Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Домейнът като SEO фактор

Домейнът като SEO фактор

Домейнът като SEO фактор

(Обновена: ) | Полезно

Ако наистина държите на онлайн присъствието си, вероятно непрекъснато търсите възможности за оптимизиране на вашия уеб сайт и съдържанието в него. Необходимо е постоянно да следите новостите, свързани с подобрения в качеството и работата на сайтовете, както и промените в алгоритмите на търсачките и изискванията за по-добро класиране в тях. В предишни статии на ICN.Bg ви показахме ценни съвети за качествена SEO оптимизация, както и новите инструменти, които ние внедрихме в своите услуги, за да я постигнем. В тази статия ще обърнем внимание и на избора на домейн за вашия сайт и как това влияе на по-доброто ви класиране при търсене.

Правилното домейн име за вашия сайт

Искате да изберете най-подходящото домейн име за своя сайт, което да е атрактивно за вашите потребители и в същото време да работи за вашето SEO. Какво трябва да направите:

В случай че се стремите към първите места в търсачките, добре е името на домейна да съдържа категорията или наименованието на продукти и услуги, които предлагате. Наличието на ключови думи в домейн имената е добър индикатор според Google. Още по-голямо предимство имате, ако ги поставите в началото на домейн името на своя сайт. Ключовите думи в поддомейните също подпомагат по-доброто ви класиране в търсачките. Ако пък разполагате с точно съвпадащ домейн, който се припокрива с търсенето на потребителите (exact match domain), шансовете ви за по-добро класиране при търсене нарастват многократно.

Обърнете внимание и на дължината на домейна, защото тя е не само SEO фактор, но оказва влияние и на начина, по който вашите потребители ще възприемат, запомнят и разпознават адреса на вашия сайт. По възможност използвайте една единствена дума като домейн име, но това не е крайно необходимо. В случай че се налага думите да са повече от една, изпишете ги слято. Тиретата много често се използват от сайтове, които изписват множество ключови думи в домейн името си и манипулират резултатите при търсене.

И ако вече имате идея за най-подходящото домейн име на вашия сайт, проверете дали то е свободно и го регистрирайте с помощта на ICN.Bg – акредитиран регистрар на домейни в България.

Какво домейн разширение да изберете?

TLD (top-level domain) е от значение за това колко лесно ще ви откриват вашите потребители онлайн. Това е разширението в края на всяко домейн име (.bg, .com, .net) и зависи от целта на сайта и дейността ви. Добра идея е да регистрирате ccTLD (country-code TLD), ако искате да си осигурите предимство при търсене от съответната държава или нейната локална версия на търсачката, напр. Google.bg. В такъв случай Google автоматично приема, че сайтът ви е насочен за аудитории в България. Ако все пак изберете един от общите домейни (gTLD), имайте предвид, че .com си остава най-популярният и престижен домейн от първо ниво. При общите домейни обаче няма да си осигурите предимство при търсене от определени държави и ще трябва да посочите на Google чрез Webmaster Tools за коя страна е предназначен сайтът ви.

Обърнете внимание и на новите gTLDs, които през последните години ICANN поетапно въвежда заради нарастващото търсене и все по-ограничения избор от свободни домейн имена. Разнообразието от категории е огромно и подходящи домейн разширения са налични за почти всеки вид бизнеси. До момента няма индикации, че използването на новите имена влияе негативно на класирането ви в търсачките. Дори напротив, имате възможността да използвате по-подходящи думи и да подобрите резултатите си. ICN.Bg предлага регистрации на най-популярните и използвани общи домейни, както и на най-новите и обещаващи такива**, които да осигурят уникалност и атрактивност за вашия бизнес в Интернет пространството.

Възраст и история на домейна

Търсачките взимат предвид възрастта на вашия домейн, но тя със сигурност не е ключов елемент от алгоритъма им за класиране при търсене. По-важно е да се уверите, че домейнът ви е наистина нов или не е използван за нелегално съдържание и спам преди да го закупите. Имайте предвид, че домейни с променлива собственост и многобройни прекъсвания в миналото също не се харесват на Google и другите големи търсачки.

Важно ли е да притежавате собствен домейн?

Имате възможност да разположите сайта си на субдомейн (напр.mysite.domain.com), което много често е по-евтин и лесен вариант, но невинаги би бил полезен за вас. На първо място, вашият сайт ще изглежда много по-авторитетно, ако го разположите на собствен домейн, който сте закупили. Помислете и за времето и ресурсите, които ще отделите, за да го оптимизирате. А в случай, че решите да преместите сайта си на друг ваш домейн, ще загубите натрупания до момента рейтинг в търсачките. Ето защо преди да положите каквито и да е усилия за оптимизация, уверете се, че сте разположили сайта си на ваш собствен домейн. Ако не разполагате с такъв, ние от ICN.Bg имаме решение за вас. Предлагаме ви възможности за регистрация на домейн или трансфер на домейн на домейни, множество екстри, възможност за безплатен домейн, пълен контрол над компонентите на домейна ви, както и високо ниво на сигурност и защита на вашите данни.

Етикети: #seo #domains #site-optimization #website #оптимизация #онлайн-бизнес


Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе