неофициални срещи с по-техническа насоченост.

WordPress Sofia Meetup е за среща с приятели - хора, с които да поддържаш добри професионални и лични отношения. На срещите освен да се видим и да поговорим идват и различни лектори (понякога от обществото, понякога външни хора, косвено или пряко свързани с WordPress), които ни обогатяват със знания. Срещите помагат да се развиваме и да общуваме с правилните хора, за да можем да сме щастливи и успешни. На такива срещи съм намирал решение на казуси, които са ме затруднявали с месеци. Тези срещи са помагали на десетки мои колеги да открият точния партньор, с който да направят успешен бизнес. Мога да говоря много, но най-добре всеки заинтересован да се посети поне веднъж едно такова събитие в своя град и да види сам за себе си дали би му било от полза.

4. Къде нашите читатели могат да намерят актуална информация за всеки следващ WordPress Meetup?

Записванията стават в Meetup групата: https://www.meetup.com/WordPress-Sofia-Meetup/. След като се запишат, хората получават известие за всяко ново събитие, което организираме. Събитията са напълно безплатни и са отворени за всички, които по някакъв начин са свързани или искат да се свържат с WordPress. Месечните срещи са с продължителност от 2-3 часа, като за около час има лекция или работилница, след което е по-веселата част, в която на по питие обсъждаме актуални теми, свързани с WordPress.

5. За кого са предназначени срещите?

Срещите са предназначени за всякакви хора, които по някакъв начин имат допир до WordPress. Веднъж темата е за копирайтъри и автори на съдържание, друг път е за собствениците на онлайн магазини, трети е за SEO, четвърти е за Маркетинг и т.н.

Отделно през 2020 година ще организираме и няколко напълно безплатни обучения за постоянните посетители на месечните срещи. Срещите са подходящи както за професионалисти, така и за напълно начинаещи. На всяка среща близо 20% от хората идват за пръв път, така че винаги ще намерите с кой да поговорите, независимо каква е вашата професия или какво ниво на знания имате. Винаги има от кой да получите съвет по конкретен казус или просто с кой да поговорите по важна за вас тема, свързана с WordPress.

6. Как протича една WordPress среща? Как подбирате лекторите, които да се включат с представяне в събитието?

Както бегло споменах, месечните срещи са с продължителност от 2-3 часа, като за около час има лекция или работилница, след което е нетуъркинг частта, в която благодарение на нашите спонсори, в лицето на вас - ICN.BG и други хостинг компании, се събираме на по питие и говорим за темите, които ни вълнуват, независимо дали са за работа или удоволствия.

В повечето случаи се стараем да каним хора от общността - такива, които по някакъв начин допринасят за развитието на общността в България, но когато някой има интересна тема, свързана пряко или косвено с WordPress и желае да я представи пред софийската общност, той е добре дошъл, независимо дали е част от общността или не.

В тази връзка - всеки, който желае по някакъв начин да се включи и да помага за развитието на WordPress у нас, може да дойде на някоя от срещите в своят град и да получи повече информация. Допринасянето става от вкъщи, всеки отделя колко време реши и когато реши. У нас има силно развити групи за преводи (превеждат WordPress ядрото, различни разширения и теми на български, за хората, които не разбират английски), за код (допринасят за развитието и поддръжката на ядрото), за поддръжка (помагат със съвети за решаване на казуси на колеги професионалисти или начинаещи) и т.н. Повече информация можете да видите на сайта на фондацията: https://make.wordpress.org

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе