Начало > ICN.Bg Блог > Какво ново > Gutenberg, новия редактор на съдържание в WordPress: Поглед отблизо

Gutenberg, новия редактор на съдържание в WordPress: Поглед отблизо

Gutenberg, новия редактор на съдържание в WordPress: Поглед отблизо

(Обновена: ) | Какво ново

Още през 2017г. WordPress обяви, че новият редактор Gutenberg ще стане неразделна част от платформата съвсем скоро. В момента той е наличен само като плъгин, но можете да го очаквате като основен редактор в WordPress 5.0.

Какво представлява Gutenberg?

Очаква се това да бъде новият компонент на WordPress, който изцяло ще промени начина на работа със съдържанието в сайта ви. Идеята на разработчиците е да улеснят максимално начинаещите потребители, които трудно биха могли да обработят съдържанието в сайта си чрез HTML код или CSS. Новата функционалност ще позволява добавянето определени блок елементи и оформянето на визуалния изглед без никакви затруднения.

В тази статия ще разгледаме отблизо новия инструмент и ще ви представим най-важната информация, в случай че той може да ви бъде от полза. Подробно описание на всички възможности ще откриете в следните две статии, с които се посъветвахме предварително:

https://ithemes.com/2017/11/09/gutenberg-wordpress-editor-10-things-to-know/

https://deliciousbrains.com/wordpress-gutenberg/

Какво трябва да знаете за Gutenberg?

 • Gutenberg засега е само WordPress плъгин – можете да го добавите и използвате във всеки един WordPress сайт в момента. Ъпдейтите са регулярни, а функционалностите биват подобрявани непрекъснато. Все пак имайте предвид, че използвате бета версия на софтуера. Препоръчваме ви да не правите първите си редакции върху активен публикуван уеб сайт.
 • Ще бъде част от WordPress 5.0 – макар да няма точна дата, на която версия 5.0 ще бъде пусната, стана ясно, че именно Gutenberg ще бъде основният редактор на съдържание, който ще замени досегашния добре познат TinyMCE. Потребителите обаче ще имат възможност да се върнат към стария вариант, ако той е по-удобен за тях.
 • Gutenberg не е завършен – ще ви представим много недостатъци на софтуера, които потребители и разработчици вече са забелязали. Имайте предвид, че редакторът все още се тества и разработва.

Блок елементи и приставки в Gutenberg

Софтуерът разполага с множество елементи, които ще помогнат на потребителите да форматират съдържанието в сайта според своите нужди.

Gutenberg-blocks

Gutenberg-embeds

Източник: www.kinsta.com

Предимства на Gutenberg:

 • Подобрен визуален редактор – стандартният редактор на WordPress не беше променян с години. Време е в употреба да влезе нов инструмент, който да бъде по-интуитивен и лесен за използване от начинаещи потребители по подобие на инструментите като ICN.Bg Sitebuilder и други сходни платформи.
 • Деактивирането му няма да „счупи“ вашия сайт. Можете да добавите специални HTML коментари, които ще бъдат запазени в съдържанието. Имайте предвид, че, ако Gutenberg е деактивиран, HTML коментарите ще са видими от потребителите при преглед на информация за страницата.
 • Без проблеми при Copy&Paste – в предишни версии на плъгина форматирането на текста и елементите се губеше при Copy&Paste операции. Сега вече нямате проблем, ако копирате заглавия, параграфи, блокови елементи и др. Копира се и се запазва дори стила на текста, който използвате.
 • Интерфейсът позволява лесно писане, редактиране и публикуване на съдържание.
 • Можете да създавате собствени блок елементи. Не всеки ще разбере това предимство, но е страхотна възможност за developer-ите, когато създават специализирано съдържание.

Недостатъци на Gutenberg:

 • Интерфейсът не е оптимизиран – завършването на прости операции може да отнеме повече кликове и други дейности от страна на потребителите.
 • Засега не можете да добавяте текст около изображенията
 • Според разработчици, Gutenberg е далеч от етапа си на развитие, при който може да бъде основен редактор в WordPress платформата.

Как да изпробвате Gutenberg сами?

За голяма част от специалистите създаването на софтуера е голяма „стъпка напред“ в развитието на WordPress. Други смятат, че въвеждането му като основен редактор на съдържание ще донесе предимно негативи за потребителите.

Най-добре е сами да прецените дали плъгинът подобрява или не работата ви със съдържанието.

 1. Инсталирайте Gutenberg на тестов сайт и го изпробвайте. Вече имате нов редактор по подразбиране. Вижте какво ви допада и какво бихте премахнали. По всяко време можете да редактирате съдържанието и с досегашния редактор, като използвате опцията Classic Editor.
 2. Изпратете обратна връзка към разработчиците в Git платформата. Те постоянно работят върху разрешаването на проблемите със софтуера.
 3. Изгледайте уебинара, който ви показва пълните възможности на Gutenberg и всичко, което предстои да се направи. Ще го откриете най-долу на следната страница: https://ithemes.com/2017/11/09/gutenberg-wordpress-editor-10-things-to-know/

Можете да тествате демо на софтуера и без да го инсталирате.

Накратко: Gutenberg редакторът се счита за голяма „стъпка напред“ в развитието на WordPress, защото предоставя нови възможности на повече на брой потребители да създават, форматират и редактират съдържание в WordPress. Той ще бъде неизменна част от WordPress 5.0, но всеки потребител ще може да използва и класическия редактор на съдържание. Принципът на работа на редактора е чрез блок елементи, които потребителят може да добавя и редактира на всяка страница от сайта си без да се нуждае от използване на HTML код или CSS.

Любопитно: Поздравления, ако за 17-ти път в тази статия четете името на Gutenberg, но все още нямате идея защо новият WordPress плъгин се нарича така! Време е да ви дадем и този отговор.

Йохан Гутенберг е считан за основоположник на съвременното книгопечатане. Преди близо 600 години той поставя началото на революция в машинното печатане, защото откритията му правят възможно издаването на печатни книги.

По същия начин разработчиците на плъгина вярват, че Gutenberg ще промени изцяло работата с WordPress и ще я направи достъпна и възможна за съвсем начинаещи потребители.

WordPress хостинг от ICN.Bg

Напомняме ви и за най-новата ни услуга – WordPress хостинг – оптимизирана онлайн среда специално за WordPress инсталации. Разработихме услугата с цел да предоставим всички необходими инструменти и функционалности, които да гарантират сигурността и бързината на WordPress уеб сайтовете. Благодарение на инструмента ни WordPress Management управлението на всички процеси на вашата инсталация ще бъде само на няколко клика разстояние.

Подготвяме и други интересни и полезни материали в помощ на вашия онлайн бизнес. За да сте сигурни, че ще ги получите, абонирайте се за нашия месечен бюлетин, с който ще ви информираме за всички наши актуални предложения и новини.

Етикети: #wordpress #shared-hosting #hosting #wordpress-management #хостинг #cpanel

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе