Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Изграждане на успешен уеб сайт в 8 стъпки

Изграждане на успешен уеб сайт в 8 стъпки

Изграждане на успешен уеб сайт в 8 стъпки

Полезно

Дали сте собственик на малък, среден или голям бизнес е без значение, тъй като при всеки един от случаите присъствието ви онлайн е задължително. Живеем в ерата на технологиите и изграждането на уеб сайт е от изключително значение за успеха на всеки един бизнес. Хората все по-често се обръщат към електронните си устройства, търсейки отговор на всякакви въпроси. Голяма част от потенциалните ви клиенти ще научат за вас именно посредством сайта ви. Колкото по-добре организиран е той, толкова по-голям е шансът те да попаднат на него посредством търсачките. Поради тази причина добре изграденият и оптимизиран сайт е от изключително значение за успеха на вашия бизнес.

Представяме ви 8 стъпки, с които да направите сайта си по-успешен:

1. Определете целите на уеб сайта си!

Преди да започнете с изграждането на вашия уеб сайт трябва точно и ясно да определите какво искате той да ви донесе. Какви са целите на вашия уеб сайт? Успешното разработване на уеб сайт зависи от това, каква полза искате да извлечете от него. Независимо от това дали искате посетители, продажби, абонати, популярност, изграждане на общност или нещо съвсем различно, трябва да започнете, като ясно определите целите на уеб сайта си. Това е първата и най-важната стъпка, защото определя и следващите няколко. Трябва да решите дали ще бъде бизнес презентативен сайт, сайт, към който очакванията ви са да ви донесе приходи(онлайн магазин) или пък блог, в който просто искате да споделяте вашите идеи с читателите и да пишете за нещата, които обичате. При всички случаи ще искате да привлечете повече посетители към сайта си и да задържите тяхното внимание.

2. Избор на хостинг и домейн доставчик

В повечето случаи за тези два елемента се говори като за един, тъй като много хостинг компании предлагат безплатно домейн име към цената заплатена за хостинг. Клиентите на Уеб хостинг от ICN.Bg при закупуване или подновяване на хостинг план „Бизнес“ или „Стандарт“ за период от 12 месеца, получават безплатен домейн.

Защо изборът на домейн име е важен?

Изборът на домейн име е от изключително значение за всеки бизнес, независимо дали става въпрос за онлайн магазин или презентативен сайт. То е лицето на вашия сайт и е начинът, по който клиентите ви ви откриват в интернет пространството. Домейн името трябва да бъде кратко и лесно запомнящото се, но и да се свързва с вашия бранд и да е показателно за дейността, която извършвате.

Напишете няколко думи или комбинация от думи. Единият вариант е да насочите домейн името си към продуктите или услугите, които предлагате, а другият вариант е да използвате името на фирмата. Изберете това предложение, което звучи най-добре и е най-лесно за изписване и запомняне, но преди да се спрете окончателно на него проверете дали е свободно. По света има над 1,5 милиарда регистрирани уеб сайта и много от домейн имената са вече заети, особено ако искате да използвате .com домейн. Ние от ICN.Bg предлагаме съдействие при регистрация на домейн имена с над 160 вида национални и комерсиални домейна. Повече за управлението на домейн имената, можете да видите в нашите помощни статии "Важни стъпки при управлението на домейн име" и "Как да изберете домейн име".

Избиране на уеб хостинг план според вашите нужди

Три са основните въпроси, които трябва да си зададете преди да се спрете на хостинг доставчик:

  • Доставчикът предлага ли надежден сървър?
  • Какъв план да избера според трафика, който очаквам да има?
  • Доставчикът предлага ли денонощна техническа поддръжка?

ICN.Bg предлага 4 хостинг плана на Уеб хостинг. Изберете подходящия за вас според нуждите на своя уеб сайт:

  • Хостинг план „Ултима - перфектен избор за всеки начинаещ интернет потребител, който създава първия си уеб сайт. Подходящ за статични сайтове с неголяма посещаемост, сайтове за малък бизнес, блогове или лични страници.

  • Хостинг план „Икономичен - събира в себе си всички ресурси, които са ви нужни за създаването и управлението на новия ви бизнес сайт или фирмен блог. Подходящ е за стартиращи динамични сайтове или готови CMS системи, като WordPress, Joomla, Drupal, които можете да инсталирате само с един клик през Softaculous auto installer.

  • Хостинг план „Бизнес- покрива цялостно нуждите на бизнеса ви. Подходящ за електронни магазини, готови платформи за онлайн търговия като Opencart, Woocomerce, Magento, PrestaShop или сайтове с висока посещаемост и обемни бази данни.

  • Хостинг план „Стандарт - неограничени трафик и неограничен брой сайтове в един план. Подходящ за управление на онлайн портали, новинарски и информационни сайтове с интензивна посещаемост, които имат нужда от високо ниво на сигурност и хостинг ресурси.

Който и от нашите споделени хостинг планове да изберете получавате към него безплатни допълнителни екстри: DDoS защита, безплатен SSL сертификат, 30 бр. архивни копия и безплатен WordPress Management. А при поръчка на план „Бизнес“ или „Стандарт“ получавате и безплатен достъп до услугата ни за създаване на сайтове Sitebuilder.

Стартирайте своя онлайн проект и се доверете на надеждна инфраструктура с гаранция за сигурност за вашето присъствие онлайн, 24/7 техническа поддръжка, качествено обслужване и високотехнологична среда. А в допълнение – лесен 1 click installer Softaculous, за да инсталирате бързо нужните приложения.

За сайтове и платформи с голяма посещаемост и специфични нужди можете да погледнете нашите специални предложения за Cloud, SSD VPS и Наети сървъри.

3. Защита на сайта

Защитата на уеб сайта е много важна стъпка, с която ще си гарантирате надеждно доставяне на услугите си до вашите потребители. Помислете за защита от DDoS атаки и подсигуряване на чувствителната информация, която преминава през вашия уеб сайт с помощта на SSL сертификат. По този начин ще спечелите доверието на своите потребители, ще се подобри класирането на сайта ви в търсачките и ще защитите данните на своите клиенти. Повече за нуждата от SSL сертификат и DDoS защита можете да откриете в нашите специални WhitePapers по въпроса тук.

4. Планиране на организацията на сайта

Успешният уеб сайт дизайн изисква добра организация. Той трябва да бъде интуитивен за потребителите и оптимизиран за търсачки, ако искате да бъде лесно откриваем. Преди да започнете да работите върху дизайна на сайта, помислете кои ще са основните страници и категории, които той ще съдържа. Най-важните раздели трябва да бъдат достъпни от главното меню чрез не повече от 3 клика, за да бъдат максимално улеснени посетителите на уеб сайта ви.

5. Дизайн на сайта

След като вече сте уточнили какви страници ще съдържа вашият сайт, е време да преминете към избора на платформа, с помощта на която ще го изградите (в случай че нямате техническите познания и умения да го създадете сами).

Изграждане на сайта чрез Sitebuilder

Използването на така наречените website builders ви позволява лесно да създадете своя уеб сайт. Ако решите да използвате ICN.Bg Sitebuilder платформата ни няма да имате нужда от технически познания и ще можете да създадете красив и функционален уеб сайт с лекота. Не са ви необходими абсолютно никакви програмни познания. С функцията drag&drop можете лесно с няколко клика на мишката да добавяте елементи към вашия сайт и да ги поставяте на избрано от вас място.

ICN.Bg Sitebuilder също разполага с достатъчно възможности и модерен дизайн. Над 190 шаблона на различна тематика са на ваше разположение, като за всеки един от тях можете да разгледате демо сайт и да се опитате да добавите свое съдържание.

Вижте повече: Какво трябва да съдържа един добър Sitebuilder?

Изграждане на сайта чрез Wordpress или друга CMS платформа

Има много CMS платформи, като WordPress, WooCommerce, OpenCart etc., които можете да използвате за създаването на вашия уеб сайт, но повечето от тях изискват поне базови технически познания и ще ви бъде необходимо повече време, а в повечето случаи и помощта на професионалисти в областта. Намирането на такива няма да бъде трудно, тъй като 1/3 от сайтовете в света са изградени именно чрез WordPress, но със сигурност ще ви бъдат необходими повече средства.

WordPress разполага с пълен набор от функционалности и инструменти, от които бихте имали нужда - готови теми и дизайн за вашия сайт и множество допълнителни плъгини, които да инсталирате. Препоръчваме тази платформа заради доброто ниво на сигурност и защита, регулярните ъпдейти на софтуера и възможността лесно да откриете помощ в случай, че имате нужда от техническа намеса.

Вижте повече: Как да направим корпоративен уебсайт с WordPress?

6. Оптимизация

Ако искате потребителите да намират лесно сайта ви, то трябва да помислите как да го проектирате, за да бъде интуитивен както за потребители така и за търсачки. Една от първите оптимизации, които трябва да предприемете за сайта си е да го направите бърз. Много полезен инструмент за тази цел е нашият Site Speed-Up, който внедрихме в сървърите ни. Този инструмент подобрява процеса на кеширане на съдържанието и намалява времето за зареждане на уеб сайта. Услугата може да бъде активирана напълно безплатно от вашия cPanel.

Друг инструмент, който внедрихме в нашите сървъри, с цел оптимизация на уеб сайтове е PageSpeed. mod_pagespeed e модул на Nginx с отворен код, създаден от Google, който пренаписва кода на уеб страниците и цели намаляване на времето им за зареждане в браузъра.

В тази статия можете да се запознаете с всички решения за оптимизация на уеб сайтове , които от ICN.Bg сме внедрили в нашите системи.

7. Популяризиране

Успешният сайт не свършва с добрия дизайн. Една от най-важните стъпки е да планирате популяризирането на уебсайта си. SEO е част от това, но е добре да обмислите също така използването на тактики като платена реклама, маркетинг в социалните медии и маркетинг на съдържанието, за да привлечете потребители на уебсайта си.

Новите уеб сайтове често се нуждаят от допълнителен тласък, за да спечелят първите си посетители. Ако придобиването на аудитория е важно, за да постигнете целите на уебсайта си, тогава трябва да се захванете със създаването на маркетингов план още преди да стартирате уебсайта си.

8. Мониторинг на представянето на сайта

Колкото и усърдно да работим и да се стараем да създадем перфектен дизайн на нашия сайт това няма да се получи от първия път. За да разберете кое съдържание се възприема добре от вашата аудитория и кое не, трябва да следите резултатите от потребителското поведение, след като вече сте представили на света вашия уеб сайт.

Обръщайте внимание на резултатите, които Google Analytics и другите маркетинг инструменти за анализ ви предоставят и използвайте данните за откриване на възможности за подобряване на уеб сайта ви - неговия дизайн, съдържание и цялостната ви маркетингова стратегия. Нашита платформа за създаване на сайтове ICN.Bg Sitebuilder има опция за интеграция с Google Analytics.

Имайте предвид, че това, което правите по време на изграждането на уеб сайта, е само една част от успешния уеб сайт. Много по-голямо значение има това, което правите след като вече сте го пуснали, как се грижите за своите потребители и какво съдържание им предоставяте. Използвайте своята креативност и продължавайте да развивате своя уеб сайт. Променяйте неговите елементи при нужда и го подобрявайте всеки ден.

Етикети: #hosting #icnbg #хостинг #ssl #ddos #site-security #support #friendlygeeks #web-site #wordpress #sitebuilder #analytics #marketing

Абонирай се за бюлетина ни!

Получавай първи най-актуалната и полезна информация за твоя онлайн бизнес!

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе