Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Ръководство: Как да си направя сайт за handmade продукти?

Ръководство: Как да си направя сайт за handmade продукти?

Ръководство: Как да си направя сайт за handmade продукти?

| Полезно

Творите красиви продукти с ръцете си и искате да имате сайт, но не знаете как? Ние сме тук, за да отговорим на всичките ви въпроси и да ви помогнем да направите своя първи професионален сайт за handmade неща. В днешната статия ще ви научим кои са важните основни страници за вашия сайт, къде да намирате безплатни професионални снимки, също така как да изберете подходящо домейн име за своя сайт и още други полезни съвети.

В края на нашата статия ще намерите и специално видео в няколко лесни стъпки за начинаещи как сами да си направите сайт с помощта на ICN.Bg Sitebuilder. Функциите, които ви предлага платформата, ще ви улеснят максимално и ще ви доближат до желания сайт, направен по ваш вкус.

Всички подробности ще намерите в текста по-долу. А сега, нека започваме:

1. Задължителни страници за сайт за handmade продукти

site menues

Когато започнете същинската работа по „построяването“ на вашия сайт, ще ви изскочат различни идеи. Имате опциите да добавяте и премахвате страници по всяко време. Съветваме ви да прегледате достатъчно голям брой други сайтове, включително и сайтове на ваши преки конкуренти, за да добиете представа и да си извадите изводи за своя сайт.

Нашите съвети важат за всякакъв тип сайтове с handmade продукти – например сайт за бижута, сайт за бижута от стомана, за шити накити, аксесоари от мъниста, ръчно напревени ключодържатели и др. Запишете всички добри практики на лист хартия, след това направете менюто, което смятате, че искате със сигурност да има вашият сайт.

Страниците, които задължително трябва да имате на своя сайт за handmade продукти, са:

Начална страница – това е така наречената начална страница. Тя е визитката на вашия сайт. Постарайте се да съдържа най-важното за вашата дейност. Целта й е да привлече вниманието на потребителите и да ги накара да продължат разглеждането на всички други ваши останали страници.

Подходящо е на първата си страница да сложите бутони към вашите социални канали (като Facebook, Instagram, Pinterest, Youtube и т.н), за да бъдете още по-лесно откриваеми. Благодарение на тях вашите потребители добиват още по-голяма представа за вашата дейност и много бързо и лесно могат да споделят съдържанието, което им е харесало.

Контакти/свържи се с нас – немислимо е да пропуснете тази страница. На нея трябва да предоставите вашите актуални телефон за връзка, имейл за връзка, адрес (ако имате физически магазин например). Бъдете стриктни в комуникацията с вашите потребители и винаги им отговаряйте на всеки един въпрос непосредствено след като е направено запитване към вас. Обратната връзка е важен фактор за един успешен онлайн бизнес. Мнението на клиентите, положително или отрицателно, е важно и трябва да му обръщате подобаващо внимание и да си вадите изводи от всеко едно споделяне.

Бонус съвет: Препоръчваме ви да използвате бизнес имейл услуга за вашата кореспонденция с клиентите си, защото е много по-сигурна и представителна. От един акаунт можете да управлявате няколко пощи за различните ви дейности като продажби, информация и др. Например: Info@handmade.com; sales@handmade.com; office@handmade.com. Лесно разпознаваемият имейл е ключов елемент, защото понякога потребителите запомнят по-скоро конкретен имейл за комуникция, отколкото името на даден сайт.

За мен/за нас – в тази страница задължително трябва да споделите малко повече за себе си, от кога се занимавате с хендмейд неща и други подробности, които смятате, че ще спечелят симпатиите и най-вече вниманието на вашите потребители. Личната история е силен инструмент за въздействие, използвайте го.

Продукти/галерия– основна страница, когато искате да си направите сайт за ръчно изработени артикули. Снимките са основна част от вашия сайт и ви съветваме да използвате автентични и авторски снимки, когато представяте свои продукти. Бъдете внимателни да не изместите фокуса от продукта с прекалено шарен фон и допълнителни предмети около него, които ще разсеят вниманието на потребителите. Заложете на професионална продуктова фотография, която пряко ще кореспондира и с дизайна на вашия сайт.

Отзиви – това не е от задължителните страници, но е желателна, особено когато вече имате натрупана обратна връзка от доволни клиенти. Съветваме ви никога да не си измисляте коментари, а да използвате името, лицето и думите на реални доволни клиенти. Ако все още сте в началото, не се притеснявайте, страницата е пожелателна. С времето ще натрупате подобни мнения, които винаги можете да добавите към вашия сайт.

2. Сайтове за безплатни професионални снимки

Съветваме ви винаги да използвате ваши професионални авторски снимки на продуктите, за да не подведете потребителите си.

Ако не разполагате с професионални снимки за направата на дизайна на вашия сайт обаче, можете да използвате помощта на сайтове с банки за безплатни такива. Разполагат с огромна галерия от снимки на всяка една тематика, сигурни сме, че с малко повече търпение, ще намерите най-подходящите снимки за вашия сайт за handmade продукти. Използвайте различни ключови думи, за да разполагате с по-голямо разнообразие.

Ето и няколко предложения за сайтове, от които можете да използвате безплатни професионални снимки:

Unsplash

Unspalsh е един от най-добрите сайтове за намиране на безплатни снимки и изображения. Галериите им се подновяват постоянно всеки месец и сме сигурни, че ще намерите подходящи изображения за всеки дизайн и вкус.

Stocksnap.io

Stocksnap.io е още една много богата на професионални снимки страница. Заслужава си да ровите с часове в нея, защото ще намерите страхотни предложения и ще искате още и още. Надяваме се да намерите най-доброто, което сте си представяли.

Вижте още страхотни сайтове с богати галерии в нашата статия „10-те най-добри сайта за безплатно сваляне на снимки“

3. Психология на цветовете

Вече дълбоко навлезнахме за елементите за изграждането на един сайт. Много е важно преди да започнете същинската работа по своя сайт, да се запознаете и с психологията на цветовете и това как те подсъзнателно влияят върху човека. Цветовете са част от всяка една бранд идентичност и подчертават усещането, което всеки брандът иска да внуши в потребителите.

Когато правите сайт за ръчно направени неща, със сигурност ще заложите на богата палитра от цветове. Съветваме ви да бъдете умерени и да съобразите дизайна на вашия сайт с представата ви за снимките, които ще използвате в него. Балансирайте цветовете, защото претрупаните визии по-скоро отблъскват потребителите, отколкото да ги привличат.

Нека разгледаме няколко примера на цветове, подходящи за вашия сайт за handmade и как те въздействат върху нас хората:

Жълт – Стимулира креативността и усещането за щастие, затова е изключително подходящ.

Бял – Потребителите го свързват с чистота, невинност и сигурност. Винаги можете да го използвате, за да подчертаете контрастите на другите цветове.

Зелен – Зеленото има успокояващо действие и много често се използва в комбинация с други цветове. Подходящо е за такъв тип сайтове.

Син – Синьото вдъхва доверие в потребителите и също е хубава опция в съчетание с други цветове.

Научи повече: „Психология на цветовете и как те влияят върху потребителското мислене“

4. Изберете подходящо домейн име за своя сайт за handmade продукти

Досега поговорихме за структурата на сайта и важни елементи за неговия дизайн и визия, но нека не забравяме, че едно от най-ключовите неща за всеки сайт е неговото име. Домейн името представлява името на вашия сайт, иначе казано думите, които потребителите трябва да изпишат в търсачките, за да го открият. Цената на домейните е достъпна и варира между 3 и 60 лв. на година, в зависимост от разширението, което искате да използвате конкретно за вашия сайт за ръчно изработени продукти.

„Как да избера домейн име?“ е един от най-често задаваните въпроси. Съветваме ви да помислите за кратко име, което се запомня лесно и което се асоциира с вашия сайт. Запишете на един лист хартия идеите, които ви идват на ум и изберете най-атрактивното и запомнящо се от тях.

Полезно: "Защо да избера .eu домейн?"

Можете да използвате ключови думи в домейн името си , като „craft”, “handmade”, „подаръци“ и др., Особено полезни са, когато сте се насочили към конкретен продукт или услуга, като направата на бижута, картички и др. Така домейнът се превръща в силен SEO фактор и ключовите думи ще ви помогнат за по-добрата оптимизация на сайта ви и за това той да бъде лесно откриваем в търсачките .

Бонус съвет: Задължително запазете своето домейн име, защото в противен случай то не е защитено. Някой може да го регистрира преди вас и така няма да можете да го използвате за целите на вашия сайт.

Можете да проверите дали вашето домейн име е свободно в нашата търсачка, като изпишете името и разширението и кликнете върху бутона „търси“.

domain search

Нека ви дадем пример с домейн име за сайт за handmade неща, който ще направим във видео в една от следващите точки. Името му е Craft-world-demo-icn.eu. Когато кликнете на бутона търси, ще ви излезне надпис дали домейнът е свободен или не.

Също така ще получите и редица опции с комбинации на вашето име и други подходящи и изгодни разширения. В нашия случай домейнът, който искаме, е свободен и ни излизат следните дoпълнителни опции:

domain name options

5. WordPress теми за сайт за handmade продукти

WordPress е една от най-предпочитаните платформи за създаване на сайтове. Разполага със страхотен набор от различни теми за всяка една сфера. Днес сме ви подбрали няколко интересни теми, които са подходящи за сайт за ръчно изработени продукти. Ето кои са те:

Melania Theme

Тема Melania (платена)

Melania е страхотна тема за сайт за ръчно изработени неща. Можете да добавяте и премахвате страници. Приспособена е за творци, които искат да продават своите продукти. Разполагате с изобилие от цветове и инструменти, които да засилят визуалното въздействие върху вашите потребители. Заслужава си да я разгледате подробно, за да оцените всичките й функционалности.

Elegant theme

Тема Elegant (платена)

Elegant темата е подходяща за хора творци. Също така и за всякакъв тип нишови сайтове, като handmade сайтове за бижута, сайтове за плетиво, сайтове за дизайнерски продукти craft сайтове и др. Лесна е за управляване дори и от хора, които нямат технически познания или предишен опит в работата с теми, благодарение на интуитивните Drag&Drop опции. Те ви позволяват да размествате на различните елементи по свой вкус, което е страхотно.

Съветваме ви да разгледате повече различни теми и тогава да се спирате на конкретна. Така ще придобиете по-голяма представа и ще прецените най-добре коя тема отговаря на идеята ви за сайт.

Creator theme

Също много подходящ избор за креативен сайт. Темата е платена. Разполагате със страхотни галерии, където можете да показвате вашите ръчно изработени продукти. Лесна е за управление, дори и да нямате предишен опит. Разполагате и със страница за блог постове, където можете да разказвате историите, които стоят зад вдъхновението за направата на вашите продукти. Разгледайте темата внимателно и преценете дали е вашата. Задължително погледнете всички останали допълнителни опции.

6. Подходящи плъгини за сайт за handmade продукти

Плъгините представляват софтуер, който инсталирате на своя WordPress сайт, за да му прибавите допълнителни функционалности за неговото управление. Съществуват плъгини за каквото се сетите – скорост на сайта ви, оптимизиране, плъгини с ефекти към дизайна, плъгини за защита и др.

Ще разгледаме няколко категории плъгини, които могат да ви бъдат излючително полезни.

Плъгини за фотогалерия:

Envira Gallery

Envira Gallery e много приятен плъгин. Разполагате с голям набор от галерии за вашия сайт както със снимков материал, така и с видео съдържание. Галериите изглеждат страхотно, както на дестоп, така и на мобилна версия.

Jetpack

Jetpack e направен така, че да осигури скоростно зареждане на снимките от вашата галерия, което е изключително важно за приятно потребителско изживяване на всеки сайт. С този избор получавате огромен набор от функционалности, които изцяло могат да заместят цели инструменти на вашия сайт.

Виж повече: „8-те най-използвани WordPress плъгина за създаване на фотогалерия“

Плъгини за форматиране на снимки:

Снимките са най-мощният инструмент в ръцете на творец като вас. Не е достатъчно да имате перфектния кадър, трябва да го поднесете подобаващо на потребителите на своя сайт, за да грабне вниманието им.

Многото наброй висококачествени снимки могат да натоварят сайта ви. Поради тази причина същестуват и специалните плъгини, които ви позволяват да преформатирате снимките, така че да не затормозяват сайта ви без да понижавате тяхното качество. Споделяме с вас няколко полезни плъгина за форматиране на снимки:

TinyPNG

TinyPNG помага ви за по-бързото зареждане на PNG и JPEG файлове. Автоматично оптимизира файловете, които качвате на вашия сайт, също така обработва и всички файлове, които използвате или качвате от мобилна версия. Добра опция за оптимизацията на снимки за хендмейд продукти.

Smush

Smush е безплатен и съдържа много важни функционалности, като – компресиране на снимките, оразмеряването им и др. Обръщаме ви внимание, че компресирането на снимки, не означава понижаване на качеството на изображенията, напротив. Плъгинът е измислен така, че да компресира вашите снимки и те да останат в същото високо качество, каквото е било и преди обработката на файла.

Плъгини за сигурност:

Akismet

Горещо ви препоръчваме Akismet. Той предпазва сайта ви от нежелан спам. Следи всичките коментари под вашите блог постове и филтрира опасните, нелогични и видими спам коментари, което може да представлява добре измислена хакерска атака.

Sucuri Security

Sucuri Security категорично представлява един от най-предпочитаните плъгини за сигурност на WordPress сайтове. Съдържа функцията да сканира целия ви сайт за пробив в сигурността му и това е само една малка част от набора инструменти и функционалности, с които разполага той. Не подценявайте защитата на своя сайт!

Всичко за това как да защитите сайта си, научете от нашето „WordPress ръководство за сигурност“!

7. Как да си направя сайт за дрехи с ICN.Bg Sitebuilder (ВИДЕО)

Както ви обещахме още в началото на нашата статия, подготвили сме ви специално видео, в което можете да видите как да си направите сайт за handmade продукти. Ще ви обясним стъпка по стъпка как да създадете всички важни елементи за своя сайт с помощта на ICN.Bg Sitebuilder.

Drag&Drop платформата разполага със страхотни функционалности, които ще ви улеснят максимално, дори и да нямате никакви технически познания за направата на сайт. Разполагате с безплатна галерия от професионални снимки, подходящи шаблони за вашия сайт, също така с богат избор от шрифтове и още много други функционалности.

Виж повече: ICN.Bg Sitebuilder ръководство

Всеки един от сайтовете в ICN.Bg Sitebuilder има и мобилна версия, което е изключително важно, когато правите своя сайт. Сигурни сме, че ще научите много полезни съвети, които реално ще ви влезнат в употреба. Представяме ви нашия сайт за handmade неща след всички спазени стъпки в нашето видео - http://craft-world-demo-icn.eu/

Можете да разгледате и допълнителните подготвени от нас материали и да черпите още идеи от видео материалите на тема: „Как да си направя кулинарен сайт с ICN.Bg Sitebuilder за 25 мин. (СТЪПКА ПО СТЪПКА)“ и също така „Как да си направя сайт за 20 минут с ICN.Bg Sitebuilder (ВИДЕО)“

Искрено се надяваме, че сме ви били полезни и сме помогнали да добиете представа за всички важни елементи за създаването на вашия първи сайт за handmade продукти. Пожелаваме ви успех и ви насърчаваме да бъдете креативни и да споделяте творенията си със света чрез вашия сайт. Направете го не само ваше любимо място за творене, но и любимо място за всички ваши потребители.

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе