Домейнът като SEO фактор

Ако наистина държите на онлайн присъствието си, вероятно непрекъснато търсите възможности за оптимизиране на вашия уеб сайт и съдържанието в него. Необходимо е постоянно да следите новостите, свързани с подобрения в качеството и работата на сайтовете, както и промените в алгоритмите на търсачките и изискванията за по-добро класиране в тях. В предишни статии на ICN.Bg ви показахме ценни съвети за качествена SEO оптимизация, както и новите инструменти, които ние внедрихме в своите услуги, за да я постигнем. В тази статия ще обърнем внимание и на избора на домейн за вашия сайт и как това влияе на по-доброто ви класиране при търсене.

Правилното домейн име за вашия сайт

Искате да изберете най-подходящото домейн име за своя сайт, което да е атрактивно за вашите потребители и в същото време да работи за вашето SEO. Какво трябва да направите:

В случай че се стремите към първите места в търсачките, добре е името на домейна да съдържа категорията или наименованието на продукти и услуги, които предлагате. Наличието на ключови думи в домейн имената е добър индикатор според Google. Още по-голямо предимство имате, ако ги поставите в началото на домейн името на своя сайт. Ключовите думи в поддомейните също подпомагат по-доброто ви класиране в търсачките. Ако пък разполагате с точно съвпадащ домейн, който се припокрива с търсенето на потребителите (exact match domain), шансовете ви за по-добро класиране при търсене нарастват многократно.

Обърнете внимание и на дължината на домейна, защото тя е не само SEO фактор, но оказва влияние и на начина, по който вашите потребители ще възприемат, запомнят и разпознават адреса на вашия сайт. По възможност използвайте една единствена дума като домейн име, но това не е крайно необходимо. В случай че се налага думите да са повече от една, изпишете ги слято. Тиретата много често се използват от сайтове, които изписват множество ключови думи в домейн името си и манипулират резултатите при търсене.

И ако вече имате идея за най-подходящото домейн име на вашия сайт, проверете дали то е свободно и го регистрирайте с помощта на ICN.Bg – акредитиран регистрар на домейни в България.

Какво домейн разширение да изберете?

TLD (top-level domain) е от значение за това колко лесно ще ви откриват вашите потребители онлайн. Това е разширението в края на всяко домейн име (.bg, .com, .net) и зависи от целта на сайта и дейността ви. Добра идея е да регистрирате ccTLD (country-code TLD), ако искате да си осигурите предимство при търсене от съответната държава или нейната локална версия на търсачката, напр. Google.bg. В такъв случай Google автоматично приема, че сайтът ви е насочен за аудитории в България. Ако все пак изберете един от общите домейни (gTLD), имайте предвид, че .com си остава най-популярният и престижен домейн от първо ниво. При общите домейни обаче няма да си осигурите предимство при търсене от определени държави и ще трябва да посочите на Google чрез Webmaster Tools за коя страна е предназначен сайтът ви.

Обърнете внимание и на новите gTLDs, които през последните години ICANN поетапно въвежда заради нарастващото търсене и все по-ограничения избор от свободни домейн имена. Разнообразието от категории е огромно и подходящи домейн разширения са налични за почти всеки вид бизнеси. До момента няма индикации, че използването на новите имена влияе негативно на класирането ви в търсачките. Дори напротив, имате възможността да използвате по-подходящи думи и да подобрите резултатите си. ICN.Bg предлага регистрации на най-популярните и използвани общи домейни, както и на най-новите и обещаващи такива**, които да осигурят уникалност и атрактивност за вашия бизнес в Интернет пространството.

Възраст и история на домейна

Търсачките взимат предвид възрастта на вашия домейн, но тя със сигурност не е ключов елемент от алгоритъма им за класиране при търсене. По-важно е да се уверите, че домейнът ви е наистина нов или не е използван за нелегално съдържание и спам преди да го закупите. Имайте предвид, че домейни с променлива собственост и многобройни прекъсвания в миналото също не се харесват на Google и другите големи търсачки.

Важно ли е да притежавате собствен домейн?

Имате възможност да разположите сайта си на субдомейн (напр.mysite.domain.com), което много често е по-евтин и лесен вариант, но невинаги би бил полезен за вас. На първо място, вашият сайт ще изглежда много по-авторитетно, ако го разположите на собствен домейн, който сте закупили. Помислете и за времето и ресурсите, които ще отделите, за да го оптимизирате. А в случай, че решите да преместите сайта си на друг ваш домейн, ще загубите натрупания до момента рейтинг в търсачките. Ето защо преди да положите каквито и да е усилия за оптимизация, уверете се, че сте разположили сайта си на ваш собствен домейн. Ако не разполагате с такъв, ние от ICN.Bg имаме решение за вас. Предлагаме ви възможности за регистрация или трансфер на домейни, множество екстри, възможност за безплатен домейн, пълен контрол над компонентите на домейна ви, както и високо ниво на сигурност и защита на вашите данни.

Етикети: #seo #domains #site-optimization #website #оптимизация #онлайн-бизнес