Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > 12 полезни съвета за бъдещи блогъри

12 полезни съвета за бъдещи блогъри

12 полезни съвета за бъдещи блогъри

| Полезно

През последните години блогърството се наложи като начин на живот и в българската реалност. Затова сме събрали една шепа ценни съвети, които биха могли да ви помогнат да създадете свой блог или ако вече имате такъв, ще ви помогнат да подобрите съдържанието си в него.

Надяваме се, че с нашите съвети в следващите редове, ще откриете и малка доза блогърско вдъхновение. Нека започваме:

1. Изберете си подходяща ниша

Освен страст към писането, трябва да имате представа за тематиката, която искате да заложите в изграждането на вашия блог. Пишете за неща, които разбирате в дълбочина и пряко ви вълнуват. Предайте своята емоция и знания като ги „облечете“ в думи. Всичко това, събрано в едно, дава стойността на вашия блог.

Тематичните блогове „колекционират“ конкретна таргет аудитория със сходни интереси и това е предпоставка за по-успешното им реализиране. Много е ценно да спечелите вниманието на хора, които са на вашата вълна и се интересуват точно от вашите интереси.

Нека дадем пример с модата. Ако сте увлечени от модата, създайте своя блог на тази тематика. Вашите последователи ще преоткрият себе си в постовете ви и заедно ще с времето ще видите как започвате да заформяте една малка „армия“от модни фенове.

Ако изпитвате затруднение в коя ниша да се насочите, вижте кои са 25 от най-успешни ниши за блог през 2020 г.

В случай, че ви е трудно да определите каква е вашата мисия, нека ви помогнем с малка насока, като дадете отговори на следните въпроси:

• Как реши да си направиш блог?

• До кого искаш да достигнат твоите постове?

• Каква е твоята страст?

• Смяташ ли себе си за уникален човек? Защо?

Нека отговорите на тези въпроси бъдат отправна точка за създаването на красив и смислен блог.

2. Бъдете търпеливи

Търпението е важна част от живота на всеки успяващ човек. Изработването на един пост понякога отнема часове. Представете си, че за да напишете един свой материал, трябва първо да получите своето вдъхновение за писане, да избистрите идеята си, след това да седнете и да я напишете. После е нужно да я подплaтите с подходящ снимков или видео материал, които предварително да сте режисирали и направили, а може би и обработили. Следва да публикувате статията в блога си, след което да измислите пост за социалните мрежи и най-накрая да споделите и него с последователите си. И така всеки път.

Знаете ли, че данните от направено проучване през изминалата година показва, че средно блогърите отделят 3 часа и 57 минути за написването на всяка една отделна статия?

Средната дължина на статия е около 1300 символа, което е страхотно, защото дължината на текста се отразява добре на представянето на блога ви в търсачките.

Блогърите, които бележат най-добри резултати в проучаването, за което ви споменахме по-горе, споделят още, че публикуват пост всеки ден, което е и ключът към задържане интереса на потребителите. Което означава, че към дозата търпение, е необходимо да добавите и доза постоянство.

Научи как да оптимизираш работата по своя блог с помощта на работен календар. Планирай своите постове, разпредели задачите на колегите си и работният процес ще бъде много по-ползотворен.

3. Инвестирайте в своя блог

За да се отличите от морето от непрофесионални блогъри, е необходимо да инвестирате в изграждането на вашия блог.

Домейн име:

Започнете с атрактивно домейн име т.е име на вашия нов сайт. Опитайте се то да бъде кратко, лесно за запомняне и оригинално.

Защо е важно да имате запомнящо се домейн име? Замислете се, че това ви дава възможността по-лесно да влезете в съзнанието на своите потребители. Така ще придадете още по-висока стойност на вашия блог. Много често в домейн името се включват и ключови думи, които се използват в Google с цел по-добра видимост в търсачките. По този начин домейнът се превръща в изключително силен SEO фактор.

Научете всичко необходимо за това как да изберете подходящо домейн име за своя сайт.

Когато избирате домейн име за своя блог, трябва да сте наясно, че ако вече сте харесали подходящо име, е желателно да го купите, защото съществува опасност то да ви бъде „отмъкнато“ под носа. Нека разгледаме защо това е така:

Домейн името представлява комбинация от думи, символи и букви. Това е името на вашия сайт, което трябва да изпишете в интернет браузър, за да се отвори вашият сайт онлайн. Едно домейн име може да се използва само от един собственик. Именно поради тази причина е нужно да регистрирате своето домейн име възможно най-скоро. Принципът, на който се запазват домейн имената, е: който превари, той завари! Можете да използвате домейн търсачката на ICN.Bg, за да видите дали вашето име не е вече заето. Ако не е, запазете си го и честито вече си е ваше!

Хостинг:

Хостинъг играе основна роля за развитието на вашия блог или сайт, защото дава сигурност и защита на вашата уеб страница. Получавате 24/7 професионална поддръжка, в случай, че имате проблем със своя сайт, което е безценна помощ.

Параметрите, за които трябва да следите, когато избирате своя хостинг план, са:

Дисково пространство – това е мястото за съхранение на вашите онлайн проекти (всички ваши снимки, материали, видео, аудито и др.);

Архивни копия (backup) – представляват копие на всички данни във вашия блог, за да не се загубят в случай на проблем с вашата страница;

Собствен IP адрес - той е необходим, когато искате да си инсталирате SSL сертификат за защита на вашия сайт. Сертификатът е задължителен, защото го предпазва от онлайн атаки на недоброжелатели;

Пощенска кутия – необходима е за комуникация с вашите почитатели, ако искат да се свържат с вас през вашия блог;

Неограничен трафик – препоръчваме ви използването на хостинг с неограничен трафик, за да нямате проблем с качването и свалянето на всякакви данни през годините;

Ако вашият блог е в WordPress, можете да използвате WordPress хостинг! Тази услуга е създадена специално за сайтове, създадени в най-известната CMS платформа в света. Можете лесно да управлявате своя сайт и да се възползвате от различни инструменти, които да подобрят представянето му.

Google дори създаде нов WordPress плъгин за генериране на повече трафик към WordPress сайтовете, които имат мобилни версии. Google Web Stories е плъгин за създаване на актуалните днес стори формати, които в бъдеще се очаква да бъдат много силен фактор за издигане на позициите на сайтовете в търсачката.

Ако сте използвали друга платформа за своя блог, разгледайте нашите предложения за споделен хостинг. Препоръчваме ви план “Ултима“. Услугата и параметрите, които предлага планът, са подходящи за блогове, за сайтове с по-малка посещаемост и лични страници.

Научи повече: „Параметри на споделения хостинг план“.

Ако имате въпроси или нещо не ви е ясно, винаги можете да се свържете с колегите от отдел Техническа поддръжка на имейл support@icn.bg, които ще отговорят на всичките ви въпроси.

4. Публикувайте редовно нови статии с качествено съдържание

Човекът е любопитен по природа, затова ни е толкова интересно всичко, което се случва около нас. Колкото по-редовно публикувате, толкова по-силна е връзката, която изграждате с вашите последователи. По този начин допринасяте за усещането у тях от нуждата да следят вашите постове.

Обръщаме ви внимание, че съвсем не е достатъчно просто всяка седмица да имате някакви постове, за да се отчетете пред феновете си. Напротив! Не бива да правите компромис със съдържанието си. Пишете възможно най-много и възможно най-често статии с полезно и ценно съдържание, които биха могли да имат добавена стойност за вашите читатели.

Практиката показва, че често блогърите дори се допитват до своята аудитория кога почитателите им биха искали да четат нови постове. Това е страхотен повод за добра обратна връзка с тях. Не забравяйте да се радвате на всякаква обратна връзка. В този ред на мисли ви съветваме винаги да отговаряте на коментарите, които получавате, защото това означава да изграждате връзка със своите потребители.

5. Поставете се в ролята на ваш читател

Полезно е да влезете в обувките на вашите потребители, за да усетите как те ви виждат отстрани. Помислете за какво те биха искали да прочетат? Щом са на вашата страница, това означава, че имате сходни интереси. Ако ви е трудно да се справите с тази роля, винаги можете да направите запитване в своите социални канали и да отсеете коя е най-желаната тема от читателите на вашия блог на този етап. Така вие ще имате огромно поле за изява, а те ще получат това, което желаят. Всички са доволни!

6. Говорете за себе си

Важно е редовно да изразявате своето лично мнение в блога си по актуални теми за вас. Така изграждате своя имидж с времето пред своите почитатели. Ако погледнем живият живот, приятелите ни ни харесват, заради определени качества, които припознават у нас.

По същия начин и вашите онлайн приятели (followers) се припознават у вас и вашите качествa. С времето ще отсеете своите истински почитатели, които са заинтересовани от вашата персона и всичко, което се случва около вас.

Имайте предвид, че съвсем не е ествтвено и необходимо всички да ви харесват. Дори е крайно невъзможно. Въпреки това винаги комуникирайте с хората, които са предприели действия и комуникрат с вас във вашите социални мрежи, поща, коментари и др.

7. Погрижете се за визията на своя блог

Визията на вашия блог е първият елемент, който влиза в пряк контакт с вашите потребители. Дизайнът е важен за успеха на вашия сайт, защото изгражда визията на вашия сайт. Живеем в благодатно време, в което имаме достъп до безброй много сайтове. Затова трябва да се постараете вашият да бъде различен, за да привлече потребителите и да остави отпечатък в тяхното съзнание, за да се върнат пак.

Съветваме ви да използвате умерено изчистена визия за вашия сайт и ясно изразени CTA бутони (ако използвате такива).

Изображенията са важна част от дизайна на всеки сайт. Използвате професионални снимки за своите статии. Ако нямате възможност във всеки свой пост да подложите достатъчно издържана снимка, винаги можете да използвате сайтове за безплатни професионални снимки.

Уверете се, че сайтът ви е с „Responsive design”. Какво означава това? Това е възможността на вашия сайт да се оразмерява спрямо устройството, от което го достъпвате. Ако не обърнете внимание на този важен елемент, можете да загубите много потребители.

Също така обърнете внимание и на шрифтовете, които използвате. Съветваме ви те да бъдат несерифни и по-големи като размер (кегели), който да позволява свободното четене на текста, без да натоварва човешкото око. В противен случай също ще откажете много от читателите ви да продължат да разглеждат вашия сайт.

Научи повече: „Защо уеб дизайнът на сайта ви е важен за неговия успех?“

Цветовата гама, която използвате за своя блог, също има значение, защото всеки един от цветовете влияе подсъзнателно на човека и неговите възприятия. Затова добре се интересувайте как въздейства всеки един цвят върху потребителите и какво усещане искате да оставите у тях, преди да изградите дизайна на своя блог.

Виж повече: „Психология на цветовете и как влияят на потребителското мислене?“

На ваше разположение са безброй много сайтове, блогърски платформи и програми за създаване на сайт без нуждата от програмистки познания. Една от тях е ICN.Bg Sitebuilder . Позволява сами да изградите визията на вашия блог съвсем интуитивно, дори без да имате технически познания. Можете да тествате платформата абсолютно безплатно в рамките на 1 месец без никакви финансови ангажименти след този период.

Разполагате с галерия от снимки и опцията да качите свои, ако разполагате с професионални кадри. С помощта на Drag&drop функцията можете да добавяте и местите елементите на сайта ви спрямо вашия вкус и усещане за красота. Също така можете да се възползвате от голям избор на различни теми за вашия сайт. Имате възможността да експериментирате с различни шрифтове и още много интересни опции.

Как сам да създадеш своя сайт с платформата, научи от нашето "ICN.Bg Sitebuilder ръководство"

8. Направете сайта на блога си Mobile-friendly

Според последни данни на Statista.com от 2020 г. над 51 % от населението на Земята сърфира в Интернет през мобилните си устройства. Ето защо не можете да си позволите да пропуснете мобилна версия на вашия блог.

Като за начало бихме ви посъветвали задължително да оптимизирате изображенията си, за да не изглеждат страниците ви „счупени“. Също така използвайте по-големи шрифтове, поне 16 кегела. Ако потребителите ви не виждат добре съдържанието на блога ви, ще излязат от него и ще ги загубите.

Не забравяйте да сложите най-важната информация за вашия сайт на най-видимото и достъпно място. Ако използвате CTA бутони, също им изберете видимо място.

Виж повече: “Как да направите сайта си Mobile-friendly?”

9. Изградете си стратегия за развитие на сайта

Ако вече сте развили сайта си до степен, в която имате сравнително постоянна аудитория, е хубаво да си направите стратегия как да управлявате съдържанието си, за да достигнете до своята таргет аудитория и дори да я развиете.

Тук на помощ ви идват социалните мрежи, благодарение на които рекламата днес е повече от достъпна и със сравнително малък бюджет, можете да намерите потребители, които биха били заинтересовани от вашите материали. Когато създавате качествено съдържание, то губи стойността си, ако не го покажете на заинтересованите хора.

Разбери как да разрастнеш своята аудитория и най-вече своята мейлинг листа с помощта на 9 полезни WordPress плъгина за създаване на нюзлетър и pop-up банери

Разбира се правилното менажиране на информацията идва с опита и развитието на вашите комуникационни и маркетинг умения.

10. Статистики

Когато стигнете до този етап на развитие, Google Analytics ще се превърне в един от най-верните ви приятели. Благодарение на него можете да анализирате какво е поведението на читателите ви, колко време са прекарали в четене на вашите материали, от къде са достъпили вашия сайт и още много ценни данни. Цифрите тук имат значение и могат да бъдат определящи за развитието на вашия сайт/блог и дори онлайн бизнес.

Научи повече: "Онлайн маркетинг 2020: Какво е важно за твоя малък бизнес?"

Ако сега прохождате като блогър, статистиките няма да ви говорят много. Но когато вече изградите блогърството, като начин на живот, те ще са пряко отражението на работата по кaмпании с брандове в бъдеще.

Трябва да сте наясно с метриките, които измерва програмата и да можете да проследите прогреса на кампаниите си период за период и да сравните дали се по-успешни или по-скоро бележите спад в интереса към вас.

11. Никога не копирайте чуждо съдържание

Копирането на чуждо съдържание може единствено и само да ви навреди. Основните причини да не го правите са няколко:

  • Загърбвате изцяло личния си стил и се обезличавате;

  • Копираното съдържание ще се отрази много зле на вашата SEO оптимизация и няма да бъдете лесно откриваеми в търсачки, като Google, защото ще бъдете “наказани“ за плагиатството си;

  • Можете да нарушите нечие авторско право и да си навлечете неприятности и др.

Живеем в благодатно време с бърз и лесен достъп до всякаква информация, ако искате да използвате чужд труд, задължително цитирайте и дайте линк към източника на даденото съдържание.

Ако искате да научите повече за ролята на ликовете и как влияят на потребителското мислене, прочетете нашата статия – “5 Link Building техники, които със сигурност не използвате“ .

12. Винаги проверявайте текстовете си за грешки

Преповторното прочитане на статиите, които пускате в своя блог, е задължително. Човешкият поглед привиква със знаците и буквите след дълго време работа на монитор. Затова ви съветваме да си дадете малко време мозъкът и очите ви да си починат и след час например отново да седнете да редактирате своя труд.

Можете да дадете статията си на друг страничен човек да погледне за грешки след вас или да се доверите на сайтове за автоматично проверяване на правопис.

Полезно: "Tips and tricks – как да бъдете по-фокусирани и продуктивни, докато пишете блог статии".

Пожелаваме ви успех! Надяваме се, че сме допринесли с това да ви вдъхнем увереност, за да започнете работа по своя нов онлайн проект и да го превърнете в мечтания блог. И не забравяйте да пишете винаги, когато се почувствате вдъхновени, защото това усещане със сигурност предавате и на своите читатели чрез публикациите си.

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе