Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > 5 големи заблуди, които излагат сайта ви на риск от кибер атака

5 големи заблуди, които излагат сайта ви на риск от кибер атака

5 големи заблуди, които излагат сайта ви на риск от кибер атака

(Обновена: ) | Полезно

Подценявате ли защитата на своя онлайн сайт? Не го правете, защото липсата на такава защита, може да ви изиграе лоша шега и да станете жертва на кибер атака. Представяме ви 5 заблуди (митове), които поставят на риск вашето онлайн присъствие:

Заблуда 1: Сайтът ми/бизнесът ми е прекалено малък, за да стана жертва на кибер атака!

Истината е, че хакерите не подбират и не се влияят от това дали имате супер развит сайт и мащабен онлайн бизнес, или сайт със сравнително малък трафик, малък семеен или локален бизнес. Опасността в интернет дебне отвсякъде и хакерите са безмилостни към всеки онлайн потребител, който е подценил защитата на своя сайт. Щетите, които могат да ви нанесат със сигурност могат да бъдат огромни, като загуба на сайта, загуба на база данни на вас и на клиентите ви и др.

Атаките вече могат да бъдат изцяло автоматизирани с помощта на ботове, които търсят уязвимости по сайтовете и са готови за всяка потенциална жертва.

Полезно: "Кои са топ 5 най-опасните кибер атаки за WordPress сайтовете и как да ги предотвратим?

Заблуда 2: Не извършвам търговия на своя сайт, което означава, че хакерите нямат интерес към него!

Запомнете, че ако имате сайт, независимо каква е неговата дейност, задължително трябва да му осигурите необходимата защита! Ако сайтът ви бъде хакнат, рискувате да бъде спрян, докато не се изчисти проблемът, тъй като понякога този процес може да бъде сложен, труден и дълъг като период.

Съветваме ви да обърнете внимание на SSL сертификата за вашия сайт. Към днешна дата той е повече от задължителен и лесно достъпен.

SSL сертификатът ви осигурява:

 • Защита на потребителските данни, с което гарантира сигурно и поверително трансфериране на данните между потребителя и сървъра;

 • Повишено потребителско доверие;

 • По-добри резултати в търсачките, защото SSL сертификатът влияе положително на ранкинга на сайта ви в тях;

 • Chrome браузърът показва, ако вашият сайт не е защитен със SSL сертификат. Не случайно е сред най-използваните и предпочитани браузъри от потребителите.

Ако нямате SSL сертификат, показва че вашият сайт е “not secured”.

not secured site

Aко притежавате сертификат, ще виждате катинарче, което автоматично говори на потребителя, че сайтът е защитен. Това автоматично покачва доверието на потребителя към вашия сайт.

secured site

 • Сигурна криптирана връзка, благодарение на която данните преминават единствено между потребителя и сървъра в криптирана връзка, което я прави трудно за отгатване и кражба.

Използвай код за 10% отстъпка за всеки SSL сертификат с промо код: secure10

Заблуда 3: Използваме една, но много силна парола, значи сме защитени

В повечето случаи потребителите си мислят, че използват силна парола, но се оказва, че тя не е особено голямо предизвикателство за хакерите. Често се случва да се използва и една и съща парола за много акаунти, което е огромна грешка. Следвайте нашите FriendlyGeeks съвети при генерирането на вашата парола:

 • Използвайте уникална парола за всеки акаунт;

 • Сменяйте често паролите си;

 • Използвайте парола, която съдържа микс от числа, малки и големи букви и специални символи;

 • Съхранявайте паролите си на сигурно място;

 • Добавете допълнителна защита.

Научи повече: „Как да изберем подходяща парола?“

Заблуда 4: Няма нужда често да провеждам инструктажи/обучения на своите служители за кибер сигурност

Изключително важно е, когато работите в екип с няколко човека, да им осигурите достъп до квалифицирана информация за кибер сигурност. Желателно е да обучите персонала си какви са опасностите, които могат да го застигнат в онлайн пространството и какви действия могат да се предприемат, за да се избегне изтичане на информация и заразяване с вирус.

Съветваме ви редовно да правите такъв тип обучения, за да гарантиране сигурността на своя бизнес.

Фишинг атаките са страхотен пример за това как човек смята, че е подготвен за подобна онлайн хакерска атака, но в последствие се оказва, че отново попада в клопката на хакерите. Причината за това е, че те действат на принципа на психологическо въздействие върху потребителя или т.н. социално инженерство.

Научи повече: „Фишинг атаки: Как да не станете жертва на измама по време на пандемия?“

Какво е социално инженерство?

Представлява опит за измама чрез психологически тактики за разкриване на информация. Нека ви дадем пример, за да разберете същността на този вид измама. Пример: Вместо да търси уязвимост в софтуера на вашия сайт, социалният инженер ще подходи като IT поддръжка и в разговор или имейл кореспонденция с ваш служител ще се опита да получи достъп до желания софтуер.

Не подценявайте изобретателността на хакерите, те са наясно какви средства да използват, за да влязат под кожата на своите жертви.

Целта на фишинг атаките е измама с цел споделяне на чувствителни лични данни, като банкови сметки, лични профили, акаунти в социалните мрежи и др. Често се използват манипулативни линкове, които изглеждат досущ като познати на потребителя линкове, което е и повод да кликнат върху тях и по този начин да се откраднат наличните данни.

Сигурно ви се е случвало дори да получите смс с молба от достоверна институция, като банка, с молба да потвърдите ваш акаунт, като кликнете на конкретен линк. Чисто психологически хакерите подхождат към потребителя с авторитета на институции, които са важни са него и няма да го накарат да се усъмни в информацията.

Вижте какви са видовете фишинг атаки , от които трябва зорко да се пазите!

Заблуда 5: Срамно е, ако станеш жертва на кибер атака

Съвсем не сме съгласни с това твърдение. Не е никак срамно, че си станал жертва на кибер атака, поради простата причина, че хакерите стават все по-изобретателни. Ако не потърсите навременна помощ, след като сте разбрали, че сте жертва на кибер атака, вие подлагате своя онлайн бизнес и сайт на още по-голяма опасност. Винаги съществува риск да попаднете на манипулативен и доста находчив хакер, който да се възползва и от най-малката уязвимост на вашия сайт.

Има два типа сайтове – такива, които някога са били жертва на хакерска атака и такива, които все още не знаят, че са обект на хакерска атака.

Трябва да сте наясно с всички нови защити и опции, за да можете да предложите най-доброто за вашия онлайн сайт. Адаптивността на хакерите е причината непрестанно да има нови защити и още по-добри методи за предпазването на нашите данни.

Основни елементи за сигурност на вашия сайт, които не бива да подценявате:

1. Защитете домейн името си

Домейнът е важна част от идентичността на всеки бранд с онлайн присъствие. Често собствениците на сайтове не си дават сметка за неговата стойност. С течение на времето, когато бизнесът ви се разрастне, домейнът се превръща в дигитален актив с огромна стойност. Потребителите започват да свързват конкретен продукт или кампания с дадения бранд. Ако не сте запазили своя домейн, той може да бъде откраднат и регистриран от друг човек и това да ви навлече сериозни проблеми. Важно е да запазите домейн името си и да го подновявате редовно.

За да предпазите своя домейн последвайте следните стъпки:

 • Уверете се, че домейнът ви все още не е регистриран от друг човек, като търговска марка и го регистрирайте на момента, за да запазите правата си над него;

 • Регистрирайте и всички сходни домейн имена на основното, за да се предпазите от злоупотреби на недоброжелатели;

 • Не давайте достъп на други хора до акаунта за регистриране на домейн име и др.

Виж повече: „Домейн името: Каква стойност носи то и знаем ли как да го защитим?“

2. Инсталирайте си SSL сертификат

 • Той защитава вашите данни и данните на вашите клиенти. SSL сертификатът е задължителен елемент за сайтовете и онлайн магазините.

3. Автоматичен Backup

 • Уверете се, че вашият хостинг доставчик съхранява копия на вашия сайт. Съветваме ви и вие самите да направите копие на сайта си на ваша машина, в случай, че изпаднете в някаква неприятна ситуация с пробив в системата.

4. Подновявайте редовно плъгините на вашия WordPress сайт и ъпдейтвайте неговите теми

 • Важно е редовно да подновявате ядрото, плъгините и темите на вашия сайт, за да избегнете евентуални уязвимости, които няма да останат незабелязани за хакерите.

Поддръжката на вашия сайт е задължителна. Ние, от хостинг компания ICN.Bg, специално разработихме за вас WordPress Мanagement функционалности във вашия контролен cPanel, които ще ви бъдат от огромна полза.

Като пример можем да ви дадем една от тях – функционалността WordPress Update, благодарение на която можете да активирате автоматичното обновяване на ядрото, темата и плъгините, които използвате. Така ще сте спокойни и сигурни, че сайтът ви поддържа последната и най-добра версия.

Разберете всички функционалности, които ви предлага WordPress Management.

5. Измислете сигурна и сложна парола за достъп

 • Ако се притеснявате, че комбинациите, които ви минават през главата не са достатъчно сигурни, използвайте Password Manager, който ще ви послужи не само за генерирането на силни пароли, а и за тяхното правилно съхранение.

Вашият сайт има нужда от непрестанна поддръжка, за да намалите шанса да станете поредната жертва на кибер атаки. Не забравяйте, че хакерите дебнат моментите, в които вашият сайт проявява и най-малката уязвимост. Бъдете отговорни към вас, вашия сайт и данните на вашите потребители.

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе