Начало > ICN.Bg Блог > Какво ново > Програмирате мобилни приложения? Да се срещнем на MobCon BG! За повече информация: Николай Любчев!

Програмирате мобилни приложения? Да се срещнем на MobCon BG! За повече информация: Николай Любчев!

Програмирате мобилни приложения? Да се срещнем на MobCon BG! За повече информация: Николай Любчев!

(Обновена: ) | Какво ново

MobCon BG е първата по рода си конференция в България изцяло насочена и специализирана в областта на мобилните технологии и програмирането за мобилни устройства. В рамките на един ден, с помощта на интересни лектори, в 20 лекционни панела, MobCon BG ще ви представи най-интересните техники, тенденции и практики в областта на iOS, Android, Windows Phone, Hybrid and Mobile Web Development, Wearables, Monetization & App discovery, Mobile Testing, UI/UX, Mobile Data Security, Architecture & Infrastructure.
Днес ви представяме Николай Любчев, един от организаторите на MobCon BG, който ще ни каже повече за конференцията, как се е родила идеята за организирането ?, както и какво ще спечелите, ако я посетите!

nikolay-lyubchevЗдравей, Николай, ти си един от виновниците за организирането на MobCon BG. Представи себе си и събитието с няколко думи?
Аз се занимавам с организацията на конференцията в България. MobCon BG се провежда за пръв път тази година в София. Предните две издания на конференцията бяха в Минеаполис, САЩ. Американските издания бяха насочени повече към бизнеса, докато българското е насочено повече към технологиите. Целта на конференцията е да събере на едно място лектори от световни компании лидери в областта си като Google, SoundCloud, Mozilla и Wunderlist и ИТ специалисти от България и региона, които имат интерес към мобилните технологии. На конференцията ще се презентират повече от 20 лекции в 5 паралелни потока: Monetization, Enterprise, Technology, Development и User Experience.

Как стигнахте до идеята да организирате именно такава конференция?
В последните няколко години се наблюдава бум на смартфоните. В момента в световен мащаб има над 1.75 млрд., през 2017 година се очаква те да бъдат 2.5 млрд, което е почти половината човечество. Освен смартфони в употреба са и много други устройства като таблети, weаrables, а Apple дори вградиха своята операционна система iOS в автомобили. Скоро дори и домакинските уреди ще имат собствена операционна система. Сами разбирате, че това е един огромен пазар, който ще расте все повече и повече. В България се говори все още недостатъчно за мобилни технологии и някак си изоставаме от световния тренд. Именно това се опитваме да променим с MobCon BG.

Защо хората трябва да посетят MobCon BG? Какво ще научат от конференцията?
Препоръчвам на всички, които се занимават с програмиране за мобилни устройства, искат да се научат или пък сферата на тези технологии им е интересна, да заповядат на конференцията. Списъкът на спийкърите е наистна впечатляващ и може да се каже, че това е едно от най-значимите събития в Централна и Източна Европа.

Планирате по време на MobCon BG да проведете и игра MobDemo. Разкажи ни повече?
На MobCon BG ще има състезание MobDemo с награден фонд 20000 лв. Това е своебразен конкурс за най-иновативна идея или прототип на мобилно приложение. На конфернцията ще се представят 8-те финалиста, а публиката ще гласува и избере 3-те най-добри приложения, които ще си разделят наградата. Гласуването ще се осъществи с мобилно приложение, специално изработено за целта.

Ако направиш обзор на изминалата година – коя е най-успешната апликация за 2013 според теб?
Едва ли мога да огранича избора си до един app. Някои от най-успешните според мен са Vine, Snapchat, WhatsApp, Viber.

Какво трябва да знае един начинаещ mobile developer?
Познания по oбектно-ориентирано програмиране, бази данни и познания по C/C++, Java или Objective-C. Познанията по английски език също са важни.

И за финал - издай ни информация от кухнята на MobCon BG, кое е скритото съкровище на конференцията?
Чрез мобилното приложение, което съвсем скоро ще може да се изтегли от App store-a и Google Play, участниците ще могат да гласуват за това, дали им е харесала всяка една лекция, ще имат достъп до карта на събитието, както и ще могат да си съставят персонална програма на кои лекци предпочитат да отидат.

Етикети: #android #smartfon #mobdemo #uxui #prilozheniya-za-mobilni-telefoni #mobile-development #app-store #smartphone #app #ios #mobcon-bg #mobilni-tehnologii #google-play #mobile-technologies #mobcon

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе