Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Инфографика: Кибер заплахи за уеб сайтовете

Инфографика: Кибер заплахи за уеб сайтовете

Инфографика: Кибер заплахи за уеб сайтовете

(Обновена: ) | Полезно

Всеки ден излизат нови съобщения за това как от международни компании биват атакувани от кибер атаки, спира се достъпа до техните услуги, „изтичат“ големи бази данни пълни с лична информация на клиенти и партньори. В такива случаи загубите за бранда са огромни, а тези за обикновения потребител, чиито персонални данни стават публично достояние, са неизмерими.

Целите може да са много – от спиране на достъпа до дадена онлайн платформа, източване на парични средства до кражба на чувствителна информация и сриване на репутацията на дадена институция. Последствията от тези атаки могат да се окажат пагубни за жертвите им, като могат да причинят пълното унищожение на един онлайн бизнес.

infographic

По данни на PwC кибер престъпленията са 24% от всички икономически престъпления в България. Отчетено е над два пъти увеличение спрямо предходната година, когато кибер престъпленията са били 10% от всички икономически престъпления. По техни данни 37% от компаниите в страната нямат план за действие при кибер атака, 14% нямат намерение да имплементират такива защити, а 21% не знаят за съществуването на такива практики.

По данни за Q1 2017г. на Neustar компаниите, които са претърпели повече от една DDoS атака са 86%. Според компанията 32% от компаниите са отчели компрометиране на вътрешната мрежа, 32% - кражба на потребителски данни, 21% - кражба на финансови средства, 21% - загуба на интелектуална собственост.

По данни на Verisign за Q1 2017г. на база отчетени атаки към техните клиенти най-често DDoS атаките са насочени към IT, Cloud и SaaS услугите(58%), Финансови институции (28%), Медия и развлекателен сектор(6%), Онлайн търговия и онлайн реклама(4%), Телекомуникации (2%) и Публичен сектор (2%).

От Imperva Incapsula отчитат, че DDoS атаките стават по-настоятелни през Q1 на 2017 и 74% от потърпевшите биват атакувани неколкократно, а 19% са били атакувани над 10 пъти.

Сред най-популярните онлайн заплахи към уеб сайтовете през 2017г. са атаките целящи спирането на достъпа до дадена онлайн услуга от типа DDoS, като актуални остават фишинг имейл/сайт атаките и използване на слаби пароли за придобиване на достъп до критични бизнес системи и кражба на чувствителна информация.

От Cybersecurity Ventures дават мрачна прогноза за идните години, като според тях щетите от кибер престъпленията ще скочат до $6 трилиона годишно до 2021 в сравнение с отчетените за 2015г. загуби от 3 трилиона долара. В това число се включват загуба или повреда на данни, кражба на пари, нарушена производителност, кражба на интелектуална собственост и др.

Повече за кибер заплахите за онлайн бизнеса можете да откриете във видеото от нашата пресконференция, която се проведе на 07.11.2017г. с участието на комисар Явор Колев, началник на отдел Трансгранична организирана престъпност при ГДБОП:

Източници:

PwC-GlobalEconomicCrimeSurvey

CybersecurityVentures-Cybercrime-Report

Verisign

Neustar-2017-worldwide-ddos-attacks-report

Symantec-istr-22-2017

Imperva-Incapsula-q1-2017-global-ddos-threat-landscape-report

Етикети: #cybercrime #cyber-threats #ddos #кибер-престъпление #кибер-атака #пресконференция

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе