Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Как бързо и лесно да си направим кулинарен блог?

Как бързо и лесно да си направим кулинарен блог?

Как бързо и лесно да си направим кулинарен блог?

| Полезно

В следващите редове ще ви разкрием 9 лесни стъпки, необходими да предприемете, за да си направите красив кулинарен блог.

Кулинарните блогове са много успешна ниша не само в България, но и в цял свят. Имате огромно поле на изява, имайки предвид, че готвенето е много разпространено хоби и е тема, с която можете да привлечете вниманието да изключително широка аудитория.

Ако готвенето ви е страст и искате да създадете блог на тази тема, сте попаднали на точната статия за вас. Представяме ви всички 9 стъпки, които сме ви подготвили, като ще разгледаме всяка една и поотделно:

  1. Изберете си конкретна ниша, за която да пишете

  2. Проучвайте достатъчно добре своите преки конкуренти

  3. Измислете различно и запомнящо се име на блога си

  4. Вземете си домейн и подходящ хостинг план

  5. Използвайте WordPress и неговите ключови инструменти

  6. Изберете си подходяща тема и проучете какви plugin-и ще са ви необходими

  7. Изберете си какви маркетинг инструменти ще са ви от полза

  8. Изградете си стратегия за развитие на блога

  9. Време е за творене!

Нека започваме. Ще се опитаме да ви дадем в дълбочина конкретни съвети, които да ви бъдат много полезни.

1. Изберете си конкретна ниша, за която да пишете

Съветваме ви още преди да създадете блога си, да решите точно какво съдържание искате да споделяте в него. Има кулинарни блогове, които правят ревюта на ресторанти, или такива, които правят ревюта на конкретни продукти за готвене, а също така има и блогъри, които готвят и споделят свои уникални рецепти с последователите си. Изберете какъв тип кулинарен блогър си представяте, че ще бъдете.

Виж още: "Как да си направя кулинарен сайт с ICN.Bg Sitebuilder за 25 мин.? (СТЪПКА ПО СТЪПКА)"

Друг вариант е да сътворите кулинарен блог, в който да споделяте местни деликатеси от града, в който живеете, ако той се слави с кулинарните си творения. Може да сте от блогърите, които пътуват по света и изпробват чуждестранна кухня. Виждате, че възможностите ви са безгранични.

Едно е сигурно от самото начало: трябва да се стремите съдържанието в блога ви да бъде различно от всички останали в онлайн пространството. Това ще ви даде възможност да бъдете конкурентно способни.

Научи повече: "12 полезни съвета за бъдещи блогъри"

2. Проучвайте достатъчно добре своите преки конкуренти

Много хора смятат че малките бизнеси не трябва да изследват конкурентните действия, но това не е правилно. Трябва да знаете с какво точно се занимават преките ви конкуренти, за да не преповтаряте нещата, които те вече са използвали. Би било хубаво, след проучването си, да си извадите конкретни ключови думи, които можете да свържете със собствения си блог.

Тук на помощ идват инструменти, които можете да ползвате, за да анализирате действията на вашите конкуренти. С тяхна помощ ще разберете защо те имат повече лайкове от вас или защо има по-добра обратна връзка от потребителите им.

3. Измислете различно и запомнящо се име на блога си

Третата стъпка е ключова за развитието на вашия кулинарен блог и не е толкова лесна, колкото си представяте. Името на вашия сайт трябва да бъде уникално, така че категорично да подсказва неговото съдържание. Представете си, че вашето име е вашият нов бранд, за който трябва да се грижите непрестанно.

Запомнете - името на блога ви трябва да е: кратко, лесно за произнасяне и спелуване, а също така запомнящо се.

Можете в него да включите вашето име, вашата локация, нишата, за която пишете или да използвате термини от кулинарията. Не забравяйте преди да се спрете на конкретното име, да проверите дали то е свободно или не. За да сте сигурни, че сте постъпили правилно, първо трябва да сте наясно защо изборът на домейн име е важен за вас. Вашето домейн име е вашата идентичност. С него се представяте пред света. Ако имате нужда от повече информация, прочетете следните две статии, които ще дадат отговор на вашите въпроси: Важни стъпки при управлението на домейн име и "Как да изберете домейн име".

4. Вземете си домейн и подходящ хостинг план

Ще се наложи да инвестирате в домейн и хостинг, ако искате да бъдете успешни в разпространението на информация в онлайн пространството и брандовете да ви приемат на сериозно. Съветваме ви да изберете доверен домейн и хостинг доставчик, като ICN.Bg, който да е надежден, сигурен, за да получавате бърза и навременна поддръжка, когато имате нужда.

Съветваме ви да си вземете дългогодишен хостинг план, ако имате сериозни намерения да развивате блога си, защото това е най-практичното решение и излиза най-изгодно. В момента в ICN.Bg има 15% намаление, ако закупите хостинг план за 3 години. Всички наши актуални и постоянни промоции за хостинг и домейн можете да разгледате на нашия сайт.

При избора на конкретен хостинг трябва да сте абсолютно наясно какво ви предлагат отделните хостинг планове. Първото и основно нещо, което трябва да проверите е дали доставчикът, който сте избрали ви предлага надежден сървър. Много важно условие е доставчикът ви да предлага денонощна техническа поддръжка, за да сте сигурни, че ще има кой да ви помогне при възникване на конкретен проблем. Проучете хубаво допълнителните безплатни екстри, които ви предлага конкретният хостинг план, сред които са: DDoS защита и безплатен SSL сертификат, за да гарантирате сигурността на сайта си. 30 бр. архивни копия и безплатен WordPress Management за лесно управление на WordPress сайта ви.

5. Използвайте WordPress и неговите ключови инструменти

Нека започнем с това какво е WordPress – система за управление на конкретно съдържание, с помощта на която можете да създадете свой сайт/блог. Имате възможността да използвате различни инструменти, за да изградите по-функционална визия, т.н. plugins. В WordPress има огромно разнообразие от теми, с които можете да разкрасите своя блог, както пожелаете вие.

За да ви бъдем максимално полезни, прочетете статията ни 68 WordPress плъгина, които да инсталирате през 2019 – Част I, а след това и продължението 68 WordPress плъгина, които да инсталирате през 2019 – Част II. Статиите ще ви дадат конкретна и ясна представа кои са най-използваните plugin-и и каква добавена стойност носи всеки един от тях.

WordPress е изключително лесен за управление и няма да ви затрудни, дори и да нямате много задълбочени познания за това как се създават уебсайтове. Можете да го използвате абсолютно безплатно, но ако искате да направите хубав професионален сайт, това може да ви коства някакви средства.

Научете още: Най-добрите безплатни и платени WordPress теми за 2020 г.

За да навлезете в дълбочината на WordPress е желателно да сте наясно с основните термини. Не се притеснявайте, всичко е въпрос на време и практика. Запознайте се с 18-те основни WordPress термина.

6. Изберете си подходяща тема и проучете какви plugin-и ще са ви необходими

Можете да намерите добре изглеждащи безплатни теми, но ако искате нещо „уау“, е желателно да инвестирате в закупуването на платена тема. Това със сигурност ще се отрази на посещенията на вашите потребители. Да имате наистина добра платена тема ще ви бъде полезно и от гледна точка на SEO оптимизацията на вашия сайт.

Научете как да повишите трафика на вашия сайт с новия WordPress плъгин на Google за стори формати.

Така имате възможността да използвате повече функции и да навигирате по-добре сайта си.

Можем да ви препоръчаме няколко WordPress теми за вашия кулинарен блог.

Повече видове теми, които можете да адаптирате за вашия блог можете да намерите в нашата помощна статия: https://www.icn.bg/bg/blog/polezno/best-wordpress-themes/

Разгледайте нашите предложения, както и други възможни теми в интернет и изберете най-подходящата за вас. С WordPress Management бързо и лесно с един клик можете да инсталирате различни теми.

Научи повече: WordPress Management by ICN.Bg

Ако искате сайтът ви наистина да е успешен, е необходимо да инвестирате малко време в това да изберете и инсталирате и подходящите плъгини (plugins) за блога си. Плъгините са инструменти, които правят сайта ви по-функционален. Някои от тях са безплатни, а други не.

WordPress разполага с над 41 000 плъгина. Ето някои, които смятаме, че биха ви били полезни:

Yoast – Това е най-добрият plugin за SEO оптимизация и да привлечете повече посетители на блога си от социалните мрежи, с които оперирате. С него ще разберете как да оптимизирате сайта си, така че да постигате повече резултати т.е да достигате до повече хора.

Social Sharing Plugins – Има няколко подходящи комуникационни канала, които биха могли да ви свършат добра работа. Сред тях са: Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest и др.

Tasty Recipes – Това е плъгин, който ви дава възможността да организирате по-приятно и подредено вашите рецепти в блога си, така че да са лесно смилаеми от потребителите ви. Това им дава възможността да разпространяват информацията, която им поднасяте и тя да достигате до още повече хора в интернет пространството

Tasty Pins - Това е plugin, които ви помага за комуникацията конкретно в Pinterest, чрез линкове, които се генерират, когато постнете картинка в приложението. Линкът директно препраща към вашия профил.

7. Изберете си какви маркетинг инструменти ще са ви от полза

Със сигурност ще имате нужда от помощ, за да достигнете до правилните хора, които ще се превърнат във ваши истински почитатели. Повечето инструменти за анализ на действията ви са доста скъпи, затова можете да използвате безплатни версии, които също ще ви свършат много добра работа. Google предлага безплатни инструменти, като Google Analytics, който е задължителен за всеки един добър сайт. Това, което трябва да направите е да си създадете акаунт и да прикачите tracking code на вашия уеб сайт/блог.

Полезно: "9 елемента за успешен уеб сайт"

Ако наистина възприемате блогърството, като сериозно ваше занимание, можете да използвате SEMRush, който предлага много различни метрики. Заслужава си!

8. Изградете си стратегия за развитие на блога

За целта трябва да имате ясно изградени цели. За да можете да ги постигнете е необходимо да направите добър стратегически план, който да работи във ваша полза. Някои блогъри разчитат на разпространението на информацията, която генерират във възможно най-много канали. Набирането на повече последователи автоматично превръща блогъра в авторитетна фигура в онлайн пространството, стига да генерира наистина добро съдържание.

За да изградите своя успешна стратегия за развитие на вашия кулинарен блог, е необходимо да имате дълбоки познания в дигиталния маркетинг (digital marketing). Разгледайте блога на Иво Илиев - https://ivosiliev.com/ . Там ще намерите изключително полезна информация.

9. Време е за творене!

Ако сте изпълнили всички 9 стъпки, поздравления! Сега вече имате добре структуриран блог. Време е да развихрите въображението си и да покажете на света кулинарните си знания и умения! Опитайте се да предадете емоцията, която изпитвате и на своите читатели. Не се страхувайте да рекламирате вашите кулинарни постове в социалните мрежи. Не забравяйте: правете го умерено и с мисъл!

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе