Начало > ICN.Bg Блог > Какво ново > Насочете домейна към сървъра си с няколко лесни стъпки

Насочете домейна към сървъра си с няколко лесни стъпки

(Обновена: ) | Какво ново

След поредицата видео уроци на тема "Как да превърнете личния си компютър в сървър" преминаваме към един често задаван въпрос - Как да насочим домейна към сървъра си. До момента ви показахме как се инсталира XAMPP, какви са неговите приложения и как се работи с тях. Видяхте и Как се работи с phpMyAdmin, MySQL сървър и неговите бази данни.

В отговор на запитването на нашия потребител Евгени Митев, ще ви покажем как се насочва домейн към съответния сървър.

В случая ще ви покажем как да насочите домейн, който е регистриран и използва DNS сървърите на ICN.Bg. В началото ще уточним, какво точно е DNS. DNS (domain name system) е системата, която насочва имена на домейните към съответните IP адреси.

Към уеб сървъра можете да насочите както домейни, така и субдомейни. За целта е необходимо да насочите A записите на своя домейн към желания IP адрес.

А записът - означава "Address" запис и се задава във вид на IP, към което да сочи даден домейн. А записът е основнаната DNS опция,

Ще ви покажем как да насочите домейна към личния си сървър. Необходимо е да се зададе коректен IP. Можете да видите своят IP адрес на сайтове от типа на http://www.whatismyip.com/

Избираме примерен домейн, например: www.stodorova.eu. При насочването на домейна се изисква технологично време, за опресняване на DNS записите. Опресняването на въпросните записи може да трае от 24 до 48 часа.

След като записите са опреснени и насочени към вашият IP адрес, може да започнете с настройването на домейна.

За да добавите въпросния домейн към вашия домашен сървър, трябва да влезете във httpd-vhosts.conf файла на XAMPP, който се намира в следната папка:

xampp:\apache\conf\extra\httpd-vhosts.conf
Отваряте файла с едитор по избор, премахвате знака "#" както е показано във видеото и добавяте името на домейна и папката, от която искате той да чете.

Например:

<VirtualHost *:80>
ServerAdmin postmaster@dummy-host2.localhost
DocumentRoot "C:/xampp/htdocs"
ServerName stodorova.eu
ServerAlias www.dummy-host2.localhost
ErrorLog "logs/dummy-host2.localhost-error.log"
CustomLog "logs/dummy-host2.localhost-access.log" combined
</VirtualHost>

Трябва да направите промени в следните два реда:

ServerName stodorova.eu - тук задавате името на домейна

DocumentRoot "C:/xampp/htdocs" - директорията, където ще бъдат разположени файловете на вашия сайт.

В случая използвате главната директория "htdocs", когато искате да насочите основен домейн.

А в случай, че искате да създадете субдомейни, използвате:

ServerName test.stodorova.eu

Субдомейнът ще бъде разположен в следната директория: DocumentRoot "C:/xampp/htdocs/test". Директорията може да бъде именувана по избор, а в нашия случай е test.

След като извършите промяната запазвате файла и рестартирате Apache, за да влязат промените в действие. Същите стъпки извършвате с всеки един домейн, който искате да добавите към вашия домашен сървър, без значение дали домейна е субдомейн на първия или друг допълнителен домейн.

Можете да добавите един тестов файл, както във видеото, за да се уверите, че домейните работят и са насочени към правилните директории.
Важно е да отбележим, че два домейна могат да споделят една и съща директория без каквито и да е било промени.

Очакваме вашите отзиви и коментари. Ще продължим да ви представяме видеа с полезни и интересни теми.

Етикети: #ip-adres #ip #virtualen-host #nasochvane-na-domejn #dns-zoni #sarvar #domejn-ime #a-zapis #baza-danni #mysql-sarvar #direktoriya #dns #subdomejn #hosting #icn-bg #dns-zapis #xampp #phpmyadmin #dns-sarvar #domejn #friendly-geeks

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе