Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Как Google Chrome ще показва на потребителите си несигурните сайтове (сайтове без HTTPS)

Как Google Chrome ще показва на потребителите си несигурните сайтове (сайтове без HTTPS)

Как Google Chrome ще показва на потребителите си несигурните сайтове (сайтове без HTTPS)

(Обновена: ) | Полезно

През 2014 от Google съобщиха, че планират да уведомяват своите Google Chrome потребители за сайтове, които не са сигурни и не предоставят криптирана връзка. Ако не искате Google да ви визуализира като несигурен сайт в Google Chrome или пък искате да бъдете сигурни като потребители, какъв тип сайтове посещавате и колко са защитени данните ви, задължително трябва да прочетете следващите редове.

httpx

Както знаем, сигурността и защитата на личните данни в онлайн пространството са водещи теми и Google неизменно е част от всичко това. Ето защо, от гиганта са решили за в бъдеще техният браузър, Google Chrome, да ни показва некриптираните сайтове като несигурни и да известява потребителите си, визуализирайки ги с червен “x”върху катинара в URL лентата.
С тази предстояща промяна в Chrome, Google дава да се разбере, че разумното бъдеще ще включва само криптирани сайтове и всички те трябва да бъдат достъпвани под HTTPS.

Или накратко: HTTP = НЕСИГУРЕН САЙТ

http

В момента, Chrome ни показва сайтове, които не са криптирани (HTTP) само с икона „празна страница“, със зелен заключен катинар тези, които са криптирани (HTTPS) сайтове и с катинар с червен „x“, когато нещо с HTTPS страницата не е наред.

Всички, които искат да видят как ще се случва това в близко бъдеще, може да напишат в нов подпрозорец на браузъра chrome://flags/ и след това да навигират до опцията „означаване на незащитените източници като ненадеждни“ и от падащото меню да изберат това да се визуализира.

chrome_flag

Вhttpw Chrome настройката за визуализиране на несигурни източници, е зададена да е по подразбиране, което означава, че ако потребител попадне
на незащитен сайт, браузъра няма да го визуализира като такъв, т.е. отново с икона „празна страница“. Ако искате несигурните източници да ви се визуализират като такива, ще трябва сами да настроите браузърите си от падащото меню за настройка.

Промяната става бързо и се актуализира веднага след потвърждаването ѝ, естествено е необходим и рестарт на браузъра, като това става автоматично.
Ето какво се получава, след когато сме избрали несигурните сайтове да ни се показват като такива:

Http

Така изглежда сайт без HTTPS, но със запазени настройки по подразбиране:

whitepage

Основната цел на тази промяна е потребителите ясно да разбират, че HTTP не предоставя сигурност на данните и връзката.

Защо това е така?

На всеки сайт, на който данните се трансферират през HTTP протокол, връзката между сървъра и потребителя е свободна, което означава, че всеки който малко разбира от това как да „пробие“ мрежата, може да открадне важни пароли, лични съобщения или чувствителна информация.
От своя страна HTTPS не просто защитава вашите данни, а също така гарантира, че потребителят действително се е свързал с правилния сайт, а не с измамен такъв.

Много е важно това да бъде така, защото създаването на фалшива версия на сайт, на който потребителите имат доверие, е любимата тактика на повечето злонамерени атакуващи.
HTTPS още гарантира, че трета страна няма да може да достъпи връзката и да инсталира зловреден софтуер или да контролира информацията ви.
Не бива да забравяме и факта, че HTTPS сайтовете се ранкират много по-добре при класирането на сайтовете в резултатите от търсенията онлайн.
Кога точно тези промени ще станат реалност и какво точно ще визуализира настройката по подразбиране в популярния браузър, остава да чакаме, но едно е сигурно – HTTPS е необходимост.

Етикети: #sigurnost #onlajn-sigurnost #криптация #brauzar #https-protokol #https #google-rank #http #google-chrome #internet-security

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе