Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Най-добрите плъгини в WordPress – Част 2

Най-добрите плъгини в WordPress – Част 2

Най-добрите плъгини в WordPress – Част 2

(Обновена: ) | Полезно

Продължаваме поредицата посветена на най-полезните плъгини в WordPress. След като ви представихме предложенията си за SEO и плъгините за защита, сега ще обрърнем внимание на разширенията, с които лесно ще създадете контактни форми и ще ви представят статистика.

Контактни форми

Най-често използваният метод за комуникация в платформата WordPress, а и в сайтове от всякакъв вид, са контактните форми. Те са един чудесен начин да представите възможност на посетителите си да се свържат с вас без да се налага да показвате имейла си. Най-голям плюс на контактните форми са многото начини, по които могат да бъдат използвани. Част от тeхните разновидности включват форми за:

 • запитвания и въпроси, които посетителите могат да имат, свързани с вас или бизнеса ви
 • обратна връзка, за да може всеки, който пожелае, да има възможността да остави коментар, който в последствие може да се окаже полезна градивна критика
 • формите за абонамент са най-използвания начин да съберете имейл списък от хора, които са заинтересовани от бранда ви. Ползите от имейл маркетинг не са за подценяване.
 • събиране на информация, която е от значение за вас. Задайте въпроси към аудиторията си и получете отговори, които ще ви помогнат в развитието на бизнеса си.

Решението кой плъгин да инсталирате за сайта си е трудно, главно защото изборът пред вас е огромен. В нашия списък ще включим някои безплатни и платени плъгини, които се различават по функционалностите си и леснотата им на използване.

 1. Contact Form by WPForms – drag-and-drop плъгина за контактни форми е най-лесният за използване и user-friendly в нашия списък. Контактните форми, които създавате, са напълно responsive. Макар и плъгина да предлага шаблони, вие не сте ограничени от тях и можете да ги променяте според вашите желания. WPForms създава и едни от по-бързите контактни форми, които не натоварват уебсайта ви и влияят като положителен фактор за SEO. WordPress сайтът ви ще бъде бъде подложен на чести атаки от спам коментари, затова част от WPForms са CAPTCHA и Honeypot методи за защита от спам. Плъгинът позволява също така показване на съобщения при успешно използване на контактната форма, MailChimp разширение за разрастване на имейл листа ви и известия за бързо отговаряне на запитвания.
 2. Gravity Forms – платен плъгин, богат на екстри, който ви предлага изключителен набор от опции за персонализиране. Благодарение на разширенията си, които плъгина има можете да създадете контактни форми от всякакъв вид – от анкети до форми за поръчка на продукт. Закупувайки плъгина ще можете да разчитате на поддръжка под формата на форум и имейл комуникация с екип техническа поддръжка. Ако искате да изпъкнете с уникалност и по-разчупени контактни форми, които можете да използвате за почти всичко, Gravity Forms е правилната инвестиция.
 3. Ninja form – перфектен за хората, които искат първо да изпробват преди да закупят. Безплатната версия на плъгина ще ви свърши работа, за да създадете форми използвайки drag-and-drop интерфейс. В платената версия ще намерите над 40 разширения, с които ще направите контактните форми по начина, който искате.
 4. Contact Form 7 – един от най-популярните плъгини в WordPress e напълно безплатен и функционалностите му ще ви помогнат да създадете контактни форми на всички свои сайтове. Ако сте по технически напреднал потребител, то ще имате възможност да правите желаните промени по отворения код на плъгина. В добра комбинация с Contact Form 7 влизат още няколко плъгина разработени от същия екип, които също са безплатни и ще ви доставят няколко екстра опции за контактните ви форми.

Статистика

Анализирането на данни е от първа необходимост за всякакъв вид сайтове. Разбирайки поведението на посетителите си, вие ще установите какво искат те и ще подобрите решенията, които взимате за сайта си. Силата на анализирането на данни се крие в това каква статистика има значение за вас и как да я използвате като свое предимство. Откъде идват посетителите на сайта ви, колко дълго се задържат те на страниците, кои са най-често посещаваните страници и кои са „горещите“ часове с най-висок трафик на сайта ви – това е само част от статистиката, която можете да получите и да използвате като свое предимство.

 1. Slimstat Analytics – безплатен мощен инструмент за получаване на данни. Можете да получавате статистики в реално време и да следите за посетители, които се връщат към сайта ви. Лесно можете да изключите конкретни потребители, които не искате да бъдат включени в събирането на статистика. Slimstat Analytics не е подходящ за големи сайтове, разположени на споделен хостинг, тъй като обработката и записването на голям обем статистическа информация значително ще повиши използваните процесорни минути. Този плъгин по-скоро е за малки сайтове на споделен хостинг или за сайтове, разположени на собствен клауд/нает сървър.
 2. Google Analytics by MonsterInsights – с над 16 млн. изтегляния, голяма част от WordPress потребителите се доверяват на този плъгин. Конфигурацията на Google Analytics със CMS платформата е максимално улеснена. Статистиката получавате директно в админ панела на WordPress.
 3. Jetpack – към всичките си функции, популярният WordPress плъгин ви предоставя безплатно и статистика, която е лесно четима. Тази статистика обаче е по-основна и може би за някои от вас, които искат да вникнат по-дълбоко в цифрите, няма да е достатъчна в сравнение с плъгините, които използват Google Analytics.
 4. Google Analytics Dashboard for WP – още един плъгин, който позволява да настроите проследяващия код на Google Analytics в WordPress сайта си. Репортите, които получавате във вашия Dashboard (Tабло), сa лесно четими и графично показани по лесно разбираем начин, за да не се изгубвате в ненужни цифри.

За да е успешен WordPress сайтът ви, контактните форми и плъгините за статистика са задължителни. Изберете своите, но не забравяйте да инсталирате само тези, които възнамерявате да ползвате, за да не си навлечете проблеми със сигурността, които идват с необновени плъгини. Очаквайте част 3 на поредицата “Най-добрите плъгини в WordPress”

Етикети: #wordpress #wordpress-hosting #wordpress-plugins #контактни-форми #analytics #CMS #плъгини #wordpress-management

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе