Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Интервю: Въпроси и отговори за .ЕЮ домейните

Интервю: Въпроси и отговори за .ЕЮ домейните

(Обновена: ) | Полезно

.ЕЮ домейните - новата вълна в българското онлайн пространството. Свободни за регистрация от 1 юни и предоставящи множество креативни и свежи опции за регистрация. На официално събитие в края на миналия месец, представители на EURid - европейският регистър на домейн имена, разказаха повече за домейните и представиха ICN.Bg като акредитиран регистрар. От тогава насам въпросите за тях и регистрациите на домейни не спират. На вашите въпроси за .ЕЮ домейните ще отговори Ивета Петрова, маркетинг мениджър на ICN.Bg.

iveta-intЗдравей, Ивета, какъв е интересът от страна на българския пазар към домейните с разширение .ЕЮ?

Особеното при тях е изписването на кирилица, не само на домейн разширението, но на целия домейн изцяло на кирилица. Опасение, което обсъждахме в екипа бе, че този факт би притеснил значително голяма част от потребителите. За наша изненада обаче още от първия ден, в който пуснахме .ЕЮ за продажба поръчките заваляха. Интересът се оказа по-голям от нашите очаквания.

От кога съществуват .ЕЮ домейните?

Първоначалната идея за тях се зароди през 2006г., когато започнаха и първите активности в света подкрепящи многоезичността на Интернет пространството. До тогава, домейн на кирилица например беше табу. Следващите стъпки бяха през 2009г. и бяха предприети от Европейската комисия, която прие нови правила, правещи възможно потребителите и бизнеса да регистрират европейски домейни, използващи символите на собствените си езици - включително използвайки специфични букви от кирилицата и гръцката азбука. От 1 юни тази година домейните са вече не само иновативна идея, но и факт.

Какви домейни регистрират клиентите на ICN.Bg?

Идеите на потребителите изненадват и нас самите. Най-търсени са точно простичките домейни, които са кратки, лесни за запомняне и смислени. Част от най-любопитните са домейни, свързани с ресторантьорството и туризма, онлайн търговията, организирането на събития. Забелязваме и регистрации използващи името на регистранта. Хората са доста креативни.

speech-bubble-with-exclamation-markИма ли случаи, в които се отказват регистрации на домейни?

Да, има такива. Имахме опити за регистрации на домейни като българия.ею и варна.ею. За съжаление, този тип домейни се водят запазени на национално ниво. Те са запазени за държави членки на ЕС или за конкретни институции и градове. Не могат да се регистрират и домейни, които вече съществуват с разширение .еu. Там с предимство е регистранта, притежават .eu домейна. Най-любопитни са случаите, когато домейн изписан на кирилица прилича визуално по изписване на такъв на латиница. Тогава EURid също не позволява да се извърши регистрация.

Защо ICN.Bg продава домейните на най-ниска пазарна цена?

Както беше обявено на официалното събитие за представяне на домейните в София, ICN.Bg вече е Акредитиран регистрар на EURid. Това ни дава възможност да предложим и още по-промоционални условия. До края на месец юни, всички желаещи могат да закупят своя нов ЕЮ домейн на изключителната цена от 9.50 лв. за първата година от регистрация.

fb-ad-1200-628-02

emailmarketingИ за финал - един съвет към всички, обмислящи дали да регистрират ЕЮ домейн?

Моят съвет към тях е да побързат, защото атрактивните възможности бързо ще се изчерпят. А .ЕЮ домейните са изключително подходящи за различни рекламни кампании и реализирането на свежи концепции.

Етикети: #ею-домейни #eurid #ес #ею #европейски-домейни #eu-domains

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе