Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Наръчник: Как да убиеш скуката у дома и да бъдеш в пълноценен Home Office?

Наръчник: Как да убиеш скуката у дома и да бъдеш в пълноценен Home Office?

Наръчник: Как да убиеш скуката у дома и да бъдеш в пълноценен Home Office?

(Обновена: ) | Полезно

Работа от вкъщи? Сигурни сме, че все някога в живота си сте си мечтали да си вземете няколко дни home office и да работите от вкъщи по пижама. Влошената здравна обстановка по света и у нас ни изненада и преобрази правилата на работа за голяма част от населението. Световната здравна организация посъветва всички бизнеси и индустрии, за които е възможно, да изнесат своята работнo място в домашни условия. Екипът на ICN.Bg се вслуша в съветите и също работи home office. Днес сме мотивирани повече от всякога да ви представим интересни и ценни съвети за това, как да убиете скуката и да бъдете пълноценни, докато сте у дома и в home оffice

Нека започваме:

1. Създайте си правила за работа у дома:

Създайте си кът за работа:

Първият ни съвет е да си обособите приятно творческо кътче от дома в работно пространство, където да се чувствате достатъчно изолирани от външни шумове и същевременно да ви бъде уютно и приятно за отмятане на ежедневните служебни задачи. Подредете и почистете мястото, за да може да се чувствате комфортно с обстановката. Със сигурност спалнята не е добър вариант за домашен „офис“, защото ви предразполага за почивка и винаги накланя везната към дрямка.

Фокусирайте усилията си върху едно нещо:

Един обикновен работен ден може да включва няколко ключови дейности – като, чат, писане на статии, водене на конферентни разговори, попълване на таблици, водене на статистика и много др. Фокусирайте усилията си върху едно нещо, докато не го завършите, защото в противен случай рискувате да загубите мотивация и да се отклоните от първоначалната си идея. Канализирането на енергията в една посока винаги носи единствено и само позитиви.

Ограничете факторите, които ви разсейват

Ако телефонът ви не ви служи по работа и ви разсейва, ви съветваме да изключите звука му или да го оставите в съседната стая.

Ако имате домашен любимец, който разбира от компютри, можете да го оставите да ви прави компания и да ви дава ценни съвети, ако ли не поверете грижите му на някой близък човек у дома или просто ограничете контактите си, за да не се разсейвате по време на работния процес.

Ако имате деца, които обичат да ви се качват на главата, заключете ги в килера (шегуваме се), опитайте се да ангажирате вниманието им със задачи, които ще ви спечелят няколко часа продуктивна работа. (като да рисуват, да боядисват гума от кола с блажна боя или да гледат детски филмчета).

Виж повече: Tips and Tricks – как да бъдете по-фокусирани и продуктивни, докато пишете блог статии

Давайте си регулярни 5-10 минутни почивки:

На всеки 45 минути задължително почивайте поне 10 минути и изключвайте съзнанието си от работата и задачите, с които сте се захванали. Ако не се сещате да правите това сами, винаги можете да си настроите аларма, която да ви подсети, че е време да се разсеете, за да можете да се завърнете към работата си отпочинали и да бъдете още по-продуктивни.

2. Развивайте уменията си, а не се оставяйте на скуката да ви завладее

Когато ни се налага да сме home office в продължение на цяла седмица или месеци, дните започват да се сливат и е нормално да бъдем потопени почти изцяло в работа. Затова ви съветваме да се погрижите за собственото си израстване и да не прекарвате цялото си свободно време в гледане на телевизия. Сега е моментът в списъка с вашите ежедневни развлечения да включите и курсове за самоусъвършенстване.

Досега имахме оправдания от сорта, че нямаме време заради работата и защото трябваше да се видим с приятелите си или да обърнем внимание на роднините си. Сега всички стоим у дома и единствено от нас зависи как ще оползотворяваме свободното си време и дали ще съумеем да почерпим максимално позитиви за себе си.

Ако винаги сте искали да имате блог или сайт и имате достатъчно свободно време у дома, сега можете да създадете да го направите с 30 дни безплатен тест със Sitebuilder.

Вижте как можете да създадете своя нов блог в нашата статия: ICN.Bg Sitebuilder ръководство

Споделяме с вас още няколко интересни начина за саморазвлечение и придобиване на ценни знания:

Абонирайте се за безплатен онлайн курс. Ето и няколко различни онлайн опции:

3. Оптимизиране на онлайн работата ни

Видео срещи онлайн

Оптимизирайте максимално работния си процес с помощта на правилните програми за комуникация с вашия екип. Използвайте софтуер с видео конферентна връзка, който ви позволява да се видите с вашите колеги, да споделите направена презентация или да представите онлайн проект.

Също така можете да използвате и функцията да споделите екрана си със своя екип. Тя е много ефективна, защото дава нагледна представа за проектите, върху които работите. Ще ви бъде в помощ, когато някой от колегите ви има затруднение и има нужда някой да му помогне в справянето с конкретен проблем или казус, без да се налага да бъдете физически до него. Споделяме с вас някои от най-използваните програми за видео връзка:

Чат срещи онлайн

Чатът е бърз канал, които може да се използва за комуникация, изпращане на документи, линкове и снимков материал. Благодарение на него сте в постоянна връзка с колегите си и можете да реагирате на момента при поставяне на конкретни задачи. Ето и най-подходящите и използвани от бизнеса програми:

Изпращане на тежки файлове

Ако ви се налага да обработвате и да пращате тежки файлове, ще имате нужда от облачни услуги, като:

4. Интересни онлайн канали за свободното ни време

Гениалните хора в днешно време просто никога не са спирали да развиват себе си. Може би това е формулата за успех. Насърчаваме ви никога не спирате да бъдете любопитни към света, който ни заобикаля. Затова сме ви подбрали различни интересни канали, които със сигурност биха могли да ви донесат допълнителна добавена стойност.

Ето какво ни предлага Google, като развлечение:

Работи, учи и преподавай от всяка точка на света - Представяме ви няколко ценни инструмента и ресурси, които биха могли да ви бъдат полезни, когато говорим за работа у дома и развиване на бизнес в домашни условия - https://grow.google/remotework/

5. Бъдете дзен и оптимизирайте работния си процес

Направете си списък със задачи

Съветваме ви да си водите списък с належащите задачи за деня и да ги подредите по важност. Започнете от най-спешните и след това преминете към следващите. Този метод на работа ще ви помогне да останете фокусирани и същевременно няма да се лутате и да губите време. Отмятайте всяка една свършена задача навреме, за да спасите главата си от преждевременна „експлозия“.

Облечете си подходящи дрехи

Сигурни сме, че пижамата е „униформата“ у дома, но със сигурност това домашно облекло ви дава едно различно усещане за меланхолия, което няма да ви е от полза в работна среда. Досега всички ние имахме навика да станем сутрин и да се облечем с любимите ни и приготвени от предния ден дрехи за работа. Тъй като сега на повечето от нас ни се налага да работим home office, ви съветваме да се облечете за работа от вкъщи с дрехи, които ви носят комфорт и ви дават необходимия заряд, за да се чувствате добре.

Психологическата настройка ще ви свърши много по-добра работа, ако се чувствате комфортно в кожата си. Направете своя избор, независимо какъв е той и бъдете прилични, особено когато ви се налага да комуникирате ежедневно със своите екипи или шефове пред камера. Вашето облекло показва вашето уважение към човека зад екрана. Не пренебрегвайте този факт!

Изградете си ежедневни хранителни навици

В обикновена работна среда всеки един от нас има обедна почивка. Не пренебрегвайте хранителните си навици, които сте градили досега, а просто ги преобразете, за да не губите време. Като съвет можем да ви дадем да приготвяте храната си предния ден или да измисляте предварително лесно и бързо за приготвяне меню, за да се вмъкнете в обедната си почивка. Сигурно и вие се изкушавате от това да застанете пред хладилника и да избирате по 5-10 минути какво ви се яде. За да не се изнервяте излишно, пригответе си от сутринта нещо за периодично подхапване, ако имате нужда от енергия, като купа с пресни плодове, например.

Приемайте течности

Поглезете се и започнете сутринта с чаша кафе или чай, които обаче оставете на безопасно място, някъде далеч от лаптопа и техниката, с която работите. Налейте си кана с вода и лимон за разкош, за да не се дехидратирате през деня, докато вършите работните си задължения. Пиенето на вода ще ви държи тонизирани и ще ви предпази от излишно главоболие.

Домакинска работа VS. Home Office

Бъдете адаптивни и подреждайте приоритетите си така, че едното да не е за сметка на другото. Home оffice-ът често ни изкушава да съчетаваме работата си с домакинската работа, което може да доведе до изтощение и умора. Затова ви съветваме да отделите необходимото си време за домакинската си работа преди или след работното време. Така ще можете да се фокусирате основно върху едно единствено задължение и да го свършите в пъти по-бързо и ефективно. Опитите за съчетание на двете задачи може да ви донесе излишен стрес. Спестете си го!

Екипът на ICN.Bg ви желае здраве и се надяваме, че всички скоро отново ще се върнем към нормалната си работна обстановка, но дотогава ще сме много щастливи, ако сме успели с нашите съвети да подобрим работната ви домашна среда и престоя ви у дома.

Наясно сме и с това, че настоящата ситуация налага различни промени, за да могат бизнесите да продължат работата си нормално. Една, от които е именно преориентирането към онлайн дейност. Затова решихме, че всяка седмица в нашата Facebook страница ще споделяме с вас различни съвети, свързани с извършването на онлайн дейност, използвайки хаштаг - #StayAtHomeAndMakeOnlineBusiness

По този начин се надяваме, че ще можем да помогнем на много от вас да превърнат настоящата ситуация от проблем във възможност! Следете ни!

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе