Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Аpache vs. IIS – да погледнем отвъд реториката

Аpache vs. IIS – да погледнем отвъд реториката

Аpache vs. IIS – да погледнем отвъд реториката

(Обновена: ) | Полезно

През далечния февруари 1994 г. Брайън Бехлендорф и Клиф Сколник започват да се свързват с хора от целия свят чрез електронни пощенски списъци, за да наберат мнения за сървъра Apache. Няколко доброволци си сътрудничат и написват програмния код на уеб сървъра. В резултат от общите им усилия през април 1995 г. излиза първото издание на уеб сървъра Apache, 0.6.2. Само месец по-късно Microsoft пускат в релийз Windows NT 3.51, с което слагат началото на платформата Internet Information Service(IIS). Ражда ли конкуренцията качеството? Затова ще си говорим в тази статия.

Само за 20 години Apache и Microsoft си поделиха лъвският пай на уеб сървър пазара. Двете най-широко разпространени уеб сървърни структури преминаха през често обновяване на версии, което доведе до подобряване на изпълнението, функционалността и фийчърите, които ползват. Още от самото си появяване те предизвикват сериозни дискусии. От едната фронтова линия стоят лицензионните уеб сървърни продукти, чиито най-известен представител е Microsoft IIS, а на срещуположната му „тънка червена линия“ стой Apache – представител на продуктите с отворен код.

Отвъд реториката, споровете и шума около тях ще разгледаме плюсовете и минусите на двете платформи.

IIS и Apache работят твърде различно. От технологична гледна точка Internet Information Service работи само в Windows среда, докато Apache може да бъде „запален“ под всякаква операционна конфигурация. Apache е най- популярният уеб сървър с отворен код, който е очевидният избор на множество организации поради огромните си полезни възможности. Уеб сървърът Apache предоставя скорост, преносимост, стабилност и сигурност. От общо около 500 милиона хостнати сайта статистиката се разпределя по следният начин:

Apache: 46.59%.

IIS :21.03%,

Microsoft Internet Information Server е също популярен уеб сървър, който съществува от няколко години. IIS е мощен уеб сървър, който притежава множество интересни характеристики. Недостатъкът му е, че не е преносим. В IIS 6.0, сътрудничеството между операционната система и сървъра е по-голямо от всякога. The HttpListener, HTTP.sys, слуша и приема заявки от клиенти, пренасочвайки ги към една или няколко опашки. Следващият етап е тези заявки да бъдат пренасочени към опашките, с помоща на поне един работен процес, който да контролира изпълнението на отделните поръчки и апликейшъни.

HTTP.sysСепаратизмът на процесите позволява заявките да бъдат обработени, дори когато IIS технически не функционира правилно. Това помага на админа да рециклира заявките, за да възстанови апликейшъните, които са предизвикали евентуалното „счупване“ на IIS.

Основната динамична среда за разработка при IIS е Active Server Pages. Това е основен компонент, който помага на кода да бъде вграден директно в HTML страници. Тези ASP страници се парсват от сървъра преди да бъдат „доставени“ на клиента под формата на Hyper Text Markup iLanguage. ASP системата позволява на разработчиците да работят с множество програмни езици като Visual Basic, VBScript, JavaScript, Java, и C/C++, заедно с отворени платформи като Perl и Python. В добавка към това, IIS продължава да поддържа традиционните CGI скриптове, които са мощно средство за създаване на динамично съдържание в Интернет.

Apache също е имплементиран да работи с широк спектър от езици, независимо дали е през CGI модела или чрез собствени динамични модули. Времето за компилиране е значително занижено при програмните езици: PHP, Python и Perl. Уеб сървърите са изложени на всички проблеми свързани със сигурността. Сигурността е една от най- важните части от конфигурирането на Apache.

Сървърът Apache работи с предварително разклоняващ модел. Предварително разклоняващ модел е този, при който стартирането на процес става дори преди изпращането на заявка до сървъра. Резултатът е, че процесите на сървъра чакат, докато се отговори на заявките. Важно е да уточним, че и двете уеб базирани системи поддържат Java Server Pages модела, което е удобно за мигриране на JSP апликейшъни от едната на другата платформа.

Етикети: #linux #microsoft #perl #javascript #java #sarvar #html #apache #cgi-skriptove #python #ueb-sarvar #internet-information-serviceiis #httplistener #http-sys #vbscript #cc #jsp-aplikejshan #java-server-pages #visual-basic #iis

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе