Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > Изграждане на успешен уеб сайт в 8 стъпки

Изграждане на успешен уеб сайт в 8 стъпки

Изграждане на успешен уеб сайт в 8 стъпки

(Обновена: ) | Полезно

Ако сте собственик на малък, среден или голям бизнес, непременно се нуждаете от силно онлайн присъствие. Живеем в ерата на технологиите и изграждането на уеб сайт е от изключително значение за успеха на всеки един бизнес. Хората все по-често се обръщат към електронните си устройства, търсейки отговор на всякакви въпроси. Голяма част от потенциалните ви клиенти ще научат за вас именно посредством сайта ви. Колкото по-добре организиран е той, толкова по-голям е шансът те да попаднат на него посредством търсачките. Поради тази причина добре изграденият и оптимизиран сайт е от изключително значение за успеха на вашия бизнес.

Представяме ви 8 стъпки, с които да направите сайта си по-успешен.

1. Определете целите на уеб сайта си!

Преди да започнете с изграждането на вашия уеб сайт, трябва точно и ясно да определите какво искате да ви донесе той. Какви са целите на вашия уеб сайт? Успешното разработване на уеб сайт зависи от това, каква полза искате да извлечете от него. Независимо от това дали искате посетители, продажби, абонати, популярност, изграждане на общност или нещо съвсем различно, трябва да започнете, като ясно определите целите на сайта си. Това е първата и най-важната стъпка, защото определя следващите. Трябва да решите дали ще бъде бизнес презентативен сайт, сайт, който очаквате да ви носи приходи (онлайн магазин) или пък блог, в който просто искате да споделяте вашите идеи с читателите и да пишете за нещата, които обичате. При всички случаи ще искате да привлечете повече посетители към сайта си и да задържите тяхното внимание.

2. Избор на хостинг и домейн доставчик

В повечето случаи за тези два елемента се говори като за един, тъй като много хостинг компании предлагат безплатно домейн име към цената заплатена за хостинг. Клиентите на Уеб хостинг от ICN.Bg при закупуване или подновяване на хостинг план „Бизнес“ или „Стандарт“ за период от 12 месеца - получават безплатен домейн.

Защо изборът на домейн име е важен?

Изборът на домейн име е от изключително значение за всеки бизнес, независимо дали става дума за онлайн магазин или презентативен сайт. То е лицето на вашия сайт и е начинът, по който клиентите ви ви откриват в интернет пространството. Домейн името трябва да бъде кратко и лесно запомнящо се, да подхожда на вашия бранд и да насочва към дейността, която извършвате.

Напишете няколко думи или комбинация от думи. Единият вариант е да насочите домейн името си към продуктите или услугите, които предлагате, а другият вариант е да използвате името на фирмата си. Изберете това предложение, което звучи най-добре и е най-лесно за изписване и запомняне, но преди да се спрете окончателно на него проверете дали е свободно. По света има над 1,5 милиарда регистрирани уеб сайта и следователно много от домейн имената вече са заети, особено ако искате да използвате .com домейн. Ние от ICN.Bg предлагаме съдействие при регистрация на домейн имена с над 160 вида национални и комерсиални домейна. Повече за управлението на домейн имената, можете да видите в нашите помощни статии "Важни стъпки при управлението на домейн име" и "Как да изберете домейн име".

Избиране на уеб хостинг план според вашите нужди

Преди да изберете хостинг доставчик, трябва да си зададете следните три въпроса:

  • Доставчикът предлага ли надежден сървър?
  • Какъв план ми е нужен според трафика, който очаквам в сайта?
  • Доставчикът предлага ли денонощна техническа поддръжка?

ICN.Bg предлага 4 хостинг плана на Уеб хостинг. Изберете подходящия за вас според нуждите на своя уеб сайт:

  • Хостинг план „Ултима - перфектен избор за всеки начинаещ интернет потребител, който създава първия си уеб сайт. Подходящ за статични сайтове с неголяма посещаемост, сайтове за малък бизнес, блогове или лични страници.

  • Хостинг план „Икономичен - събира в себе си всички ресурси, които са ви нужни за създаването и управлението на новия ви бизнес сайт или фирмен блог. Подходящ е за стартиращи динамични сайтове или готови CMS системи, като - WordPress, Joomla, Drupal, които можете да инсталирате само с един клик през Softaculous auto installer.

  • Хостинг план „Бизнес- покрива цялостно нуждите на бизнеса ви. Подходящ за електронни магазини, готови платформи за онлайн търговия като OpenCart, WooComerce, Magento, PrestaShop или сайтове с висока посещаемост и обемни бази данни.

  • Хостинг план „Стандарт - неограничени трафик и неограничен брой сайтове в един план. Подходящ за управление на онлайн портали, новинарски и информационни сайтове с интензивна посещаемост, които имат нужда от високо ниво на сигурност и хостинг ресурси.

Който и от нашите споделени хостинг планове да изберете получавате към него безплатни допълнителни екстри: DDoS защита, безплатен SSL сертификат, 30 бр. архивни копия и безплатен WordPress Management. А при поръчка на план „Бизнес“ или „Стандарт“ получавате и безплатен достъп до услугата ни за създаване на сайтове Sitebuilder.

Виж още: "Как да си направя кулинарен сайт с ICN.Bg Sitebuilder за 25 мин.? (СТЪПКА ПО СТЪПКА)"

Стартирайте своя онлайн проект с наша помощ и получавате надеждна инфраструктура с гаранция за сигурност за вашето присъствие онлайн, 24/7 техническа поддръжка, качествено обслужване и високотехнологична среда. А в допълнение – лесен 1 click installer Softaculous, за да инсталирате бързо нужните приложения.

За сайтове и платформи с голяма посещаемост и специфични нужди можете да погледнете нашите специални предложения за Cloud, SSD VPS и Наети сървъри.

3. Защита на сайта

Защитата на уеб сайта е много важна стъпка, с която ще си гарантирате надеждно доставяне на услугите си до вашите потребители. Помислете за защита от DDoS атаки и подсигуряване на чувствителната информация, която преминава през вашия уеб сайт с помощта на SSL сертификат. По този начин ще спечелите доверието на потребителите на сайта ви, ще подобрите класирането му в търсачките и ще защитите данните на своите клиенти. Повече за нуждата от SSL сертификат и DDoS защита можете да откриете в нашите специални WhitePapers по въпроса тук.

Внимание! Защитата на вашия сайт винаги е от първо значение, особено когато през него преминават допълнителни плащания на стоки и услуги на вашите клиенти. Повечето сайтове дори разполагат със специални страници с начините на разплащане, които предоставят. Научете повече за това "Какви начини на плащане е хубаво да имаме на сайта и как най-лесно да ги внедрим?"

4. Планиране на организацията на сайта

Успешният уеб сайт дизайн изисква добра организация. Ако искате хората да намират сайта ви лесно, той трябва да бъде интуитивен за потребителите и оптимизиран за търсачки. Преди да започнете да работите върху дизайна на сайта, помислете кои ще са основните страници и категории в него. Най-важните раздели трябва да бъдат достъпни от главното меню чрез не повече от 3 клика, за да бъдат максимално улеснени посетителите на уеб сайта ви.

5. Дизайн на сайта

След като вече сте уточнили какви страници ще съдържа вашият сайт, е време да преминете към избора на платформа, с помощта на която ще го изградите (в случай че нямате техническите познания и умения да го създадете сами).

Ценни съвети за това кои са основните страници, които задължително трябва да имате на своя сайт и още ценни съвети за цялостното му изграждане, вижте в нашето "Ръководство - Как да си направя сайт?"

Изграждане на сайта чрез Sitebuilder

Използването на така наречените website builders ви позволява лесно да създадете своя уеб сайт. Ако решите да използвате ICN.Bg Sitebuilder платформата ни, няма да имате нужда от технически познания и ще можете да създадете красив и функционален уеб сайт с лекота. Не са ви необходими абсолютно никакви програмни познания. Функцията drag&drop ви позволява само с няколко клика на мишката да добавяте елементи към вашия сайт и да ги поставяте на избрано от вас място.

Научете всички важни стъпки за това - "Как да си направя сайт за 20 минути? (ВИДЕО)". В нашия видео урок ще видите всичко, което ви е необходимо до най-малкия детайл, за да създадете своя сайт сами без да имате никакви програмистки умения.

ICN.Bg Sitebuilder предлага разнообразни възможности за създаването на модерен дизайн. На ваше разположение са над 190 шаблона на различна тематика за всеки от които, можете да разгледате демо сайт и да се опитате да добавите свое съдържание.

Вижте повече: Какво трябва да съдържа един добър Sitebuilder?

Ако все още не сте се ориентирали в каква сфера да творите, със сигурност ще намерите вдъхновяващи идеи в статията ни - ТОП 25 успешни ниши за вашия блог или сайт през 2020 г..

Изграждане на сайта чрез Wordpress или друга CMS платформа

Има много CMS платформи, като WordPress, WooCommerce, OpenCart etc., които можете да използвате за създаването на вашия уеб сайт. Повечето от тях обаче изискват поне базови технически познания и ще ви бъде необходимо повече време, а в повечето случаи и помощта на професионалисти в областта. Намирането на такива няма да ви затрудни, тъй като 1/3 от сайтовете в света са изградени именно чрез WordPress, но със сигурност ще ви бъдат необходими повече средства.

WordPress разполага с пълен набор от функционалности и инструменти, от които бихте имали нужда - готови теми и дизайн за вашия сайт и множество допълнителни плъгини, които да инсталирате. Препоръчваме тази платформа заради доброто ниво на сигурност и защита, регулярните обновления на софтуера и възможността лесно да получите техническа помощ.

Вижте повече: Как да направим корпоративен уебсайт с WordPress?

Изберете подходящо лого за вашия сайт

Логото е есенцията на всичко, което трябва да кажете за себе си и дейността си пред света. Винаги е по-добре да заложите на компетентността на добър дизайнер за направата на вашето лого. Ако обаче не разполагате с бюджет или нямате подходящ дизайнер под ръка, винаги можете сами да поработите върху изработката на своето бъдещо лого.

Дизайнът на лого е трудоемка задача, но не и невъзможна, ако отделилите достатъчно време, за да почерпите опит и знания и да намерите малка доза вдъхновение.

Всичко необходимо за вашето лого прочетете тук: - Направи си сам атрактивно лого за твоя сайт

Изберете цветове, които отговарят на емоцията, която искате да предадете

Цветовете имат психологическо въздействие върху нас хората. Всеки бранд определя каква емоционална връзка иска да изгради със своите потребители именно чрез силата на цветовете.

Статистиката говори, че над 90 % от потребителите си изграждат прибързано мнение за конкретен бранд, базирано единствено и само на цветовете.

Разберете повече за въздействието на отделните цветове върху потребителското мислене - Психология на цветовете и как те влияят на потребителското мислене?

6. Оптимизация

Ако искате потребителите да намират лесно сайта ви, тогава трябва да помислите да го проектирате така, че да бъде интуитивен както за потребителите, така и за търсачките. Една от първите оптимизации, които трябва да предприемете е да направите сайта си бърз. Много полезен инструмент за тази цел е нашият Site Speed-Up, който внедрихме в сървърите ни. Той подобрява процеса на кеширане на съдържанието и намалява времето за зареждане на уеб сайта. Услугата може да бъде активирана напълно безплатно от вашия cPanel.

Друг инструмент, който внедрихме в нашите сървъри - с цел оптимизация на уеб сайтове, е PageSpeed. mod_pagespeed e модул на Nginx с отворен код, създаден от Google, който пренаписва кода на уеб страниците и цели намаляване на времето им за зареждане в браузъра.

В тази статия можете да се запознаете с всички решения за оптимизация на уеб сайтове , внедрени в системата на ICN.Bg.

7. Популяризиране

Успешният сайт не свършва с добрия дизайн. Една от най-важните стъпки е да планирате популяризирането на уебсайта си. SEO е част от управлението, но за да привлечете потребителите на сайта си, е добре също така да обмислите използването на тактики като платена реклама, маркетинг в социалните медии и маркетинг на съдържанието.

Новите уеб сайтове често се нуждаят от допълнителен тласък, за да спечелят първите си посетители. Ако придобиването на аудитория е важно, за да постигнете целите на сайта си, тогава трябва да се захванете със създаването на маркетингов план още преди да стартирате сайта.

Съществуват различни link building техники и стратегии, при употребата на които 99,99% от случаите дават изцяло положителен резултат по отношение на популяризирането на онлайн бизнеси. Изграждането и придобиването на връзки от високоавторитетни и нишови сайтове значително подобрява класирането на конкретния сайт в Google.

Научи повече: 5 Link Building техники, които със сигурност не използвате

8. Мониторинг на представянето на сайта

Колкото и да се стараете, надали ще създадете перфектен дизайн за сайта си от първия път. За да разберете кое съдържание се възприема добре от вашата аудитория и кое - не, след като пуснете сайта си в действие, трябва да следите резултатите от потребителското поведение,.

Обръщайте внимание на резултатите, които Google Analytics и другите маркетинг инструменти за анализ ви предоставят и използвайте данните за откриване на възможности за подобряване на уеб сайта ви - включително неговия дизайн и съдържание и цялостната ви маркетингова стратегия. Нашита платформа за създаване на сайтове ICN.Bg Sitebuilder има опция за интеграция с Google Analytics.

Имайте предвид, че това, което правите по време на изграждането на уеб сайта, е само една част от успешния уеб сайт. Много по-голямо значение има това, което правите след като го пуснете, как се грижите за своите потребители и какво съдържание им предоставяте. Използвайте своята креативност, при нужда променяйте елементи на сайта и продължавайте да го подобрявате всеки ден.

Етикети: #hosting #icnbg #хостинг #ssl #ddos #site-security #support #friendlygeeks #web-site #wordpress #sitebuilder #analytics #marketing

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе