Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > 34 тактики за генериране на трафик към вашия уебсайт

34 тактики за генериране на трафик към вашия уебсайт

34 тактики за генериране на трафик към вашия уебсайт

| Полезно

Чудите се как да генерирате повече трафик към вашия уебсайт? Чувствате, че сте залети с информация и не знаете кой метод работи и кой не? Ние сме тук, за да ви помогнем. По-долу сме ви изброили 34 доказани тактики за привличане на трафик към вашия сайт, които със сигурност ще са ви от полза. С цел да ви улесним сме разпределили съветите в няколко категории:

 • Content Маркетинг
 • Email Маркетинг
 • Промотиране
 • Общности
 • SEO
 • Keyword Research
 • Технически подобрения
 • Социални мрежи
 • Други маркетинг тактики

Content Маркетинг

1. Пишете полезно съдържание

Доказан метод за генериране на трафик към вашия уебсайт е създаването на съдържание, което да даде отговор на често задавани въпроси в Google. На пръв поглед тази тактика може да ви звучи доста елементарно, но всъщност наистина работи.

Първата стъпка, която трябва да предприемете, е да потърсите често задавани въпроси с помощта на ключови думи.

Следващото нещо, което трябва да направите, е дадете отговор на потребителските запитвания под формата на съдържание на вашия сайт. Добра идея е да напишете блог статия, в която да дадете точно и ясно отговора на дадения често задаван въпрос. Важно е да се съобразите със SEO оптимизацията. По този начин Google ще генерира трафик към вашия уебсайт.

2. Публикувайте по-дълго съдържание

Няма точно определен отговор колко дълго трябва да бъде перфектното съдържание. Важно е темата да бъде разгледана обстойно. Статистики сочат, че по-дългото съдържание има по-голям шанс за успех. Част от причините за това са:

 • Заема челни позиции, защото обхваща темата по-обстойно и според Google ranking factor това я прави по-добра от останалите
 • Спомага да превърнете читателите в клиенти
 • По-дългото съдържание винаги заема по-горни позиции в Google класацията

3. Създавайте повече класации

Доказано класациите са много добър метод за генериране на трафик към вашия сайт, защото цифрите действат като психологически тригер, „хващайки“ окото. Важно е да се отбележи, че публикациите с класации са полезни, за да привлекат трафик към вашия уебсайт, но не са най-добрият вариант за съдържание, благодарение на което читателите ви да се превърнат в клиенти.

4. Пишете „грабващи“ вниманието заглавия

Заглавието е фундаментална част от вашето съдържание. Добра идея е то да предизвиква любопитство и провокация у читателя. Отделете му време и помислете за дума-„кукичка“, която да „грабва“ вниманието. Важно е да определите вашата buyer persona. Използвайте думи в заглавието, които смятате, че биха им се харесали, но избягвайте жаргонни такива. Използвайте цифри и CTA думи и изрази.

Виж повече: Всичко за CTA бутона – функция, дизайн, позициониране

5. Подобрете стари блог постове

Понякога решението на даден проблем може да се крие в нещо много лесно и простичко. Много добра идея е да „вдъхнете“ живот на стари блог публикации, които смятате, че не са достатъчно добри:

 • Може да започнете с обновяване на информация, която вече не е актуална.
 • Добавете повече снимки и видеа, за да я направите по-привлекателна за читателя.
 • Ако смятате, че въведението ви не е достатъчно добро, може да промените и него.
 • Използвайте CTA думи и изрази, за да сте сигурни, че ще привлечете вниманието, но внимавайте, защото потребителят не бива да бъде подведен.
 • Оформете така текста, че да бъде лесен за четене. Използвайте булети и направете изреченията точни, кратки и ясни.
 • Публикувайте блог постовете наново и ги промотирайте като нови.

Email Маркетинг

Всеки бизнес и уебсайт се нуждае от email. Интересен факт е, че половината от световното население използва имейл, така че е важно да знаем как да генерираме трафик и чрез тази платформа.

6. Увеличете трафика на вашия уебсайт с Email Marketing

Email Marketing е сравнително евтин, но много ефикасен метод за генериране на трафик към вашия уебсайт. Има няколко стъпки, които може да предприемете, за да привлечете нови клиенти:

 • Създайте лист с абонати
 • Изберете правилен email marketing software
 • Уверете се, че вашия email template работи и от мобилните устройства
 • Добавете CTA( Call to action) думи и изрази
 • Не изпращайте твърде много имейли, за да не предизвиквате обратен ефект

Виж още: Как да направим нюзлетър и защо е полезен за вашия бизнес?

Промотиране на съдържание

Дотук имате съдържанието, сега трябва да намерите начин как да го промотирате правилно. По-долу сме ви посочили няколко полезни метода как да разпространите съдържанието си ефективно.

7. Пишете статии за външни сайтове

По този начин вашето съдържание ще има възможността да достигне до по-широка аудитория, която има интереси, свързани с услугите, които вие предлагате. Ще се генерира повече трафик на вашия уебсайт и в последствие ще се увеличи неговата популярност и съответно и услугите, които предлагате.

Виж още: 5 Link Building техники, които със сигурност не използвате

8. Публикувайте и външни статии във вашия уебсайт

Канете хора да пишат статии за вашия уебсайт. Естествено преди това трябва да се уверите, че съдържанието, което ще се публикува е оригинално, на високо ниво и не на последно място интересно за вашите читатели. По този начин ще получите не само ново съдържание на вашия сайт, а и е доста вероятно гост блогърът също да промотира статията ви, като по този начин засили трафика към вашия уебсайт. По този начин се получава "win-win" ситуация.

Общности

Споделянето на информация в социалните мрежи е изключително ефективен начин за генериране на трафик към вашия уебсайт. В последно време този процес обаче може да бъде затруднен, тъй като все повече и повече компании рекламират продуктите или услугите си по този начин. В следствие на това може да се получи точно обратен ефект, защото потребителят се пренасища.

9. Включете се във фейсбук групи

Много лесна стъпка, която може да предприемете, е да се присъедините към фейсбук групи, включващи хора, които биха се интересували от продукта или услугата, които предлагате. Важно е да спазвате правилата на тези общности и да споделяте информация и съдържание относно вашата компания в умерени количества.

10. Използвайте Quora

Quora може да бъде страхотен начин за генериране на трафик към вашия уебсайт. Ако нямате акаунт в платформата, не се бавете и веднага си направете. Благодарение на това приложение ще имате възможността да може да проследите най-новите въпроси, задавани по дадена тема.

По този начин ще знаете от какво има нужда потребителят и съответно дали можете да му предложите нещо, което да удовлетвори неговото търсене.

Съветваме ви да отговорите на въпросите на потребителите възможно най-подробно във вашия блог например. Добавете линкове, които също смятате, че могат да бъдат полезни.

Винаги може да разгледате и маркетинг насоките, които Quora дават, за да се възползвате възможно най-много от тази платформа.

11. Форуми - лесен и достъпен начин за привличане на трафик

Форумът е един от най-старите, но доказани начини за генериране на трафик към уебсайт. И до ден днешен форумите са изключително полезни. Някои може да изглеждат остарели и необновявани, но ако имат ангажирана аудитория, могат да бъдат страхотен източник на трафик към вашия уебсайт. По-долу сме ви посочили няколко съвета как да промотирате уебсайта си успешно:

 • Изберете правилната ниша
 • Внимателно подберете своето потребителско име
 • Поставете линк на уебсайта във вашия профил
 • Публикувайте качествено съдържание, не прекалявайте с излишна информация
 • Не спамете

12. SEO оптимизация

Каквито и усилия да полагате, никога не трябва да пренебрегвате SEО.

SEO оптимизацията е един от най-добрите начини да получавате постоянен поток от трафик към вашия уебсайт. Колкото по-нагоре се нареждате в Google класацията, толкова по-лесно ще ви бъде да генерирате повече трафик.

Полезно: "Google с нов WordPress плъгин за стори формати" за увеличаване на трафика на сайта ви.

За да се възползвате от SEO оптимизацията възможно най-пълноценно, трябва да пишете по теми, които са широко търсени в Google. Също така, вашите публикации трябва да бъдат по-подробни и по-структурирани от вече съществуващите (ако има такива).

Нужно е вашият уебсайт да бъде правилно оптимизиран, също така. По-долу сме ви посочили няколко основни стъпки, които може да предприемете, за да се уверите, че вашият уебсайт съдържа всичко, което Google очаква “да види”:

 • SEO-friendly Система за Управление на съдържанието (CMS) като Wordpress
 • Дизайн, който да отговаря на услугите/ продуктите, които предлагате
 • Безпроблемно използване през мобилни устройства
 • Валиден SSL Certificate
 • Бърз и надежден уеб хостинг
 • Линкове към релевантни сайтове
 • Съдържание, което потребителите търсят и искат да четат

Виж повече: Какво е SSL сертификат?

13. Борете се съдържанието ви да попадне във Featured Snippets

Featured Snippets представлява поле с информация, което се появява директно под полето за търсене в Google. Те са създадени, за да снабдяват потребителите с бързи отговори на техните запитвания (без дори да се налага да кликат върху уебсайта, за да получат отговора). Snippets са страхотен начин да получите трафик на вашия уебсайт.

Keyword research

Keyword проучването е свързано с намирането на релевантни фрази и ключови думи, които вашата аудитория би търсила. След като сте ги открили, добър съвет е да ги използвате в публикациите, които пишете.

14. Подбирайте теми, които са потенциални за генериране на трафик към вашия блог

За да ви „забележи“ Google трябва да използвате правилните ключови думи. Трябва да таргетирате такива ключови думи, които да са с потенциал за генериране на трафик. Важно е да имате предвид:

 • Какъв е броят на хората, които търсят тази ключова дума всеки месец
 • Каква е трудността на думата, за да се „нареди“ на по-висока позиция в Google

Има доста платени и безплатни keyword research инструменти, които може да използвате:

Технически подобрения

Друг много важен аспект от SEO, който определя количеството генериран трафик към вашия сайт, е така нареченото техническо „здраве“. Нека да видим какви са важните задачи, които трябва да „отметнете“, за да имате успех.

15. „Бъдете в крак“ с новостите на SEO оптимизацията

Technical SEO е процесът на оптимизиране на вашия уебсайт за Google crawler. Нарича се технически, защото се фокусира не върху съдържанието, а по-скоро върху самата „инфраструктура“ на сайта. По-долу може да видите най-добрите практики, прилагани за подобряване на техническата оптимизация:

 • Оптимизирайте URL структурата на вашия сайт
 • Активирайте SSL сертификат
 • Подсигурете се, че сайтът ви е mobile-friendly
 • Оптимизирайте вашия Robots.txt файл
 • Уверете се, че уебсайтът ви зарежда бързо
 • Оптимизирайте вашите 404 страници

16. Поправете всички възможни неработещи линкове

Предприемането на тази стъпка е от изключителна важност за подобряването на SEO оптимизацията на вашия сайт. Но защо? По какъв начин тези линкове оказват влияние? Истината е, че попадайки на такъв линк, Google може директно да го отхвърли. Това би било голям проблем, защото по този начин няма да имате възможността да се наредите на по-високи позиции в Google търсачката. Не поемайте този риск, потърсете и ако намерите неработещи линкове, бързо ги поправете.

17. Увеличете авторитета на вашия сайт чрез interlinks (вътрешни линкове)

Вътрешните линкове са тези, които от една страница, ви отвеждат на друга отново на същия уебсайт. Принципно те се появяват съвсем естествено, когато новото съдържание е свързано по някакъв начин със старо такова или с подобна тема. Добавянето на interlinks:

 • Помага на вашите посетители да се ориентират по-добре във вашия уебсайт.
 • Прибавя стойност и авторитет на уебсайта ви като цяло.

18. Уверете се, че сайтът ви е бърз

Този аспект вече го споменахме малко по-рано, но бързината на сайта ви наистина оказва огромно влияние върху SEO оптимизацията, защото е директен ранкинг фактор. Скоростта на даден сайт е от огромно значение и за потребителите.

Замислете се колко време бихте прекарали в дадена платформа, ако тя зарежда бавно? Бихте ли изчакали или бихте се отказали? Бързите страници са много по-ефективни за задържане на потребителите по-дълго на вашия уебсайт и това Google също го „знае“. Уверете, че уебсайтът ви зарежда за не повече от 2-3 секунди. За да подобрите скоростта ви съветваме:

 • Компресирайте изображенията, които смятате, че са твърде тежки
 • Използвайте по-леки Wordpress теми
 • Доверете се на надеждна хостинг компания

Виж още: 7 важни статистики за скоростта на уеб сайта

Социални мрежи

Социалните медии са още един много добър начин да генерирате трафик и да получите brand awareness. Важно е да знаете кои социални платформи използва вашата таргет аудитория и да бъдете активни в тях. Представяме ви няколко начина да генерирате трафик чрез социалните мрежи.

19. Бъдете активни

Това звучи като много елементарна стъпка, но доста често тя бива пренебрегвана. Подсигурете се, че нещата от списъка важат и за вас:

 • Не забравяйте да поставите линк към вашия уебсайт в платформи като Facebook и LinkedIn
 • Уверете се, че съдържанието ви е интересно и достоверно
 • Не се опитвайте чрез профилите си да подведете потребителите
 • Публикувайте, когато вашата таргет аудитория е онлайн
 • Опитвайте се да създавате дискусии и да комуникирате с вашите читатели/ потребители
 • Промотирайте съдържанието на вашия блог

20. Публикувайте съдържание в определено часово време

Това отново зависи от аудиторията и платформата, които сте избрали. Има доста статистики и проучвания, които показват кое е най-доброто време да бъдете активни в различните социални мрежи. Ето ги и резултатите:

 • Facebook-четвъртък около 20ч.
 • LinkedIn- сряда около 9ч.
 • Instagram- петък около 19ч.
 • Twitter- четвъртък около 17ч.

21. Добавете бутон за споделяне в социалнире мрежи

Много е важно споделянето на вашето съдържание в различните социални мрежи да бъде лесно и достъпно за вашите потребители. Хората обичат да споделят страници и да публикуват съдържание, което намират за полезно, интересно или забавно. Така че не се лишавайте от възможността да бъде споделяно вашето съдържание и добавете тези social share бутони. Най-лесният начин е да използвате WordPress social media плъгина.

22. Създайте си Social Media Календар

Да бъдем организирани винаги е в наш плюс. Ето защо ви съветваме да си създадете календар, в който да записвате всяка една ваша активност и публикация. Следете дали вашите таргет групи ги споделят, харесват и кои теми попадат в най-четени и най-публикувани. По този начин ще ви бъде много по-лесно да организирате съдържанието си занапред и да пожънете още повече успех, генерирайки повече трафик към вашия уебсайт.

23. Съвети за Facebook реклама

Генерирането на трафик във Facebook страницата е от огромно значение и самата платформа дава възможност да се таргетира точно вашата аудитория. Ако все още нямате Facebook страница на вашия уебсайт, бързо си направете. По този начин ще ви бъде по-лесно да изградите имидж и доверие към сайта ви. Добър съвет е постовете ви да не бъдат само продуктово-ориентирани, а и да публикувате постове на различни теми, които да бъдат интересни, забавни и полезни.

24. Използвайте Facebook реклами

Тайната за ефективност на Facebook рекламите се крие в това да бъдат насочени към правилните таргет групи. Затова трябва аудиторията ви да бъде правилно подбрана, за да „носи“ трафик на уебсайта ви. Ако сте нови в това начинание, може да погледнете Facebook Blueprint.

25. Не забравяйте за retargeting/remarketing

Какво представлява retargeting? Това е процес, при който вие таргетирате потребители, които в някакъв предишен момент са били на вашия уебсайт или Facebook страница, но не са стигнали до покупка. В такъв случай, използвайки remarketing тактиката, вие може отново да ги таргетирате:

 • Чрез email, ако са оставили такъв
 • Чрез cookies и pixels

26. Използвайте Instagram, ако е подходящ за вашата ниша

Instagram е една от най-бързорастящите и бързоразвиващи се социални платформи и е страхотен начин за генериране на трафик. За да използвате максимума от тази платформа трябва да обмислите внимателно елементите, които сме посочили по-долу:

 • Вашето име и username са 2-та елемента, които могат да бъдат посочени в търсачката , така че трябва да бъдат внимателно подбрани
 • Bio описанието и профилната снимка трябва да бъдат грабващи и задържащи вниманието
 • Задължително трябва да поставите URL линк на вашия уебсайт в bio описанието
 • Уверете се, че профилът ви е Public, а не Private

27. Генерирайте трафик с Instagram

Тайната се крие в публикуването на съдържание, което е релевантно за вашата аудитория. Съветите по-долу също със сигурност биха ви били от полза:

 • Намерете и използвайте подходящи хаштагове
 • Последвайте акаунти от вашата ниша
 • Опитайте се да получите shout outs
 • Публикувайте съдържание, което е ексклузивно за Instagram
 • Бъдете активни и създавайте дискусии с вашите последователи, които постепенно ще се превърнат и във ваши потребители

28. Използвайте Instagram Ads

Instagram Аds могат да бъдат създадени и организирани и през Facebook платформата за рекламa, но първо трябва да свържете двата акаунта. По-долу сме ви посочили 6 лесни стъпки как да започнете да публикувате реклами и в Instagram:

 • Отидете на Facebook’s Ad Manager
 • Отбележете вашата цел
 • Изберете таргет групите
 • Подберете къде да се позиционират вашите рекламни постове
 • Определете бюджет и график
 • Създайте вашите Instagram Ads

29. Генерирайте трафик с YouTube Marketing Tips

Знаете ли, че Youtube е най-широкоизползваната търсачка след Google? Хората прекарват приблизително 1 милиард часа на ден в Youtube, така че дори много малък процент от тези гледания биха оказали огромно влияние върху вашия уебсайт.

Огромен брой видеоклипове биват публикувани в Youtube ежедневно, така че вероятността точно вашият да остане незабелязан е доста голяма. Съветите, които по-долу сме ви посочили обаче със сигурност биха ви помогнали да генерирате трафик:

 • Поставете линк към вашия уебсайт в хедъра на канала
 • Не забравяйте да слагате линк и в описанието на всеки един клип
 • Използвате CTA думи и изрази във вашите видеа

30. Не пренебрегвайте Youtube SEO

Youtube SEO е процесът на оптимизиране на вашия канал. Оптимизацията включва създаването на плейлисти, метадата, описания и създаване на актуални видеа, така че да може каналът ви да бъде позициониран пред правилната аудитория.

31. Youtube Ads

Когато вече имате потребителска общност, добра идея е да ги таргетирате с реклами. За да се възползвате максимално от Youtube:

 • Изберете правилния формат за реклама
 • Създавайте привлекателни реклами

32. Генерирайте трафик чрез LinkedIn

LinkedIn е една от най-добрите платформи за B2B. Тя е използвана от над 600 милиона потребители. LinkedIn е мястото, на което хората могат да се свържат с хора от тяхната ниша и да научат повече за тях. Ако желаете да генерирате трафик към вашия B2B уебсайт или блог, това е вашето място.

 • Оптимизирайте редовно вашия профил
 • Присъединете се към групи от вашата ниша
 • Създайте страница на вашата компания
 • Редовно публикувайте полезно съдържание
 • Публикувайте статии

Други маркетинг тактики

33. Използвайте платен трафик

Този метод може да бъде доста ефикасен особено ако може да си позволите по-голям бюджет. Най-добрите трафик източници са:

 • Display Ads- чрез банери, снимки, видеа и т.н.
 • Платени search ads (през GoogleAdWords или BingAds)
 • Спонсорирано съдържание

В зависимост от рекламите, които купувате те могат да бъдат:

 • PPC- pay per click
 • PPV – pay per view
 • PPA- pay per action

34. Стартирайте подкаст

Ако изпитвате трудност в намирането на подкасти, в които да участвате, или просто имате изгарящо желание да споделяте съдържание, защо пък не стартирате ваш собствен? Ето как бързо да го направите:

 • Подберете теми, за които да говорите
 • Измислите си име и описание
 • Тествайте задължително записващото ви устройство
 • Планирайте епизодите си
 • Запишете ги
 • Редактирайте и публикувай

Надяваме се тези 34 доказани тактики да са ви заинтригували и да ги приложите. Със сигурност те биха оказали влияние върху генерирането на трафик на вашия уебсайт и не биха ви отнели много време и усилия.

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе