6 от най-често срещаните грешки при начинаещите Wordpress-ъри - част 1

6 от най-често срещаните грешки при начинаещите Wordpress-ъри - част 1

Трябва ви сайт, а вие сте начинаещ бизнес, блогър или просто ентусиаст и съответно не разполагате с бюджет за създаването на такъв. Започвате да се замисляте: „Защо да не си направя сам сайт? Толкова много хора го правят, а и изглежда лесно!“ и пред очите ви изплува най-използваната платформа за създаване на уеб страници – WordPress! Ние ще ви посочим кои грешки да избягвате, а вие може да споделите креативните си идеи с нас!

Да, всички знаем, че WordPress платформата е изключително интуитивна и лесна да се работи с нея, но често се допускат елементарни грешки, които спъват старта на вашата онлайн активност. Ето защо, за да не започвате с разочарование онлайн кариерата си, ще ви представим най-често допусканите грешки, които да избягвате и да създадете един функциониращ и красив уеб сайт или блог:

1. Избор на тема - дизайн на сайта

Всички, които са се докосвали до създаването на собствена страница знаят, че изборът на подходяща тема е изключително важен. Но как да изберем най-подходящата за нас от хилядите теми, които се предлагат?

Често избираме тема по това дали е безплатна, колко е красива на външен вид, как са подредени менютата или колко много ни допадат цветовете в нея и забравяме да проверим няколко важни подробности като това какъв рейтинг има разработчика и дали е известен, колко изтегляния има темата, както и броя на ревюта. Ако държите да използвате безплатните теми, които са привлекли вниманието ви, задължително изтегляйте само такива, които са в одобрения списък с разработчици на WordPress.

theme

Както се досещате, по-разумният и професионален подход е да използвате платена тема. Срещу разумна цена ще получите професионално изградена тема, безотказна помощ при възникнал проблем, както и всички последващи подобрения за съответната тема, които няма да намерите при безплатните такива.

2. Сигурността и сложните пароли

При инсталиране на WordPress се изисква потребителско име и парола. При избора им забравете за идеи от сорта името на котката, годината на раждане на любимия, да не забравяме и детето, и него трябва да включим някъде, нали така?! Използвайте сложни потребителски имена и пароли с високо ниво на сложност, за да се защитите от злонамерени атаки. Все по-често при регистрация се изисква изготвянето на сложни пароли, които съдържат различни символи, букви (големи, малки), цифри. За ваше максимално улеснение има подходящи инструменти за това, като Passwords Generator, а пък ние сме написали полезна статия по темата, която може да видите тук.

password

3. SEO приставка, и защо не бива да се проваляме с нея

Мда, SEO-то! Получаването на трафик от търсещите машини е критичен аспект за всеки онлайн бизнес и е много важно. И така, ако не оптимизирате постовете и съдържанието си както трябва ще загубите потенциален трафик към вашия сайт. За щастие, платформата ни предлага достатъчно приставки, за да направи процеса по SEO оптимизиране лесен и незатормозяващ. Инсталирайте плъгин, например Yoast SEO, следвайте описаните стъпките и всичко ще бъде наред.

4. Не забравяйте за резервните копия - WordPress Backup

backupВсички се сещаме за резервните копия, когато вече е късно и сме изпаднали в ситуацията да ни трябват, а сме допуснали грешката да не ги направим. За това, съветваме всички потребители да правят автоматични резервни копия в WordPress. Има три изключително полезни решения за това: BackupBuddy (платен), VaultPress (платен) и BackWPup (безплатно).

ICN.Bg има Backup решение за своите хостинг потребители. 30 дневенят безплатен бекъп, който ви предоставяме е вашата застраховка при загуба на данни, злонамерени атаки или нежелани промени. Можем да възстановим сайтът ви от момента, който желаете.

5. Много важните WordPress ъпдейти

В един или друг момент всички имаме съображения по отношение на ъпдейтите. В един момент просто забравяме за тях, дали поради лошо управление на сайта или притеснения около целия процес по оптимизация. Ненавременните ъпдейти могат сериозно да ви навредят и могат да ви костват много при евентуална хакерска атака. Колкото по-дълго време не обновявате сайта си, толкова повече време и нерви ще ви коства след това. Имайте предвид, че това действие коства само един клик време и ще ви спести наистина много последващи неприятности. Знаете, че най-актуалната версия към момента е WordPress Version 4.2.3, нали? :)

6. Не забравяйте да кеширате страницата си

Голяма част от начинаещите WordPress-ъри не знаят за кеширането и съответно не инсталират caching plugin-и. Ако се чудите за какво пък ви е това, кеширането позволява да повишите скоростта на сайта си, да предотвратите пропадане/срив на сайта, както и да намалите времето му за зареждане при евентуален по-голям трафик наведнъж. Има два наистина много добри плъгина за това и те са: W3 Total Cache или WP Super Cache!

А за клиентите на ICN.Bg имаме уникално безплатно решение за кеширането на динамичното и статично съдържание на сайт, а именно CloudFlare CDN!

1

Не ви остава нищо друго, освен да започнете с бляскав старт онлайн кариерата си, а ако вече сте се захванали с правенето на Wordpress сайтове/ блогове да проверите дали случайно не сте допуснали някои от изброените до тук грешки.

Знаете, че има разлика между Wodpress.com и Wordpress.org, нали? При .com създавате директно блог/сайт в WordPress (с доста ограничени възможности), докато .org ви дава възможност за безплатно изтегляне и инсталиране на WordPress на вашия хостинг. Създавайте блогове, сайтове, онлайн магазини бързо и лесно директно на вашия сървър само с един клик чрез Softaculous.*

Етикети: #30-dneven-bekap #wordpress-security #wordpress-seo #cloudflare-cdn #w3-total-cache #wordpress-seo-by-yoast #wordpress-core-updates #wordpress