Начало > ICN.Bg Блог > Какво ново > Стани Мaster с Google Webmaster Tools

Стани Мaster с Google Webmaster Tools

Стани Мaster с Google Webmaster Tools

(Обновена: ) | Какво ново

Тази седмица е изпълнена с множество емоции за екипа на Friendly Geeks. Новият дизайн на сайта ни, както и новите му функционалности ни изпълниха с емоции и нови идеи за полезни видеа и интересни теми, които можем да ви представим.

Във видеото тази седмица ще ви покажем [как да създадете свой акаунт в Google Webmaster Tools, как да се възползвате пълноценно от неговите функционалности и какво да направите в случай, че сайта ви е блеклистнат от Google.

Google Webmaster Tools e инструмент на Google, който дава възможност на разработчиците на сайтове или на вас като собственик на уеб страница, да следите цялостното представяне на вашия сайт в Google търсачката и интернет пространството. Чрез него, вие можете да видите кои страници от сайта ви са индексирани и да оптимизирате сайта си за търсачки. Използвайки Webmaster Tools можете да подадете карта на сайта си към Google, да генерирате robots.txt файл, да листнете линкове, които водят към вашия сайт. Други полезни функционалности са проверка на ключовите думи, които са довели потребителя до сайта ви, статистики за индексирани страници, както и проверка дали сайта ви не е обект на хакерска атака или блеклистнат от Google.

Ето и как с няколко лесни стъпки да създадете акаунт и да започвате да използвате Google Webmaster Tools!

blue stepСтъпка 1: Създаване на Google акаунт

За целта влизаме в сайта на Google и от горния десен ъгъл кликваме на бутона "Вход". От там влизаме със своето потребителско име и парола в Google акаунта си, а ако нямаме такъв кликваме на бутона "Запишете се", за да създадем свой профил. За да използвате Google Webmaster Tools е необходимо да имате активен акаунт в Google.

Стъпка 2: Добавяне на сайта ви в Google Webmaster Tools и удостоверяване на собственост

За да достъпим Google Webmaster Tools отваряме следния адрес в нашия любим браузър: http://google.com/webmaster/tools и влизаме с акаунта, който сме си създали.

Сега е време да добавим нашия сайт. В полето, което виждаме въвеждаме домейна на сайта, който искаме да регистрираме в Google Webmaster Tools и кликваме на бутона "ADD A SITE". След което трябва да верифицираме сайта, като наша собственост. Това може да стане, като изтеглим файла, който Google ни предоставя - HTML verification file, и го качим в главната директория на нашия домейн.

След като качим .html файла в сайта, който искаме да регистрираме кликваме на бутона VERIFY.
Когато Google ни верифицира, като собственик на сайта вече можем да използваме своя Webmaster Tools акаунт, за да наблюдваме сайта си и следим за грешки, източници на трафик, индексиране в търсачки, грешки и куп други полезни функции, които ще откриете в него.

blue question mark

Какво да направим, в случай, че сайта ни е блеклистнат от Google?

От менюто в ляво заедно с всички други функции ще видите "Malware". Това е една много полезна функция за всеки собственик на сайт. Следеейки това меню, можете да разберете дали в сайта ви има зловреден софтуер, или линк към друг сайт, който съдържа такъв тип софтуер.

В практиката на много хора се случва поради една или друга причина Google да блокира сайта ни по тези причини. Ако сме изправени пред това трябва веднага ние или програмистът, който е направил нашия сайт да прегледа внимателно всички файлове, модули, плъгините и темплейти, които се използват, да открие зловредните и да ги изтрие.

След като сайта ни бъде внимателно проверен и изчистен от всякакъв вид зловреден код, през менюто Malware в Google Webmaster Tools, може да подадем заявка сайта ни отново да бъде прегледан. От същото меню - Webmaster Tools Preferences, можем да настроим акаунта си така, че в случай на засечен проблем или грешка, да получаваме автоматичен имейл и да предприемем действия своевременно. Силно препоръчително е, ако се използва безплатно приложение, като Joolma, Wordpress или phpBB да се обнови до последната налична и стабилна версия.

Друга полезна функция е Geographic Target - ако сайта ви таргетира потребители от конкретен географски район е необходимо да подадете коя държава точно целите.

От меню Site Settings можете да изберете и кой домейн да се показва - например: www.test.com или само test.com.

В случай, в който е необходимо няколко човека да имат достъп до Webmaster Tools акаунта, препоръчваме да зададете различни права на всеки потребител, спрямо действията, които той трябва да извършва.

Google Webmaster Tools е полезно приложение работещо във Ваша полза и един истински приятел за всеки собственик на сайт.

Етикети: #google #html-verification-file #geographic-target #google-webmaster-tools #webmaster #malware #bleklistnat-sajt #webmaster-tools #robots-txt #optimizirane #friendly-geeks

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе