Начало > ICN.Bg Блог > Какво ново > NASA Space Apps предизвикателството отново в България

NASA Space Apps предизвикателството отново в България

NASA Space Apps предизвикателството отново в България

(Обновена: ) | Какво ново

Най-големият глобален хакатон организиран от НАСА отново е в България. Организаторите ни канят на 11 и 12 април в София и Бургас на най-голямото международно състезание за разработване на иновативни технологични решения с отворен код .

„Досега имаме 138 локации по света, в които можеш да се включиш или можеш да участваш виртуално от всяка част на планетата Земя (или още по-далеч). От Катманду до Кайро, Алжир, Гуатемала, Ню Делхи, Лондон, Ноортвик и Бургас и списъкът продължава и продължава. Доста впечатляващо, нали?“ пишат на официалния си сайт http://open.nasa.gov/.

Инициативата се фокусира върху изследването на космическото пространство и набляга на съвместната работа за разрешаването на проблеми, което да генерира приложими open-source решения, използваеми както на Земята, така и в космоса. В рамките на два дена екипите ще могат да разработват и финализират проектите си, които ще имат възможност да защитят с презентации пред журито. Събитието, което се провежда за четвърти пореден път на глобално ниво, се представя за трети път в България и за трета поредна година от хостинг компания ICN.bg имаме удоволствието да го подкрепим. И тази година София и Бургас ще бъдат домакини на международното технологично състезание.

Тази година акцент на състезанието е поставен върху WOMEN IN DATA. „Жените не са представени силно в тази сфера и това ясно се вижда. Бихме искали да видим повече жени, които да се заинтересуват от данните на НАСА“ казва астронавтът на НАСА инженер Катрин Колман. Ето защо НАСА кани представителите на нежния пол да се включат и да дадат своя принос със своите иновативни решения, свеж поглед и възможности. Тази година събитието ще се проведе под патронажа на Президента на Република България – г-н Росен Плевнелиев.

За повече информация за събитието и очаквания за него се свързахме с Милена Крумова, преподавател в ТУ-София от 2005г. Стопански Факултет, Доктор по икономика и преподавател основно по бизнес икономика, която има принос за българското издание за трета поредна година.

milena1

  • Какво Ви мотивира да продължите да развивате тази инициатива в България?

Моята мотивация е резултат от възможностите, които дава състезанието за всички нас – за сътрудничество, много ново знание, достъп до отворени данни (open data) и това човек да бъде част от иноваторите на днешния ден. Областта на отворените данни ще бъде все по-интересна за изучаване и използване в практиката, а състезанието е в контекста на отворените данни и отворения код.

Според мен в България има талантливи екипи, които могат да допринесат, както за решаването на глобални проблеми засягащи живота на планетата Земя, така и за това България да се подреди сред най-добрите разработени проекти в света.

  • Отново домакини на състезанието ще бъдат София и Бургас. Може ли да ни разкажете за изданието и ще се различава ли то по някакъв начин от предходните събития?

Да, тази година отново състезанието ще се проведе в София и Бургас, и всеки ще може да се включи и виртуално от всяка точка на България. Виртуалните участници трябва да се регистрират като такива на официалния сайт.

Тази година очакваме повече проекти, като ще има и повече награди за най-добрите екипи и решения. В София състезанието ще се проведе в betahaus, а в Бургас в Бургаски Свободен Университет. Програмата за състезанието ще бъде публикувана на сайта. Ще очакваме с нетърпение екипите на 11-ти април в 9.30ч. в betahaus и БСУ. Както всяка година състезанието ще се проведе в Деня на авиацията и космонавтиката 12 април, а тази година ще съвпадне и с Великден.

Всички участници ще получат много награди от спонсорите, както и сертификат за принос към решаването на глобалните проблеми на Земята и Космоса. Наградите ще бъдат обявени преди състезанието, нека да бъдат изненада. Ще споделя само, че ще има и награда „The best women team“.

  • Кой може да участва в това състезание?

Могат да участват екипи от всички възрасти, които имат желание да имат принос към решаването на глобални проблеми засягащи живота на Земята и Космоса и да отговорят на зададените от НАСА предизвикателства (challenges). Може да се участва индивидуално или в екип. Няма ограничение за професия, както и такса за участие. Екипите могат да разработват едно или повече решения на едно или повече от зададените предизвикателства.

  • В кои категории ще попадат предизвикателствата / challenges зададени за тази година? Как ще се проведе състезанието и как протича представянето на проектите?

Предизвикателствата и тази година са много интересни, те са обявени и екипите могат да започнат тяхната разработка. Предизвикателствата попадат в една от категориите: outerspace, earth, humans, и robotics.

На информационния ден за Space Apps Challenge 2015, HackerSchool BG направиха кратка презентация на събитието и представиха някои от предизвикателствата за тази година. Можете да видите пояснения върху някои от предизвикателствата: "Създадете своя собствена астероидна мисия", "Картографиране на водоизточници", "Принтиране на космическа храна", "Използване на сензори в космоса", " Визуализиране на астероидното небе", "Използване на данните на НАСА за селското стопанство", "Оцеляване: приложение на марсианските лава тунели", "Роботи", "Щастливи моменти от космоса", "Вулкани, айсберги и космически котки", "Здрав като лос: наблюдения върху здравето на космонавтите" и "Приятелски съседски дрон". Участниците трябва да разработят дизайн, софтуерен симулатор или приложение.За участниците би било интересно да видят и съветите на Brain-workshop и ABLE за това как да се представи идеята и да се разработи презентация за нейната защита.

  • Кое прави възможно организирането на това събитие?

Събитието е резултат от подкрепата на спонсорите на състезанието: хостинг компания ICN.bg, HackerSchool BG, Persi, CloudSigma, DigiMark и всички други компании спонсори и съорганизатори, благодарение на които е възможно провеждането му. Изключителен принос имат и организациите партньори, които подпомагат за неговото анонсиране, а също и студентите доброволци.

  • Резултатите за България от последните две години са повече от чудесни. Какви са очакванията Ви за 2015 г. и как мислите, че ще продължи да се развива събитието в България?

През 2013 г. София е на 4-то място в света. През 2014 г. София е на 5-то място, а Бургас на 12-то от над 100 локации по света. Очакванията тази година са по-високи. Според мен тази година София и Бургас могат да са сред първите от 130-те локации.

  • Какво мислите, че мотивира българските участници в това състезание според Вас?

Мотивацията на всеки участник е различна. Някои искат да бъдат първи, други екипи имат мотивация да участват тази година, за да се подготвят по-добре за следващата, за трети това е предизвикателство да проверят колко са добри на световно ниво. Според мен младите хора се интересуват, но e много важно да бъдат поощрени и подкрепени да участват. Има много млади хора, които имат отлична подготовка, но няма подкрепата на техните колеги и приятели, а подкрепата и сътрудничество са много важни за състезанието.

  • Тази година акцент на състезанието е поставен върху WOMEN IN DATA. Какво мислите за тази инициатива и очаквате ли да се включат много жени в състезанието?

Много е добре, когато се поощрява участието на жените в областта на иновациите, технологиите, използването на отворени данни и като цяло да участват в подобни инициатива и да имат повече възможности. Според мен тази година ще има по-голямо участие на жените, още повече че ще има, както споделих, и награда „The best women team“.

В провелото се през 2013 г. NASA Space App Challange в България са разработени 24 проекта от българските екипи, като решението ChicksBook се класира сред глобалните шест финалиста, а проекта GhOST е сред най-добрите шест финалиста в категорията Best Mission Concept. През май 2014г. резултатите са още по-добри: 29 разработени проекта,а на глобалните финали българският проект Leaf Zone е класиран от NASA сред петте най-добри проекта в света в категорията Best Use of Data. Ние от ICN.bg ще продължим да подкрепяме тази инициатива и младите таланти в България.

През 2013г. година спечелилите екипи бяха поканени на присъстват на тестовото изстрелване на совалката Орион, която ще пренесе хора на Марс. Какво ли ги чака тазгодишните финалисти?

Можете да се регистрирате за участие на официалния сайт на Space Apps Challenge: https://2015.spaceappschallenge.org/ и да заповядате в София и Бургас на 11 и 12 април или да участвате виртуално от цялата страна.

Следете за новини относно събитието на българската страницата на инициативата във Facebook.

Събитието ще се излъчва на живо на сайта на NASA International Space Apps Challenge Bulgaria 2015.

Стискаме палци на българските отбори!

Етикети: #it #hakaton #nasa-space-apps-challenge #inovatsiya #women-in-data #humans #open-source #bsu #nasa #challenge #hosting #apps #space-apps #outerspace #betahaus #earth #kosmos #sastezanie #otvoren-kod #zemya #robotics

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе