Колко всъщност струва един домейн?

Глобално пренасяне онлайн.
Като започнем от чатове, видео разговори, общуване в социалните мрежи, онлайн партита, курсове, програми, онлайн пазаруване, безконтактни доставки, дори онлайн туризъм. Всичко това бе провокирано от една злободневна тема, която ни прати у дома. Днес вкъщи правим всичко – включително и работим.

И тъй като онлайн е най-достъпното място за срещи – между бизнеси, институции и потребители, се радваме, че и Вие вече сте решени да стартирате онлайн проект. Както знаете, първата стъпка е изборът на име (домейн). И тук се започва голямото мислене:

  • Какво име да избера?
  • Какво разширение е подходящо?
  • Цените са различни – защо?
  • Дали да не избера няколко домейна?

Всеки ден нашите клиенти минават през тази първа стъпка. А ние всеки ден сме насреща, за да им помагаме! Днес обаче ще Ви запознаем с един друг аспект на домейните – ще си поговорим за цени.

Какво е добре да знаем преди регистрация на домейн?

Преди информацията за стойността на домейните, е важно да сте запознати с всеки един аспект от регистрацията на домейн. Все пак това е Вашата дигитална собственост и всеки детайл ще Ви даде яснота какво притежавате. А говорейки за „дигитална собственост“…

  • Винаги регистрирайте домейните на свое име. Ако смятате да развивате личен сайт или сайт за своята фирма, е необходимо да знаете, че домейнът е дигиталното име на Вашата дейност – той е Вашата дигитална собственост. Затова е необходимо да регистрирате своя домейн лично и той да бъде във Ваш клиентски профил. Избягвайте да споделяте чувствителна информация за него и го пазете така, както пазите своята лична карта.
  • Домейнът Ви дава право на професионална поща. Щом регистрирате името на своя сайт и добавите хостинг към него, можете много бързо и лесно да си създадете професионални пощи. Те носят името на Вашия сайт, уникални са и много по-защитени от СПАМ и хакерски атаки, отколкото безплатните имейл пощи. Професионалната имейл поща повишава доверието във Вашата дейност, пази кореспонденцията Ви и Ви помага да се откроите.
  • Търсенето на подходящ домейн е много лесно. Идете на https://superhosting.bg и в полето за търсене на домейн въведете желаното име. В резултатите ще видите свободните за регистрация разширения. Изберете тези, които отговарят най-добре на Вашата идея и следвайте стъпките от поръчката.
Идеи за избор на домейн
  • Колкото повече, толкова повече. Думите на Мечо Пух са много актуални и за света на домейните. Когато си харесате име, запазете го в няколко разширения, за да утвърдите името на фирмата си и да го защитите от плагиатство.
  • Препоръчително е да управлявате всичките си дигитални активи от едно място. Кой би искал за всеки проблем по автомобила си да посещава различни сервизи и специалисти? Същото е и с Вашия сайт – той обединява много елементи, един от които е домейнът. Затова винаги препоръчваме на нашите клиенти да управляват от едно място дигиталните си услуги, за да получават супер обслужване без прекъсване. Възползвайте се от безплатно прехвърляне на сайт към СуперХостинг.БГ, както и от удобен процес по трансфер на домейни. Разберете повече!

Научете всичко за домейните: Домейни?! Вие ни попитахте, а ние отговаряме (Видео)

#1 Важни понятия в света на домейните

Преди всичко, е необходимо да изясним няколко понятия, които ще срещате при избора на име за Вашия сайт:

  • Домейн: Това е общо название за името на Вашия сайт. То е съвкупност от елементи, разделени с точки:

Разширение: .bg
Основен домейн: superhosting.bg
Поддомейн: blog.superhosting.bg

  • Домейн разширение: Разширението е най-лесно казано „област“ на домейна (например .com, .bg, .eu, .online и т.н.). Когато избирате име, към него добавяте разширение.

Име + .com / .bg / .eu или друго по Ваш вкус = домейн

  • Регистър: Институциите, които регулират домейните. Те задават правилата и условията за администрирането и управлението на домейните, като не упражняват търговска дейност. Възприемайте ги като „законодателна власт“.
  • Регистрар (регистратор): Организациите, които осъществяват регистрацията на домейните и упражняват търговската дейност. Всеки регистрар следи за спазването на правилата, определени от регистрите. Всеки регистрар отговаря за конкретна домейн област (разширение) – една или повече. Например EURid отговаря за .eu, Register.BG – за .bg, VeriSign – за .com, .net и други.

Любопитно: Register.BG е едновременно регистър и регистрар.

  • Регистрант: В случая това сте Вие – лицето, което иска да си регистрира домейн. Регистрантът може да е физическо или юридическо лице.
  • Регистрация: Процесът по придобиване на домейн. За да станете собственик на домейн, е необходимо да го регистрирате, следвайки правилата на регистрите. Можете да си регистрирате домейн за период от 1 до 10 години напред. Ако сте си регистрирали домейн за една година, е необходимо всяка следваща година да го подновявате. Ако сте си регистрирали домейн за 10 години, е необходимо да го подновите на 11-тата (както и всяка следваща година).

В цялата картина СуперХостинг.БГ се явява посредник между Вас и отделните регистрари. На сайта ни можете да намерите над 350 домейн разширения, чиито условия и цени са определени и регулирани от различните регистрари, с които работим.

Като допълнителна стойност, от нас можете да получите пълна информация за процеса на регистрация за всеки един домейн, да Ви представляваме официално пред различните регистрари и да завършим регистрациите от Ваше име.



#2 От какво зависи цената на домейните?

На първо място, е необходимо да отбележим, че цените на домейните варират както за различните разширения, така и за различните места, на които се предлагат.

Когато си избирате нов домейн, винаги взимайте предвид няколко важни фактора:

Гаранциите, които Ви дава мястото, от което ги купувате – уверете се, че тази компания има доказано име и ще съществува дълго време, за да поддържа Вашия домейн.

Поддръжката на домейна – каква подкрепа ще Ви окаже компанията, при която ще регистрирате домейна си? Например ако сте закупили домейна си отделно от своя хостинг акаунт, ще е необходимо да промените DNS настройките му, за да зарежда сайтът Ви.

Нека дадем и друг пример. Ако вече сте регистрирали своя домейн и искате да го прехвърлите от първоначалния регистратор към СуперХостинг.БГ например, но изпитвате трудност, компанията би следвало да Ви съдейства. Можете да сте сигурни, че при нас ще получите необходимата помощ, но Вашата компания ще Ви съдейства ли или ще е необходимо да се справите сами?

Също така си задайте въпроса дали една коректна и лоялна компания ще Ви уведоми своевременно, когато изтича регистрацията на Вашия домейн. Е, вече знаете, че ние държим на нашите клиенти и че тяхното спокойствие е наш приоритет. Но дали за други компании е така?

Не на последно място по важност е сигурността на клиентските сайтове и бъдещи онлайн проекти. Ние, от СуперХостинг.БГ, можем да се похвалим със системата за сигурност, която изградихме. Благодарение на нея успяваме да блокираме злонамерените опити за достъп до всички сайтове, без дори клиентите ни да го разбират. Наша отговорност е да пазим чиста инфраструктурата, която осигуряваме, а заедно с това се грижим и за репутацията на домейните. Успявате ли да направите разлика между качествена поддръжка и най-обикновена регистрация на домейн?

Цените за нова регистрация и подновяване – тези цени са видими и ясно разграничени за всеки един домейн. Можете да ги намерите на лендинг страницата на всеки домейн. Например, ако си харесате домейн .eu, на лендинг страницата му в табличен формат ще видите цена за нова регистрация, цена за подновяване, както период. И тъй като знаем, че всеки стартиращ проект се нуждае от добри условия, винаги когато имаме възможност, ние предоставяме промо оферти. Посетете официалната ни страница за търсене на домейни и вижте кои са актуалните промоции в момента!

Периода за регистрация – напълно логично е цените за нови регистрации да са различни при различните периоди. Често на сайта можете да намерите промоционални предложения за първата година на нова регистрация. Затова винаги се запознавайте с актуалните цени и промоции на различните разширения и съответно – различните им периоди. Максималното време за нова регистрация на всички разширения е до 10 години.

Най-общо можем да използваме следното уравнение:

Цена на регистрар + период на закупуване + техническа обезпеченост + допълнителни „екстри“ към разширението + обслужване = цена за нова регистрация на домейн

Любопитно: Най-скъпи са премиум домейните, както и една отделна група домейни: вече регистрираните домейни с натрупана SEO стойност – те изискват прехвърляне към нов регистрант и се продават на вторичен пазар (търгове, лични договорки).

#3 Популярни домейни (gTLDs)

Ценови диапазон за нова регистрация: 20 лв. – 40 лв.

Безспорно това са утвърдените домейни (gTLD) .com, .net, .biz, .info, .org. Те се появяват първи и несъмнено са най-популярни. Ако сте традиционалист и искате да заложите на сигурното, възползвайте се от тези домейн разширения. Чрез тях ще облечете името си с разпознаваемост.

Домейн .com

Първият домейн в света на онлайн пространството. Днес разширението дори е синоним на „сайт“.

Поява: 1 януари 1985 г.
Подходящ за: Сайт с комерсиални цели.
Цена в СуперХостинг.БГ: 29.75 лв.
Любопитно: Първият регистриран домейн с разширението .com (15 март 1985) е symbolics.com. Той е активен и до днес.

Домейн .org

Поява: 1 януари 1985 г.
Подходящ за: Сайт на организация.
Цена в СуперХостинг.БГ: 31.75 лв.
Любопитно: Първият регистриран домейн с разширението .org (юли 1985) е mitre.org. Той е активен и до днес.

Домейн .net

Поява: 1 януари 1985 г.
Подходящ за: всеки онлайн проект
Цена в СуперХостинг.БГ: 33.75 лв.
Любопитно: Първото създадено домейн име в интернет е с разширение .net – nordu.net (още на 1 януари 1985 г.). Когато обаче регистрациите биват разрешени, symbolics.com е първият одобрен и следователно – първият регистриран. (gcn.com)

Домейн .info

Поява: 11 май 2001 г.
Подходящ за: информационни сайтове.
Цена в СуперХостинг.БГ: 49.75 лв.
Любопитно: В ранните си години домейн разширението е толкова достъпно (евтино), че започва да привлича вниманието на злонамерени хакери и други „измамници“. През октомври 2011 година парламентът на Австралия блокира достъпа на всички свои членове до сайтове с разширението с цел сигурност. (itnews.com)

Домейн .biz

Поява: 2001 г.
Подходящ за: бизнес сайтове.
Цена в СуперХостинг.БГ: 45.75 лв.
Любопитно: В началото домейн разширението е било ограничено за ползване само от бизнес компании. Днес всеки може да регистрира този домейн.

#4 Национални и регионални домейни (ccTLD)

Ценови диапазон за нова регистрация: от десетки до стотици левове

Националните домейни са една по-особена категория сред домейните (ccTLD). Те се регулират от упълномощени регистри на съответните държави. В България регулацията на .bg домейните се извършва от Register.BG.

В България едни от най-известните домейни са: .eu (7.75 лв.), .bg (58.75 лв.), .uk (22.75 лв.), .co.uk (22.75 лв.).

Регистрация на такъв тип разширения няма универсални изисквания: за някои национални и регионални разширения е достатъчно да си харесате име и да си го закупите (например .me). За други съществуват допълнителни условия за акредитация и локация (например .bg, .uk, .eu и др). Особено полезно ще Ви е да изберете доставчик, който ще Ви помогне с процеса по регистрация чрез пълна информация и съдействие.

Вижте повече: Библиотека с пълна информация за регистрация на .BG домейни

#5 Нови домейни (new TLDs)

Ценови диапазон за нова регистрация: от няколко лева до хиляди левове

Този тип разширения се появяват през 2012-та година и започват да играят ключова роля при избора на домейн. В началото витаеха много митове и легенди за представянето на новите домейни. Днес е факт, че за търсачките няма значение дали ще изберете .com, или например .guru. Вече всичко е въпрос на усет и стратегия.

Новите домейн разширения Ви дават възможност да създадете оригинално име. Всяко разширение обобщава дейност или сфера на бизнес. Например: .site, .blog, .club, .marketing и стотици други примери.

Цените на тези домейните варират и сред тях можете да намерите подходящи варианти в зависимост от Вашата сфера на развитие и бюджет. Например, един от най-достъпните варианти е .site (2.75 лв./год.). За сравнение – друг нов домейн като .luxury е специално предназначен за скъпи и луксозни продукти/услуги. Затова и цената му е също толкова луксозна – 1080.75 лв./год.

Препоръка: Една от най-добрите практики при избора на домейн е да си запазите няколко разширения на едно и също име (например: supersite.com, supersite.eu, supersite.bg, supersite.online). По този начин ще резервирате бранда си с най-популярните разширения. Така ще сте сигурни, че друг няма да има възможност да регистрира подобно име и да си създаде сходен бизнес, привличайки клиентите Ви към неговия продукт/услуга. Бъдете стратези!

#6 Специални (premium) домейни

Цените на тези домейни достигат милиони долари.

Премиум домейните значително се различават от всички останали. Това са домейни, които могат да бъдат:

  • регистрирани или свободни за регистрация;
  • нови домейни (new TLD) или вече познатите gTLDs.

По-различното при тях е, че те са интересна комбинация от име и разширение. Високата цена идва от атрактивността им. Обикновено това са словосъчетания от известни фрази или много често търсени изрази. Ето и няколко примера:

  • Love.store – 26 694.75 лв.
  • CarInsurance.com – 49.7 милиона долара (обявен на търг през 2010 год.)
  • Voice.com – 30 милиона долара (обявен на търг през 2019 год.)
  • …и много други.

Те са много лесни за запомняне и водят трафик към сайта дори и от чисто любопитство:

Дали съществува такъв домейн? Я да видим… Оп, съществува!

Прочетете повече: Специални (premium) домейни


Както разбирате, няма еднозначен отговор за цените на домейните. Най-главната характеристика на домейна е неговата уникалност. Затова и съществуват стотици хиляди комбинации от имена и разширения. Вашият домейн очаква да го намерите, изберете и регистрирате. А може би и друг му е хвърлил око?

Затова е време да помислите за подходящо име и да си го регистрирате, преди друг да Ви е взел идеята. Ние с удоволствие ще Ви помогнем с избора. Пишете ни по чат (долу вдясно) за съдействие и заедно ще изберем най-доброто име!

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Звезделина Георгиева
Звезделина Георгиева
Спокойно можете да я наричате СуперЗвезди. С изтънчен и неподправен усет към естетиката, Звезди привнася във всеки проект нотка на завършеност и аристократизъм. Цели право в целта, улучва и продължава по пътя към непрестанното усъвършенстване. СуперСилата й е обезоръжаващата усмивка, с която прави невъзможното възможно. Няма да е лъжа, ако кажем, че става и ляга с мисълта да помага. Това я прави отдаден колега и чудесен приятел.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

0
Дойде моментът на практическите съвети как да пренесете бизнеса си от офлайн към онлайн със собствен сайт. Вижте повече!
Съвместна статия за маркетинг, реклама и SEO - Netpeak

13 съвета за маркетинг и реклама [Аудио]

2
Сега когато имате повече време у дома, можете да отделите енергия в SEO и добра реклама за дигитален успех. Заслужава си!
Сайтът не е само за хора с бизнес и търговия.

6 идеи за сайт, различен от онлайн магазин

8
Ако първата ви асоциация със сайт е онлайн магазин… замислете се пак. Има много други видове сайтове, които не търгуват онлайн, но си струва да се посещават.