Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Как да изберете SSL сертификат подходящ за вашия сайт?

Как да изберете SSL сертификат подходящ за вашия сайт?

Как да изберете SSL сертификат подходящ за вашия сайт?

(Обновена: ) | Полезно

Ако притежавате сайт от дълго време или тепърва мислите да създадете такъв, то тогава знаете колко е важно доверието на вашите клиенти, що се отнася до успеха на вашия бизнес. SSL сертификатите ви дават точно тази възможност – да покажете на вашите потребители, че ви е грижа за тяхната сигурност и за данните, които ви предоставят, когато решат да се възползват от вашите продукти/услуги на сайта ви.

Разбира се, изборът на правилен SSL сертификат е от изключителна важност за бизнеса ви. В зависимост от нуждите на сайта ви, можете изберете правилния SSL сертификат, които от своя страна се различават по бързина на издаване; парична гаранция; ниво и вид защита. В следващите редове ще ви представим какви са видовете SSL сертификати и какви са разликите между тях, за да направите най-добрия избор спрямо нуждите на сайта ви.

Какво е SSL сертификат?

Накратко, SSL сертификатът представлява протокол, който криптира връзката между вашия клиент и сървъра, на който е поместен сайтът ви. По този начин вашите потребители може да са спокойни, че предоставената от тях информация, като потребителски имена, пароли, номера на лични карти и др., е напълно защитена срещу кибератаки.

Ако досега не сте обмисляли възможността да инсталирате SSL сертификат на вашия сайт, то сега е добър момент да го направите, тъй като от юли месец 2018 г. всички сайтове без инсталиран такъв започнаха да се показват като ненадеждни в браузъра Chrome. На свой ред, това ще се отрази на показването на сайтовете в търсачките и драстично ще намали доверието от страна на клиентите ви към предлаганите от тях услуги.

Повече информация за SSL сертификатите и промяната можете да откриете тук.

Видове SSL сертификати

Ние от ICN.Bg имаме удоволствието да ви предложим сертификати от четири от най-известните издатели в света: GeoTrust, Comodo, Thawte, Verisign & Symantec. SSL сертификатите от различните доставчици се различават по големина на паричната гаранция, времето на издаване и допълнителни екстри, които се предлагат от самия издател. Предлагайки различни видове сертификати, ние имаме за цел да дадем възможността на нашите клиенти да изберат своя SSL сертификат спрямо техните нужди.

Ето и видовете сертификати, от които можете да избирате:

Extended Validation (EV) сертификати

Extended Validation сертификатите предлагат най-високо ниво на защита на информацията (256 битово криптиране), която ви предоставят вашите клиенти, както и допълнителни верификации на бизнеса ви. Инсталирайки такъв вид сертификат на сайта ви, вие ще се възползвате от предимства като зелена адресна линия, името на компанията изписано в адресната линия, катинар в адресната линия и информация за организацията в детайлите на сертификата. Това ще ви даде голямо предимство, тъй като потребителите бързо и лесно ще забележат, че сайтът ви е защитен.

Разбира се, поради високото ниво на защита, както и отличителните визуални предимства, EV сертификатите са по-скъпи от останалите и издаването им може да отнеме до 10 дни. Те са подходящи за всякакъв вид сайтове, но най-вече за големи онлайн магазини, които ежедневно изискват чувствителна информация от страна на клиентите, за да се извършват плащания.

Такива сертификати са: Comodo - Positive EV SSL и Comodo EV SSL; GeoTrust - True BusinessID SSL

Основни предимства:

 • най-високо ниво на защита
 • името на компанията ви ще е изписано в адресната линия
 • информация за организацията в детайлите на сертификата

Organization Validation (OV) сертификати

Organization Validated сертификатите криптират връзката към вашия сайт и удостоверяват вашата организация. Те също имат визуален индикатор, но за разлика от EV сертификатите, тук липсва изписано името на компанията в адресната лента. Въпреки това, този тип сертификати са много добра алтернатива на EV сертификатите от финансова гледна точка. Също така периодът на издаване е по-кратък – 3-5 дена.

Такива сертификати са: Comodo - Instant SSL Pro; Symantec - Safe Site

Основни предимства:

 • удостоверява вашата организация
 • добра алтернатива на EV сертификатите от финансова гледна точка
 • по-кратък период на издаване – 3-5 дена

Multi-Domain сертификати

Предимството на този тип сертификат е, че ви позволява да валидирате голям брой домейни чрез един SSL сертификат. В зависимост от избора ви на сертификат можете да валидирате до 100 домейна. Multi-Domain сертификатите са особено подходящи за големи компании, които имат в портфолиото си различни брандове и съответно управляват множество сайтове.

Такива сертификати са: Comodo - Multi-Domain 4 SAN; Comodo - Positive Multi-Domain

*Multi-Domain сертификатите могат да бъдат 2 вида: Domain Validation (DV) или Organisation Validation (OV). Препоръчваме ви да се свържете с нашия Support - support@icn.bg, които ще ви помогнат при избора на правилен сертификат.

Основни предимства:

 • валидиране до 100 домейна с един SSL сертификат
 • подходящ за големи компании управляващи различни брандове

Wildcard сертификати

Wildcard сертификатите ви дават възможност да подсигурите не само главния домейн на вашия сайт, но и неограничен брой поддомейни – news.domain.com; blog.domain.com и др. Периодът на издаване на този тип сертификати варира спрямо валидацията – дали е само за домейна или за цялата организация. Като цяло Wildcard сертификатите предоставят цялостна защита за вашия сайт.

Такива сертификати са: Comodo - Essential Wildcard и Premium Wildcard

Основни предимства:

 • подсигурява както главния ви домейна, така и неограничен брой поддомейни
 • цялостна защита на сайта ви

Domain Validation (DV) сертификати

Domain Validated сертификатите са най-евтините и най-често използваните сертификати. Те предлагат защита на връзката към сайта ви, но за разлика от другите видове сертификати те удостоверяват само вашето домейн име. Огромното предимство на този тип сертификати е времето, за което биват издавани – 24 часа. Също така ниската им цена ги прави много достъпни, като те са подходящи главно за сайтове, през които не се извършват онлайн транзакции.

Такива сертификати са: RapidSSL - Rapid SSL; Comodo - Essential SSL

Основни предимства:

 • валидира домейн името ви
 • финансово изгоден
 • издаване до 24 часа

Let’s Encrypt – Безплатен SSL сертификат

Let’s Encrypt е безплатен SSL сертификат, който предоставяме като допълнителна екстра към всички наши планове на Споделен Linux хостинг. Той е от типа DV, което означава че удостоверява само вашето домейн име. Let’s Encrypt е добра алтернатива ако все още нямате яснота в какъв SSL сертификат искате да инвестирате или тепърва стартирате вашия уебсайт. Можете да го инсталирате само с няколко клика през вашия cPanel контролен панел на вашия Споделен хостинг план от ICN.Bg.

Основни предимства:

 • безплатен
 • инсталиране с няколко клика
 • може да го направите сами от вашия cPanel

Повече информация за Let’s Encrypt можете да откриете тук.

Без значение дали сте стартиращ бизнес или голяма организация сигурността на вашите потребители трябва винаги да е ваш основен приоритет. Инсталирането на SSL сертификат ще ви помогне в изграждането на доверие от страна на вашите клиенти, което от своя страна ще доведе до по-големи успехи за вашия бизнес. Затова не губете време, а защитете своите клиенти!

Етикети: #ssl-certificate #hosting #хостинг #comodo #thawte #symantec #geotrust #сертификат #security #защита

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе