Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Домейн името: Каква стойност носи то и знаем ли как да го защитим?

Домейн името: Каква стойност носи то и знаем ли как да го защитим?

Домейн името: Каква стойност носи то и знаем ли как да го защитим?

| Полезно

Със светкавично бързите темпове в развитието на онлайн търговията у нас и технологичната индустрия като цяло, изборът на домейн име се превърна в изключително важно решение за всеки бизнес.

Регистрацията на домейн е първата стъпка към изграждането на онлайн идентичност на всяка компания!

За съжаление, голяма брой от собствениците на бизнеси не се отнасят достатъчно сериозно, когато става въпрос за защитата на своето онлайн присъствие и в частност – домейн името.

Често се наблюдават пропуски във взимането на предпазни мерки относно онлайн идентичността на даден бранд.

Голям процент от предприемачите решават да се фокусират върху подсигуряването на офис помещенията, достъпа до тях и други аспекти свързани с физическата част на техния бизнес, без да си дават сметка за стойността на своя домейн и потенциалните опасности, които се крият в случай на кибер атака.

Каква е стойността на едно домейн име?

Една от основните причини, поради която собствениците на бизнеси пропускат да защитят домейна си е, че не се замислят за неговата стойност. Често допускана грешка е да се гледа на домейн регистрацията като еднократна инвестиция, която е наложителна за създаването на онлайн присъствие.

С течение на времето и растежа на една компания, домейнът се превръща в дигитален актив, който има огромна стойност!

Потребителите започват да свързват дадено домейн име с една компания и по този начин се изгражда така ценното доверие между бизнеса и клиента. Трафикът към сайта се увеличава, броят на линковете, които водят към него, също. Ранкингът на сайта в търсещите машини се покачва драстично. И всичко това покачва стойността на един домейн.

Научи повече: "Защо да избера .EU домейн?"

През 2020г. е изключително грешно да се неглижира онлайн дейността на дадена компания. Устойчивито развитие на един бизнес носи след себе си позитиви във всеки един аспект. И онлайн присъствие е един от тях. Ето защо е изключително важно да се вземат необходимите мерки за подсигуряването на домейн имената.

Това важи с изключителна сила за бизнеси, които извършват дейността си изцяло онлайн като сайтовете за онлайн търговия, например. При тях домейн името е целия бизнес. Загубата му почти сигурно ще се окаже пагубно за съществуването на дадената компания.

Създай сам професионален онлайн магазин бързо и лесно. Плащаш месечни вноски и получаваш всичко необходимо, за да се наложиш онлайн още днес. За твое улеснение CloudCart разполага с 25 готови шаблона, интеграция с най-популярните методи за плащане и доставка за твоите бъдещи клиенти. Бъди онлайн!

Какви са опасностите за бизнеса?

Кибер престъпленията отдавна вече не са мит и редица компании ежедневно стават жертви на кибер атака. По последни данни на Varonis, на всеки 39 секунди и общо 2244 пъти на ден се извършва кибер атака. Освен това, редица други проучвания показват, че компании от всякакъв тип постоянно стават жертви на различни атаки с цел злоупотреба.

Едно от най-разпространените престъпления, свързани с домейн имената, е кибернастаняването (cybersquatting). Според проучване изготвено от Световната организация за интелектуална собственост (WIPO) през 2018г. се е наблюдавал ръст от цели 12% на случаите на кибернастаняване.

Кибернастаняването се изразява в процеса на регистриране на домейн име, сходно до вече съществуващ и установен на пазара уебсайт, с цел печалба чрез изнудване и продажба на името на компанията собственик или нейн конкурент.

Научи повече: Кои са топ 5 най-опасните кибер атаки за WordPress сайтове и как да ги предотвратим?

Често срещана практика е крадците да регистрират няколко различни вариации на изписването на домейна, като това е известно като typosquatting. По този начин те увеличават шансовете си за по-голяма печалба от продажбата на имената.

При кибернастаняването, често престъпниците не свързват домейн името с реален сайт. В други случаи, те създават уеб страници, чието съдържание е главно с рекламни послания и банери. Целта е да се отклони трафикът от истинския уебсайт и дори да се пренасочи към сайт на конкуренцията!

Как да защитите домейн името си?

Една от първите стъпки, които редица експерти и юристи препоръчват е да регистрирате домейн името си като търговска марка. Защитата на корпоративната онлайн идентичност на даден правен субект е от изключително значение, особено през 2020г.

Имайте предвид, че ако пропуснете да регистрирате търговска марка, някой друг може да го направи и това автоматично излага бизнеса ви на риск. Тук е моментът да споменем, че е много важно, преди да регистрирате домейн името си, да проверите дали вече няма подобно такова регистрирано като търговска марка, за да избегнете бъдещи правни казуси.

Регистрирайки търговска марка вие ще разполагате с всички инструменти за защита на вашия бранд. По този начин вие ще можете да предприемате действия срещу трети страни, които са се опитали да регистрират сходни на вашата търговска марка с цел злоупотреба.

Също така, ако не защитите вашата търговска марка, като я регистрирате, може да откриете, че сте законно възпрепятствани да разширите бизнеса си. Затова експертите в областта съветват всички бизнеси своевременно да предприемат необходимите действия.

Други два начин, чрез които можете да защитите домейн името си срещу злоупотреби са регистрирането на сходни домейн имена и подсигуряването на акаунта, чрез който сте регистрирали домейн името си.

Нашият съвет и много добра практика е да се регистрират домейн имена сходни на основния домейн. Това включва други разпространени разширения, както и различни близки варианти на изписване на самото домейн име.

Също така, ако бизнесът ви оперира локално, изцяло на територия на България, можете да регистрирате и така наречния IDN домейн на кирилица.

Например, ако домейнът ви е business.bg, съветваме ви да регистрирате бусинесс.бг, бизнес.бг и всички производни. След което, можете да пренасочите всички тези домейни да водят към главния такъв.

За много от собствениците на бизнеси може да изглежда като огромна инвестиция да регистрират 10-15 домейн имена, но със сигурност загубите при евентуално „настаняване“ и съответно откупуване на домейна могат да бъдат много по-големи.

Друга много често срещана грешка е имейлът, който се използва за създаване на акаунт и регистриране на домейн име, да бъде достъпен освен до собственика и до служителите на фирмата. Това създава предпоставка за евентуална кражба на акаунта и съответно на домейн името и контрола върху вашия онлайн проект. Ето защо е изключително важно достъп до акаунта да има само един човек – собственика на бизнеса!

Като за финал, преди да регистрирате домейна си, уверете се, че сте се спряли на надеждна хостинг компания, която може да ви предложи автоматично подновяване на услуги. Така вие ще елиминирате възможността да пропуснете подновяването на своя домейн. Назад във времето, случаите показват, че този пропуск може да струва доста скъпо на един бизнес, неговите клиенти и партньори!

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе