Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Как да направите блог за пътешествия през 2020 г.?

Как да направите блог за пътешествия през 2020 г.?

Как да направите блог за пътешествия през 2020 г.?

| Полезно

Новата година дойде и е време да планувате нови смели изживявания. Ако за 2020 г. сте си пожелали да пътувате по света, то сега е перфектният момент да си направите блог за пътешествия, където бихте могли да запечатате всичките си емоции в текст и снимки. Бъдете свободни да споделите вашата лична и уникална история. Блогът ви позволява да имате поле на изява.

Представете си, че вашият блог е вашият дневник, където можете да запишете всички ежедневни преживявания, които да споделите с вашите приятели, последователи и семейство. В тази статия ще ви дадем ценни съвети как да направите мечтания блог за пътешествия (travel blog).

Нека започваме с най-важните стъпки и знания, които трябва да имате:

1. Избере правилното хостинг решение за вашия блог

Хостингът е пространството , където се съхранява цялата информация от вашия блог. Все пак за всеки стартиращ пътешественик блогър е характерно да притежава голямо количество снимков и видео материал за блога, който трябва да се съхранява някъде.

Хостинг планът ви предоставя пространство, а също така и необходимите за вас защити, които да ви предпазят от безбройните вируси в онлайн пространството. Насочете се към правилния план за вас, който да отговаря на нуждите ви. Ние ви препоръчваме като начало хостинг план Икономичен, тъй като той разполага с достатъчно ресурс за добър старт . Споделеният хостинг е най-доброто решение за всеки стартиращ блогър! Подходящ е за хора с лични блогове, сайтове на малки до средни компании и други технологични бизнеси.

Какво представлява споделеният хостинг? При него няколко потребители споделят един физически сървър. Всичките сайтове на различни потребители се съхраняват на един диск, това е и причината той да е на по-изгодна цена от другите видове хостинг планове. Всичко за уеб хостинга прочетете тук - https://www.icn.bg/bg/help/drugi/kakvo-e-web-hosting/

2. Изберете правилното домейн име за вашия Travel blog?

Домейнът името е името, което ползвате за вашия блог, например: besttraveller2020.travel или besttraveller2020.com. Името на вашия нов сайт трябва да бъде уникално и запомнящо се, така че да подсказва за неговото съдържание. Вашето име е вашият нов бранд, за който трябва да работите усилено всеки ден. Как да изберете подходящо домейн име за вашия блог от ICN.Bg, можете да прочетете в нашата помощна статия: https://www.icn.bg/bg/help/domeyni-i-dns/kakvo-e-domeyn-ime/

Съветваме ви да:

  • Изберете кратко име

  • Трябва да се запомня лесно и да бъде лесно за спелуване

  • Домейн името трябва да е уникално и да не прилича на никое друго

    Проверете вашия домейн тук

3. Как да създадете блог?

Създайте своя блог с помощта на WordPress

Ще започнем с обяснение на това какво е WordPress. Wordpress е най-разпространената платформа за управление на съдържание, с помощта на която можете да изградите своя блог/уеб сайт.

Бонус: Научете 18-те основни WordPress термина, за да ви е по-лесно при направата на вашия сайт

WordPress разполага с над 50 000 plugins. Тук затруднението идва от големия избор, който ни предоставя платформата. Ето защо ние сме подбрали най-добрите 68, които ще донесат най-голяма стойност на сайта ви

Ето и много малка част от тях:

  • Mailchimp – за имейл маркетинг това е вашата най-добра опция. Задължително запазвайте имейлите на потребителите, които се регистрират за вашия блог. Тази база данни ще ви бъде полезна в последствие и винаги ще имате опция за обратна връзка с хората, които се интересуват от вас и вашия блог.

  • Yoast – Това е най-добрият plugin за SEO оптимизация и да привлечете повече посетители на блога си от социалните мрежи, с които оперирате.

  • WP Visited Countries Reloaded – е plugin, с помощта на който можете да сътворите карта, върху която да се отбелязват всички градове, страни и континенти, които сте посетили по време на своите пътешествия по света и др.

Разгледайте и най-добрите плъгини, който ще генерират потенциални клиенти за сайта ви, защото в следващата ви стъпка след направата на сайт, ще имате нужда от точно това. Тук е време да споделим, че сигурността на сайта ви е от първостепенно значение, така че е важно хостинг доставчикът ви да ви предоставя такава – DDоS защита, Безплатен SSL сертификат, WAF защитна стена, Malware детектор, Backup, WordPress security. Всички тези неща определено ще направят живота ви по-лесен.

Научете повече за защитата и сигурността, които да предоставите на вашия сайт

Искаме да отбележим факта, че като най-разпространена платформа за създаване на сайтове, тя е и доста атакувана. Ето защо е добре да се запознаете и с тънкостите на сигурността на вашия WordPress сайт в нашето ръководство за сигурност.

Възползвайте се от многото разширения (plugins), които предоставя платформата. Може да ви хрумнат още доста неща, които може да подобрите в сайта си, докато ги преглеждате. WordPress е лесен за управление и няма да ви затрудни, дори и да нямате много задълбочени познания за това как се създават уебсайтове. Можете да го използвате абсолютно безплатно, но ако искате да направите хубав професионален сайт, това може да ви коства някакви средства.

Вижте още: Практическо ръководство как да си направите WordPress блог

В WordPress имате поле на избор от различни теми и е въпрос на личен избор коя би била най-подходяща за вас.

Теми в Wordpress

Изборът на подходяща тема е ключов за вашия блог, защото човекът е създаден да възприема съдържанието пред себе си първо през призмата на визуалното. Бъдете различни и експериментирайте!

Научете още: Най-добрите безплатни и платени WordPress теми за 2020

Ако успеете да грабнете интереса на потребителя в първите секунди, той ще продължи да чете текстовете, които сте подготвили. Постарайте се да изберете красива и свежа визия.

Една от трудните задачи на всеки начинаещ е да намери подходящата тема за своя сайт. Разгледайте нашата статия „Как да изберем подходяща WordPress тема“, в която сме ви дали ценни насоки.

Разгледайте още и „Най-добрите 43 WordPress теми с Responsive дизайн“, тъй като е много важно да помислите за това, че сайтът ви трябва да се вижда еднакво добре както на desktop (лаптоп), така и на мобилна версия.

В следващия линк ще намерите 20 от най-добрите теми за WordPress. Има много безплатни теми, които биха могли да ви свършат чудесна работа. А защо не да инвестирате в някоя платена тема, която ви грабва?

20 от най-добрите безплатни WordPress теми

Съвет: Използвайте цветен и ненатрапчив дизайн, експериментирайте с шрифта. Сигурни сме, че можете да намерите WordPress теми, които са безплатни и все пак изглеждат достатъчно професионални и привлекателни.

WordPress хостинг

Ако искате да създадете сайта си с WordPress, то тогава e задължително да се възползвате от WordPress хостинг. Определено оптимизирана WordPress среда би била в полза за вашия сайт. Отделно от това ще намерите и доста инструменти, който ще ви позволят да управлявате и оптимизирате сайта си по най-лесния възможен начин.

Научи повече: "Google с нов WordPress плъгин за стори формати"

Разгледайте всички функционалности, който ви предлага инструментът WordPress Management, включен безплатно във вашия WordPress Hosting.

Въпреки, че WordPress е най-разпространената платформа, ние искаме да ви запознаем с още една платформа с помощта, на която много лесно и без никакви технически познания можете да създадете вашия блог – ICN.Bg SiteBuilder.

4. Създайте своя блог бързо и лесно с помощта на SiteBuilder

Да започнем накратко с това какво е SiteBuilder? Това е платформа, която ви дава възможността бързо и лесно сами да изградите своя уеб сайт. SiteBuilder притежава функцията drag&drop, която ви позволява с няколко клика на мишката да прибавяте или махате различни елементи на вашия сайт.

Научи повече: ICN.Bg Sitebuilder ръководство

Разполагате с различни шаблони (190 бр, разделени по категории ), които със сигурност ще паснат на вашите нужди. Можете да добавяте елементи, като социални бутони, различни изображения, всякакви видеа и блог статии.

Разгледайте всички предимства на ICN.Bg SiteBuilder. Можете да го тествате абсолютно безплатно за 1 месец без финансови ангажименти след изтичането на периода.

Тук също можете да разчитате на responsive дизайн, който да показва сайта ви добре както на десктоп, така и на мобилна версия, а също така и SEO инструменти, за да популяризирате по-добре сайта си.

themetemplates

Естествено щом заговорихме за популяризиране на сайта си, без значение коя платформа ще изберете, за да направите сами своя сайт е добре да го споделите и във Facebook. Сигурни сме, че няма да пропуснете да качите интересните снимки от преживяването си на личния си Facebook профил, но в случая ние ви предлагаме да създадете такъв, който да бъде вашата Facebook страница. Това е един прекрасен начин да споделяте информация, да събирате фенове и най-важното в случая е да споделяте полезна информация през вашия блог, което пък ще ви генерира трафик към новия сайт.

Научи повече: "12 полезни съвета за бъдещи блогъри"

Изградете своe общество, което е със сходни интереси на вашите. Това ще ви гарантира не само постоянен трафик на сайта, но и истински заинтересовани фенове.

Не трябва да забравяте, че интересните и редовни публикации ще връщат вашите фенове обратно в сайта ви и ще водят до споделяния. И все пак, ако нямате интересно или полезно съдържание, не ви съветваме да поствате постоянно, защото такъв тип съдържание може да има обратния ефект и да изгони вашата аудитория.

Повече за реклама и маркетинг стратегии във Фейсбук можете да разгледате блога на Иво Илиев.

Сигурни сме, че добре познавате и Instagram – Социалната мрежа, която се нарежда в топ 3 най-използвани канали в момента. Instagram се възприема от хората по-скоро, като арт-платформа. Ангажираността на потребителите в тази социална мрежа е най-голяма, затова инвестирайте време и усилия в перфектния кадър от всяко ваше пътешествие за всеки следващ пост в Instagram. Гарантираме ви, че ще имате много реакции от вашите потребителите.

Сигурни сме, че вече знаете как да започнете своя Travel блог. Ние ще бъдем тук, за да ви съдействаме и да се грижим за доброто представяне на сайта ви, а вие пътувайте, изживявайте всеки миг, бъдете свободни и не забравяйте, че „най-важната екипировка“ на всеки Travel блогър e забавлението и усещането за красота, което носи в сърцето си.

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе