Начало > ICN.Bg Блог > Какво ново > От юли 2018г. сайтовете без SSL сертификат ще се показват като ненадеждни

От юли 2018г. сайтовете без SSL сертификат ще се показват като ненадеждни

От юли 2018г. сайтовете без SSL сертификат ще се показват като ненадеждни

(Обновена: ) | Какво ново

В началото на юли месец 2018г. излиза очакваната версия Google Chrome 68, с която всички сайтове без активен SSL сертификат ще започнат да се показват като ненадеждни в този браузър. Промяната ще се отрази както на малкия, така и на големия бизнес. Тя ще доведе до силен отлив на клиенти от сайтовете и понижено потребителско доверие.

Още през 2014г. от Google обявиха, че наличието на SSL сертификат вече е ранкинг фактор, който влияе върху представянето на сайтовете в търсачките. През 2015г. от компанията заявиха своето намерение в бъдеще да маркират всички страници без SSL сертификат като ненадеждни. Като краен срок това да се случи бе определен юли месец 2018г., от началото на който близо половината от уеб пространството ще бъде засегнато от промяната. Тя е част от глобалната тенденция интернет пространството да стане едно по-сигурно и защитено място, където потребителите да се чувстват спокойни.Част от тази световна инициатива е и влизането в сила на така актуалния в момента Регламент за защита на лични данни GDPR (повече за регламента и нашата подготовка за него, можете да видите тук).

КАК ЩЕ СЕ ОТРАЗИ ПОКАЗВАНЕТО НА САЙТОВЕТЕ КАТО НЕНАДЕЖДНИ НА БИЗНЕСИТЕ В БЪЛГАРИЯ?

През април месец 2018г. от хостинг компания ICN.Bg дадохме нерадостна статистика за използването на SSL сертификати от страна на българските уеб сайтове. Все още 46% от сайтовете на големите бизнеси в България не използват SSL сертификат, а едва 13% от малките бизнеси имат активен криптиращ протокол на сайта си. Така след юли месец 2018г. повечето българските компании рискуват да навредят на своя имидж и да загубят голяма част от своите клиенти. Това ще доведе до спад в продажбите и големи парични загуби.

Най-вече ще бъдат засегнати бизнесите, които извършват основно своята дейност в уеб пространството – като онлайн магазини или доставчици на онлайн услуги. Промяната ще се отрази и на бизнесите, които използват своят уеб сайт, за да се позиционират в онлайн пространството и ще има силен негативен ефект върху имиджа им пред настоящите им и потенциални клиенти.

Наличието на SSL сертификат означава, че връзката между потребителят, който браузва в уеб сайта и сървърът, на който се намира, е криптирана и чувствителните данни, които преминават през него за защитени от подслушване. Такива данни могат да са кредитна информация, ЕГН-та, адреси и всички данни, които потребителят попълва в регистрационни или други форми.

Когато се активира един SSL сертификат за даден сайт, в адресната линия на браузъра се появява зелено катинарче, което да визуализира надеждна връзка. Досега при липсата на защитена връзка към сайта не се показваше нищо пред домейн името. След планираната промяна във версия Chrome 68 от началото на юли 2018г. при липсата на SSL сертификат ще се появи съобщение “Not secure”:

chrome-68-not-secure

Източник: security.googleblog.com

Chrome е най-използваният браузър в света. По статистика на StatCounter за май 2018 г. пазарният дял на Chrome на глобално ниво е 58.02%. За същия период за България пазарният дял на Chrome е 67.96%. Това означава, че близо 2/3 от българските потребители са използвали този браузър, за да преглеждат уеб страници. От всички направени заявки от настолен компютър в България 62.33% са през Chrome, а от мобилно устройство или таблет - 76.05%.

През 2017г. и началото на 2018г. от ICN.Bg отчетохме повишаване на търсенето и активирането на SSL сертификати за страната, което отдаваме на факта, че бизнесът става все по-образован за предимствата на криптиращия протокол. Освен това българският потребител става все по-запознат и търси зеления катинар на сайта, който обозначава сигурна и криптирана връзка.

От ICN.Bg отново искаме да наблегнем за нуждата и предимствата на SSL сертификатите, които са най-добрият начин да защитите информацията, която преминава през един сайт. Призоваваме собствениците на уеб сайтове да се погрижат за сигурността на своите потребители, като още днес изберат ефективна SSL защита.

Повече за предстоящата промяна и за това колко е важно да активирате SSL сертификат за вашия уеб сайт, можете да видите в интервюто на нашия технически директор Борислав Бориславов в телевизия Bloomberg.

Повече за безплатния SSL сертификат Let's Encrypt, който от хостинг компания ICN.Bg внедрихме в cPanel контролния панел на Споделените ни Linux хостинг планове, вижте тук.

Повече за SSL сертификатите можете да откриете в нашия специален WhitePaper по въпроса:

Свали ICN.Bg SSL WhitePaper

Какво е SSL сертификат и как защитава потребителите на сайта ви?

Етикети: #ssl #site-security #web-site #hosting #хостинг #уеб-сайт #онлайн-сигурност #chrome #http #https

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе