Начало > ICN.Bg Блог > Полезно > 10-те най-интересни функционалности на Gutenberg

10-те най-интересни функционалности на Gutenberg

10-те най-интересни функционалности на Gutenberg

| Полезно

Все по-близо сме до пускането на WordPress 5.0, а с него и на новия редактор на съдържание – Gutenberg. В предишната ни статия ви дадохме възможност за поглед от близо над новия компонент, но ако сте пропуснали да я прочетете, ето ви накратко какво ще представлява:

„Gutenberg редакторът се счита за голяма „стъпка напред“ в развитието на WordPress, защото предоставя нови възможности на повече на брой потребители да създават, форматират и редактират съдържание в WordPress. Той ще бъде неизменна част от WordPress 5.0, но всеки потребител ще може да използва и класическия редактор на съдържание. Принципът на работа на редактора е чрез блок елементи, които потребителят може да добавя и редактира на всяка страница от сайта си без да се нуждае от използване на HTML код или CSS.“

След като вече знаете за новия редактор Gutenberg, нека не губим повече време, а да пристъпим към 10 от най-интересните функционалности, с които ще имате възможност да работите с преминаването към новата версия - WordPress 5.0.

1.Блок елементи

Едно от основните нововъведения от Gutenberg ще бъдат блок елементите. Блоковото разположение е нещо ново за екосистемата на WordPress, като се различава доста от настоящия редактор, който ви позволява да добавяте цялото съдържание в едно поле.

В Gutenberg всяко едно съдържание, било то текст, изображения, заглавия, параграфи и т.н., е отделен блок. Само трябва да натиснете „+“ бутона и да добавите някой от вече готовите блокови елементи, но също така можете да създавате и персонализирани такива.

Gutenberg-Blocks.

Източник: WordPress

Тази функционалност прави организирането на вашия WordPress сайт много по-лесно!

2.Получаваш това, което виждаш (WYSIWYG)

Интерфейсът, който ще предлага новият редактор е от типа „What You See Is What You Get”. С други думи, във всеки един момент ще знаете как ще изглежда вашият сайт, веднъж щом го публикувате.

Можете да забравите за остарелите методи на запазване и преглед всеки път щом направите промяна по сайта си. Въпреки че голяма част от WordPress общността се противи срещу тази промяна, истината е, че това е бъдещето на редактирането на съдържание.

3.Динамични настройки

Благодарение на новия интерфейс, който предлага Gutenberg, ще имате възможност да се възползвате от т.нар. „Динамични настройки“. Вместо да се използва статична лента за редактиране, новият компонент ще ви показва различни настройки спрямо блока, който искате да коригирате.

Например, ако искате да промените нещо по текст, то през динамичните настройки ще можете да променяте големина на шрифта, да го удебелявате и подчертавате, или да смените цвета. Докато ако решите да поправяте блок, в който сте добавили изображение, то възможностите за редакция ще бъдат напълно различни. Ще можете да добавяте Alt text и линкове, или да промените размера.

По този начин ще спестите доста време, като се фокусирате изцяло над настройките, които са ви нужни за даденото съдържание.

4.Таблици

Досега добавянето на таблици към вашия WordPress сайт винаги е изисквало плъгин или писането на HTML код, но вече не. Сега можете лесно и бързо да добавяте като отделен блок. Само трябва да въведете брой редове и колони и сте готови да въведете съдържание.

Gutenberg-Table

Gutenberg-Table-2

Източник: WordPress

За разлика от другите функционалности изброени до момента, таблиците все още не могат да бъдат стилизирани. За да го направите, ще трябва да влезете в кода на самия блок и оттам да редактирате. Въпреки това, тази функционалност бележи голямо развитие, що се отнася до добавянето на такъв тип елементи към WordPress сайтовете.

5.Бутони

Друга функция, която липсваше досега в WordPress, беше добавянето на бутони. С навлизането на Gutenberg това ще се промени, като лесно ще можете да добавите блок бутон, в който лесно да редактирате цвят, текст и линкове.

Gutenberg-Button

Имайте предвид, че ако изберете неподходяща комбинация за цвят на текста и на фона, ще се появи предупредително съобщение. Това е още едно от полезните предимства на новия редактор, тъй като поставяйки бутон на сайта си със сигурност ще искате да предизвикате вашите посетители да го натиснат, а това би било трудно ако не могат да разберат какво действие ще предприемат.

Gutenberg-Button-2

Източник: WordPress

6.Текстови колони

Текстовите колони са функционалност, която все още е в бета версия. Тя ще ви позволява да разчупите стандартните блокове, като може да добавяте до 4 колони. В тези 4 колони можете да добавите 4 различни блока с различно съдържание, което ви позволява да разчупите цялостния дизайн на на вашата страница.

7.HTML котви

Добавянето на HTML котви е още една функционалност, която голям брой от WordPress потребителите искахa да видят. Използвайки WordPress 5.0 и Gutenberg, ще имате възможност да добавяте вътрешни линкове на страници и постове. Ще можете да създавате „Съдържание“ на постовете си, като това е изключително полезно, що се отнася до по-дългите ви публикации. Така потребителите ви ще могат по-бързо да се ориентират и да откриват това, което ги интересува. Разбира се, това само може подобри тяхното преживяване и да се върнат отново на вашия сайт.

8.Структура на документа

“Document outline” или „Структура на документа” е още една функционалност, която напълно отсъства в стария редактор. За да можете да се възползвате от нея, трябва да добавите поне едно заглавие. След това в горния ляв ъгъл можете да натиснете на бутона за информация и ще се появи цялата структура на документа (страница) ви.

В прозореца можете да видите брой думи, заглавия, параграфи и блокове, като лесно можете да преминавате към различните блокове и да ги редактирате – само натиснете върху някое от заглавията.

Document Outline

Източник: WordPress

9.Лесно редактиране на размера на шрифта

Както споменахме и в предишната ни статия, целта на новия редактор и е да улесни максимално потребителите, като направи всяка настройка възможно най-интуитивна. Като тази идея се простира дори и до промяната на размера на шрифта.

За да редактирате размера, можете да се възползвате от 2 опции:

  • Да изберете из между 4 вече създадени възможности за големина на шрифта – S,M,L,XL;
  • Ръчно да нагласите големината, като използвате “плъзгача”. Също така можете да изберете и опцията „Drop cap”, която ще направи първата буква по-голяма от останалите, придавайки стилен и грабващ вниманието ефект на вашия текст.

10.Съдържание с ширината на страницата

Последната функционалност, която искаме да споменем е “Full-Width Alignment”, или възможността съдържанието ви да се показва с ширината на страницата.

За целта е нужно да използвате тема, която поддържа тази функционалност. Не се безпокойте, има достатъчно голяма избор, от който да избирате в WordPress Theme директорията. След като изберете подходяща тема, задайте full-width показване от настройките за подравняване и сте готови.

Накратко: Gutenberg редакторът ще бъде част от WordPress 5.0, като версията се очаква да излезе до края на 2018г. Една от най-големите промени, които ще внесе, е използването на блок елементи, които ще направят работата със съдържание още по-лесно. Ще имате възможност да редактирате всеки блок по отделно, благодарение на динамичните настройки. Също така ще можете да добавяте лесно таблици, бутони, текстови колони и всичко това да редактирате с няколко клика. Една от най-интересните функционалности е вмъкването на съдържание с ширината на страницата, което със сигурност ще разчупи стила на сайта ви. Лесно ще можете да следите всички елементи на сайта ви, благодарение на бързия преглед.

Със сигурност навлизането на Gutenberg ще промени много от методите за редактиране на съдържание в WordPress, но базирайки се на информацията до момента, можем да очакваме това да е за добро.

За всичко друго, свързано с вашата WordPress инсталация, извън редактирането на съдържание, можете да се възползвате от нашия инструмент - WordPress Management, който е включен във всичките ни WordPress хостинг планове. Подобно на Gutenberg, и той е разработен с идеята за бързо и лесно управление на вашия сайт. С WordPress Management можете да актуализирате използваната от вас WordPress версия, да защитите, оптимизирате и клонирате своя уеб сайт само с няколко клика на мишката!

Ако искате да получавате още подобни полезни статии, не пропускайте да се абонирате за нашия месечен бюлетин!

Етикети: #gutenberg #wordpress #wordpress-management #hosting #features #функционалности #хостинг #домейн

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе