Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Интернет и правни въпроси - има ли закони в онлайн средите

Интернет и правни въпроси - има ли закони в онлайн средите

Интернет и правни въпроси - има ли закони в онлайн средите

(Обновена: ) | Полезно

Един от нашумялите въпроси от дигитално естество в последно време е как интернет да работи отвъд държавните граници и от чие законодателство са зависими потребителите? Технически, интернет е глобална мрежа обслужваща потребители, независимо от местоположението им. Самият факт, че интернет не е свързан с точно определена държава или територия, кара все повече хора да се питат дали интернет може да работи отвъд държавните граници. С израза „работи“ не се има в предвид да функционира, а да се вмести в слоевете на националните закони и практики, които са определяли човешките взаимоотношения в годините преди интернет.

Проектът Internet & Jurisdiction, иницииран през 2012 цели да започне дискусия свързана с разработването на операционни решения за спомагането на транснационалната кооперация за въпросите свързани с правната система, икономиката, човешките права и киберсигурността. През ноември месец се състоя и първата конференция на проекта в Париж, чиято главна цел е да призове за повече кооперация и кординация между държавите. По същият начин, по който интернет свързаността расте в глобален мащаб, така се увеличава и юридическото напрежение касаещо въпроси като - Как да балансираме глобалното спиране на домейни (по дефиниция достъпни в цял свят), които са с въздействие в легалната рамка, специфична за една държава и несъотвестващи с друга? Или въпроса как да се процедира с домейни на уебсайтове, в които част от съдържанието е считано за легално в някои държави, но не и в други?

„Доверието към системата за домейн имената (DNS) е от критична важност за функционирането на интернет“ прочитаме в проекта Internet & Jurisdiction. „Независимостта на домейн системата спрямо политическия и комерсиален натиск е ключов фактор в това отношение. Въпреки трудностите свързани с нелегалните сайтове преминаващи държавни граници, напрежението нараства за спиране на домейните с предполагаемата нелегалност на съдържанието и целите им“

3-те главни модула засегнати на конференцията са: Data & Jurisdiction – Как транснационалният информационен поток и защитата на поверителността могат да бъдат съгласувани със законните изисквания против злоупотреби ; Content & Jurisdiction – Как глобалната достъпност на съдържание да бъде третирана при наличието на широкото разнообразие на държавни правила и норми; Domains & Jurisdiction – Как да бъде запазен неутралитета на интернет, когато националните законови наредби биват прилагани към системата за домейн имена (DNS).
Всеки един от трите модула е фокусиран към увеличаващата се бройка на трансгранични заявки от частни лица свързани с достъп до потребителски данни, сваляне на съдържание и спиране на домейн имена. В тези заявки е замесена повече от една юрисдикция, а това се базира на различните локации, интернет компании, сървъри и регистрари.

Главното съобщение на конференцията е адресирането на транснационални юридически предизвикателства свързани с интернет, които изискват колаборация между всички заинтересовани страни. Планът за взаимна работа ще помогне за структурирането политиката на Internet & Jurisdiction. Този план подпомага колаборацията между страните, информира чрез релевантни изследвания и анализи на правови закони и дигитални норми и насърчава общите разбирания за това кои са приоритетите и трудностите, които се решават чрез взаимопомощ.
Запознайте се подробно с правилата и законите в онлайн пространството: http://www.internetjurisdiction.net/

Етикети: #internet #domain-name-system #eu-law #data

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе